• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Afrikansk gryde med kylling, søde kartofler og peanuts

afrikansk mad - gryderet

Forleden var vi på gastronomisk togt til Irland, i dag suser vi et tur til Afrika.

Yes, velkommen til Louiogbearnaisens verdenskøkken – overspringsture for at undgå den danske vinters stride rodfrugter.

Nuvel, den første favnfuld rodfrugter havde da fundet vej til køleskabet i sidste uge. Sneget sig ind til en klassisk omgang klar suppe.

Jeg glemte den på komfuret..

Ligeledes indkøb af bouillon.

Haps, 5 liter tynd rodfrugtmos. Uden smag.

I Afrika er der til gengæld fest for smagsløgene med den her gryde.

Hov, nu vi taler om andre lande.

Jeg var turbotur til Sjælland i weekenden. Blev overtalt til etiopisk mad på Nørrebro. Allerede ved bydelen var nordjyden her skeptisk. Man overvejede da en skudsikker mundering et kort øjeblik, det gjorde man da.

Nå.

BONUS: Kom opskriften på din madplan – hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op

Ind på restauranten, bestille, for så at finde ud af, at maden skulle indtages med fingrene. Nul bestik!

Jeg gentager; ingen kniv, ingen gaffel, ikke bare en pind. Kun klør fem og blød pandekage til arbejdet.

Såå, etiopisk mad. Ret lækkert. Især linsegrøden.

At skovle det op med en pandekage. Det er det vi nordpå kalder gratværk.

Det er både kavt. Og det er noget pangel. Ord som blev brugt i flæng på Nørrebro i lørdags.

 

afrikansk mad - gryderet

Jojo.

Jeg har muligvis boet i Aarhus i 10 år, men sådan helt hjemmevant multikulturel – det arbejder jeg stadig på ;)

Og den her afrikanske gryde er perfekt til sagen. Toplækker og spises bedst med en gaffel.

BONUS: Kom opskriften på din madplan – hent gratis den ultimative madplan, som frisker ethvert køleskab op

Så tænker du måske, at sådan noget verdensmad tager hundrede år og en sommer at lave.

Nix.

10 minutters arbejde. 30 minutter hyggen under låg og du er for en stund landet i Afrika.

Løven daser på savannen. Næsehornet lurer på dig bag buksen. Og giraffen guffer et halvt træ.

Du sidder ved bålet. I fuldt safari-outfit, selvfølgelig. Med skålen fuld af autentisk afrikansk gryde og en røverhistorie gemt i ærmet.

Jeg siger det bare, den illusion kan de danske rodfrugter ikke klare :)

…

Så, ses vi på savannen? 

afrikansk mad - gryderet

Afrikansk gryde med kylling, søde kartofler og peanuts

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid35 minutter
Samlet tid35 minutter
Antal: 4 pers.

Ingredienser

  • 2 spsk olie
  • 1 løg, finthakket
  • 1-2 fed hvidløg, finthakket
  • 3 cm frisk ingefær, revet
  • 1 tsk cayennepeber
  • 2 tsk stødt koriander
  • 1,5 tsk chiliflager
  • 400 g kyllingebryst eller inderlår uden ben, skåret i grove tern.
  • 1/2 L hønsebouillon
  • 175 g peanutbutter, ikke den grove
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1-2 søde kartofler, i grove tern (1 meget stor eller 2 mellemstore)
  • 1 laurbærblad
  • Salt/peber
  • 2 dl saltede peanuts, grofthakkede
  • Frisk persille eller koriander

Tilbehør

  • Brune ris, kerner, bulgur eller couscous
  • Yoghurt
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Varm olien i en stor gryde.
  • Svits løg og hvidløg ved jævn varme til løgene er klare. De skal ikke tage for meget farve.
  • Tilsæt ingefær, cayennepeber, koriander og chiliflager. Svits krydderierne med 30 sekunder.
  • Tilsæt kyllingetern og brun bed høj varme kyllingen godt på alle sider - ca. 3-4 minutter.
  • Kom hønsebouillon, peanutbutter, hakkede tomater, kartoffeltern og laurbærblad i gryden.
  • Kog det hele op, skru herefter ned til lav varme og lad det hele simre under låg i ca. 30 minutter.
  • Tag låget af og fjern laurbærbladet. Smag til med salt og peber.
  • Tilsæt halvdelen af de hakkede peanuts og kog retten igennem 1 minut.
  • Server med hakkede peanuts på toppen og frisk persille.

Noter

Du kan jævne retten til sidst, hvis du ønsker en tykkere konsistens.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

 

Previous Post: « Sodabrød med cheddar og rosmarin (Irish Soda bread)
Next Post: Æblesnaps med rosmarin og ingefær (+ video) »

Reader Interactions

Comments

  1. Britta

    Man kan sagtens lave retten med en hel kylling, parter de i mindre stykker brun stykkerne godt af, smid resten af ingredienserne i gryden gør som beskrevet i opskriften, så tilbage med de brunede kyllingestykker og simre til kyllingen er færdig. Til dig so spørger om du kan lave retten uden kylling, du kan efter eget valg bruge butternut græskar, rød peberfrugt, squash eller lignende.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tak Britta for input til opskrften – vegetarudgaven lyder også super lækker 😋

      Hav en skøn dag!

  2. Louise

    Virkelig lækker ret med god smag! Puttede også lidt majs og tørrede abrikoser i 👍🏻

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Louise,

      Dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften.

      Lyder lækkert med majs og tørrede abrikoser i – tak for tippet, det må prøves af 👍😋

      Hav en fortsat dejlig dag.

  3. Maj

    Hvor og hvordan skal youghurten bruges?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Maj,

      Youghurten skal ikke i selve retten, men bruges som tilbehør. En (stor, hold endelig ikke igen) spiseske youghurt oven på selve retten er super lækkert, men kan selvfølgelig undlades, hvis man ikke er til det :-)

      God fornøjelse!

  4. Katja

    Hej hej :)

    Har du et godt tip til, hvordan man evt. kan lave retten vegetarisk? Hvor man ikke bare putter ekstra søde kartofler i?

    De venligste hilsner
    Vegetar på prøve

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Katja,

      Du behøves ikke at komme noget andet i, men du kan prøve at komme kogte kikærter i – det gør den også virkelig lækker :-)

      Prøv det ad og lad os høre hvordan det går!

  5. Gitte

    Kan sweet potatoes erstattes af andre ingredienser?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Gitte,

      Tak for dit spørgsmål til opskriften.

      Ja, du kan godt erstatte (eller helt undlade) sweet potatoes, hvis du ikke er til det – prøv evt. med alm. kartoffel :-)

      Hav en skøn dag!

  6. Gitte

    Hej

    Lyder enormt lækkert – har du mon erfaring med at bytte sweet potatoes ud med en anden ingrediens?

    Svar
  7. Peter

    Jeg lavede retten i går, og det er simpelthen den bedste nye hverdagsret, jeg har forsøgt mig med i flere år, og så lever vi fint med, at den ikke er helt kaloriefattig :)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Peter,

      Tak for din kommentar – så dejligt at høre, at I kunne lide den (ikke helt kaloriefattige) afrikanske gryde – den er altså også bare så god og nem at lave :-)

      Hav en forrygende dag og god weekend!

  8. Tanja

    Hej Loui
    Mon denne ret egner sig til fryser?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Tanja,

      Tak for dit spørgsmål til opskriften.

      Ja, retten kan sagtens fryses – så lav en kæmpe portion og du har aftensmad til flere omgange :-)

      Hav en skøn dag

  9. Marjun

    Hvor lyder det bare lækkert. Jeg var i Sydafrika i september sammen med min kæreste. Det vil jeg lave i aften, så vi kan drømme os tilbage 😃

    Svar
    • Loui

      Hej Marjun,

      Tak for din kommentar.

      Jeg håber at den afrikanske gryde smager jer og at den formår at transportere jer tilbage til Sydafrika, også selvom det kun er for en kort stund 😀

      Hav en fantastisk dag.

  10. Tina KH

    Uhm lyder virkeligt lækkert:-)
    Jeg har arbejdet i Afrika, så vil da prøve din ret.
    Engang lavede jeg meget Afrikansk mad, det er jeg kommet lidt fra, så ind på banen igen.
    God Halloween aften!

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Tilbehør til aftensmad eller lige den hurtige fro Tilbehør til aftensmad eller lige den hurtige frokostsalat her i de lune (okay, liiidt lunkne) dage? ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Prøv den her: Salat med asparges, ærter, radiser, nødder og feta.

Den er ret go' ☺️ Sammen med sukkerærter, radiser, agurk og knas, så har du en grøn, mættende salat som går til det meste.

Og laver du et ekstra stykke krydret kylling eller måske en den grillede laks, så der topnem måltidssalat til madpakken, som kommer til at hive lange øjne efter sig i kantinen 😄😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften ovre på bloggen (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 
⁉️Noo! Ingen asparges i grøntafdelingen? Eller bare ikke vild med de grønne kammerater? Hiv de grønne bønner med hjem. Både friske og frosne dur også perfekt i salaten. 

 

#aftensmadinspiration #nemmad #madinspiration #sundmad #madpakke
Har du været på de første jordbær? 😀 ⠀⠀ Har du været på de første jordbær? 😀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ellers så nap den første (liiidt syrlige) bakke og kast på den her lækre omgang af en bagt cheesecake med dobbelt op på jordbær! Yup, både i den friske version på toppen og lige serveret med en jordbærsauce også 🍓😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er rent sommergilde ..måske i weekenden? ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #cheesecake #bageglæde #danskejordbær #kage #kagetid
Studenterbrød, jordbærkager og napoleonshatte. K Studenterbrød, jordbærkager og napoleonshatte. Kanelsnegle med gærdej Og horn.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mine 5 go-to fredagskager, når der bliver provianteret ved bageren (Hvad er du på?).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og hornene, de ligger altså lunt i svinget når skal vælges. Sådan ræ’tig lunt 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Helst bare med remonce og mørk glasur, som et klassisk skagenshorn. Det slår de halvtørre kærnemælkshorn med hindbær, hippe rabarberhorn og dem, hvor du skal lede efter nougaten, med længder 👀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så yup, vi hopper på hjemmebagte skagenshorn i dag: Bløde, søde, saftige og med rigeligt marcipan-remonce i midten. Ren frås – ingen tørre horn her 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find kaffen frem, nap opskriften ovre på bloggen og hav en fantastisk fredag herfra 😊☕️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #bagning #fredagskage #fredagsfeeling #bageglæde #bagværk
Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework