• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Grydebrød med valnødder og tranebær

grydebrød med valnødder og tranebær - opskrift på brød - Louise Lyshøj

Nå.

6 dage inde i januar.

Det er vel også tid til at få skiftet den heftige sellerijuice, kradse skyr og klæge grød ud med saftigt grydebrød og tandsmør.

Eller hvis du stædigt hænger fast, så en halv trøste-skive til..

  • De evige januareksamner, som altid ligger oveni hinanden
  • Første uge tilbage på pinden med en indbakken, som har tabt pusten over mængden af emails
  • Mangel på famøs 2020 plan og stressen over allerede at være bagud

Ej, lad os holde det gode humør her. 

 

grydebrød med valnødder og tranebær - opskrift på brød - Louise Lyshøj

Januar 2020 efter en lang, lækker jul og rart nytår er nu meget go’.

Forresten, jeg håber, du kom godt gennem det hele. Tømte fade, skåle og vrikkede godt med tæerne i de uldne sokker.

Jeg kørte 14 dages ren ferie. Du ved, nedlukning for indbakken. Lås på kontoret. Og ingen sociale medier.

På dag 11 blev nøglen til kontoret drejet.

Hurtigt ind og ud i et par dage. Stille opstart inden, der er fuld blæs på igen.

Heldigvis er det ultranemme brød i gryde (3L) genialt til de tider.

Ingen æltning.

Bare bland, glem et halvt døgn tid og bag.

Sprød skorpe, saftig krumme og masser af smag.

Jeg siger bare; svinger du det brød op til formiddagskaffen fredag eller en “sundere” onsdagskage-variant, så er du 2020’s kollega.

Start tidligt og bliv husket.

Præcis, som i gymnasiet, hvor strategien er at sige noget først i timen og så var den mundtlige karakter klaret.

Ikke at det er nogle gymnasieelevers taktik eller var min.. 

 

grydebrød med valnødder og tranebær - opskrift på brød - Louise Lyshøj

 

Inden du suser ud i køkkenet og bakser brødet sammen, så lad os lige svinge over et par 101’er.

Grydebrød med valnødder og tranebær 101

  • Yrk, valnødder! Tranebær! Det er ikke lige dig? Rosiner, hasselnødder, pecannødder, abrikoser – alt andet kan du sagtens kaste i grydebrødet.
  • Og selvfølgelig kan du bage brødet uden fyld. Du hiver det bare ud af opskriften.
  • Kan brødet spices op med groft mel? Yes, udskift 75-100 g af hvedemelet med groft mel og brug 0,25 dl mere vand, da groft mel suger mere væske til sig.
  • Kan hævetiden strækkes? Jep, du kan lade brødet hæve op til ca. 18 timer på køkkenbordet – men hold øje, da det afhænger en del af din temperatur i køkken. Overhæver dejen, så falder den sammen og bliver klistret.
  • Du har kun en stegeso? Intet problem. Sæt den i blød i vand i ca. 20 minutter og lad den herefter varme med op i ovnen. Drys med rigeligt mel inden, du kommer brødet i ellers hænger det godt fast.
  • Dit brød hænger fast i bunden? Din gryde har ikke været varm nok, så brødet når at klistre fast.
  • Nooo, dit brød er klægt? 100% på at din ovn ikke har været varm nok. Burn, baby, burn.

Hey.

Foruden at brødet er genialt bare med smør, så passer det perfekt til et ostebord

Relateret: Klassisk grydebrød

 

grydebrød med valnødder og tranebær - opskrift på brød - Louise Lyshøj

 

grydebrød med valnødder og tranebær - opskrift på brød - Louise Lyshøj

Grydebrød med valnødder og tranebær

Udskriv Pin Recipe
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 45 min
12 t 40 min
Samlet tid 13 t 35 min

Equipment

  • Støbejernsgryde 3L

Ingredienser
  

  • 10 g gær
  • 3,5 dl vand
  • 400 g hvedemel
  • 10 g salt
  • 20 g akaciehonning
  • 75 g valnødder
  • 100 g tranebær

Sådan gør du
 

  • Opløs gær i vandet.
  • Tilsæt hvedemel, salt og honning. Rør dejen godt sammen - den skal være som en tyk grød.
  • Rør valnødder og tranebær i.
  • Kom madfilm eller en plastpose over skålen.
  • Lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. 12 timer.
  • Skrab forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord (2 spsk mel). Fold den forsigtigt 3-4 gange sammen til et rundt brød, dæk den til med film og lad den hæve ca. 40 minutter på køkkenbordet.
  • Varm imens ovnen op til 250 grader (alm. ovn) med en støbejernsgryde i.
  • Tag den varme gryde ud af ovnen, drys 1 spsk mel i bunden. Kom forsigtig dejen heri og sæt låget på.
  • Kom gryden tilbage i ovnen og bag ved 250 grader i 30 minutter. Løft ikke låget, for at smugkigge!
  • Tag låget af gryde, skru ned til 225 grader og bag brødet i 15-18 minutter.

  • Tag gryden med brødet ud, vip brødet ud af gryden og lad den afkøle minimum 2 timer på en bagerist før du skærer i det.

 

MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING

Billederne er fotograferet med Canon EOS 5D Mark IV på C-stand, fotograferet i raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.

Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/200 sec. | Blænde: f/11

Lys: Speedlite + softbox m. grid

Lær mere: 4 pro-strategier til bedre madbilleder

 

 

Previous Post: « Krydderkage
Next Post: Kunstigt lys i madfotografering »

Reader Interactions

Comments

  1. Karoline

    Hej,
    Vil bare lige sige, at jeg bagte brødet med stor succes til en brunch i weekenden. Det smagte skønt, var flot og alle gæster var imponerede. -Selv min mand, der ikke spiser kulhydrater var imponeret (uden dog at smage -man har jo sine principper☺️).
    Så tak for god opskrift.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Det var så lidt Karoline 😊 – så dejligt at høre, at opskriften kunne bruges og faldt i alles smag!

      Hav en dejlig dag!

  2. Henriette

    Lækker opskrift og fristende billeder ❤️

    Hvilken diameter har din gryde, der er jo stor forskel på om det er en 7 liter suppegryde med ø30 cm eller en sød lille 1.5L gryde med ø15 cm 😉 og dejen er jo ikke så stor.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Henriette,

      Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften.

      Målet på gryden står nævnt i selve opskriften – det er en 3L gryde :-)

      God bagelyst, hvis du kaster dig over opskriften!

  3. Thomas

    Det ser lækkert ud. Må man spørge, hvilken størrelse gryde du bruger?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Thomas

      Jeg bruger en 3 liters gryde :-)

      God bagelyst – håber brødet bliver godt :-)

  4. Vibeke

    Hej Louise

    Allerførst: Tusind tak for mange lækre opskrifter! 😋😋😋

    Dernæst et spørgsmål: Det undrer mig, at grydebrød skal bage så længe ved så høj temperatur Bager jeg et almindeligt brød af samme størrelse. skal det have lidt over 30 min. ved 200 grader.
    Den (ene) gang jeg har forsøgt at bage et grydebrød (opskriften var ikke din, men den lignede) blev resultatet en stenhård skorpe. Måske jeg bare skal prøve at bage brødet i kortere tid, men nu hører jeg alligevel lige først dig, om du har erfaringer med det?

    Svar
  5. Ilse

    Øv man ikke har en gryde, som kan klare at komme i ovnen 😩 Ser ellers så lækkert ud 😋

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Ilse,

      Det er den også – især her i vintermånederne :-)

      Det er det værd at investere i sådan gryde – jeg bruger den i hvert fald rigtig meget.

      Hav en skøn dag!

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Foodstylingtip #18: Brug farveteori
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
For 10 år siden på en højskole havde jeg, ikke helt frivilligt, billedkunst 😅🎨 Jeg har tidligere delt en historie på foodstylinglisten omkring min oplevelse med det fag og en åbenbaring jeg, som jeg har taget med mig i mine madbilleder siden ☺️⁠
⁠⁠
Well, udover den, så lærte jeg om farveteori. Dem findes der et hav af. Altså farveteorier.⁠⁠
⁠⁠
En af dem er den analoge farveteori. At bruge farver, som ligger ved siden af hinanden på farvecirklen. Den kombination giver et harmonisk og roligt billede. ⁠⁠
⁠⁠
Og yes, det er selvfølgelig den, som jeg har brugt i billedet med fersken-iste 🍹⁠⁠(...med en sjat gin i, så der både til nerverne efter aftenens håndboldkamp og sommerlængsler her i snevejret 😄 skal du have et sip med?)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Orange og gule nuancer 🟠🟡 - og så et hint af grøn 🟢 For mest effektivt med den analoge farveteori, så skal der være en dominerende farve og så en sekundær farve.⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Flere tips (og historier 😉), klik på linket i bio og kom med på foodstylinglisten 👉 @louiogbearnaisen⁠
⁠
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#happyhour #iste #icetea #peachicetea #drinksofinstagram #foodstylingtips #madfotografi #cocktailgram #foodphotographyandstyling 
⁠
⁠
⁠
⁠
Foodstylingtip #17: Kill your darlings. ⁠⠀ ⁠ Foodstylingtip #17: Kill your darlings. ⁠⠀
⁠⠀
Altså dine lidt for gode, kreative eller forklarende ideer i et madbillede 👩‍🎨⠀
⁠⠀
Sådan et madbillede, det skal opbygges og det har vi mere end 18 byggesten - og endnu flere metoder og teknikker til! Så den der begrænsning - ouuch, den kan være så svær 😅⠀
⁠⠀
Se bare her 👉 swipe og se billedet med mine “darlings” 😉⠀
Drinks med appelsinskal og så lige servietten. Arhmen, jeg var SÅ begejstret over scenen og storytellingen, som det skabte i min plan. De der drinks, sammen med indbagt brie og osteplatten. Fuld stemning på hygge foran pejsen 😁🔥⠀
⁠⠀
Problemet er bare at drinksene hiver fokus til sig og kommer til at rode i et allerede tætpakket billede med masser af forskellige elementer. De tager, mere end de giver til billedet 👋⠀
⠀
Ofte så står et madbillede bare stærkere ved at gøre det mere enkelt, udvælge og bruge få byggesten og metoder fra værktøjskassen 🧱🧰⠀
⁠⠀
Så “Kill your darlings” – gå indimellem efter klarhed og enkelhed, selvom det nogle gange kan være svært at fjerne  eller du føler dit billede bliver for simpelt og kedeligt. Har du prøvet at hænge fast i det? 👀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⁠⠀
⁠⠀
#osteplatte #ostebord #appetizers #hyggemad #cheeseboard #bakedbrie #foodstylingtips #cheeseaddict #comfortfood #foodandwine #beautifulcuisines #madfotografi #madinspiration #foodphotography #snacktime #21foodstylingtips
FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀ ⁠⠀ Er der no FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀
⁠⠀
Er der nogle redskaber, som er uundværlige i foodstyling? Pincetter? Forstøverflaske? Pensler? Marmorbaggrunde? Runde bageriste? ⠀
⠀
Næ. ⠀
⠀
Men der er dog én ting, som jeg ikke kan leve uden ☺️⠀
⁠⠀
En ting, som altid er med i værktøjskassen. En ting, som har fulgt mig de sidste 10 år. En ting, som er blevet brugt i utallige madbilleder.⁠⠀
⁠⠀
Min lille gasbrænder. Bedre kendt, som flammekasteren herhjemme 😄🔥🔥⠀
⁠⠀
For uanset, hvor meget du svitser, griller og bakser med en skorpe - well, så kan den ofte med fordel få et “whooosh af gasbrænderen. Give maden det helt færdige look 😀⠀
⠀
Her er det alt-i-en-pande citronkylling med kartofler, porrer og kikærter, som fik det sidste touch #21foodstylingtips 🔥☺️ ⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#aftensmad #aftensmadinspiration #kylling #chickendinner #chickenrecipes #madinspiration #nemmad #healthycooking #nemmeopskrifter #onepanmeal #madfotografering #sundaftensmad #easydinner
FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀ ⁠⠀⠀ Fo FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Forleden var vi ovre i Adobe Lightroom. Der skal vi også over igen i dag. Til værktøjet, som hedder "Spot Removal".⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Eller vi kan også bare kalde det "vaskekluden". For det er præcis, det som værktøjet kan; tørre alt op, som er fedter i dit billede 😄⠀⠀
⁠⠀⠀
For uanset, hvor skarpt dit øje er, så sniger der sig noget ind. Krummer, et stykke persille, som er lidt slatten, hår, eller bare smuds fra maden. Marinade fra kød, glasur fra kagen eller en sauce på kanten af tallerkenen 🙈. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Der er altid noget! Så fremfor at bakse for meget med det under fotografering og risikere, at maden bliver ødelagt, så.. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Fjern det i efterredigering med "vaskekluden" og tag dit madbilledet de sidste 10% ✨☺️ ⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
#dinnerrecipes #barbecuetime #aftensmad #madinspiration #grillspyd #21foodstylingtips #madfotografering #droolclub #foodandwine #grillmad #sommermad #foodphotography
FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀ ⁠⠀ Lad FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀
⁠⠀
Lad mig bare være ærlig her; det er ikke altid min første famøse styling-plan, som sidder lige i skabet. Og jeg var da også lige et par forskellige baggrunde til pizza-festen her ☺️⠀
⁠⠀
Festen, den består af en: ⁠⠀
⠀
🍅 vegetarisk pizza med pesto og tomater ⁠⠀
🥔 Moderne pizza med kartoffelskiver, parmesan og laks⁠⠀
🍕 Klassisk pizza med mozzarella, choriza og peberfrugt⁠⠀
⁠⠀
Den første plan var rustik og varm. Du ved, med træbaggrund og “tilfældige” elementer fra sådan en pizzafest. ⁠⠀
⁠⠀
Det blev noget rod. Fordi træ-baggrunden gjorde alt andet end samle billedet - den overskyggede og pizzaerne druknede.⁠⠀
⁠⠀
Så frem med den lyse kammerat af en baggrund med kun en anelse tekstur.⠀
⁠⠀
Såå...færdig? ⁠⠀
⁠⠀
Arh, de kører stadig hver deres show, de pizzaer. ⁠⠀
⁠⠀
Frem med den grønne dusk basilikum og skab sammenhæng mellem de 3 forskellige pizzaer med det samme gennemgående element 🙂🌱⠀
⁠⠀
Og så er det vist også tid til den pizzafest skal startes 🍷🥳⠀
⁠⠀
Hvilken af pizzaerne napper du? ⁠😀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#21foodstylingtips #pizzanight #veggiepizza #madfotograf #aftensmad #madinspiration #hjemmelavetpizza #fredagshygge #takeawayfood #foodphotooftheday
FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀ ⁠ FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀
⁠⠀
Der er en farve i fotografering, som kan få selv den mest rolige fotograf til at hive en tot hår eller 7 ud 😑⁠⠀
⁠⠀
Rød 🔴. ⁠⠀
⁠⠀
Yrk. Den farve, som uanset, hvilket kamera som du har, driller at få rigtig. ⁠⠀
⁠⠀
Men der er et trick. Selvfølgelig 😉⁠⠀
⁠⠀
Fotograferer du dine billeder i raw-format, kan du i Adobe Lightroom hoppe ind i develop-modulet. Scrolle helt ned i bunden og her finder du ‘Calibration’. ⁠⠀
⁠⠀
Ved at justere din primære røde farve, så kan du kalibrere dit billede, så den røde farve bliver så naturlig i forhold til det, du fotograferede 👌⠀
⁠⠀
Det gør en markant forskel for både rød i dine billeder - og mængde af hår 😅⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#21foodstylingtips #madfotografering #pandekager #jordbær #pancakes #fingermad #madinspiration #dessertoftheday
FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀ ⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀
⁠⠀
En af mine yndlingsteknikker i foodstyling er hånd-teknikken 🖐 Den giver liv, storytelling og den hiver vores øjne ind i billedet, fordi der pludselig er noget genkendeligt i det. ⁠⠀
⁠⠀
Og så er den nem. Det er virkelig bare en kæmpe vinder, når du vil spiffe et enkelt billede op eller virkelig vil drage fokus til det vigtigste i billedet 😊⠀
⁠⠀
Et fif til hånd-teknikken: ⁠⠀
⁠⠀
➡️ Frem med kamerastativet ⁠⠀
⠀
➡️ Sæt en genstand under det element/motiv, som du vil holde, så det får den højde du vil have og det støtter på noget⠀
⠀
➡️ Sæt fokuspunkt på dit kamera⠀
⠀
➡️ Brug timer på dit kamera eller en ekstern trigger⁠⠀
⠀
➡️ Grib fat om skålen.⠀
⁠⠀
Dine hænder bliver ikke senet ved vægten af at skulle holde fx. en skål op eller klemme om et stykke kage⁠.⁠ Og så du sikrer du dig et knivkskarpt fokus, fordi du ikke flagrer rundt med højden 😀👊⠀
⠀
⁠Phew! Det var tip 12 af de #21foodstylingtips, vi drøner derudaf 😄👊 Men vi har stadig en bunke endnu, så jeg håber du er med på endnu flere fif 🤓
Og hey husk, at komme med på foodstylinglisten, du finder linket i bio 📩⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀
⠀
#foodblogfeed #foodlover #foodart #eatwell #huffposttaste #forkfeed #tablesituation #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #OnMyTable #foodandwine #buzzfeast #f52grams #buzzfeedfood #thekitchn #foodgawker #food52 #tastingtable #todayfood #salat #quinoasalad #frokosttid #madinspiration #sundmad
FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀
⁠⠀
I dag får du en hemmelighed 🤫⠀
Har du nogensinde overvejet, hvordan det virker til alle kan finde pæne kageopsatser og du kun kan støve et enten alt for stort kagefad eller farvestrålende, plastikopsats op?⁠⠀
⁠⠀
Well, det er der en ret god grund til; Rigtig mange af de kageopsatser, du ser i madbilleder er nemlig snyd. De er et hack mellem en tallerken og en bund 😉 Det kunne være en ikea-skål som her (Swipe og tag et kig 👉)⠀
⁠⠀
Det gør, at du kan få præcis den kageopsats, som passer både til din størrelse af kage og det udtryk, du vil have i billedet 🙌⠀
⁠⠀
Og bonus: du skal ikke bakse med at få plads til 3 kageopsatser, som er noget bøvlet at stable på hylden 🙈⠀
⁠⠀
⁠(👋 Hey, ovre i bio kan du lige nu finde link til foodstylinglisten 💌.)⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#marblecake #bagetid #bageglæde #kage #marmorkage #sødesager #foodstylingandphotography #madfotograf #madfotografering #droolclub #cakeoftheday #f52community #lækkerkage
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework