• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Hjemmelavet Stikkelsbærsaft

hjemmelavet-Stikkelsbærsaft  (2)

Jeg har sagt det før og siger det endnu engang; jeg elsker, elsker bær! Heldigvis har jeg også relativ nem adgang til guldet og endda til fair priser. Men hold nu op, hvor ville de være herligt at kunne gå ned i det lokale supermarked og fylde kurven med danske stikkelsbær, solbær, ribs, hindbær og brombær. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan udbuddet kan være så sparsomt, når bærbuske er noget af det mest taknemmelige at dyrke + giver uanede mængder af udbytte. Det er jo ikke fordi de kræver ret meget mere end jordbær, som vi efterhånden får smidt i nakken. 

Well, vi kan da være heldige at finde en bakke bær i supermarkedet. Sidste år fandt jeg da både stikkelsbær og solbær. Men helt ærligt; 100 g pr. bakke! Det er både tarveligt og helt til grin. Jeg brokkede mig lidt, gik en bue udenom og spankulerede ud på Naturbruget, hvor jeg kan købe bær i kilo og ikke i gram. Noget alle burde have adgang til.

Men når du så har fået fingre i kilovis af stikkelsbær, enten som en af de udvalgte eller fra haven, naboen eller bedsteforældrenes kolonihavehus, ja, så skal du lave saft, som det første! Det smager fuldstændig guddommeligt. Okay, selvfølgelig skal du kunne lide stikkelsbærsmagen, som godt kan dele vandene lidt – men er du fan, så vil du elske den her drik. Den slår alle andre safter; rabarber, solbær, citron, ribs med flere længder. Den er kongen af safter. Simpelthen.

Og når sommeren vælger at komme tilbage, så find is-formene frem. Dem til børn, du ved. Fyld dem op med ren stikkelsbærsaft og slubre løs. Eller kog saften ind med mere sukker og lav en sirup til sorbet. Til vaniljeisen. Til yoghurten. Du bliver glad, det lover jeg :)

Jaaa….nu kan jeg så godt blive lidt træt af, at min nylig indkøbte saftflaske valgte at splintre, da jeg hældte skoldhed saft i! En halv liter flydende guld lige ud i afløbet. Hvad sker der for flaskekvaliteten nu om dage?
Heldigvis var de gamle flasker trofaste og gemmer nu på den anden halve liter.

Men jeg er nu stadig lidt tvær.

Lad os få bær og ordenlige flakser i supermarkedet. Tak.


hjemmelavet-Stikkelsbærsaft  (3)

Hjemmelavet Stikkelsbærsaft

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid25 minutter

Ingredienser

  • 1 kg grønne stikkelsbær
  • 5 dl vand
  • 1 citron
  • 400 g sukker
  • Atamon/vodka
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Kom stikkelsbær og vand i en gryde.
  • Kog det op og lad det koge 15 minutter - bærrene skal gerne koge lidt ud.
  • Kom et dørslag i en gryde. Beklæd dørslaget med et rent viskestykke.
  • Hæld saft og stikkelsbær i viskestykket.
  • Lad det afdryppe 1 times tid - pres stikkelsbærrene for saft.
  • Kom gryden med saft på komfuret - tilsæt sukker og saft af 1/2 citron.
  • Kog det op og skum saften for urenheder.
  • Smag saften til med citronsaft.
  • Rengør flasker og skyl dem i atamon eller vodka.
  • Hæld saften på flaskerne og luk straks.
  • Opbevar saften på køl.
  • Bland saften i forhold 2:4 med vand ved servering.

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

hjemmelavet stikkelsbærsaft

Previous Post: « Chokoladetærte med hindbær
Next Post: 10 søde opskrifter med stikkelsbær »

Reader Interactions

Comments

  1. Annalise Møller

    Kan man ikke bruge en saftpresser til stikkelsbærrene??

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Annalise

      Altså en en maskine? Det har jeg aldrig prøvet, så der må jeg blive dig svar skyldig.
      Men du vil ikke få samme resultat, da det ikke er samme måde, som at koge en saft :)

      Mange hilsner
      Louise

  2. Anette

    Hej Louise
    Jeg har en stikkelsbærbusk, der er gået amok med bær i år. Vi plejer at være på ferie, når bærene er modne, så fugle og naboer har haft en fest. I år er vi hjemme og skal nyde bærene. Jeg er dog i tvivl, om jeg kan plukke alle bærene på en gang, da der er stor forskel på, hvor bløde og søde, der er. Er det vigtigt, at de er bløde, eller kompenserer man bare med ekstra sukker?
    Kh Anette

    Ps: jeg kogte en gang stikkelsbær til kompot og brugte dem som fyld i fuglereder af lakridsmarengs med lakridsgranulat i. Pyntet med flødeskum. Mega lækkert og sommerligt 🌞

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Anette,

      Det betyder ikke så meget, da det udligner sig, når de bliver kogt sammen. Selvfølgelig vil det påvirke smagen, hvis alle bær er i den sure ende, men har du en god blanding af bær, så vil jeg mene, at det ikke gør den store forskel :-)

      Så heldige I er, at I kan nyde bær fra jeres egen have og det lyder godt nok som en lækker dessert…uhm :-)

      Fortsat god sommer!

  3. Heidu

    Jeg overvejer at lave saft til en evt. kommende tøseaften til en stikkelsbærmojito. Jeg forestiller mig, at det er enhver piges drøm, men jeg ku godt tænke mig at have en lille ide om, hvor længe sådan en vidunderdrik af en saft kan holde sig?? Og tak for endnu en opskrift, selvfølgelig.
    Hilsen heidi

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Heidi,

      Det lyder da som en rigtig god ide 👍 😋

      Som tommelfingeregel kan al saft holde sig op til et halvt år, hvis det opbevares køligt. Men det kræver, at bærene er blevet renset grundigt, flaskerne og alle de andre redskaber som bruges helt rengjorte, og at saften er helt afskummet for at undgå gæring.

      Jeg har aldrig haft saft til at stå så længe, da den plejer at være drukket i løbet af en uge, men prøv det ad og fortæl os meget gerne om den lækre stikkelsbærmojito 😀

      Hav en fortsat dejlig dag!

  4. Helle

    Det lyder virkelig lækkert – det må jeg lave i morgen! Angående flasker kan jeg også anbefale, at man skyller dem i varmt vand inden – derefter kogende vand. Stil dem på et vådt viskestykke; det skulle også hjælpe mod temperaturforskellen.
    Tak for gode opskrifter :)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Helle,

      Tak for din kommentar og input til opskriften – dejligt at høre at du kan bruge opskrifterne her på bloggen :-)

      Hav en skøn dag.

    • Rene

      Hvad mdr. Er det bedste at plukke til saft, har nemlig lige fået kolonihave så ikke så stærk i hvornår man skal plukke i nu

    • Louiogbearnaisen

      Hej Rene,

      Det er her i sommermånederne, at du kan plukke bær :-)

      Rigtig god sommer!

  5. Grethe Steinmann

    Opskriften på stikkelsbærsaft er vældig god, Saften smager godt, og den forsvinder hurtigt.
    Har foreløbig plukket 13 pund, men der er flere endnu på busken.

    Svar
  6. Marianne

    Vi har en ikke specielt stor have, men har dog fået plads til 10 til 12 bærbuske på en skråning, som ikke kunne bruges til ret meget andet. Det bedste vi har i haven, er de bærbuske. Masse af bær – stikkelsbær, hindbær, brombær, solbær og blåbær. Bare så skønt. Når jeg laver saft, renser jeg selvføhelig flaskerne, fylder pænt varmt vand fra hanen i og derefter kogende vand. Det hælder jeg ud lige før saften hædres på. På den måde gårflaskerne aldrig i stykker. Tak for opskriften på stikkelsbærsaft – den skal prøves. 👍

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Marianne

      Nøj, jeg er misundelig på alle dine bærbuske – det er bare det bedste :)

  7. Nina

    Ih, den saft vil jeg lave, for det lyder lækkert. Men bliver det lige så godt med de røde stikkelsbær?? Og kan man ikke genbruge de pressede bær til evt marmelade eller kompot?? Synes det er lidt synd at smide ud:-)

    Mvh. Nina

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Nina

      Hjemmelavet saft er bare det bedste og du kan sagtens bruge de røde bær. Jeg synes de er lidt sødere, så saften vil selvfølgelig blive lidt anderledes.
      Mht. til det overskydende kunne man godt bruge det til marmelade/kompot, men det smager meget bittert og tørt, da alt saft og kraft er blevet hevet ud i saften :)

  8. Låvise

    Kender godt frustrationen over at flasken går itu når den skoldhede saft kommes i. Nøjagtig det samme skete for mig med min rabarber saft, jeg nåede dog lige at få et enkelt glas.

    Men overvejer at nedkøle saften inden den kommes på flaske næste gang

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Arhmen det er så irriterende!
      Jeg varmer altid mine flasker op, når jeg alligevel gør dem rene. Så har de samme temperatur som saften og der burde ikke være et problem!!
      Lige omkring saft og syltning er jeg lidt en freak med rengøring, så det med at køle ting ned før de fyldes op glas kan jeg simpelten ikke få mig selv til.
      Men ja, må ud og finde de gamle flasker der kan holdes til varmen – der er aldrig problemer :)

  9. Christine

    Stikkelsbær er gudespise! Så tak for opskriften. Godt nok er Fyn “Danmarks køkkenhave”, som min morfar så fint udtrykker det, men der er for langt mellem bærrene i den lokale Brugsen. Derfor er det helt vildt lækkert, at farmors have er fyldt med brombær, stikkelsbær og ribs. The good ol’ kind ;-) Har lige lavet bærkompot til kærestens skyr – så glider det sure stads lettere ned…

    Svar
  10. Jette Rosendal

    Hej Louise. Jeg er helt enig i dine betragtninger angående vægten, bær sælges i. Så i går i Lidl 100 gr. ribs (fra Holland) til 12,95 kr. Det virker helt til grin. Aftenen før havde jeg i løbet af et kvarter plukket knap et kilo ribs i en af mine venners have! Vi må håbe flere får lyst til at plante bærbuske i deres haver igen. God sommer. Venlig hilsen Jette

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Grønt tilbehør til aftensmaden? 👀 Find det h Grønt tilbehør til aftensmaden? 👀

Find det hele eller halve blomkålshoved nede i grøntsagsskuffen. 

Skær ud i skiver. 

Ind i ovnen. 

Bag 25 minutter. 

Top med grøn pesto og pinjekerner. 

(..saltede mandler er også et hit, hvis du ikke lige her pinjekerner på lager og hey, det samme er et gavmildt drys revet ost på toppen inden bagning 😋)

Og du har lækre, nemme (og top hippe) blomkålssteaks, der dur til det meste 😃🙌

#blomkål #tilbehør #nemaftensmad #vegetarianrecipes #vegetarmad #sundmad #madfotograf #madinspiration #söndagsmiddag #madfotografering #cauliflowerrecipes #cauliflowersteak #madspild #buzzfeedfood #onmytabletoday #foodblogfeed #foodstylingandphotography
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework