Opløs gær i vandet.
Tilsæt hvedemel, salt og honning. Rør dejen godt sammen - den skal være som en tyk grød.
Rør valnødder og tranebær i.
Kom madfilm eller en plastpose over skålen.
Lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. 12 timer.
Skrab forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord (2 spsk mel). Fold den forsigtigt 3-4 gange sammen til et rundt brød, dæk den til med film og lad den hæve ca. 40 minutter på køkkenbordet.
Varm imens ovnen op til 250 grader (alm. ovn) med en støbejernsgryde i.
Tag den varme gryde ud af ovnen, drys 1 spsk mel i bunden. Kom forsigtig dejen heri og sæt låget på.
Kom gryden tilbage i ovnen og bag ved 250 grader i 30 minutter. Løft ikke låget, for at smugkigge!
Tag låget af gryde, skru ned til 225 grader og bag brødet i 15-18 minutter.
Tag gryden med brødet ud, vip brødet ud af gryden og lad den afkøle minimum 2 timer på en bagerist før du skærer i det.