Go Back
+ servings

Kartoffelbrød

Kartoffelbrød er en god måde at få brugt overskydende kartofler og så smager det skønt.
Forb. tid30 minutter
Hævetid18 timer 40 minutter
Samlet tid19 timer 10 minutter
Antal: 1 brød

Ingredienser

Dag 1

  • 2 dl koldt kartoffelvand
  • 5 g gær
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk honning
  • 140 g kogte, kolde kartofler - mosede
  • 125 g groft speltmel
  • 125 g hvedemel

Dag 2

  • 1,5 dl kærnemælk
  • ½ dl vand
  • 1 tsk salt
  • 300 g hvedemel

Fremgangsmåde

Dag 1:

  • Opløs gæren i kartoffelvandet og tilsæt salt og honning.
  • Pres de kogte kartofler gennem en sigte og kom dem i, sammen med speltmel og hvedemel.
  • Rør det hele godt sammen til en kilstret dej og dæk skålen til med madfilm. Lad dejen hæve lunt natten over. evt i en kold ovn, da den så undgår træk.

Dag 2

  • Lun kærnemælken og kom den i en stor skål med salt og 150 g hvedemel. Rør det sammen til en klistret dej.
  • Tilsæt derefter fordejen fra dag 1 og ælt de to deje godt sammen. Ælt lidt efter lidt ca. 150 g hvedemel i, til dejen er glat og smidig.
  • Dæk skålen til og lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 2 timer.
  • På et melstrøet bord skrabes dejen forsigtig ud, med en dejskraber. Fold dejen let sammen og kom den op i et meldrysset fad eller en hævekurv.
  • Dæk dejen til og lad den efterhæve i 2 timer.
  • Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn), med en bageplade i.
  • Når ovnen er varm, vippes brødet forsigtig ud på et stykke bagepapir - pas på ikke at ødelægge luften i dejen. Drys med lidt mel på toppen.
  • Bagepapiret med brødet flyttes over på den brandvarme bageplade og kommes i ovnen.
  • Bages først 20 min ved 250 grader (alm. ovn), derefter skrues ned til 200 grader (alm. ovn), hvor brødet bager videre i ca. 15-20 min. til det er bagt.
  • Tag brødet ud og lad det afkøle på en bagerist.

Noter

Kartoffelbrødet kan fryses. 
Del din opskrift med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen