Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is..
Et forårsmust, bedst spist på terrassen..
Med klaprende tænder, uldsokker og frisk, iskold forårsbrise.
Ej,
Weekenden var nu meget god derude.
Både på solskin, udsigt til blomsterende æbletræ og særligt fordi, der var seriøs smagstest, som krævede den ene skovlfuld lækker crumble efter den anden:
Skal en rabarber crumble være 50/50 eller er det mere en 70% frugt og 30% smuldredej? Hvad med mængden af havregryn? Og er det finvalsede eller grovvalsede der storshiner? Rabarberkompot eller størrer stykker? En håndfuld hindbær under crumblen også?
Så mange svære overvejelser ;-)
Men nu er den her.
Den bedste rabarbarcrumble.
På 35 minutter.
Yup!
Spis den skoldhed (og brænd ganen!), lun med smeltende vaniljeis eller kold fra køl (når du lige er ude og nappe en skefuld rest en sen aften).
Rabarbercrumble 101
- Rababerkompot eller rabarberstykker? Jo størrer, du skærer rabarbernestykker, jo mere bid vil de have i den endelige kage. Så er du mere ud i den rabarberkompot, så skær rabarberne i mindre stykker på fx. 1 cm.
- Jeg er ikke vild med havregryn? Hiv det ud og erstat med hvedemel.
- Kan rørsukker erstattes? Jep, du kan sagtens bruge almindelig hvidt sukker. Skal det have lidt mere smag, så brug 75 g hvidt sukker og 25 g brun farin.
- Jeg har ret søde tænder? Så krudt op for sukkermængden – rabarber er ret syrlige, så 50 g sukker skal de nok have, hvis du ikke er til det syrlige.
- Salt, er det en fejl? Niks, salten er virkelig vigtig i din crumble og gør hele forskellen.
- Jeg har ikke majsstivelse? Well, den kan fint erstattes af kartoffelmel. Og er du helt på bar bund, så kan den udelades, men dit rabarberfyld vil blive noget mere sjasket.
- Kan crumblen laves i en foodprocessor? Ja da, dog vil du få mere en crumble i ærtestørrelse, frem for de størrer flager.
- Kan rabarbercrumble fryses? Yes! Ved servering, så tø den op og giv den 10 minutter i ovnen, så crumblen bliver sprød igen.
Lav din rabarbercrumble på forhånd:
Din tærte skal serveres lun til gæsterne og du gider ikke baske med smuldredej lige inden?
Intet problem.
Saml tærten og sæt den i køleskabet til, du er klar til, den skal i ovnen.
Alternativt kan du også bage den næsten færdig, gemme den i køleskabet og lige lune den i ovnen inden servering.
Spiff din rabarbercrumble op
Sådan en crumble kan varieres i det uendelige, så når du har været gennem de første 3-4-5 crumbles, så spiff den op med:
- Kokos
- Hakkede nødder
- Revet marcipan
- Birkes
- Chokolade (især hvid chokolade er et hit, da den karamelliserer)
Og selvfølgelig med masser af smag:
- Kanel
- Stødt ingefær (super lækkert til rabarber)
- Kardemomme
- Vanilje
- Revet citronskal
Dig, som ikke er vild med rabarber i din crumble
Kæmpe fejl ;-)
Men heldigvis er der bunkevis af andre gode sager, som du kan kaste under din crumble.
Skal det ikke være ren rabarber, så kør 50/50 med rabarber-hindbær eller æble-rabarber – gode kombi’s.
Og skal rabarberne helt udskiftes, så er det bare at nappe en frugt eller pose bær (du kan sagtens bruge frosne).
- Blåbærcrumble
- Æblecrumble
- Pærecrumble
- Kirsebær, fersken, brombær eller en bærmix
Det er kun smagsløgene, som sætter grænser her.
Flere lækre opskrifter med rabarber
- Is med rabarber og crumble
- Roulade med rabarberkompot og marengs
- Koldskål med rabarber og rugbrødsdrys
- Rabarberkage med mandler

Ingredienser
Æblefyld
- 6-8 æbler
- 20 g brun farin
- 2 tsk kanel
- 50 g rosiner, valgfrit
Crumble
- 110 g hvedemel
- 60 g havregryn , her 30 g finvalsede og 30 g grovvalsede
- 100 g rørsukker
- ½ tsk salt
- 175 g smør, koldt
Sådan gør du
Æblefyld
- Skær æblerne i både eller grove tern - jo større stykker, jo mere bid vil din æblecrumble have.
- Vend æblerne med farin og kanel.
- Fordel æblerne i et ovnfast fad (ca. 22-26 cm i diameter)
Crumble
- Bland hvedemel, havregryn, sukker og salt sammen i en skål.
- Skær den kolde smør i tern og smuldr det i dejen. Det er vigtigt smørret er helt koldt.
- Smuldr dejen sammen til "klumper" - pas på med ikke at samle dejen. Det tager et par minutter.
- Fordel crumblen ovenpå æblerne. Top gerne godt op, da det falder sammen.
- Bag æblecrumble ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 25 minutter til crumblen er gylden og æblerne begynder at væske og boble i kanten.
- Server varm, lun eller kold med vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum.
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder
Billede:
- Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 125 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/6.3
- Lys: Speedlight med 120 cm softbox sat lavt, for at få skygge og dybde på de lave elementer.

Rabarbercrumble
Skriv en kommentar: