• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Speltboller

Speltboller er nemme at bage og smager dejligt med smør, ost eller marmelade. Lækker opskrift på boller med spelt, som er luftige

Gå til opskrift Udskriv

 

speltboller - opskrift på brød og boller med speltmel - Louise Lyshøj

Lun sommer, huh?

Det er ikke fordi, at røremaskine har været på overarbejde.

Men efter mine havemøbler og soppebassin er fløjet tværs gennem haven i nat. Græsset (og ukrudtet) er groet en halv meter, og på bedste tryllevis er gået fra gult til grønt natten over, så er der vist tilpas regn og rusk til at krudte op for en balje hjemmebag til weekenden.

Kage?

Nope.

Bløde teboller?

Niks.

Speltboller.

Hooold inde.

Inden du suser videre. Skuffet. Med helt knastør mund. Hvem gider speltboller.

I get it. 

Spelt er den kedelige type på melhylden. Okay, lige foruden klid. Den står også længe og venter på at blive smidt i kurven.

Den har det heller ikke nemt med det navn. “Klid” – du er allerede ved at kløjs i det, bare ved udtalen. Og instinktivt springer tankerne over på brød, som er klægt, tungt. Sådan noget der hænger fast i ganen. Kræver 6-7 timer på brødristeren. Og smager af…våd pap.

Jojo.

Det er selvfølgelig ikke sådan, det står til med klid. Det kan faktisk give ret lækkert brød.

Men hey, hiv lige navnet ud af præsentationen.

Bageguide: Derfor ligner dit brød ikke det i en opskrift (og hvad du skal gøre ved det )  

Anyway.

Det var speltbollerne, vi kom fra.

I stedet for tungt og klægt, så er vi ovre i noget tørt og kedeligt med det navn, ikke?

Yes, jeg bliver helt sikkert ikke headhuntet til markedsføring af mel.

Eller gør jeg!

For med et tykt lag tandsmør, marmelade eller god skive ost på en af de her lune speltboller. Well, så vil jeg altså ikke udelukke, at du glemmer alt om smart ølandshvede og manitoba. Fylder skabet op med spelt til efterårets lange weekendmorgener.

 

speltboller - opskrift på brød og boller med speltmel - Louise Lyshøj

Okay, vi skal lige snakke om noget hurtigt.

Noget jeg har holdt tilbage.

Egentlig havde jeg besluttet, at du selv skulle opdage det, men det er er også tarveligt.

Sådan: “surprice, du skal lige lave en fordej 12 timer før, du overhovedet kan gå i gang med at bage speltbollerne”.

Det er ret irriterende i en opskrift.

Du har alle ingredienserne og vil bare kaste de nybagte speltboller i skrutten.

Såå..

Nu bliver det lidt akavet; det skal du faktisk.

Altså, lave en fordej.

Jeg garanterer dig, at den er det værd, for..

Du får super saftige speltboller.

Og så taler vi ikke mere om det.

Giv speltmelet en chance i weekenden. Nybagte boller, det bliver ikke en meget bedre afslutning på sommerferien og fejring af  ’tilbage til hverdagen’. Jeg er pjattet med, at vi er tilbage til virkeligheden igen.

2. halvår. Nye mål, missioner og muligheder.

Kan du mærke det?

Det bliver ræ’tig godt :)

Skål i skoldhed fredagskaf’ og spelt.

 

speltboller - opskrift på brød og boller med speltmel - Louise Lyshøj

Speltboller 101

  • Kan man bruge mere speltmel i stedet for hvedemel? Nej, så får du tunge, kompakte bolleer
speltboller - opskrift på brød og boller med speltmel - Louise Lyshøj

Speltboller

Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid14 timer
Tilb. tid20 minutter
Samlet tid14 timer 20 minutter
Antal: 10 stk

Ingredienser

Fordej

  • 10 g gær
  • 2 dl vand
  • 100 g sigtet speltmel
  • 1,5 tsk salt
  • 1 spsk honning

Dej

  • 2,25 dl vand
  • 100 g groft speltmel
  • 200-250 g hvedemel
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

Fordej

  • Rør gær ud i vandet.
  • Tilsæt speltmel, salt og honning.
  • Rør dejen godt sammen til den er jævn.
  • Kom madfilm over skålen og lad den stå på køkkenbordet i 12 timer.

Dej

  • Kom fordej i stor skål.
  • Tilsæt vand og speltmel. Rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel lidt af gangen og ælt dejen til den er smidig, men stadig klistret (ca. 7 minutter på røremaskine ved medium hastighed).
  • Dæk skålen til med madfilm og lad dejen hæve 1,5 time.
  • Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord.
  • Del dejen i 10 rustikke stykker og kom dem over på en bageplade med bagepapir.
  • Dæk pladen med et viskestykke og lad bollerne hæve 30 minutter.
  • Bag dem ved 225 grader i ca. 20 minutter.
  • Lad bollerne afkøle på en bagerist.

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)
BONUS: Hvorfor dit brød ikke ligner det i opskriften (og hvad du skal gøre ved det )  

 

speltboller - opskrift på brød og boller med speltmel - Louise Lyshøj

Vi er tilbage bag kameraet efter sommerens oprydning i arkivet og her er de indstillinger madbillederne her er fotograferet og foodstylet med.

MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING

Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod og efterbehandlet i Adobe Lightroom.


BILLEDE 1: Speltboller i kurv med hænder

Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/90 sec. | Blænde: f/2.0

Lys: Sidelys. Naturligt lys i vest-vindue kl. 12.30, overskyet dag. Motiv ca. 1 meter fra vinduet, uden diffuser for at få meget hårdt lys i billedet.

Note: Billedet er fotograferet med 5 sekunders forsinkelse, så jeg kunne have begge mine hænder i billedet.

Bonus: Nørd videre med 4 hemmeligheder enhver nybegynder i madfotografering bør kende 

 

Previous Post: « Kyllingebryst i ovn med hjemmelavet salsa (Pico de Gallo, Salsa Fresca)
Next Post: Rosinbrød »

Reader Interactions

Comments

  1. Laura

    Hej Louise,

    Jeg måtte også tilsætte en del mere mel af flere omgange. Rørte den ret længe på røremaskinen. De blev virkelig lækre, men allerede her dagen efter er ret tørre. I modsætning til dine grødboller som er fugtige længe. Jeg opbevarede dem som jeg plejer i brødboks med viskestykke over. Jeg bagte dem til de var sprøde at banke på i bunden. Længere tid end i opskriften men jeg havde 2 plader inde og bollerne var store. Hvad tror du tørheden skyldes? Har jeg bagt dem for længe?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Laura,

      Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.

      Jeg har teste opskriften flere gange med den her mængde mel, men det kan være meget forskelligt, hvor meget der skal tilsættes, og hvor meget dejen skal æltes. Læs evt. mere om det her: https://www.louiogbearnaisen.dk/2013/02/kitchen-guide-derfor-ligner-dit-brod-ikke-det-i-opskriften.html

      I forhold til holdbarhed, så kan det godt være, at de er blevet bagt for længe – det kan være lidt tricky med to bageplader, da varmen fordeles anderledes og ikke bager så “hårdt”, og bollerne derfor skal bages længere. Men ellers, så er der yoghurt i grødbollerne, og det gør en del for holdbarheden eller ja, at du har tilsæt mere mel. Se mere her: https://www.louiogbearnaisen.dk/2018/04/toert-broed.html.

      Brødbagning har bare så mange faktorer som spiller ind, så hvad det præcis er, kan jeg desværre ikke sige med sikkerhed 😊

      Prøv dig frem og lad os høre om det i en kommentar her på bloggen.

      Hav en dejlig dag!

  2. Vibeke

    Hej! 😊
    Jeg havde – ligesom Anna-problemer med, at dejen var for tynd. I forhold til andre bolleopskrifter, er der også meget vand i forhold til meli, men måske problemet skyldes, at æltetiden skal være meget lang, hvis man “bare” bruger en håndmixer, der vel har mindre power end en egentlig køkkenmaskine, som jeg går ud fra, at du har brugt.

    Jeg tilsatte yderliger 100 g hvedemel og 50 g groft speltmel, og fik så ved rimelig lang æltning med håndmixeren dejen til at ændre konsistens, dvs. rimelig fast men klistret. Jeg bagte kun bollerne i 15 min., for at undgå, de blev tørre pga. den større mængde mel. Det gav nogen skønne boller! 😋

    Med ønsket om en god dag,
    Vibeke

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Vibeke,

      Tak for din kommentar og input til opskriften :-)

      Ang. melmængden så kan den variere en del alt efter den type mel der bruges, temperatur, æltning osv. Den bedste fremgangsmåde er at komme lidt mel i ad gangen, indtil den ønskede konsistens opnåes. Dejen må gerne klistre, men skal selvfølgelig ikke være flydende.

      Og ja, dejen skal æltes godt igennem :-)

      Hav en skøn dag!

  3. Nina

    Tak for en lækker opskrift.
    Det er de bedste boller, som jeg har bagt i lang tid :-)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Nina,

      Tusinde tak for din kommentar – hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskrifen, og at bollerne var et hit :-)

      Hav en fantastisk dag.

  4. Anna

    Jeg har prøvet at bage bollerne her til morgen, men det er som om der er alt for lidt mel til alt det vand! Dejen er bare en flydende sovs Skulle jeg ikke putte 2,25 dl vand i dejen på andendagen? Eller var de 2 dem fra i går?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Anna,

      Tak for din kommentar.

      Øv altså, for dejen skal nemlig ikke være flydende!

      Det er rigtigt nok, at du har kommet 2,25 dl i dejen på anden dagen, men det kan lyde til, at dine boller måske ikke er æltet længe nok. Alternativt, så tilsæt lidt mere hvedemel næste gang.

      Opskriften er testet 3. gange, inden den er kommet på bloggen – netop for at sikre at den fungerer…men igen, som ved alt brødbagning, så kan melmængden variere.

      Håber det kan hjælpe dig.

      Hav en dejlig dag.

  5. Lena

    Kan de hæve i køleskabet så de kan bages fra morgenen af?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lena,

      Tak for dit sprøgsmål.

      Jep, speltbollerne burde sagtens kunne hæve i køleskabet natten over (selvom jeg ikke selv har prøvet det :-)

      Prøv det af og lad os høre om resultatet på bloggen :-)

      Hav en skøn dag

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework