Ugens hit: Butter Chicken eller Murgh Makhani, som er den indiske betegnelse (fortalte Wikipedia mig). Yes, jeg har været gennem 2 x grydefuld med tilhørende kridhvide ris og fedtede naanbrød. Opskriften skulle jo godt testes igennem..
Og jeg tager da også gerne endnu en omgang for holdet ;)
Nuvel. Jeg er ikke inder. Eller har nogensinde sat mine blege ben på de krydderiduftende kanter. Det nærmeste vi kommer er vist “The Hundred-Foot Journey” og en takeaway eller to.
Så ja, jeg vil nok ikke strække den til praleri af min erfaring med det indiske køkken- men det gør nu ikke forkærligheden mindre. Nøj, det er guf for ganen. Og næsen.
Butter Chicken er en af favoritterne på listen. Der er sådan cirka tusinde måder, at smække en omgang klassisk sag sammen på..
Med kylling i saucen.
Med kylling bagt i ovnen.
Med hel kylling.
Med benløs kylling.
Med 117 krydderier.
Eller fem.
Hele eller stødte
Med et halv kilo smør, ghee eller helt uden.
Og det forsætter…
Butter Chicken på Google = 6.630.000 hits
Med den her, 6.630.001.
Hvad der er den helt rigtige version – der skal du nok langt ud på de indiske sletter for, at finde frem til den.
Men altså januar. Rockerkoldt. Jeg tager, hvad jeg kan få af varme lande pt. Og den nemmeste vej til et skud glitter, glam og Bollywood er en håndfuld krydderier og hermetisk lukket emhætte. Så hænger duften fast en dag eller fire.
Lige pludselig så står naboerne der.
Med dybe tallerkener og en dusk frisk koriander til gildet.
Så er du advaret. Hvis jeg var dig, så ville jeg finde den store gryde frem!
Også bare så du er sikker på både rester og nok til fryseren. Det er nemlig en af de retter, som gør sig ret godt på lageret. 1, 2, 3 – ind i mikroovnen, naanbrød på risteren og der er serveret en travl tirsdag. Comfortfood for alle pengene.
Skal der spædes lidt op på grøntfronten, så dur blomkålsris (smulder) fortrinligt til de dage.
Men lov mig, at du lige prøver retten med hvide, sugende ris, fedtede naanbrød og måske end lassi til dessert
Relateret: Kylling Tikka Masala
Butter Chicken 101:
- Tomatpassata er faktisk bare hakkede tomater, som er blevet blendet. Intet magisk der, andet end konsistens og for den fornemme gane, bedre smag. Det fås i langt de fleste større supermarkeder, både på dåse, flaske og karton. Jo pænere label på glasflasken, jo flere moneter skal du have op af lommen..
- Garam Masala er et blandingskrydderi, som fås i mange varianter alt efter krydderimærke. Smagen kan variere alt efter blandingsforhold, så husk at smag din gryde til undervejs. Hvis det er muligt, så gå efter en fintmalet blanding fremfor en mere grov.
- Pas på med at give fuld skrue for blusset, når retten simrer derudaf – du ender op med hård, gnallet kylling.
- Kan du bruge stødt ingefær? Nope.
- Stødt hvidløgspulver? Arrrh.
- Kan du bruge en fedtfattig yoghurt? Heller ikke.
- Hvad så med madlavningsfløde med 9% fedt? Well, i en snæver vending så går det.
Og så er du vist klar til en grydefuld indisk herlighed. Jeg tænker den vil gøre sig godt på søndagsmenuen. Sådan en skålfuld i sofaen, en serie på skærmen (her er vi pt. på Taboo) og rester til en mandag, hvor du ikke magter det hele store kl. 17.23.
Bare et forslag.
Det er afprøvet. Og godkendt fra min side ;)
(Klik på billedet herunder, hvis du vil have tips og tricks til at foodstyle og fotografere din egen Butter Chicken eller næste indiske gilde.)

Ingredienser
- 600 g kyllingfilet
Marinade
- 3 dl yoghurt med høj fedtprocent, ex. græsk/tyrkisk yoghurt 10%
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk frisk ingefær, fintrevet ca. 2-3 cm
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk paprika
- 3 tsk garam masala
- 1/4 tsk cayennepeber
- Salt/peber
Sauce
- 2 spsk smør, eller olie
- 2 dl tomat passata, købes på dåse eller flaske
- Evt. en hønseboullionterning
- Salt/peber
- 2 dl madlavningsfløde 18%, eller piskefløde
Servering
- Ris
- Pinjekerner, eller mandelflager
- Friskhakket persille eller koriander
- Naanbrød
- Neutral yoghurt
Sådan gør du
- Skær kyllingefilleterne i grove tern.
- Rør alle ingredienserne til marinaden sammen og hæld den i en plastpose.
- Kom kyllingeternen i pose, luk posen og fordel marinaden godt omkring kyllingen.
- Kom posen på køl i min. 3 timer - allerhelst natten over.
- Smelt smørret i en varm gryde og tilsæt kylling + marinaden. Steg det hele under omrøring i 2-3 minutter (hvis varmen er for høj og det begynder at koge, vil saucen skille pga. yoghurten)
- Tilsæt tomat passata, salt og peber og lad det hele simre ved svag varme i ca. 15-20 minutter.
- Tjek kyllingen undervejs - den må ikke blive tør.
- Smag retten til med salt/krydderier.
- Tilsæt madlavningsfløde og lad det hele koge igennem i ca. 1 minut.
- Server med ris, nødder, naanbrød og yoghurt.
Noter
Tomat passata kan erstattes af hakkede tomater på dåse tilsat lidt sukker.
Smør kan ersattes af olie.
Prøvede denne opskrift i går, da vi elsker en god butter chicken, men havde ikke den rigtige opskrift. Men men men denne opskrift er den bedste vi nogensinde har smagt. Lige som vi kan lide den. Den skal med garanti bruges igen. Kan klart anbefales
Hej Mie,
Tusinde tak for din kommentar – det er vel nok dejligt at høre, at I kunne bruge opskriften 🤩🙏
Hav en rigtig god weekend!
Spørgsmål 2 (udover det med alm. Yogurt ovenfor – iøvrigt måske bare undlade at bruge marinaden og lave en ny sovs???)
Kan man bruge kokosmælk i stedet for fløde? Min mave kan ikke klare så tung/ fed mad (yes, kokosmælk kan også være fedt ;)
Hej Louise.
Har lavet marinaden idag også kan den trække til i morgen; jeg prøvede lige at smage på marinaden og den smager ret krads og ikke rigtig lækker, tror du det bliver bedre når det bliver tilberedt ?
Hej :)
Jeg skal lave denne ret til nogen som ikke kan tåle laktose.
Kan jeg bruge laktosefri græsk yoghurt og piskefløde? Eller vil retten så skille? :) Skal jeg bruge andre alternativer?
– Hvis retten skulle skille – smager den så ikke stadig meget lækkert? Eller går det ud over smagsoplevelsen?
Mvh Freja
Det burde du fint kunne, men jeg har simpelthen ikke nok erfaring med laktosefri produkter til lige at rådgive dig her, og hvad du præcist skal bruge 🙂
Jov, det vil den gøre – det går ikke ud over smagsoplevelse, kun udseendet…
Lad mig høre, hvis du prøver af med laktosefri produkter 🙂
Virkelig lækker opskrift. Jeg havde sådan lyst til butter chicken og var fristet til at købe et færdigt glas sovs – men indholdsfortegnelsen fristede ikke! Så googlede og fandt din opskrift i supermarkedet og gik hjem og lavede marinade.
Det bliver helt sikkert ikke sidste gang jeg bruger den opskrift.
Tror også min datter vil kunne lide den – den er smooth og ikke for kras. Yum!!!
Hej Anne Mette,
Tak for din kommentar og hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften ☺️
Og ja, den hjemmelavede udgave smager altså noget bedre end den på glas 😉
Hav en skøn dag!
Den her ret smagte slet ikke som butter chicken. Meget skuffende.
Hej Steffi,
Mange læsere er rigtig glade for opskriften, og synes den smager dejlig.
Vi er dog alle forskellige, og det er selvfølgelig helt fint, hvis den ikke smager dig :-)
Hav en fortsat dejlig dag.
Hvor ser det lækkert ud! Hvad sker der hvis man bruger en almindelig,mager yoghurt?
Hej Ninna,
Det duer ikke – resultatet bliver simpelthen bare ikke det samme…trust me on this one 😉
Så i med græsk/tyrkisk yoghurt med høj fedtprocent – det er det hele værd 😊
God fornøjelse!
Mon du prøvede, Ninna? Jeg atter nemlig marinaden over lingår og havde kun a38 :( Så måske det kikser… Øv!
Til “Louis”: skal jeg få den lavet i løbet af dagen for at få svar (dog, sætte på køl og varme op igen så hurtigt??!) -og klar til plan B til aftensmaden. Eller har du måske redningstips?
Har lige lavet retten og WOW det er virkelig lækkert. Jeg var egentlig indstillet på at det ville skille, for jeg brugte græsk yoghurt, og jeg er sol regel ikke så skrap i køkkenet – men nej det lykkedes bare så godt og smagte eventyrligt. Eneste forskel er at jeg brugte lime istedet for citron ellers er opskriften fulgt fuldstændig. Tak for en god ret ☺️
Så dejligt at høre Helle at resulatet blev godt, og at du kunne bruge opskriften :-)
Lime er også lækkert og kan sagtens bruges i retten.
Hav en dejlig dag!
Skal marinaden og kyllingen stå i 3 timer, hvis nu man presses på tid ved det?
Hej Julie,
Ja, det skal den helst, så du får alle smagsnuancerne med.
Du kan evt. lave retten dagen i forvejen, hvis du er presset på tid, og lade den trække natten over – det gør den kun endnu bedre :-)
Lad os endelig høre om resultatet i en kommentar på bloggen :-)
Hav en fortsat skøn dag!
Hej,
Jeg syndes citronen dumminere liiidt for meget hvad kan jeg gøre til næste gang :)?
Hej Kathrine,
Tak for din kommentar.
Hvis du synes, at den smager for meget af citron, så putter du bare mindre citron i næste gang – prøv fx. med 1 spsk i stedet for 2. Du kan også helt undlade citronen, hvis du stadig synes, at den smager for meget af citron.
Prøv det ad :-)
Hejsa
Nu har jeg lavet denne dejlige ret nogle gange, og det er endnu ikke lykkedes mig IKKE at skille sovsen. Men jeg synes også jeg har alt for meget marinade til, at jeg lige kan brune kyllingen uden at koge marinaden? Smider du det hele i gryden samtidig, eller tager du kyllingen fra, bruner den, og så resten af marinaden på bagefter?
Hej Tania
Jeg kommer alt kylling og marinade i med det samme i en stor gryde :)
Men du kan sagtens holde noget af marinaden tilbage, hvis du føler det vil være nemmere – det vil også virke rigtig fint.
Mange hilsner
Louise
Tusind tak for denne opskrift. Det er den nemmeste og lækreste omgang Butter chicken jeg nogensiden har lavet!! Retten er virkelig min ynglings og troede ikke at jeg selv kunne lave en som blev så god! Den bragte mig tilbage til Sydney – Australien hvor jeg første gang smagte det for 10 år siden.
Jeg fik simpelhen en mund orgasme 😍
Tak for mad
Hej Diana,
Tusinde tak for din kommentar og de fine ord – så glad for at du kunne bruge opskriften og ligefrem blev transporteret tilbage i tiden :-)
Hav en forrygende dag!
Hej Loui
Hvilken type ris har du brugt her i opskriften ?
Og evt. fremgangsmåde ? Synes de sidste gange jeg har lavet ris, at det er blevet grødet :(
Hej Marc,
Tak for dine spørgsmål til opskriften.
Jeg brugte faktisk bare en helt almindelig pose ris – tror det var basmati.
Jeg er bestemt ikke mester i kogning af ris, så en god fremgangsmåde der må jeg desværre blive dig svar skyldig :-)
Lad os endelig høre om resultatet, hvis du kaster dig ud i at lave Butter Chicken.
Hav en super dag!
Når jeg laver ris bruger jeg Jasmin ris, skyller 3 dl ris grundigt i et dørslag, putter risen og 4 dl. vand i kasserollen tilsætter lidt salt og en lille sjat olie, dækker kasserollen med et stykke køkkenrulle og et låg, fuldt blus på under kasserollen indtil det begynder at koge, så skruer jeg helt ned til 1 i 10 min. og lader den stå på en bordskåner i yderlige 10 min. så er den god
Tak for input Peter 👍
Ris bliver altid bedre, hvis de skylles først :-)
Hav en fortsat god dag!
Prøvede opskriften i weekenden, lavede også Nan til – det var super lækkert!!
Afgjort ikke sidste gang!
Hej Kirsten,
Tusinde tak for din kommentar – hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften på Butter Chicken – og med naan brød til bliver den absolut ikke dårligere :-)
Hav en dejlig dag.
Hej. Det ser enormt lækkert ud.
Du skriver evt en hønsebouillonterning. Skal den blot i sammen med passata’en? Eller bliver den lige så god uden?
Hej Kasper,
Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.
Jep, hønsebouillonterningen skal i sammen med passataen – men du kan sagtens lave retten uden, det bare for at krudte ekstra op for smagen 🙂
Skriv endelig igen hvis du laver retten og fortæl os om resultatet :-)
Hav en fortsat god dag.
Ser virkelig lækkert ud – Minder lidt om det jeg fik i en måltidskasse på et tidspunkt – Vil dog tilkendegive denne her ser mere lækker ud :) Den må prøves
Hej Nick,
Tak for din kommentar.
Det eneste jeg har at sige er: prøv den! Det er comfort food af ypperste klasse 😋
Fortæl os gerne om resultatet i en kommentar på bloggen.
Hav en forrygende dag!
Hej jeg skal her til sommer lave den til 25 Pers. Skal jeg bare gange den op? Og er der noget jeg skal.være særlig opmærksom på i den sammenhæng 😊
Hej Marie,
Tak for dit spørgsmål.
Du ganger bare op – steg evt. kyllingstykkerne lidt af gangen, så du er sikker på at de alle får farve :-)
Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.
Håber opskriften bliver en succes :-)
Hav en dejlig dag.
Hej Louise.
Jeg har prøvet din lækre ret her sidste dag. Jeg var dog ikke i stand til at stege kyllingen uden at den blev så varm at den skilte. Er det mere bare at den lige skal varmes der i starten (de der 2-3 minutter). og ikke sådan rigtigt stege? Når tomaten er tilsat (Jeg tilsatte også en skefuld honning for jeg havde ikke passata) kan man så koge uden at det skiller?
mvh Kamilla
Hej Kamilla,
Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.
Ja, kyllingen skal bare brunes i starten og derefter så steges den færdig med resten af retten.
Min har aldrig skilt, men jeg ved, at der er mange som har oplevet det. Grunden til dette er at græsk yoghurt meget hurtig kan skille ved opvarmning. Lad marianden stå ved stuetemperatur inden den kommer i gryden, så den ikke får et chok :-)
Desuden er det vigtigt at huske at der er forskel på græsk yoghurt og græsk inspireret yoghurt (fx. karolines køkken). Græsk yoghurt er drænet for valle for at opnå den tykke konsistens, men den græskinspireret yoghurt er tilsat modificeret majsstivelse, pektin eller gelatone samt stivelse for at opnå den tykke konsistens. Det kan have indflydelse på, hvordan yoghurten påvirkes af varme. Prøv evt. med en tyrkisk yoghurt 10% fremfor en græsk yoghurt. Den er mere fast og jeg oplever, at den nemmere holder til opvarmning.
Hav en fortsat god dag!
Hvad er det orange i risene?!
Jeg har lige lavet en dobbeltportion til min søster & co.’s invasion imorgen, samt til fryseren til vores kommende barselsperiode 😋
Hej Emilie,
Tak for dit spørgsmål. Det orange i risene er gurkemeje – det er mere for farvens skyld og gør ingen forskel for smagen :-)
Hav en dejlig dag.
Det ser troværdigt ud, men når du så går ud i, at smør kan erstattes med olie, så begynder det at smuldre. Retten hedder BUTTER chicken, og hvis det skal være rigtigt, skal den laves med ghee (klaret smør.) Aldrig olie.
Lækkert!!!
Tak, Peter :)
Hej Louise
Det ser fantastisk ud :)
Tænkte på hvornår dit Foodstyling Masterclass åbner igen? Jeg vil SÅ gerne med.
Hej Gitte
Tak :)
Det åbner igen til Marts – du kan tilmelde dig ventelisten her: http://www.foodstylingkursus.dk/
Bliver nødt til at sige det nu efter, at have fulgt dig nogle måneder. Du er altså en af Danmarks bedste madfotografer efter min mening. Dine billeder er helt specielle og slet ikke som nogen andres :)
Hej Anna
Tusinde tak, hvor er du sød :)
Det var da en helt fantastisk kommentar at få :)
Hvornår tilsætter du smøret? Er det mig der har overset noget, eller står det der ikke?
Hej Ulla
Nej, jeg fik skrevet olie i stedet for smør i fremgangsmåden – det er rettet nu :)
“Taboo” er for vild.
Elsker Hardy!
Serier generelt er jo genialt…
Hvis I ikke har set “Peaky Blinders” med Cillian Murphy, så se den da lige og hils fra mig!
Tak for mad! ;)
Hej Anna Emilie
Yeah – er også blevet godt lun på den og Hardy ;)
Uh, den skriver jeg lige bag øret – vi er altid på jagt efter nyt.
God søndag :)
Hvad gør du med smørret til saucen? Skal kyllingen måske steges i smør i stedet for olie? GLÆDER mig til at prøve din opskrift 😉
Hej Birgitte
Haha, ja da, det skal den og tak :) Det var ren skrivevane med det olie, der sneg sig ind.
Elsker elsker elsker butter chicken. Og er selv vild med Taboo, der kommer en ny episode idag jo! :-)
Tak for lækker opskrift, og sjov skrivning. Ud med stødt ingefær og hvidløgspulver.
Hej Cecilie
Hah, vi kunne godt lave en virtuel søndagsdate ;)
Jeps, vi sidder også lige snart klar til en søndag med Hardy!
God søndag og afsnit :)