• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Norske klejner

Sådan laver og koger du nemt norske klejner. Mormors originale opskrift på rigtige norske klejner, som koges og pyntes med citronglasur

Sus til opskrift Print opskrift

Norske klejner opskrift

Ingen december og jul uden de her.

Norske klejner.

Nogle er på juletræs-hentning, andre på klipperi og pebernødde-trilleri.

Her er det det mormors klejner, som er traditionen hver december.

Og sidste år gav mormor stafetten og opskriften videre.

Liiidt pres på.

Især fordi opskriften heller ikke var den mest udførlige. Du ved, den sidder på rygraden .. af mormor.

 

opskrift på norske klejner

Så mormor på speed-dial og der kom klejner. Ikke helt med mormors magiske touch og måske også lige til den velvoksne side, meen 40-50 år, så tænker jeg, den er der med klejne-touch’et.

Vi arbejder heftigt på sagen.

Og klarede da lige dette års bunke i weekenden.

Selvfølgelig med dobbelt portion og serveret på de traditionelle, helt rigtige julebakker.

Nogle ting, skal der bare ikke pilles ved :)

Norske klejner 101

  • Jeg er ikke vild med kardemomme? Det giver den helt klassiske smag i de norske klejner, men du kan også fint bage dem uden.
  • Smør eller margarine? Jaa, jeg har snydt, for mormors originale opskrift er med margarine, så du vælger bare hvilket hold, som du er på. Det er samme mængde uanset om du napper smør eller margarine.
  • Skal der ikke gul frugtfarve i citronglasur? Det kan du sagtens – her i familien er den altid blot hvid, men har masser af citronsmag fra en rigtig citron.
  • Kan klejnerne laves dagen i forvejen og lunes? Nej, det bliver ikke det samme – de er allerbedst nybagte.
  • Hvad er palmin? Palmin er en kokosolie, som ikke har smag. Den er fast ved stuetemperatur og  modstandsdygtig mod harskning ved opvarmning, hvilket gør den god at koge i. Og niks, du kan ikke erstatte med den almindelig kokosolie, som vil komme til at smage for meget igennem.
  • Palmin eller olie (fx. rapsolie) til kogning af klejner? Du kan bruge begge dele, det er virkelig en smagssag. Her er det altid palmin, som bruges.
  • Kan opskriften ganges op? Jeps, det gør vi altid.
  • Hvad er forskellen på norske klejner og almindelige klejner? Kort og godt, norske klejner er lavet på gærdej.
  • Norske klejner i ovn? Det bliver ikke helt det samme, som hvis du koger dem. Bager du dem i ovnen får du mere en form for klejne-bolle, som stadig er luftig, men mangler den helt rigtige smag og fedtethed fra kogningen

Sådan koger du norske klejner

Jeps, jeg lavede den klassiske fejl første år, hvor jeg kogte klejner; frem med den helt store gryde og rigeligt palmin. Det var lidt noget bøvl og jeg klagede min nød til mormor, som suste ind med en omgang; “Ej ej, sådan skal du ikke gøre, det ved man da” ;-)

Mormors fif: Glem suppegryden med de høje kanter og 6-7 liter palmin når du skal koge norske klejner.

I stedet så hiv en bred gryde frem med lave kanter, så kan du både koge flere klejner af gangen, samt bedre vende og holde styr på farven på dem. Og mængden af palmin? De suger ikke meget, så en pakke er mere end fint.

 

Frys dine klejner?

Hvor længe holder de norske klejner?

Ja, det er lidt sagen med de kammerater her, for de skal helst spises friskbagte. Gemmer du dem, så jojo, de kan da spises (og bliver det herhjemme, hvor de lige får 10 sekunder i mikroovnen), men de bliver en anelse tørre og mere tæt i krummen dagen efter.

Så frysning? Well, vi er lidt ude i det samme – det er bare ikke som friskbagte klejner uanset, hvor hurtigt, du får dem frosset ned.

Men hey, har du fået lavet en ordenlig portion, som du ved ikke ryger ned alle sammen, så hold igen med glasuren og frys dem ned. Så har du lige et par stykker, du nemt kan hive op og ind i mikroovnen, sådan en sen onsdag aften i december, hvor lækkersulten melder sig til aftenkaffen.

 

Flere juleopskrifter

Endnu mere til dig, der har munden fuld af søde juletænder:

  • Vaniljekranse
  • Appelsinkage
  • Chokoladetrøfler
Norske klejner opskrift

Norske klejner

Mormors hemmelige opskrift på de nemme og bløde norske klejner med citron glasur
Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid4 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Antal: 15 stk

Ingredienser

Norske klejner

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 1 æg
  • 1 tsk kardemomme
  • 2 spsk sukker
  • 1/4 tsk salt
  • ca. 300 g hvedemel
  • 75 g blødt smør

Kogning

  • 500 g palmin

Citronglasur

  • flormelis
  • citronsaft
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

Norske klejner

  • Smuldr gær i en skål.
  • Lun mælken til den er lillefingervarm, hæld den i skålen og opløs gæren heri.
  • Tilsæt æg, kardemomme, sukker, salt, 300 g hvedemel og bland det hele godt sammen.
  • Tilsæt mere mel og ælt imens smørret ind i dejen lidt af gangen indtil alt smørret er tilsat. Dejen skal være smidig og blank.
  • Rul dejen ud til en lang plade på 10 cm i højde/bredde og ca. 0,5 cm i tykkelse.
  • Del dejpladen i 4 cm strimler og skær et ca. 6 cm. snit i midten af hver strimmel.
  • Vrid strimlerne til klejner ved at trække den ene ende af strimlen igennem snittet i midten og ud på den anden side.
  • Læg klejnerne på en bageplade eller bakke, dæk dem til med et viskestykke og lad dem hæve i 1,5 time.

Kog norske klejner

  • Varm palmin op i en gryde til det ca. er 175-180°. Du kan også teste med et lille stykke overskydende klejne-dej eller stykke brød. Bliver det gyldenbrunt i løbet af 1 minut så er palminen varm nok.
  • Kom 3-4 klejner i gryden og kog dem ca. 2 minutter på hver side. De skal være gyldne. Hold øje med temperaturen på palminen og skru evt. ned undervejs, da den kan begynde at bage for hurtigt, så klejnerne bliver for mørke og ikke bagt.
  • Læg de kogte klejner på køkkenrulle og lad dem dryppe af, mens de køler.

Citronglasur

  • Rør flormelis og citronsaft sammen til en tyk glasur.
  • Fordel glasuren på klejnerne og server. De norske klejner skal helst spises nybagte, så er de allerbedst.

Noter

I stedet for citronglasur kan du bruge almindelig glasur eller drysse med flormelis. 
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

Previous Post: « Kranse med remonce og appelsin
Next Post: 5 nemme retter til aftensmad på under 30 minutter »

Reader Interactions

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Madpakke-muffins spækket med lige det fyld, du er Madpakke-muffins spækket med lige det fyld, du er vild med - de dur nemlig med det meste 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg gik med laks og spinat. Og nåhr ja, squash, cheddarost og bacon 🥓☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pisk, bland, bag.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og så er der nemme, saftige madmuffins til madpakken, frokosten eller den der brunch, hvor du lige mangler det ekstra hit på sidelinjen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften ovre på bloggen nu (link i bio og story) + 7 ekstra ideer til fyld, som du måske allerede har på lager, som rest i køleskabet eller fryseren 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakkeinspiration #madinspiration #brunchideas #nemmad #madtilbørn #sundmad
Januars hitliste var.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Januars hitliste var..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Lunere himmelstrøg med Marrokansk salat, tomatsuppe til snuen og Havregrynsbarer i kaffepausen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Endnu mere salat med quinoa (for posen er uendelig), den hurtige laks i grøn karry, et smut til Indien med fuld spark til smagsløgene med Tandoori kylling og kæmpehittet pizzapakker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Og så for at slutte helt nemt af efter en liiidt lang og sjasket januar, men alligevel helt på toppen: de der Nutella brownies med kun 3 ingredienser.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad var din favorit i januar? 😀😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nemaftensmad #madpakke #kagetid
Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃 ⠀⠀⠀ Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, det bliver ikke meget nemmere! 

Hiv nutella, æg, mel frem. 

Pisk, vend, bag. 

Og på 20 minutter (inkl. opvask), så har du perfekte brownies 👌

Ikke sådan tandklæbende fudgy. Eller chokoladekage-tør. Niks, men lige med den der helt rigtige konsistens, så de forsvinder i en ruf 😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Nap opskriften på brownies ovre på bloggen nu (link i bio og story) 🤎 ..og jep, de er også gode med både hakket chokolade eller nødder vendt i ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nutellalovers #kage #brownies #nemkage #snack
Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework