Kartoffelbrød er en god måde at få brugt overskydende kartofler og så smager det skønt.
Forb. tid30 minuttermin
Hævetid18 timert40 minuttermin
Samlet tid19 timert10 minuttermin
Antal: 1brød
Ingredienser
Dag 1
2dlkoldt kartoffelvand
5ggær
1tskgroft salt
1tskhonning
140gkogte, kolde kartofler - mosede
125ggroft speltmel
125ghvedemel
Dag 2
1,5dlkærnemælk
½dlvand
1tsksalt
300ghvedemel
Fremgangsmåde
Dag 1:
Opløs gæren i kartoffelvandet og tilsæt salt og honning.
Pres de kogte kartofler gennem en sigte og kom dem i, sammen med speltmel og hvedemel.
Rør det hele godt sammen til en kilstret dej og dæk skålen til med madfilm. Lad dejen hæve lunt natten over. evt i en kold ovn, da den så undgår træk.
Dag 2
Lun kærnemælken og kom den i en stor skål med salt og 150 g hvedemel. Rør det sammen til en klistret dej.
Tilsæt derefter fordejen fra dag 1 og ælt de to deje godt sammen. Ælt lidt efter lidt ca. 150 g hvedemel i, til dejen er glat og smidig.
Dæk skålen til og lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 2 timer.
På et melstrøet bord skrabes dejen forsigtig ud, med en dejskraber. Fold dejen let sammen og kom den op i et meldrysset fad eller en hævekurv.
Dæk dejen til og lad den efterhæve i 2 timer.
Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn), med en bageplade i.
Når ovnen er varm, vippes brødet forsigtig ud på et stykke bagepapir - pas på ikke at ødelægge luften i dejen. Drys med lidt mel på toppen.
Bagepapiret med brødet flyttes over på den brandvarme bageplade og kommes i ovnen.
Bages først 20 min ved 250 grader (alm. ovn), derefter skrues ned til 200 grader (alm. ovn), hvor brødet bager videre i ca. 15-20 min. til det er bagt.