Har du en halv pose liggende i køkkenskabet?
Den halvpebrede quinoa, du egentlig tænkte var en ret nærig pose, men som har vist sig at være uendelig?
Præcis, som med chiafrø!
De er ret drøje i brug, de frø.
Hiv posen frem.
Ovenpå sidste uges kanelsnegle-gilde vejer vi op med en salat. Til tiden her, hvor du ikke kådt kan hive forårsgrønt ned af hylderne, men dine smagsløg (og kæber) råber på noget lidt mere friskt og nemt, at arbejde med.
En pre-forårssalat, kan vi kalde den.
Frisk, mættende og suveræn god til både aftensmad og madpakken.
Så kan det være du sidder og tænker;
“Jojo, lækkert nok. Men ehm, hvad er det nu lige det der smarte quinoa er?”
Hvad er quinoa?
Udover at være det hippest superfood, så er quinoa et lille frø, som minder ret meget om et korn.
Quinoa er hevet lige lukt ind fra Sydamerika, er spækket med gode sager og fås i 3 farver; hvid, rød og sort. Samme smag i hele paletten – den sorte skiller sig dog ud med en lidt “dybere” smag, mere bid og en anelse flere næringsstoffer.
Men hey, ikke noget som gør, du skal styrte byen rundt efter den sorte variant.
Tilberedning af quinoa
Quinoa skal skylles inden brug, da den er pakket med et bitterstof, som beskytter frøet, men som smager af sæbe. Så skyl grundigt, herefter koges quinoaen som ris.
Kogeforholdet er 1:2 – 1 dl quinoa til 2 dl vand.
- Hvor længe skal quinoa koge? 12-15 minutter.
- Skal quinoa koges med låg? Jep, låg på gryden, skru ned til svag varme og giv quinoaen ca. 15 minutter.
- Hvad er holdbarheden på kogt quinoa? Well, som med alle andre fødevarer, så handler det om hvor hurtigt det kommer på køl, opbevaring og hygienje. Som tommelfinger holder quinoa sig 5 dage i køleskabet efter kogning.
- Kan quinoa fryses ned? Sagtens. Afkøl de kogte frø og kom dem i fryseren i passende portioner. Så er det super nemt at hive sådan en portion op til aftensmaden eller salaten.
Flere opskrifter med quinoa:
Jep, quinoa sniger sig ofte ind og særligt i salater, hvor den bare er genial til at give fuld smæk på mætheden og fylden. Se bare her:
- Quinoasalat med granatæble, abrikoser og citrusfrugter + fladbrød
- Marokkansk salat med quinoa, gulerødder og kikærter
- Hjemmelavet chunky granola med mandelsmør, chiafrø og quinoa
- Bagte kikærter og blomkål i quinoa med jalapeno/lime-dressing
- Salat med jordbær, quinoa og pistacienødder
Spiff quinosalaten op med:
Det er masser af muligheder for at spiffe den her salat endnu mere op. Stik hovedet i køleskabet og find rester frem af:
- Feta
- Grillet kylling
- Varmrøget laks
- Rejer
- Avocado

Ingredienser
Salat
- 2 dl quinoa, kogt og afkølet
- 1 dåse kikærter
- 2 forårsløg, fintsnittet
- 1/2 granatæble, kerner heraf
- 1/2 agurk, i små tern
- 1 dl babyspinat
- 3 dl salatmix, gerne med bitre salater
Dressing
- 4 spsk olivenolie
- 3 spsk æbleeddike
- 1 tsk honning
- Salt/peber
Sådan gør du
Salat
- Bland quinoa, kikærter, forårsløg, granatæblekerner, babyspinat og salatmix sammen i en stor skål.
Dressing
- Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til.
- Vend dressingen med salaten.
- Server!
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder
Billede quinoasalat med hænder
- Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/6.3
- Lys: Speedlight + 150 cm softbox
- Teknik: Blændeværdi: Valgt så salaten er skarp og isoleret, mens baggrundens tekstur er mindre synlig.
Fantastisk opskrift. Jeg kunne endda tage den med mig på kontoret. tak ;)
Hej Charlotte
Tak, dejligt du kunne bruge opskriften :)