Klassiske fastelavnsboller med vaniljecreme eller remonce
Tilb. tid15 minuttermin
Samlet tid15 minuttermin
Antal: 12stk
Ingredienser
Dej
25ggær
180gsmør
1,5dlsødmælk
1æg
2tskvaniljesukker
3spsksukker
½tsksalt
450ghvedemel
1æg - sammenpisket til pensling
Vaniljecreme
2,5dlkaffefløde - 9%
1stang vanilje
30gsukker
2æggeblommer
2spskmaizenamel
Remonce
100gmarcipan
80gsmør
80grørsukker
Kakao glasur
200gflormelis
2-3spskkakao
Varmt/kogende vand
Fremgangsmåde
Start med at lave vaniljecremen, da den skal afkøle!
Dej
Smelt smør i en lille gryde - bland mælken i, så blandingen bliver afkølet til lun.
Smuldr gær i en skål. Hæld smør/mælk over og opløs gærren.
Tilsæt æg, vaniljesukker, sukker, salt og 300 g mel.
Rør det hele godt sammen. Tilsæt det resterende mel - vurder om dejen kan tage det hele, den må ikke blive for tør. Ælt dejen sammen til den er glat og skinnende.
Læg et viskestykke over dejen og lad den hæve ca. 1 - 1,5 time til dobbeltstørrelse.
Kom dejen ud på et meldrysset bord (brug ikke for meget mel, så bliver fastelavnsbollerne tørre).
Fastelavnsboller
Rul dejen ud til en firkant på 0,5 cm i tykkelse.
Del dejen i 12 firkanter.
Fordel 2 spsk vaniljecreme eller remonce på hver firkant. Syltetøj og chokoladestykker er valgfrit.
Pensl kanterne med æg, så lukkes fastelavnsbollerne bedre.
Folk forsigtig kanterne sammen omkring fyldet og tryk dem godt sammen, så fyldet ikke løber ud.
Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.
Dæk fastelavnsbollerne til med et viskestykke og lad dem efterhæve 20 minutter.
Pensl med æg.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter til de er gyldne.
Tag dem ud og afkøl på en bagerist.
Rør glasuren sammen, den skal være forholdsvis tyk.
Fordel glasuren på toppen af bollerne og drys med lige hvad du lyster.
Spis mens bollerne er nybagte!
Vaniljecreme
Skrab vaniljekornen ud af vaniljestangen og bland dem med sukkeret.
Kom korn, sukker og de tomme vaniljestænger i en gryde med fløden.
Varm det op til det er lige under kogepunktet.
Pisk æggeblommer og maizena sammen i en skål.
Hæld lidt af den varme fløde over i skålen og pisk det hele godt sammen.
Hæld hele blandingen tilbage i gryde og kog cremen ca. 2-3 minutter igennem under konstant omrøring. Den skal blive tyk og ja, cremet.
Hæld cremen over i en ren skål. Kom madfilm over - læg den helt tæt ned til cremen, så du undgår den danner skind. Kom cremen på køl til den skal bruges.
Remonce
Kom marcipan, smør og sukker i en skål.
Pisk det hele sammen til en ensartet masse.
Noter
Fastelavnsbollerne kan fryses. Undlad at komme glasuren på, hvis du har planer om det.