Lad os gå lige til sagen:
En advarsel inden du kaster dig ud i den her basse af et sodabrød.
Hvis du forestiller dig et gærbrød med fyld, så bliver du snydt. Ikke kun på konsistens, men også på smag. Soda brød smager helt specielt, da det er bagt på natron og bagepulver.
Men.
Giv det en chance.
Vi er ude i et brød uden hævning her, så det er lynhurtigt.
Rør sammen, ind i ovnen, bag og spis. Det perfekte madbrød til suppe, gryderetter eller bare serveret med koldt smør.
Er du med noderne, så giver du det hashtagget #irishsodabread.
Det er det nok ikke helt, da den gode (og altid sande) Wikipedia, hævder at originalt irsk sodabrød er lavet på mel med mindre gluten. Og så er bagepulveret vist mere i den skotske udgave.
Så, altså.
Jeg konkluderer: Same, same.
#irishsodabread.
Det er pivlækkert til gullash, gulerodssuppe og græskarsuppe.
Haps.
Jep.
Kærnemælk kan udskiftes med andet syrnet mælkeprodukt.
Nej.
Du kan ikke bruge almindeligt mælk, så kommer brødet til at smage som at række tungen ud af vinduet.
Og.
Tjek lige datoen på din natron og bagepulver.

Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 1/2 tsk natron
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 2 spsk friskhakket rosmarin
- 150 g cheddar, revet
- 1 æg
- 2,5 dl kærnemælk
- Havsalt
Sådan gør du
- Bland mel, , natron, bagepulver, salt, peber, rosmarin og cheddar i en skål.
- Rør det sammen.
- Tilsæt æg og kærnemælk og rør det i til en klistret, men jævn dej. Rør ikke for meget.
- Kom mel på hænderne og form dejen til et brød. Dejen skal være ret klistret, så fortvivl ej.
- Kom brødet på en bageplade med bagepapir.
- Skær et kryds eller et par snit i toppen af brødet med en skarp kniv.
- Drys med havsalt på toppen.
- Bag ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 25-30 minutter - til det er gyldent og bagt.
- Tag det ud og lad det afkøle på en rist i 15-20 minutter før servering.
- Server straks.
Noter
Kærnemælk kan udskiftes med syrnet mælkeprodukt. Du kan ikke bruge almindeligt mælk, så kommer brødet til at smage, som at række tungen ud af vinduet.
Jeg skiftede kærnemælken ud med yoghurt og ost/krydderierne med sukker. Det kom til at smage som æbleskiver. Ret lækkert faktisk. Ikke sidste gang jeg bager soda brød :)
Hej Amanda,
Tak for din kommentar og input til opskriften.
Lyder som en lækker variant af sodabrødet :-)
Hav en super dag!