Noget jeg ret længe har sukket efter, at kunne bage er gode pitabrød. Dem spiser vi min. 1 gang om ugen herhjemme. Det er nemt, alt kan smides i og der er til frokost dagen efter.
Jeg er mest på tun-fyld.
Du ved, en tunsalat eller bare tøm-en-tun-dåse og grøntsager i hulrummet + godt med dressing.
Kæresten, han er klart til krydret oksekødsfyld, steg eller kylling.
Hvad er din favorit?
Nå. Men jeg undres.
.Jeg er ret velbevandret i pitabrødsudvalget i den danske detailhandel, har været i alle supermarkeder og kan med stor forundring fastslå; der er absolut intet sket de sidste 10-15 år.
Der findes lige omtrent ét eneste mærke, som laver pitabrød der kan bruges og resten er…ja, jeg ved ikke engang hvad de kan kaldes og hvordan, at det er muligt, at de er nået til hylderne.
Arhmen! Det giver jeg absolut ingen mening at lave pitabrød, som hvis man er heldig kan omfavne 1/2 falafel, sprækker så snart du tager en bid og er så tørre, at du skal have en hel bøtte dressing for at få dem til at glide ned.
Pitabrød skal være bløde, smidige og store.
Det kan man så ikke få i supermarkedet. Endnu.
Men vi kan få mel, sukker, salt og smør. Måske gær. Den er der heller ikke altid. Og bage pitabrød selv.
Jeg har endnu ikke knækket koden til rigtig gode pitabrød bagt uden røremaskine, men på røremaskine bliver de virkelig forrygende. Lige som pitabrød skal være.
Du kan nok ikke nå at bage dem torsdag kl. 17.43. Eller jo, hvis du er en af dem som spiser virkelig sent. Det er jeg ikke, jeg bider allerede i bordkanten lidt over 17.. (godt der stadig er masser af tærte-rester). Så jeg har bagt en ordentlig portion pitabrød til fryseren.
Imens vil jeg happe et pitabrød til den anden hånd, fylde det med blomkålssalat og tzatziki fra igår og bage videre med røremaskinen Bjørnen. Af den søde slags bagværk. Det er jo fredag imorgen ;)

Ingredienser
- 30 g gær
- 2 dl lunken vand
- 1 dl yoghurt
- 2 tsk salt
- 2 tsk sukker
- 125 g fuldkornshvedemel
- ca. 275 g hvedemel
- 25 g smør, i små tern
Sådan gør du
- Opløs gær i vandet og tilsæt yoghurt.
- Bland salt, sukker, fuldkornsmel og hvedemel i en anden skål.
- Kom det i gær-blandingen lidt af gangen. Bland det ved lav hastighed på en røremaskine.
- Tilsæt smør og ælt det i dejen.
- Rør dejen ved medium hastighed på en røremaskine i ca. 10 minutter til dejen er smidig og slipper skålens kanter.
- (Tilsæt evt. lidt mere hvedemel, da der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål på mel er blot vejledende.)
- Smør en skål med olie og kom dejen heri. Dæk skålen til med film eller en plastikpose. Lad dejen hæve ca. 1,5 time til dobbelt størrelse.
- Del dejen i 8 stykker og form den let til kugler. Lad dem hvile 20 minutter under et viskestykke.
- Varm imens ovnen op til 275 grader med en bageplade i.
- Rul/form hver dejkugle ud til et fladbrød lige inden du bager dem.
- Kom dem over på den (meget) varme bageplade og bag dem ved 225 grader til de "puffer" op - giv dem cirka 10-15 mere herefter. Tag dem ud og kom dem straks på en bagerist.
- Spis dem nybagte og lune med masser af fyld.
Hej Louise.
Jeg har prøvet din opskrift på pitabrød et par gange, men jeg kan simpelthen ikke få dem til at puffe op og blive hule inden i…. Hvad mon jeg gør galt? Kan det være, fordi jeg ruller dem for tyndt ud, inden de skal i ovnen? I går prøvede jeg at bage dem på et bagestål (har hørt, at det skulle være godt, når man bager pitabrød), men det gjorde intet godt. De blev stadig flade og fik en bund, der minder mere om en pizza-bund…. Kan det være, fordi der er for meget grov mel i opskriften, og det derfor er for tungt? Eller hvorfor tror du, at det ikke virker for mig?
Håber, du kan hjælpe mig.
Hej!
Kan man bruge ymer i stedet for yoghurt, eller er den for tyk i konsistensen? Og fungerer opskriften også, hvis man laver dobbelt portion?
Mvh. Hanna
Hej Hanna,
Ja, det vil du godt kunne – tilsæt eventuelt lidt mere vand, hvis du synes det bliver for tykt med kun youghurt.
Dobbelt portion er fint – det laver jeg også selv, så der er til fryseren 🙂
God bagelyst!
Med risiko for, at opslaget er så nyt, at du endnu ikke har nået at teste “fryseegnetheden” på pitabrødene, så er jeg lidt nysgerrig efter, hvad status er på den? ;-)
NB – ved ikke, om det er fordi jeg ser din side på mobilen, men jeg har svært ved at finde datering på dine indlæg ? Er det pga mobil-version eller er de der ikke ?
Hej Christina,
Tak for din kommentar og spørgsmål.
Pitabrøddene kan sagtens fryses – det er blevet testet nu :-)
Jeg har ikke datering på mine blogindlæg, så det er derfor, at du ikke se, hvornår en opskrift er blevet udgivet.
Hav en fortsat skøn dag!
Skal vist ha afprøvet din opskrift. Får 18 børnehavebørn på besøg til min datters fødselsdag på torsdag.
Men….
1. Bager du uden bagepapir?
2. Kan de fryses ned og varmes inden servering?
Tak for en SUPER GOD BLOG!!!!
Hej Jane
Pitabrød lyder som en genial ide til børnefødselsdag :)
1. Jep, jeg bager med bagepapir på mine bageplade. Opvarmer dog pladen uden papir på. Hvis jeg bruger en bagesten, så bruger jeg bare godt med mel.
2. Det kan du tro. Jeg har altid en bunke liggende i fryseren til travle dage. Bare vær opmærksom på, at de ikke får for meget ved opvarmningen så de bliver sprøde.
Tusinde tak – hvor er jeg glad for at du kan bruge bloggen :)
Mange hilsner
Louise
Hej
Hvor ser de lækre ud de pitabrød, dem vil jeg prøve at bage.
Men har lige et spørgsmål:
Du skriver at du varmer ovnen op til 275 grader med en bageplade i. Når dejen er formet til pitabrød kommes de over på den varme bageplade og bag dem ved 225 grader til de “puffer” op – giv dem cirka 10-15 mere herefter.
Mit spørgsmål er hvor lang tid skal de have med 275 grader “der er måske kun imens ovnen varmer op at den skal stå på 275 grader og så skruer man ned til 225 grader, når man putter pitabrødene ind:????
På forhånd tak.
Pia
Hej Pia
Ja, ovnen skal varmes op til 275 grader, herved vil den kunne holde varmen når pitabrødene kommer ind, og når de så er sat ind skruer du ned på 225 grader og bager dem ved den temperatur.
Håber det var lidt hjælp – du havde forstået det helt rigtigt :)
Uhhhh jeg er også til den krydrede oksekød, eller falafel, og så en virkelig god hvidløgsdressing :) Ungerne (4 stk. omend den mindste kun er 11 mdr) elsker dem med æggesalat.
Jeg har prøvet og prøvet og prøvet at bage pitabrød, jeg ved ikke hvor mange gange og min familie griner snart af mig :) Det er ofte endt med nogle virkelig gode boler, men pitabrød har det ikke været :) Har aldrig prøvet med røremaskine, så nu er din opskrift røget på min liste og må prøves i den kommede uges tid. Dog ikke på en bjørn, den er endnu kun på ønskesedlen :) , men mon ikke en anden går an…..
Super lækre og super nemme – tak for fantastisk opskrift. Ikke købe-pitabrød mere nogensind!!! Kandidat til farvorit som blev afprøvet i dag: grillet krondyrfillet (kold rest), tzatziki og grønt :)
Hej Anna
Velbekom – lækkert du kunne bruge opskriften :) Og hvor godt lyder det ikke lige med dit fyld! Grillet krondyr, ja tak :)
De skal prøves. Jeg plejer nu også at have held med at lave dejen aftenen i forvejen. Så er der også hurtigt mad efter en lang arbejdsdag. Og de plejet også at puffe fint op, når de bages på en forvarmet pizzasten/bageplade, så der er plads til masser af salat, tomat, majs og marineret kylling eller en kyllingerest. Og selvfølgelig cremefraiche dressing :) Tak for en god blog og god inspiration!
Hej Henriette
Snedigt :) Jeg er SÅ dårlig til at planlægge næste dags mad, så når aldrig dejen dagen før, men kunne godt forestille mig, den vil blive god med langtidshævning og få den der smidighed, som røremaskinen lige klarer.
Orrrk, ja, Cremefraiche dressing er et must! ;) Og tusinde tak, det er jeg rigtig glad for du syntes og den kan bruges :)
Mit favorit fyld er: Hakket røget laks rørt med philiadelphia naturel(10%) og fint hakkede forårsløg. Og selvfølgelig lidt salat gerne blandet med snittede sugarsnaps og grønneasparges.
Jeg syntes Hatting bager et hæderligt pitabrød som nok kan spises hvis det skal gå helt hurtigt :o)
/Charlotte
Hej Charlotte
JA DA! Det er da det jeg skal have i mine pitabrød næste gang :D Tak for reminder om lækkert fyld.
Yea, det er faktisk de eneste som jeg også har fundet frem til er gode og plejer at købe et lager med hjem, når jeg endelig er i en butik hvor de har dem. Desværre forsvinder de hurtigt ;)