• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Koldhævede boller med ølandshvede

Lækre boller med ølandshvede uden surdej. Få opskriften på saftige ølandshvede brød her.

Sus til opskrift Print opskrift

Koldhævede boller med ølandshvede - ølandshvedeboller

Indsæt selv voldsom ros over ølandshvede.

Lige her:  [……………..]

Jeg kan ikke give dig den.

Det er den hypede melsort, som gemmer sig længst inde i mit skab.

Jojo, den smager da fint og giver toplækkert brød.

Men vi bliver bare aldrig rigtig kammerater – man har jo sine mel-favoritter ;-)

Nå.

Den skulle bruges.

Et perfekt weekendprojekt til sløv søndag formiddag med kaf’, podcast og den gode, grønne joggingbuks.

Ret tiltrængt efter, at vores spritnye bil brændte af i fredags.

Jeps.

Den nåede lige at runde 30 dage, to bilvaske ved blid håndkraft og voldsomme mængder muggeri over daglige storme af pollen på sort lak.

Ren hys, du ved.

Såå, med nybagte ølandshvedeboller og den her i baghånden, så lades der nu op til næste uges strabadsser på bilfronten.

Hvad med dig?

Har du også brug for lidt hjemmebag, så nap ølandsbollerne herunder.

Men inden, får du som altid en hurtig 101.

Så du får det allerbedste resultat:

Koldhævede boller med ølandshvede 101

  • Ølandshvedes sugeevne kan være ret forskellig, så tilsæt evt. 50-100 g mere hvedemel, hvis dejen er meget sjasket. Men vent indtil dejen er æltet minimum 5 minutter – den skal lige have lov at blive aktiveret inden du fylder på med mere mel.
  • Nope! Bollerne kan ikke æltes i hånden, de kræver en røremaskine eller heftig håndmixer.
  • Husk æltetiden kan variere alt efter hvilken røremaskine, som du bruger. Nogle røremaskiner tager mere fat end andre, så gå efter at dejen slipper skålens sider og er smidig/elastisk. Måske tager det 10 minutter på din røremaskine, måske tager det 15 minutter. Hiv fat i dejen og tjek den – kan du hive i den uden, at den sprækker (Jeg har brugt en Bjørn Teddy ved hastighed 3.)
  • Tjoo, du kan da bage bollerne uden koldhævning, men ølandshvede har det bare bedst med en kold, lang hævetid.
  • Smid først bollerne ind ovnen når den er gennemvarm. Jeps, du får lige blæst hytten igennem med varme (og dufte fra fastbrændte middage) og elmåleren suser derudaf, men jeg garanterer dig, at resultat bliver det værd. Nybagte boller med sprød skorpe – de er svære at konkurrere med.

 

Bageguide: Sådan undgår du, dit brød bliver tungt, klægt, dejen er klistret efter hævning og 9 andre brød-frustrationer (+ hvad du skal gøre, hvis det er sket)

 

Hvad er ølandshvede?

Ølandshvede er en gammel kornsort, som har fuld smæk på smagen. Den kan minde lidt om spelt, men er slet ikke så tung at bage med som spelt kan være. Så derfor kan du også bruge 100% ølandshvede i dit brød uden problemer. Dit brød bliver mørkere og får en lidt sød smag med ølandshvede.

 

Ølandshvedebrød med surdej

Du kan sagtens bage bollerne med surdej. Udskift blot gær med din surdej og følg herefter opskriften.

 

Koldhævede boller med ølandshvede - ølandshvedeboller

 

Koldhævede boller med ølandshvede - ølandshvedeboller

Koldhævede boller med ølandshvede

Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid20 timer
Tilb. tid20 minutter
Samlet tid20 timer 20 minutter
Antal: 10 stk.

Ingredienser

  • 10 g gær
  • 4,5 dl vand
  • 100 g ølandshvede
  • 350-400 g hvedemel , cirka
  • 10 g salt, (den er god nok - 10 gram salt)
  • 2 spsk olie
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Opløs gær i vandet. 
  • Tilsæt ølandshvede og rør det det godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel og salt. Ælt dejen på en røremaskine ved medium hastighed i ca. 10-14 minutter. Dejen skal slippe skålens sider, være glat og elastisk. 
  • Smør en skål med olie og kom dejen heri. Dæk skålen til med madfilm. 
  • Lad dejen stå på køkkenbordet 1 time. 
  • Sæt skålen i køleskabet min. 12 timer - gerne til 18 timer. 
  • Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå 1 time på køkkenbordet. 
  • Vip forsigtigt dejen ud på køkkenbordet. 
  • Del den i 9-10 stykker med en dejspartel og kom dem forsigtig over på et stykke bagepapir. 
  • Lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til 250 grader (alm. ovn) med en bageplade i. 
  • Tag den brandvarme bageplade ud og hiv hurtigt bagepapiret med bollerne over på pladen.
  • Bag bollerne 5 minutter ved 250 grader og skru ned til 225 grader. Bag dem færdig - ca. 10-15 minutter.
  • Tag bollerne ud og lad dem afkøle på en bagerist. 

Noter

Kan fryses. 
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

Koldhævede boller med ølandshvede - ølandshvedeboller

MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING

Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.

BILLEDE 1: Ølandshvedeboller m. boller ved siden

Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/5.6

Lys: Skråt modlys. Naturligt lys i vest-vindue februar kl. 13.00. Motiv ca. 1 meter fra vinduet.

Baggrund: Hvidt tapet på plade.

 

BILLEDE 1: Ølandshvedeboller – close up

Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/30 sec. | Blænde: f/5.6

Lys: Skråt modlys. Naturligt lys i vest-vindue februar kl. 14.00. Motiv ca. 0.5 meter fra vinduet. Skrå, grå reflektor fra siden.

Baggrund: Hvidt tapet på plade.

 

 

Previous Post: « Fladbrød
Next Post: 15 spørgsmål, du skal stille dig selv, inden du investerer i et objektiv »

Reader Interactions

Comments

  1. Ingrid

    Jeg synes jeg lavede bollerne lige efter opskriften, og de var også fine, men med en mere tæt krumme. Hvordan får man de store huller i ?🤔

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Ingrid,

      Øv, du ikke fik hullerne med.

      Det kan skyldes rigtig mange ting, når man bager. Både gær, æltning, hævning og temperaturer har kæmpe indflydelse på resultatet.

      Et par ting, som det måske kan være:

      Prøv næste gang at ælte i lidt kortere tid, hvis du har en meget kraftig røremaskine – den kan godt komme til at overælte.

      Det kan også være, at din dej ikke er varm nok på køkkenbordet (på den time).

      Ovntemperaturen kan variere en del, og hvis den er for lav, kan bollerne godt blive lidt tættere i krummen. Jeg har skrevet lidt om ovntemp. her: https://www.louiogbearnaisen.dk/2021/03/glutenfri-kage-marcipan.html

      Melmængde – der kan være stor forskel på, hvor meget mel dejen suger: https://www.louiogbearnaisen.dk/2018/04/toert-broed.html

      Håber det kunne være lidt hjælp, så du kan få de der lækre huller næste gang 🙂

  2. Charlotte Nielsen

    Må dejen slet ikke være våd?
    Skal den slippe kanterne på skålen, lige som almindelige teboller?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Charlotte,

      Jo, den skal være våd, men samtidig smidig, så den lige netop slipper siderne på skålen 🙂

      God bagelyst!

  3. o

    Bollerne kan sagtens æltes i hånden og blive ligeså lækre og luftige. Meyers har lagt en videoguide op til håndæltning lige her: https://www.youtube.com/watch?v=Y9vsY2Q3B6k

    I stedet for at vende dejen ud på bordet foregår det i skålen med en grydeske. Det kræver, at man bruger musklerne og 10-15 minutter. Dejen er klar, når man kan strække et stykke ud mellem fingrene, uden den falder fra hinanden. Få det forklaret i videoen ovenfor.

    Tak for opskriften på nogle rigtigt gode boller.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Tak for tippet O og dejligt at høre, at du kan bruge opskriften :-)

  4. Karina

    Kan den laves om til en muslibolle- hvordan ville du gøre det ??

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Karina,

      Det kan de godt, men hvordan forholdene lige skal være, har jeg ikke testet, så tænker det er bedre at finde en decideret opskrift på mysliboller og så følge den :-)

      Rigtig god weekend!

  5. Maria Seistrup

    Denne opskrift kan vel fint bages som et brød – og i gryde?
    Mange hilsner
    Maria

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Maria,

      Ja, du kan sagtens bage bollerne som et brød og i en gryde :-)

      Prøv det ad og del meget gerne resultatet med os!

      Hav en fortsat dejlig dag.

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Januars hitliste var.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Januars hitliste var..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Lunere himmelstrøg med Marrokansk salat, tomatsuppe til snuen og Havregrynsbarer i kaffepausen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Endnu mere salat med quinoa (for posen er uendelig), den hurtige laks i grøn karry, et smut til Indien med fuld spark til smagsløgene med Tandoori kylling og kæmpehittet pizzapakker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Og så for at slutte helt nemt af efter en liiidt lang og sjasket januar, men alligevel helt på toppen: de der Nutella brownies med kun 3 ingredienser.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad var din favorit i januar? 😀😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nemaftensmad #madpakke #kagetid
Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃 ⠀⠀⠀ Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, det bliver ikke meget nemmere! 

Hiv nutella, æg, mel frem. 

Pisk, vend, bag. 

Og på 20 minutter (inkl. opvask), så har du perfekte brownies 👌

Ikke sådan tandklæbende fudgy. Eller chokoladekage-tør. Niks, men lige med den der helt rigtige konsistens, så de forsvinder i en ruf 😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Nap opskriften på brownies ovre på bloggen nu (link i bio og story) 🤎 ..og jep, de er også gode med både hakket chokolade eller nødder vendt i ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nutellalovers #kage #brownies #nemkage #snack
Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Hurtig snack til madpakken 👆Og om du…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 napper den helt nemme løsning med en rulle købt pizzadej
👉 krudter op for den klassiske hjemmelavede dej (måske med lidt groft mel)
👉 eller praler med en flerdags surdejsudgave af en dej
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..det styrer du. Pizzapakkerne dur med hele og klarer både madpakken, snacken til fredagsrødvinen og “bare fordi” på en søndag ☺️🍕
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften i min story nu 📲
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #snackideas #nemmad #madpakke #madpakkeinspiration 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework