• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Hjemmelavet Stikkelsbærsaft

hjemmelavet-Stikkelsbærsaft  (2)

Jeg har sagt det før og siger det endnu engang; jeg elsker, elsker bær! Heldigvis har jeg også relativ nem adgang til guldet og endda til fair priser. Men hold nu op, hvor ville de være herligt at kunne gå ned i det lokale supermarked og fylde kurven med danske stikkelsbær, solbær, ribs, hindbær og brombær. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan udbuddet kan være så sparsomt, når bærbuske er noget af det mest taknemmelige at dyrke + giver uanede mængder af udbytte. Det er jo ikke fordi de kræver ret meget mere end jordbær, som vi efterhånden får smidt i nakken. 

Well, vi kan da være heldige at finde en bakke bær i supermarkedet. Sidste år fandt jeg da både stikkelsbær og solbær. Men helt ærligt; 100 g pr. bakke! Det er både tarveligt og helt til grin. Jeg brokkede mig lidt, gik en bue udenom og spankulerede ud på Naturbruget, hvor jeg kan købe bær i kilo og ikke i gram. Noget alle burde have adgang til.

Men når du så har fået fingre i kilovis af stikkelsbær, enten som en af de udvalgte eller fra haven, naboen eller bedsteforældrenes kolonihavehus, ja, så skal du lave saft, som det første! Det smager fuldstændig guddommeligt. Okay, selvfølgelig skal du kunne lide stikkelsbærsmagen, som godt kan dele vandene lidt – men er du fan, så vil du elske den her drik. Den slår alle andre safter; rabarber, solbær, citron, ribs med flere længder. Den er kongen af safter. Simpelthen.

Og når sommeren vælger at komme tilbage, så find is-formene frem. Dem til børn, du ved. Fyld dem op med ren stikkelsbærsaft og slubre løs. Eller kog saften ind med mere sukker og lav en sirup til sorbet. Til vaniljeisen. Til yoghurten. Du bliver glad, det lover jeg :)

Jaaa….nu kan jeg så godt blive lidt træt af, at min nylig indkøbte saftflaske valgte at splintre, da jeg hældte skoldhed saft i! En halv liter flydende guld lige ud i afløbet. Hvad sker der for flaskekvaliteten nu om dage?
Heldigvis var de gamle flasker trofaste og gemmer nu på den anden halve liter.

Men jeg er nu stadig lidt tvær.

Lad os få bær og ordenlige flakser i supermarkedet. Tak.


hjemmelavet-Stikkelsbærsaft  (3)

Hjemmelavet Stikkelsbærsaft

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid25 minutter

Ingredienser

  • 1 kg grønne stikkelsbær
  • 5 dl vand
  • 1 citron
  • 400 g sukker
  • Atamon/vodka
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Kom stikkelsbær og vand i en gryde.
  • Kog det op og lad det koge 15 minutter - bærrene skal gerne koge lidt ud.
  • Kom et dørslag i en gryde. Beklæd dørslaget med et rent viskestykke.
  • Hæld saft og stikkelsbær i viskestykket.
  • Lad det afdryppe 1 times tid - pres stikkelsbærrene for saft.
  • Kom gryden med saft på komfuret - tilsæt sukker og saft af 1/2 citron.
  • Kog det op og skum saften for urenheder.
  • Smag saften til med citronsaft.
  • Rengør flasker og skyl dem i atamon eller vodka.
  • Hæld saften på flaskerne og luk straks.
  • Opbevar saften på køl.
  • Bland saften i forhold 2:4 med vand ved servering.

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

hjemmelavet stikkelsbærsaft

Previous Post: « Chokoladetærte med hindbær
Next Post: 10 søde opskrifter med stikkelsbær »

Reader Interactions

Comments

  1. Annemari Øllgaard Kjær

    Det lyder lækkert med stikkelsbærsaft. Hvor mange liter saft får du ud af 1 kg. stikkelsbær?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Annemari,

      Uh, det kan jeg ikke helt huske, men et par falsker (1 L) mener jeg, det blev til…

      Prøv det ad og lad os høre om resultatet

      Hav en fantastisk dag!

  2. Annalise Møller

    Kan man ikke bruge en saftpresser til stikkelsbærrene??

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Annalise

      Altså en en maskine? Det har jeg aldrig prøvet, så der må jeg blive dig svar skyldig.
      Men du vil ikke få samme resultat, da det ikke er samme måde, som at koge en saft :)

      Mange hilsner
      Louise

  3. Anette

    Hej Louise
    Jeg har en stikkelsbærbusk, der er gået amok med bær i år. Vi plejer at være på ferie, når bærene er modne, så fugle og naboer har haft en fest. I år er vi hjemme og skal nyde bærene. Jeg er dog i tvivl, om jeg kan plukke alle bærene på en gang, da der er stor forskel på, hvor bløde og søde, der er. Er det vigtigt, at de er bløde, eller kompenserer man bare med ekstra sukker?
    Kh Anette

    Ps: jeg kogte en gang stikkelsbær til kompot og brugte dem som fyld i fuglereder af lakridsmarengs med lakridsgranulat i. Pyntet med flødeskum. Mega lækkert og sommerligt 🌞

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Anette,

      Det betyder ikke så meget, da det udligner sig, når de bliver kogt sammen. Selvfølgelig vil det påvirke smagen, hvis alle bær er i den sure ende, men har du en god blanding af bær, så vil jeg mene, at det ikke gør den store forskel :-)

      Så heldige I er, at I kan nyde bær fra jeres egen have og det lyder godt nok som en lækker dessert…uhm :-)

      Fortsat god sommer!

  4. Heidu

    Jeg overvejer at lave saft til en evt. kommende tøseaften til en stikkelsbærmojito. Jeg forestiller mig, at det er enhver piges drøm, men jeg ku godt tænke mig at have en lille ide om, hvor længe sådan en vidunderdrik af en saft kan holde sig?? Og tak for endnu en opskrift, selvfølgelig.
    Hilsen heidi

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Heidi,

      Det lyder da som en rigtig god ide 👍 😋

      Som tommelfingeregel kan al saft holde sig op til et halvt år, hvis det opbevares køligt. Men det kræver, at bærene er blevet renset grundigt, flaskerne og alle de andre redskaber som bruges helt rengjorte, og at saften er helt afskummet for at undgå gæring.

      Jeg har aldrig haft saft til at stå så længe, da den plejer at være drukket i løbet af en uge, men prøv det ad og fortæl os meget gerne om den lækre stikkelsbærmojito 😀

      Hav en fortsat dejlig dag!

  5. Helle

    Det lyder virkelig lækkert – det må jeg lave i morgen! Angående flasker kan jeg også anbefale, at man skyller dem i varmt vand inden – derefter kogende vand. Stil dem på et vådt viskestykke; det skulle også hjælpe mod temperaturforskellen.
    Tak for gode opskrifter :)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Helle,

      Tak for din kommentar og input til opskriften – dejligt at høre at du kan bruge opskrifterne her på bloggen :-)

      Hav en skøn dag.

    • Rene

      Hvad mdr. Er det bedste at plukke til saft, har nemlig lige fået kolonihave så ikke så stærk i hvornår man skal plukke i nu

    • Louiogbearnaisen

      Hej Rene,

      Det er her i sommermånederne, at du kan plukke bær :-)

      Rigtig god sommer!

  6. Grethe Steinmann

    Opskriften på stikkelsbærsaft er vældig god, Saften smager godt, og den forsvinder hurtigt.
    Har foreløbig plukket 13 pund, men der er flere endnu på busken.

    Svar
  7. Marianne

    Vi har en ikke specielt stor have, men har dog fået plads til 10 til 12 bærbuske på en skråning, som ikke kunne bruges til ret meget andet. Det bedste vi har i haven, er de bærbuske. Masse af bær – stikkelsbær, hindbær, brombær, solbær og blåbær. Bare så skønt. Når jeg laver saft, renser jeg selvføhelig flaskerne, fylder pænt varmt vand fra hanen i og derefter kogende vand. Det hælder jeg ud lige før saften hædres på. På den måde gårflaskerne aldrig i stykker. Tak for opskriften på stikkelsbærsaft – den skal prøves. 👍

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Marianne

      Nøj, jeg er misundelig på alle dine bærbuske – det er bare det bedste :)

  8. Nina

    Ih, den saft vil jeg lave, for det lyder lækkert. Men bliver det lige så godt med de røde stikkelsbær?? Og kan man ikke genbruge de pressede bær til evt marmelade eller kompot?? Synes det er lidt synd at smide ud:-)

    Mvh. Nina

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Nina

      Hjemmelavet saft er bare det bedste og du kan sagtens bruge de røde bær. Jeg synes de er lidt sødere, så saften vil selvfølgelig blive lidt anderledes.
      Mht. til det overskydende kunne man godt bruge det til marmelade/kompot, men det smager meget bittert og tørt, da alt saft og kraft er blevet hevet ud i saften :)

  9. Låvise

    Kender godt frustrationen over at flasken går itu når den skoldhede saft kommes i. Nøjagtig det samme skete for mig med min rabarber saft, jeg nåede dog lige at få et enkelt glas.

    Men overvejer at nedkøle saften inden den kommes på flaske næste gang

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Arhmen det er så irriterende!
      Jeg varmer altid mine flasker op, når jeg alligevel gør dem rene. Så har de samme temperatur som saften og der burde ikke være et problem!!
      Lige omkring saft og syltning er jeg lidt en freak med rengøring, så det med at køle ting ned før de fyldes op glas kan jeg simpelten ikke få mig selv til.
      Men ja, må ud og finde de gamle flasker der kan holdes til varmen – der er aldrig problemer :)

  10. Christine

    Stikkelsbær er gudespise! Så tak for opskriften. Godt nok er Fyn “Danmarks køkkenhave”, som min morfar så fint udtrykker det, men der er for langt mellem bærrene i den lokale Brugsen. Derfor er det helt vildt lækkert, at farmors have er fyldt med brombær, stikkelsbær og ribs. The good ol’ kind ;-) Har lige lavet bærkompot til kærestens skyr – så glider det sure stads lettere ned…

    Svar
  11. Jette Rosendal

    Hej Louise. Jeg er helt enig i dine betragtninger angående vægten, bær sælges i. Så i går i Lidl 100 gr. ribs (fra Holland) til 12,95 kr. Det virker helt til grin. Aftenen før havde jeg i løbet af et kvarter plukket knap et kilo ribs i en af mine venners have! Vi må håbe flere får lyst til at plante bærbuske i deres haver igen. God sommer. Venlig hilsen Jette

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Hurtig snack til madpakken 👆Og om du…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 napper den helt nemme løsning med en rulle købt pizzadej
👉 krudter op for den klassiske hjemmelavede dej (måske med lidt groft mel)
👉 eller praler med en flerdags surdejsudgave af en dej
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..det styrer du. Pizzapakkerne dur med hele og klarer både madpakken, snacken til fredagsrødvinen og “bare fordi” på en søndag ☺️🍕
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften i min story nu 📲
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #snackideas #nemmad #madpakke #madpakkeinspiration 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Aftensmad på 20 minutter 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du også en af de heldige, som fik den helt store kasse i julegave? 👀Eller måske fik du nappet den her i “godt-tilbud-sæsonen”? Du ved, den helt trendy kasse, med …yup,  brølet af en Air Fryer 🌪️

Har du fået bakset sådan en sag ind på køkkenbordet, ..well, så er den her opskrift ikke til dig 🙈

Men til gengæld er den lige så nem. Hurtig. Og med et spark til smagsløgene efter en måske allerede kålholdig januar 😄

Laks i grøn karrysauce 

Du skal lige koge en pose ris. Eller holder du lav profil på kuldydrat-fronten, så smide en pose pre-chopped blomkålsris i indkøbskurven. 

Men ellers så er vi ude i lynhurtig aftensmad. Ikke på 30 lange, maverumlende minutter. Niks. Du kan kaste panden på bordet efter kun 20 minutter✌️

Så giv Air fryer’enen pause, hiv panden frem og nap opskriften ovre på bloggen nu (link i bio) ☺️👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #sundmad #laks #lækkermad
Kender du typen, der lige prøver at sliiiide tilb Kender du typen, der lige prøver at sliiiide tilbage ind til festen. Du ved, så sådan helt cool og ubemærket efter at have været pist forsvundet (..sovende i kosteskabet) i 1, 2, 3 timer🕺
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
“Skåååål..”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det overvejede jeg 😁 Snigeren. Ikke hjem fra festen, men tilbage til festen herovre på IG efter en håndfuld måneder. Bare lige en hurtig post og fino, vi tilbage ✌️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sååå ..yup, det er det, vi gør 😉 Helt smooth sliding ind igen med den her aftensmads-favorit, som jeg pt skyller ned i litervis, da den er perfekt til den liiidt sjaskede januar (og den vedholdende influenza, der blev hevet med ind i det nye år 🤦‍♀️🤧). Det klarer den her..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nem og cremet tomatsuppe med fuld smæk på smagen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kan den bobbes op med mere fyld?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uhh ja! Og du får hele “det-er-lækkert-fyld-listen” + tips til opskrift ovre på bloggen (link i bio) 🍅🍅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
…og nu, du er i gang. Jeg anbefaler dobbelt portion tomatsuppe, mindst – Det er bare at fylde fryseren op 😋 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#nemaftensmad #hurtigmad #madinspiration #tomatsuppe #lækkermad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework