Rugboller

Tilb. tid18 min
Samlet tid18 min
Antal: 12 styk

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 3 dl lunken vand
  • 2 dl neutral yoghurt
  • 1 spsk muscovadosirup - eller mørk sirup
  • 1 spsk olie
  • 2 tsk salt
  • 50 g rugkerner - klar-til-brug
  • 250 g rugmel
  • 250-300 g hvedemel

Fremgangsmåde

  • Smuldr gær i en skål.
  • Tilsæt 1 dl vand og opløs gærren.
  • Tilsæt det resterende vand, yoghurt, sirup og olie - rør det hele sammen.
  • Tilsæt rugkerner, rugmel og salt og det i.
  • Kom hvedemelet i lidt af gangen, mens dejen æltes.
  • (Ca. 6 minutter på en røremaskine ved medium hastighed.)
  • Dejen skal være meget blød og lidt klistret, ellers bliver bollerne tørre.
  • Dæk skålen til med en plastpose eller madfilm og lad den hæve ca. 1,5 time til dobbelt størrelse.
  • Skrab dejen ud køkkenbordet og del den i 12 stykker med en dejskraber.
  • Form stykkerne rustik med dejskraberen eller fugt dine hænder med vand og form bollerne.
  • Kom dem på en bageplade med bagepapir.
  • Lad dem efterhæve 25 minutter - opvarm imens ovnen til 250 grader.
  • Skru ovnen ned til 225 grader og kom bollerne i ovnen.
  • Bag bollerne i ca. 15-18 minutter til de er gennembagte og gyldne.
  • Tag bollerne ud og lad dem afkøle på en bagerist.

Noter

Jeg brugte færdige rugkerner, som kan købes i de fleste større supermarkeder. Pivnemt.
Bruger du "rå" rugkerner skal de sættes i blød før brug.
Bollerne har en medium størrelse, vil du have større sandwichboller, så lav 9 styk - de skal muligvis have en lidt længere bagetid.
Del din opskrift med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen