Jeg har sagt det før og siger det endnu engang; jeg elsker, elsker bær! Heldigvis har jeg også relativ nem adgang til guldet og endda til fair priser. Men hold nu op, hvor ville de være herligt at kunne gå ned i det lokale supermarked og fylde kurven med danske stikkelsbær, solbær, ribs, hindbær og brombær. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan udbuddet kan være så sparsomt, når bærbuske er noget af det mest taknemmelige at dyrke + giver uanede mængder af udbytte. Det er jo ikke fordi de kræver ret meget mere end jordbær, som vi efterhånden får smidt i nakken.
Well, vi kan da være heldige at finde en bakke bær i supermarkedet. Sidste år fandt jeg da både stikkelsbær og solbær. Men helt ærligt; 100 g pr. bakke! Det er både tarveligt og helt til grin. Jeg brokkede mig lidt, gik en bue udenom og spankulerede ud på Naturbruget, hvor jeg kan købe bær i kilo og ikke i gram. Noget alle burde have adgang til.
Men når du så har fået fingre i kilovis af stikkelsbær, enten som en af de udvalgte eller fra haven, naboen eller bedsteforældrenes kolonihavehus, ja, så skal du lave saft, som det første! Det smager fuldstændig guddommeligt. Okay, selvfølgelig skal du kunne lide stikkelsbærsmagen, som godt kan dele vandene lidt – men er du fan, så vil du elske den her drik. Den slår alle andre safter; rabarber, solbær, citron, ribs med flere længder. Den er kongen af safter. Simpelthen.
Og når sommeren vælger at komme tilbage, så find is-formene frem. Dem til børn, du ved. Fyld dem op med ren stikkelsbærsaft og slubre løs. Eller kog saften ind med mere sukker og lav en sirup til sorbet. Til vaniljeisen. Til yoghurten. Du bliver glad, det lover jeg :)
Jaaa….nu kan jeg så godt blive lidt træt af, at min nylig indkøbte saftflaske valgte at splintre, da jeg hældte skoldhed saft i! En halv liter flydende guld lige ud i afløbet. Hvad sker der for flaskekvaliteten nu om dage?
Heldigvis var de gamle flasker trofaste og gemmer nu på den anden halve liter.
Men jeg er nu stadig lidt tvær.
Lad os få bær og ordenlige flakser i supermarkedet. Tak.

Ingredienser
- 1 kg grønne stikkelsbær
- 5 dl vand
- 1 citron
- 400 g sukker
- Atamon/vodka
Sådan gør du
- Kom stikkelsbær og vand i en gryde.
- Kog det op og lad det koge 15 minutter - bærrene skal gerne koge lidt ud.
- Kom et dørslag i en gryde. Beklæd dørslaget med et rent viskestykke.
- Hæld saft og stikkelsbær i viskestykket.
- Lad det afdryppe 1 times tid - pres stikkelsbærrene for saft.
- Kom gryden med saft på komfuret - tilsæt sukker og saft af 1/2 citron.
- Kog det op og skum saften for urenheder.
- Smag saften til med citronsaft.
- Rengør flasker og skyl dem i atamon eller vodka.
- Hæld saften på flaskerne og luk straks.
- Opbevar saften på køl.
- Bland saften i forhold 2:4 med vand ved servering.
Det lyder lækkert med stikkelsbærsaft. Hvor mange liter saft får du ud af 1 kg. stikkelsbær?
Hej Annemari,
Uh, det kan jeg ikke helt huske, men et par falsker (1 L) mener jeg, det blev til…
Prøv det ad og lad os høre om resultatet
Hav en fantastisk dag!
Kan man ikke bruge en saftpresser til stikkelsbærrene??
Hej Annalise
Altså en en maskine? Det har jeg aldrig prøvet, så der må jeg blive dig svar skyldig.
Men du vil ikke få samme resultat, da det ikke er samme måde, som at koge en saft :)
Mange hilsner
Louise
Hej Louise
Jeg har en stikkelsbærbusk, der er gået amok med bær i år. Vi plejer at være på ferie, når bærene er modne, så fugle og naboer har haft en fest. I år er vi hjemme og skal nyde bærene. Jeg er dog i tvivl, om jeg kan plukke alle bærene på en gang, da der er stor forskel på, hvor bløde og søde, der er. Er det vigtigt, at de er bløde, eller kompenserer man bare med ekstra sukker?
Kh Anette
Ps: jeg kogte en gang stikkelsbær til kompot og brugte dem som fyld i fuglereder af lakridsmarengs med lakridsgranulat i. Pyntet med flødeskum. Mega lækkert og sommerligt 🌞
Hej Anette,
Det betyder ikke så meget, da det udligner sig, når de bliver kogt sammen. Selvfølgelig vil det påvirke smagen, hvis alle bær er i den sure ende, men har du en god blanding af bær, så vil jeg mene, at det ikke gør den store forskel :-)
Så heldige I er, at I kan nyde bær fra jeres egen have og det lyder godt nok som en lækker dessert…uhm :-)
Fortsat god sommer!
Jeg overvejer at lave saft til en evt. kommende tøseaften til en stikkelsbærmojito. Jeg forestiller mig, at det er enhver piges drøm, men jeg ku godt tænke mig at have en lille ide om, hvor længe sådan en vidunderdrik af en saft kan holde sig?? Og tak for endnu en opskrift, selvfølgelig.
Hilsen heidi
Hej Heidi,
Det lyder da som en rigtig god ide 👍 😋
Som tommelfingeregel kan al saft holde sig op til et halvt år, hvis det opbevares køligt. Men det kræver, at bærene er blevet renset grundigt, flaskerne og alle de andre redskaber som bruges helt rengjorte, og at saften er helt afskummet for at undgå gæring.
Jeg har aldrig haft saft til at stå så længe, da den plejer at være drukket i løbet af en uge, men prøv det ad og fortæl os meget gerne om den lækre stikkelsbærmojito 😀
Hav en fortsat dejlig dag!
Det lyder virkelig lækkert – det må jeg lave i morgen! Angående flasker kan jeg også anbefale, at man skyller dem i varmt vand inden – derefter kogende vand. Stil dem på et vådt viskestykke; det skulle også hjælpe mod temperaturforskellen.
Tak for gode opskrifter :)
Hej Helle,
Tak for din kommentar og input til opskriften – dejligt at høre at du kan bruge opskrifterne her på bloggen :-)
Hav en skøn dag.
Hvad mdr. Er det bedste at plukke til saft, har nemlig lige fået kolonihave så ikke så stærk i hvornår man skal plukke i nu
Hej Rene,
Det er her i sommermånederne, at du kan plukke bær :-)
Rigtig god sommer!
Opskriften på stikkelsbærsaft er vældig god, Saften smager godt, og den forsvinder hurtigt.
Har foreløbig plukket 13 pund, men der er flere endnu på busken.
Vi har en ikke specielt stor have, men har dog fået plads til 10 til 12 bærbuske på en skråning, som ikke kunne bruges til ret meget andet. Det bedste vi har i haven, er de bærbuske. Masse af bær – stikkelsbær, hindbær, brombær, solbær og blåbær. Bare så skønt. Når jeg laver saft, renser jeg selvføhelig flaskerne, fylder pænt varmt vand fra hanen i og derefter kogende vand. Det hælder jeg ud lige før saften hædres på. På den måde gårflaskerne aldrig i stykker. Tak for opskriften på stikkelsbærsaft – den skal prøves. 👍
Hej Marianne
Nøj, jeg er misundelig på alle dine bærbuske – det er bare det bedste :)
Ih, den saft vil jeg lave, for det lyder lækkert. Men bliver det lige så godt med de røde stikkelsbær?? Og kan man ikke genbruge de pressede bær til evt marmelade eller kompot?? Synes det er lidt synd at smide ud:-)
Mvh. Nina
Hej Nina
Hjemmelavet saft er bare det bedste og du kan sagtens bruge de røde bær. Jeg synes de er lidt sødere, så saften vil selvfølgelig blive lidt anderledes.
Mht. til det overskydende kunne man godt bruge det til marmelade/kompot, men det smager meget bittert og tørt, da alt saft og kraft er blevet hevet ud i saften :)
Kender godt frustrationen over at flasken går itu når den skoldhede saft kommes i. Nøjagtig det samme skete for mig med min rabarber saft, jeg nåede dog lige at få et enkelt glas.
Men overvejer at nedkøle saften inden den kommes på flaske næste gang
Arhmen det er så irriterende!
Jeg varmer altid mine flasker op, når jeg alligevel gør dem rene. Så har de samme temperatur som saften og der burde ikke være et problem!!
Lige omkring saft og syltning er jeg lidt en freak med rengøring, så det med at køle ting ned før de fyldes op glas kan jeg simpelten ikke få mig selv til.
Men ja, må ud og finde de gamle flasker der kan holdes til varmen – der er aldrig problemer :)
Stikkelsbær er gudespise! Så tak for opskriften. Godt nok er Fyn “Danmarks køkkenhave”, som min morfar så fint udtrykker det, men der er for langt mellem bærrene i den lokale Brugsen. Derfor er det helt vildt lækkert, at farmors have er fyldt med brombær, stikkelsbær og ribs. The good ol’ kind ;-) Har lige lavet bærkompot til kærestens skyr – så glider det sure stads lettere ned…
Hej Louise. Jeg er helt enig i dine betragtninger angående vægten, bær sælges i. Så i går i Lidl 100 gr. ribs (fra Holland) til 12,95 kr. Det virker helt til grin. Aftenen før havde jeg i løbet af et kvarter plukket knap et kilo ribs i en af mine venners have! Vi må håbe flere får lyst til at plante bærbuske i deres haver igen. God sommer. Venlig hilsen Jette