• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Brunkager

Brunkager - opskrift på jule småkager

Der er rigelig tid.

Både til at få hevet julegaverne ind, bakset juletræet hjem og fyldt kagedåserne.

Du kan køre en bunke vaniljekranse.

Men de  kræver altså lidt fingerfærdighed.

Pebernødder, tager uendelig lang tid og en hel børneflok at rulle.

Ej, kør brunkagen.

Bland, saml, køl, skær, bag. 

Nemt.

Og der er fuld blæs på både juleduften i hele hytten, blær over hjemmebag og overskud til alt andet, som pre-julen byder på.

Men hey, hold øje!

Hjemmebagte brunkager forsvinder ret hurtigt.

…når du utålmodigt venter på risengrøden koger færdig og maven rumler

…når madpakkerne smøres og du hiver en håndfuld med til eftermiddagssulten

…når Tinka, efter 18 dage, stadig har en mulende mine på og ikke burde vinde kongespillet

…når du ligger dybt i sofaen, klikker de sidste (første) julegaver hjem og krydser alt for du når at få dem

..når du står på posthuset, køen er uendelig og halstørklædet kradser – brunkager i lommen

…når det regner, er bælgmørkt og hunden insisterer på at skal nabolaget rundt – igen, brunkager i lommen! 

De kan det hele, de brunkager.

Men at klare den helt til jul.

Well, det bliver nok sværere ;-)

Brunkager - opskrift på jule småkager

Nå.

Men.

Blomsterberg, Hyttemeier, Amo, Arla – de har allesammen deres brunkager, som storhitter til jul. Og så er der dem, som du finder på fedtede papirer og i smuldrende notesbøger med snørklet skrift hos familien.

Alle har deres favorit – den brunkage, som bare er god. Verdens bedste brunkage, faktisk.

Er det dig, så springer du bare videre.

Men har du brug for ny opskrift, så hæng ved.

Først, så lad os lige suse over elefanten i opskriften; Potaske.

Hvad er Potaske:

Potaske er et hævemiddel, som har samme effekt som bagepulver og natron. Så, man kan bare bruge natron i brunkager i stedet? Ja – og nej. Potaske gør brunkagerne mere sprøde og giver det der helt rigtige bid og farve, som du ikke får med de andre hævemidler. Selvom de alle hæver løs, så har de vidt forskellige egenskaber. Så for de bedste brunkager; frem med potasken. Og husk, at potaske altid skal opløses i vand inden det blandes i dine julesmåkager.

Brunkager med natron: 

Okay, du har ikke lige potaske på lager, så hvordan fikser du brunkager uden potaske? Som sagt, så får du ikke helt samme sprøde resultat og dine brunkager bliver en anelse lysere, men brunkagerne med natron bliver nu ret gode alligevel. Ud med vand og potaske i opskriften og brug i stedet 1 tsk natron, som du blot blander med de tørre ingredienser.

 

Brunkager - opskrift på jule småkager

Brunkager 101

  • Yes, brunkagedejen kan sagtens fryses, hvis du først har tid til at bakse en omgang sammen i næste weekend. Den ligger også fint i køleskabet i et par døgn.
  • Du er ikke vild med nødder? Brunkagerne kan sagtens laves uden mandler. Du hiver dem bare ud af opskriften
  • Spice din brunkager mere op: Appelsinskal, syltede appelsintern, sukat, chokolade, tørret frugt, andre varianter af nødder dur ret godt i småkagerne.
  • Ekstra krydrede brunkager? Got ya. 1/2 tsk kardemomme og/eller muskat er toplækkert og giver ekstra smag til brunkagerne.
  • Kan dejen rulles ud og udstikkes med figurer? Jep, men småkager som fx peberkager er noget nemmere at arbejde med til den sag.
  • Hvad med brunkager med glasur og sukkerpynt, dur det? Well, igen er vi mere ude i en peberkage. Brunkager er allerbedst, som de er.

 

Brunkager - opskrift på jule småkager

Brunkager

Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid9 minutter
4 timer
Samlet tid4 timer 24 minutter
Antal: 50 stk

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 125 g mørk sirup
  • 90 g sukker
  • 275 g hvedemel
  • 2 tsk kanel
  • 1,5 tsk ingefær
  • 1 tsk nelliker
  • 1 tsk allehånde
  • 1 nip salt
  • 75 g mandler
  • 1 spsk koldt vand
  • 1 tsk potaske
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Kom smør, sirup og sukker i en lille gryde.
  • Smelt det ved jævn varme - det må ikke koge.
  • Tag det af varme og lad det afkøle lidt.
  • Bland hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, allehånde, salt og mandler sammen i en skål.
  • Bland vand og potaske sammen.
  • Hæld potaske og det smeltede smør/sukker i skålen med de tørre ingredienser.
  • Rør dejen sammen til den er ensartet.
  • Lad dejen køle lidt og samle sig.
  • Rul dejen sammen til en pølse og pak den i bagepapir. Tryk den firkantet, hvis du gerne vil have firkantede brunkager.
  • Læg dejen i køleskabet i min. 4 timer.
  • Tag dejen ud af køleskabet.
  • Skær den i helt tynde skiver - de hæver lidt i ovnen, så skær dem tyndere end du tænker, de skal være.
  • Fordel brunkagerne på en bageplade med bagepapir.
  • Bag brunkagerne ved 180 grader (alm. ovn) i ca. 9 minutter.
  • Tag dem ud og afkøl helt på en bagerist.
  • Opbevar dem i en lufttæt beholder.

Noter

  • Alle krydderier er stødte. 
  • Brunkagedejen kan fryses.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

Brunkager - opskrift på jule småkager

Previous Post: « Andebryst med sprøde kartofler og kålsalat
Next Post: Krydderkage »

Reader Interactions

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework