• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Koldhævede fuldkornsboller

Koldhævede boller - opskrift på langtidshævede fuldkornsboller

Det var egentlig meningen, du skulle have haft de her koldhævede boller når vi lige havde været forbi en omgang aftensmad og et par salater.

Variation i indholdet, du ved.

Men lad os hurtigt snige dem ind.Så har du også en undskyldning for at hænge lidt længere ved morgenbordet i weekend.

Eller være den snedige type og hoppe på madpakkeholdet.

Mens de andre bakser med at få 4 par ski, støvler og hengemte overtræksbukser bakset ind i Berlingoen i sjask regnvejr.

Well, så har du “travlt” med bollerne og kan snildt nå 2-3 kopper kaffe, en podcast og en halv lur henover køkkenbordet, mens du bager løs.

Læs: Spankulerer rundt i langeunderdrenge – kigger på dejen. Først i skålen. Så på bordet. Og herefter i ovnen.

De største bedrift bliver at få vasket skålen op, så du ikke skal døje med indgroet dej, når vinterferien er ovre.

Kender du dem her: De 8 klassiske fejl når du bager brød og boller 

Nå.

Frem med den gode spegepølse og så er madpakken klaret med saftige koldhævede fuldkornsboller. 

Inklusiv fuld smæk på ros fra de andre på turen.

Hiver du dem her med også, så tør jeg godt love, at du har dibs på radioen hele vejen.

#playmaster.

 

Koldhævede boller - opskrift på langtidshævede fuldkornsboller

 

Koldhævede fuldkornsboller 101

  • Fuldkornshvedemel? En heftig mel med alle skaldele og kim. Melet skal være lidt varsom med, hvis dine tænder er sarte, for vi er ude i pænt groftmalede hvedekerner. Kerner der well.. skal tygges igennem!
  • Og niks, godt nok er der fuld knald på kostfibre i fuldkornshvedemel, men ingen hæveevne. Så kaster du mere af melet i bollerne, så bliver det nogle bastante kammerater.
  • Kan fuldkornsmelet udskiftes? Selvfølgelig. Du napper bare, hvad du kan finde af bundslatter i køkkenskabet.
  • Jojo, bollerne kan bages hurtigere ved, at du hiver noget mere gær i og dropper koldhævningen. Men noget af saftigheden og smagen, den daffer så også.
  • 10 g salt? What! Den er god nok. Pøs i.
  • “Tyk grød”, den er svær at beskrive. Men altså det skal nive lidt i overarmen at røre hurtigt rundt i dejen. Medmindre du er den friske type, som har crossfittet hele januar. Er det dig, så går du efter konsistens, som havregrød der er kogt 2 minutter for længe.

 

Nap opskriften her og i APP – hiv den ned her.

Koldhævede boller - opskrift på langstidshævede fuldkornsboller

Koldhævede fuldkornsboller

Udskriv Pin Recipe
Forb. tid 20 t
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 20 t 20 min
Antal 9 stk

Ingredienser
  

  • 5 dl vand
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 550 g hvedemel
  • 10 g gær
  • 10 g salt

Sådan gør du
 

  • Bland vand, fuldkornsmel og hvedemel i en skål. Rør det godt sammen til en meget tyk grød. Lad det stå 10 minutter. 
  • Smuldr gær og tilsæt salt i dejen. Rør det godt sammen, så gæren bliver opløst. 
  • Lad dejen stå og hvile i 20 minutter. 
  • Rør igen i dejen. Rør det rigtig godt sammen - den skal være grødet og lidt sej at røre i. 
  • Dæk skålen til med madfilm.
  • Lad dejen stå på køkkenbordet 2 timer
  • Sæt skålen i køleskabet min. 12 timer - gerne til 18 timer.
  • Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå 1 time på køkkenbordet.
  • Vip forsigtigt dejen ud på køkkenbordet. Saml den lidt sammen med en bordskraber. Lad dejen hvile 30 minutter. 
  • Del den i 9-10 stykker med en dejspartel og kom dem forsigtig på et stykke bagepapir.
  • Lad dem efterhæve mens ovnen varmer op til 250 grader (alm. ovn) med en bageplade eller bagesten i.
  • Tag den brandvarme bageplade ud og hiv hurtigt bagepapiret med bollerne over på pladen.
  • Bag bollerne 5 minutter ved 250 grader og skru ned til 225 grader. Bag dem færdig - ca. 10-15 minutter.
  • Tag bollerne ud og lad dem afkøle på en bagerist.

Noter

Bollerne kan fryses

Koldhævede boller - opskrift på langtidshævede fuldkornsboller

MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING

Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.

BILLEDE: Koldhævede boller

Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/20 sec. | Blænde: f/5.6

Lys: Modlys. Naturligt lys i vest-vindue februar kl. 14.00. Motiv ca. 0.5 meter fra vinduet. Reflektor på to sider.

Baggrund: Hvidt tapet på plade.

 

Lær mere: Lær at tag bedre madbilleder på online kurset Foodstyling Masterclass 

..

Usikker på kamera, objektiv og gear?

I hear you!

Fotoudstyr er uoverskueligt og det er nemt, at lave et fejlkøb.

Nap den ultimative fotoguide for begyndere her

 

 

 

Previous Post: « Chokolade cupcakes
Next Post: Chokolademuffins »

Reader Interactions

Comments

  1. May

    Er det muligt at forkorte nogle af processerne om morgenen, hvis man nu ikke kan vente helt så længe på nybagte morgenboller?
    Jeg har lavet dem et par gange og er helt vild med dem 😁

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej May,

      Dejligt at høre, at du kan bruge opskriften :-)

      Hvis du ikke kan vente helt sålænge på morgenbollerne, så kan du springe de 30 minutters hvil over :-)

      God bagelyst og hav en skøn dag!

    • Sarah

      Jeg synes de smager dejligt. Dog var det et stort problem at få dejen på bagepapir og jeg måtte smide halvdelen af dejen ud, da det var en flydende gummiagtig masse, selvom jeg fulgte opskriften.

    • Louiogbearnaisen

      Hej Sarah,

      Hmm, det er altid lidt svært med dej. Den skal være ret smidig og klistret, men selvfølgelig ikke gummiagtig eller flydende. Det kunne lyde som om, det måske har været din gær, som ikke har kunne få gang i dejen. Eller måske har du rørt/æltet dejen for meget. Eller ja, at den enten ikke er hævet nok eller for meget.

      Så der kan være flere grunde til, at en dej ikke lykkes, og jeg kan derfor desværre ikke præcis sige, hvad der har været årsagen til, at lige netop din dej ikke lykkedes.

      Op på hesten igen og prøv at tænke de ting, som jeg har nævnt, ind i processen næste gang du bager bollerne.

      God bagelyst :-)

  2. Lizette

    Jeg forstår ikke helt først 2 timer hævning på bordet også i køleskabet? Eller hvordan?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lizette,

      Jeps!

      Først skal dejen hæve 2 timer på køkkenbordet og derefter kommer du den i køleskabet i yderligere 12-18 timer :-)

      God bagelyst!

  3. Signe

    Hej. Kan man putte nogle kerner i bollerne? De ser rigtig lækre ud. Jeg glæder mig til at prøve og bage dem. :-)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Signe,

      Ja, det kan du sagtens – det vil du kun blive bedre af 😜

      God bagelyst og del gerne resultatet med os!

      Hav en skøn dag!

  4. Mette

    Hej.
    De her er gode, ogå selv om jeg fulgte opskriften en anelse autonomt.
    3 gr gær og en stor spiseske surdej. På køl i en 5-6 timer, ud på køkkenbordet omkring midnat og så i ovnen næste morgen. Kæmpe hit 👍

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀ ⁠⠀ Er der no FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀
⁠⠀
Er der nogle redskaber, som er uundværlige i foodstyling? Pincetter? Forstøverflaske? Pensler? Marmorbaggrunde? Runde bageriste? ⠀
⠀
Næ. ⠀
⠀
Men der er dog én ting, som jeg ikke kan leve uden ☺️⠀
⁠⠀
En ting, som altid er med i værktøjskassen. En ting, som har fulgt mig de sidste 10 år. En ting, som er blevet brugt i utallige madbilleder.⁠⠀
⁠⠀
Min lille gasbrænder. Bedre kendt, som flammekasteren herhjemme 😄🔥🔥⠀
⁠⠀
For uanset, hvor meget du svitser, griller og bakser med en skorpe - well, så kan den ofte med fordel få et “whooosh af gasbrænderen. Give maden det helt færdige look 😀⠀
⠀
Her er det alt-i-en-pande citronkylling med kartofler, porrer og kikærter, som fik det sidste touch #21foodstylingtips 🔥☺️ ⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#aftensmad #aftensmadinspiration #kylling #chickendinner #chickenrecipes #madinspiration #nemmad #healthycooking #nemmeopskrifter #onepanmeal #madfotografering #sundaftensmad #easydinner
FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀ ⁠⠀⠀ Fo FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Forleden var vi ovre i Adobe Lightroom. Der skal vi også over igen i dag. Til værktøjet, som hedder "Spot Removal".⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Eller vi kan også bare kalde det "vaskekluden". For det er præcis, det som værktøjet kan; tørre alt op, som er fedter i dit billede 😄⠀⠀
⁠⠀⠀
For uanset, hvor skarpt dit øje er, så sniger der sig noget ind. Krummer, et stykke persille, som er lidt slatten, hår, eller bare smuds fra maden. Marinade fra kød, glasur fra kagen eller en sauce på kanten af tallerkenen 🙈. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Der er altid noget! Så fremfor at bakse for meget med det under fotografering og risikere, at maden bliver ødelagt, så.. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Fjern det i efterredigering med "vaskekluden" og tag dit madbilledet de sidste 10% ✨☺️ ⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
#dinnerrecipes #barbecuetime #aftensmad #madinspiration #grillspyd #21foodstylingtips #madfotografering #droolclub #foodandwine #grillmad #sommermad #foodphotography
FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀ ⁠⠀ Lad FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀
⁠⠀
Lad mig bare være ærlig her; det er ikke altid min første famøse styling-plan, som sidder lige i skabet. Og jeg var da også lige et par forskellige baggrunde til pizza-festen her ☺️⠀
⁠⠀
Festen, den består af en: ⁠⠀
⠀
🍅 vegetarisk pizza med pesto og tomater ⁠⠀
🥔 Moderne pizza med kartoffelskiver, parmesan og laks⁠⠀
🍕 Klassisk pizza med mozzarella, choriza og peberfrugt⁠⠀
⁠⠀
Den første plan var rustik og varm. Du ved, med træbaggrund og “tilfældige” elementer fra sådan en pizzafest. ⁠⠀
⁠⠀
Det blev noget rod. Fordi træ-baggrunden gjorde alt andet end samle billedet - den overskyggede og pizzaerne druknede.⁠⠀
⁠⠀
Så frem med den lyse kammerat af en baggrund med kun en anelse tekstur.⠀
⁠⠀
Såå...færdig? ⁠⠀
⁠⠀
Arh, de kører stadig hver deres show, de pizzaer. ⁠⠀
⁠⠀
Frem med den grønne dusk basilikum og skab sammenhæng mellem de 3 forskellige pizzaer med det samme gennemgående element 🙂🌱⠀
⁠⠀
Og så er det vist også tid til den pizzafest skal startes 🍷🥳⠀
⁠⠀
Hvilken af pizzaerne napper du? ⁠😀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#21foodstylingtips #pizzanight #veggiepizza #madfotograf #aftensmad #madinspiration #hjemmelavetpizza #fredagshygge #takeawayfood #foodphotooftheday
FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀ ⁠ FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀
⁠⠀
Der er en farve i fotografering, som kan få selv den mest rolige fotograf til at hive en tot hår eller 7 ud 😑⁠⠀
⁠⠀
Rød 🔴. ⁠⠀
⁠⠀
Yrk. Den farve, som uanset, hvilket kamera som du har, driller at få rigtig. ⁠⠀
⁠⠀
Men der er et trick. Selvfølgelig 😉⁠⠀
⁠⠀
Fotograferer du dine billeder i raw-format, kan du i Adobe Lightroom hoppe ind i develop-modulet. Scrolle helt ned i bunden og her finder du ‘Calibration’. ⁠⠀
⁠⠀
Ved at justere din primære røde farve, så kan du kalibrere dit billede, så den røde farve bliver så naturlig i forhold til det, du fotograferede 👌⠀
⁠⠀
Det gør en markant forskel for både rød i dine billeder - og mængde af hår 😅⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#21foodstylingtips #madfotografering #pandekager #jordbær #pancakes #fingermad #madinspiration #dessertoftheday
FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀ ⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀
⁠⠀
En af mine yndlingsteknikker i foodstyling er hånd-teknikken 🖐 Den giver liv, storytelling og den hiver vores øjne ind i billedet, fordi der pludselig er noget genkendeligt i det. ⁠⠀
⁠⠀
Og så er den nem. Det er virkelig bare en kæmpe vinder, når du vil spiffe et enkelt billede op eller virkelig vil drage fokus til det vigtigste i billedet 😊⠀
⁠⠀
Et fif til hånd-teknikken: ⁠⠀
⁠⠀
➡️ Frem med kamerastativet ⁠⠀
⠀
➡️ Sæt en genstand under det element/motiv, som du vil holde, så det får den højde du vil have og det støtter på noget⠀
⠀
➡️ Sæt fokuspunkt på dit kamera⠀
⠀
➡️ Brug timer på dit kamera eller en ekstern trigger⁠⠀
⠀
➡️ Grib fat om skålen.⠀
⁠⠀
Dine hænder bliver ikke senet ved vægten af at skulle holde fx. en skål op eller klemme om et stykke kage⁠.⁠ Og så du sikrer du dig et knivkskarpt fokus, fordi du ikke flagrer rundt med højden 😀👊⠀
⠀
⁠Phew! Det var tip 12 af de #21foodstylingtips, vi drøner derudaf 😄👊 Men vi har stadig en bunke endnu, så jeg håber du er med på endnu flere fif 🤓
Og hey husk, at komme med på foodstylinglisten, du finder linket i bio 📩⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀
⠀
#foodblogfeed #foodlover #foodart #eatwell #huffposttaste #forkfeed #tablesituation #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #OnMyTable #foodandwine #buzzfeast #f52grams #buzzfeedfood #thekitchn #foodgawker #food52 #tastingtable #todayfood #salat #quinoasalad #frokosttid #madinspiration #sundmad
FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀
⁠⠀
I dag får du en hemmelighed 🤫⠀
Har du nogensinde overvejet, hvordan det virker til alle kan finde pæne kageopsatser og du kun kan støve et enten alt for stort kagefad eller farvestrålende, plastikopsats op?⁠⠀
⁠⠀
Well, det er der en ret god grund til; Rigtig mange af de kageopsatser, du ser i madbilleder er nemlig snyd. De er et hack mellem en tallerken og en bund 😉 Det kunne være en ikea-skål som her (Swipe og tag et kig 👉)⠀
⁠⠀
Det gør, at du kan få præcis den kageopsats, som passer både til din størrelse af kage og det udtryk, du vil have i billedet 🙌⠀
⁠⠀
Og bonus: du skal ikke bakse med at få plads til 3 kageopsatser, som er noget bøvlet at stable på hylden 🙈⠀
⁠⠀
⁠(👋 Hey, ovre i bio kan du lige nu finde link til foodstylinglisten 💌.)⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#marblecake #bagetid #bageglæde #kage #marmorkage #sødesager #foodstylingandphotography #madfotograf #madfotografering #droolclub #cakeoftheday #f52community #lækkerkage
FOODSTYLINGTIP #10: Fyld op⁠⠀ ⁠⠀ En underk FOODSTYLINGTIP #10: Fyld op⁠⠀
⁠⠀
En underkop. En skål. Eller bare et halvt æble eller løg - i bunden af den dybe skål og salaten er “bobbet” op 😄⠀
⁠⠀
Jeps, et rigtig “snyde-trick”, som er top effektivt: ⁠⠀
⁠⠀
✔️Salaten fylder lige 50% mere i skålen⁠⠀
✔️Du behøver ikke lave salat til 10 mennesker, men kan “snyde” dig til størrer portion⁠⠀
✔️Fyldet i salaten kan placeres, så det “hviler” på skålen og dermed kan ses i billedet, fremfor det bare ender i bunden⁠⠀
✔️Salaten falder ikke sammen så hurtigt - den strutter lige lidt længere.⁠⠀
⁠⠀
Du kan bruge tricket ved det meste. Ris, gryn og gryderetter, hvor du gerne vil have fyldet ikke dykker ned på bunden, men kan ses på toppen 🍲⠀
⁠⠀
Eller hvor opbygningen af madbilledet råber på den store, dybe skål, men du har kun mad til det den halve 😅⁠⠀
⁠⠀
Måske fordi, du lige skulle prøvesmage og kom til at køre halvdelen af den lune kartoffelsalat med forårsgrønt til frokost 😋⁠⠀
⁠⠀
🙋‍♀️ Husk smid #21foodstylingtips på når du deler dit madbillede eller tag mig, hvis du hiver fat i en af de her 21 tips og bruger dem i dit madbillede.⁠⠀
⠀
⠀
⠀
#aftensmad #kartoffelsalat #sundmad #madfotografering #foodstylingtips
FOODSTYLINGTIP #9: Hav en plan⠀ ⠀ “Godt begy FOODSTYLINGTIP #9: Hav en plan⠀
⠀
“Godt begyndt er halvt fuldendt.”⠀
⠀
Bliver du også sådan lidt halv irriteret og oprørsk når du hører det. Well, så det nu, du skal drøne videre i feedet 😉⠀
⠀
For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨⠀
⠀
👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props du skal finde frem. Hvilken vinkel, som maden ser bedst ud i. Hvor lyset skal ramme. Hvilken farveteori du snupper. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvad du vil sige med dit billede og til hvem, så du ved hvilke værktøjer du skal bruge for, at komme derhen.⠀
⠀
Og den plan, den er så nem lige at springe let og elegant over - bare winge den bag kameraet 🙈⠀
⠀
Jeg er skyldig 😅 Men jeg ved også at jeg så næsten gang er 100% tilbage på sporet, fordi billederne bliver markant bedre (og kan fotografere langt hurtigere 🙌 ), hvis jeg lige bruger fem minutter på planen og følger mit 5 step workflow.⠀
⠀
Det var ret essentielt med de her farlig gode gin-ispinde, som bare skulle fotograferes lynhurtigt! ⏳☀️😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Opstille og indstille billedet med papirkugler i skålen før, isene blev hevet frem.⠀
⠀
2️⃣ Men isterningerne - de var faktisk i skålen fra start for at give dem “liv”. Isterninger direkte fra fryseren kan godt få det der lidt døde fryser-look 🙈⠀
⠀
3️⃣ Ekstra: Fordi is-pindene var så neutrale i sig selv og det er dem, som er hovedfokus, var planen at holde resten af billedet lige så neutralt, så der ikke var noget, som kom til at stjæle opmærksomheden.⠀
Derfor er baggrunden lidt ud af fokus, for at give fokus til skålen med ispinde. Og der er brugt en skål med sort kant for at sikre vores fokus er i skålen og ikke flyder ud til resten af billedet. Altså en hjælpende fokus-cirkel omkring det vigtigste i billedet 👀⠀
⠀
Og hey, har du også spottet det? 1, 2, 3, 4, 5 - selvfølgelig har vi også et ulige antal is-pinde - teknikken fra vores første tip af de #21foodstylingtips 🙌⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#foodblogfeed #foodlover #foodart #eatwell #sweetmagazine #ispinde #tablesituation #storyofmytable #eeeeeats #ginogtonic #instayum #foodphotographer #foodstylist  #beautifulcuisines #foodandwine #f52grams #hjemmelavetis #foodgawker  #madfotografering
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework