Hvordan er det nu lige med det der tørgær? Fungerer det på samme måde, som frisk gær? Og kan du bruge det i alle brødopskrifter?
Lad os se på sagen:
Tørgær vs. frisk gær
De to gærtyper er præcis det samme, forskellen er blot at tørgær er ..udtørrede gærceller :)
Forholdet mellem frisk gær og tørgær er ca. 4:1. Det vil sige, at du som tommelfingerregel skal bruge 1 gram tørgær til ca. 4 gram frisk gær.
Og det har producenter gjort ret nemt; 1 brev tørgær (ca. 12 g) til 50 g frisk gær.
Sådan bruger du tørgær
Egentlig burde det jo være ligetil, men tørgæren skal bruges noget anderledes end almindelig frisk gær.
Tørgær skal nemlig altid blandes meget grundigt ud i melet før, de øvrige ingredienser til dejen tilsættes.
Det betyder, at du skal justere fremgangsmåden i alle brød-opskrifter, som bruger frisk gær:
- Start din opskrift med at blande mel og tørgær godt sammen.
- Tilsæt væsken – her skal din væske være lunken (max. 37-40 grader.) for at sparke liv i gæren.
- Kom resten af de ingredienser i som opskrifter dikterer.
- Ælt dejen – ofte skal den æltes lidt længere når du bruger tørgær.
- Hæv dejen – igen, så kan den kræve lidt længere hævetid, fordi tørgær er lidt sløvere i det.
Kan du bruge tørgæren i alle brødopskrifter?
Well, det døjer med de meget fedtholdige deje. Du ved, fødselsdagsboller og kanelsnegle-deje – dem, som er godt fedtet ind i smør.
Problemet er, at tørgæren bliver omfavnet af fedtet, hvilket gør at gæren har svært ved at hæve og dermed give et luftigt resultatet. Så er du ude i sådan en ekstra god opskrift, så nap den friske gær.
Læs også: Kanelsnegle i fad
Holdbarhed:
Her shiner tørgær! For det er netop fordelen ved den fremfor den klassiske friske gær, som hurtig bliver træt i køleskabet.
Tørgær holder snildt i 1 år, hvis du opbevarer den tørt og køligt i et køkkenskab. Klar til friskbagte boller søndag aften, hvor du ikke gider suse i Netto efter den friske pakke gær.
Tørgær til koldhævning:
Kan det bruges til brød, som skal koldhæves?
Yup, ingen problem.
Tørgær er præcis det samme som frisk gær, så hvis du blot følger ovenstående retningslinjer med fremgangsmåde, mængde og væsketemperatur, så får du et lige så godt resultat med tørgær i dine koldhævede boller.
Læs også: Koldhævede boller med ølandshvede
Tørgær til verdens bedste brød:
Verdens bedste brød; grydebrødet! Ingen æltning, bare bland, hæv og bag.
Og jep, du kan sagtens bruge tørgær her også. Der er bare lige det der med mængden, som du skal være opmærksom på!
I den her opskrift på grydebrød bruges der 5 gram frisk gær. Altså skal vi bruge cirka 2 g tørgær (cirka 3/4 tsk ) til den her opskrift.
Og her kan man få en ustyrlig trang til lige at give den en skvis mere, for:
“Whaat, 2 gram! Det er jo ingenting, det kan da slet ikke hæve det brød!”
Men den er god nok ;-)
Den skal nok sparke liv i dejen og give dig et lækkert, luftigt brød spækket med lufthuller.