Klassiske fastelavnsboller med vaniljecreme eller remonce

Tilb. tid15 min
Samlet tid15 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 180 g smør
  • 1,5 dl sødmælk
  • 1 æg
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 3 spsk sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 450 g hvedemel
  • 1 æg - sammenpisket til pensling

Vaniljecreme

  • 2,5 dl kaffefløde - 9%
  • 1 stang vanilje
  • 30 g sukker
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk maizenamel

Remonce

  • 100 g marcipan
  • 80 g smør
  • 80 g rørsukker

Kakao glasur

  • 200 g flormelis
  • 2-3 spsk kakao
  • Varmt/kogende vand

Fremgangsmåde

  • Start med at lave vaniljecremen, da den skal afkøle!

Dej

  • Smelt smør i en lille gryde - bland mælken i, så blandingen bliver afkølet til lun.
  • Smuldr gær i en skål. Hæld smør/mælk over og opløs gærren.
  • Tilsæt æg, vaniljesukker, sukker, salt og 300 g mel.
  • Rør det hele godt sammen. Tilsæt det resterende mel - vurder om dejen kan tage det hele, den må ikke blive for tør. Ælt dejen sammen til den er glat og skinnende.
  • Læg et viskestykke over dejen og lad den hæve ca. 1 - 1,5 time til dobbeltstørrelse.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord (brug ikke for meget mel, så bliver fastelavnsbollerne tørre).

Fastelavnsboller

  • Rul dejen ud til en firkant på 0,5 cm i tykkelse.
  • Del dejen i 12 firkanter.
  • Fordel 2 spsk vaniljecreme eller remonce på hver firkant. Syltetøj og chokoladestykker er valgfrit.
  • Pensl kanterne med æg, så lukkes fastelavnsbollerne bedre.
  • Folk forsigtig kanterne sammen omkring fyldet og tryk dem godt sammen, så fyldet ikke løber ud.
  • Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.
  • Dæk fastelavnsbollerne til med et viskestykke og lad dem efterhæve 20 minutter.
  • Pensl med æg.
  • Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne.
  • Tag dem ud og afkøl på en bagerist.
  • Rør glasuren sammen, den skal være forholdsvis tyk.
  • Fordel glasuren på toppen af bollerne og drys med lige hvad du lyster.
  • Spis mens bollerne er nybagte!

Vaniljecreme

  • Skrab vaniljekornen ud af vaniljestangen og bland dem med sukkeret.
  • Kom korn, sukker og de tomme vaniljestænger i en gryde med fløden.
  • Varm det op til det er lige under kogepunktet.
  • Pisk æggeblommer og maizena sammen i en skål.
  • Hæld lidt af den varme fløde over i skålen og pisk det hele godt sammen.
  • Hæld hele blandingen tilbage i gryde og kog cremen ca. 2-3 minutter igennem under konstant omrøring. Den skal blive tyk og ja, cremet.
  • Hæld cremen over i en ren skål. Kom madfilm over - læg den helt tæt ned til cremen, så du undgår den danner skind. Kom cremen på køl til den skal bruges.

Remonce

  • Kom marcipan, smør og sukker i en skål.
  • Pisk det hele sammen til en ensartet masse.

Noter

Fastelavnsbollerne kan fryses. Undlad at komme glasuren på, hvis du har planer om det.