Go Back
+ servings
Purpurhvedeboller_tranebaer_valnoedder

Koldhævede boller med purpurhvede, tranebær og valnødder

Tilb. tid10 minutter
Samlet tid10 minutter
Antal: 12 stk
Forfatter: Cathrine Brandt

Ingredienser

  • 350 g koldt vand
  • 100 g fuldkorns purpurhvede
  • 350 g hvedemel
  • 150 g surdej - kan erstattes af 5 g gær
  • 10 g salt
  • 80 g valnødder
  • 80 g tranebær

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Step 1: Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel.
  • Kom et låg på og lad dejen trække 15-60 minutter ved stuetemperatur. Jo længere en autolyse, jo nemmere er dejen at arbejde med efterfølgende.
  • Step 2: Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne.
  • Når surdejen og saltet er fordelt, så foldes dejen første gang. Dejen foldes ved at løfte dejen op og folde den ind under sig selv. Dejen foldes på alle fire kanter.
  • Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur.
  • Step 3: Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes yderligere 3 gange med ca. 60 minutters interval imellem.
  • Step 4: I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med.
  • Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Du skal gerne kunne se en aktivitet i din dejen – enten ved at den har hævet en smule og/eller ved luftbobler på toppen.
  • Step 5: Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.

Dag 2:

  • Step 6: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter.
  • Step 7: Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller.
  • Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle.
  • Step 8: Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter.
  • Herefter skrues der ned på 230 grader og bollerne bages i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne.
  • Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.

Noter

Fuldkorns purpurhvede sælges af Meyers og Aurion.
Del din opskrift med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen