Til dig i det nordjyske, som er sprunget på vinterferie.
Og til dig, der lige har været der og er tilbage på pinden igen.
Kæmpestore chokolademuffins med chokoladestykker.
Come on, Louise, chokolademuffins igen?
Yup.
Og den her gang i en heftig version med top.
Pral-versionen kan vi også kalde den.
Muffins, som kører paddehatteformen. De gør sig bare ret godt på din Facebook. Instagram. Som onsdagskage, når du skal forhandle ferieuger med kollegaerne.
Velvoksne chokolademuffins – de er noget så svære ikke at ‘wauw’e over.
Eller lade stå ;)
Så de røg i fryseren.
Og er løbende kravlet op igen i takt med, der blev hældt skoldhed kaffe på kanden for at klare en webside-update i sidste uge.
Jeps, solopreneurs.dk er blevet optimeret. Det betyder, at der er nemmere brug, nye guides og masser af nyheder i støbeskeen til foråret.
Hæng ved!
Anyway.
Om du er med derovre eller ej, så får du selvfølgelig pladen med store chokolademuffins herunder.
Sus ned, tjek fif’ene ud og nåhr ja, pral løs, når du har hevet dine muffins ud af ovnen.
Jeg siger dig, du kan spille Kong Gulerod herfra og ind i weekenden med dem :-)
Chokolademuffins 101
- Kan de laves uden mælkeprodukt? Nope, men cremefraiche kan skiftes ud med en laktosefri cremefraiche.
- Børnefødselsdag! Kan de laves som mini chokolade muffins? Ja da – brug en mini muffinsform og bag dem kortere tid – omkring 8-10 minutter afhængig af størrelse.
- Er der frit valg med fyldet? Selvfølgelig. Hvid chokolade, mælkechokolade, smarties, nødder … you name it, støvsug køkkenskabene og spice dine muffins op med dit favorit fyld.
- Hvaa, kan de laves sundere? Mindre sukker, mindre fedt? Niks. Sus ud på det store internet og nap en anden opskrift på sunde chokolademuffins.
- Hvorfor både natron og bagepulver? Fordi dine muffins skal hæve løs uden, du får en bitter eftersmag.

Chokolademuffins
Ingredienser
- 2 æg
- 1 æggeblomme
- 275 g sukker
- 100 g neutral olie, evt. rapsolie
- 375 g cremefraiche 18%
- 270 g hvedemel
- 90 g kakaopulver
- 1/2 tsk salt
- 2 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk natron
- 100 g valgfri chokolade, grofthakket
Sådan gør du
- Kom æg og æggeblomme i en skål. Pisk det sammen.
- Tilsæt sukker lidt af gangen, mens der piskes ved høj hastighed. Pisk til massen er lys og tyk - ca. 2-3 minutter.
- Tilsæt olie og pisk til massen er jævn.
- Tilsæt cremefraiche og pisk til massen er jævn.
- Bland hvedemel, kakao, salt, bagepulver og natron sammen i en anden skål.
- Sigt de tørre ingredienser i dejen og rør det hele sammen. Dejen skal være meget tyk.
- Tilsæt hakket chokolade og vend det i dejen.
- Smør en muffin-bageplade og fordel dejen heri. Hullerne skal fyldes helt op til kanten.
- Bag dine muffins ved 180 grader (alm. ovn) i cirka 18-20 minutter. Prik med en tandstik for at tjekke om de er bagte.
- Tag dine muffins ud og lad dem afkøle 20 minutter i bagepladen. Vip dem herefter forsigtig ud og lad dem afkøle helt.
- Spis løs.
Noter
MADFOTOGRAFERING OG FOODSTYLING
Alle billederne er fotograferet med Canon EOS 60D på Manfrotto-tripod, fotograferet i Raw og efterbehandlet i Adobe Lightroom.
BILLEDE 1: Enkelt muffin
Objektiv: Canon EF 50 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/30 sec. | Blænde: f/2.8
Lys: Sidelys + skråt front lys. Naturligt lys i vest-vindue januar kl. 15.30, hvor solen var ved at gå ned. Motiv ca. 1,5 meter fra vinduet.
Baggrund: Hvidt/gråt tapet sat på plade.
BILLEDE 1: Muffins i bageplade
Objektiv: Canon EF 28 mm f/1.8 | ISO: 200 | Lukketid: 1/10 sec. | Blænde: f/4.0
Lys: Skråt sidelys fra front. Naturligt lys i vest-vindue januar kl. 15.30, hvor solen var ved at gå ned. Motiv ca. 1,5 meter fra vinduet. Reflektor 1 meter på modsatte side.
Lær mere: Tag bedre madbillder på Foodstyling Masterclass
Og det lille ekstra tip, til dig, der også er vild med at bygge løs. Frem med grill-træpindene fra i sommers og snyd dig til et stabilt, fotovenligt tårn.
Jeps, blogindlægget indeholder affiliate-links.
Hej.
Nu har jeg bagt denne opskrift 4-5 gange og hver gang falder den sammen i midten og er ikke bagt igennem. Hvad mon det kan skyldes ?
Hej Farah,
Falder dine muffins sammen? Eller har du bagt dem som en stor kage? Hvis du har bagt dem som en stor kage, så kan det skyldes det.
Jeg vil bare sige at den her opskrift laver de mest fantastiske choko-muffins jeg nogensinde har lavet! De bliver næsten ligeså svampede som dem man får på McDonalds, og så smager de endnu bedre efter min mening 😁
Fantastisk at høre Camilla – dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften 👍😃
Kan man bruge smør i stedet for olie?
Hej Cilla,
Nej, den her opskrift her udviklet med olie, så du vil få et markant anderledes resultat, hvis du bruger smør ☺️
Mmmmh de ser gode ud! kan de bages dagen før servering? og hvordan ville du opbevare dem? :-)
Hej Julie,
Ja, det kan de sagtens :-) og er der nogen til overs (hvilket sker sjældent herhjemme), så kan de også fryses.
Opbevar dem i lufttætte opbevaringsbokse eller poser, så skulle de være klar til dagen efter.
God bagelyst!
Kan man bruge skyr i stedet for creme fraiche?
Hej Lisbeth,
Nej desværre, det giver ikke nær det samme gode resultat :-)
Hav en dejlig dag!
Hej!
Kan man også bruge muffins papir? Hvis ja, skal dem smøres?
På forhånd, tak for hjælpen.
Hej Isabel,
Ja, du kan sagtens bruge muffinsforme i papir – de skal ikke smøres :-)
Prøv det ad og lad os høre om resultatet.
Hav en forrygende dag!
Hej :) de ser jo super lækre ud.
Hvis de nu skal fryses. Bager du dem stadig helt færdige?
Og hvordan gør du når de kommer ud af fryseren? I ovnen eller lader dem tø op ved stuetemperatur eller i køleskab?
Hej Rie,
Tak for dine spørgsmål til opskriften.
Ja, de skal bages helt færdige (og nedkøles), inden du fryser dem. Tø dem op ved stuetemperatur inden servering – personligt synes jeg, at chokolademuffins og kage er bedst ved stuetemperatur/kølig.
Prøv det og god bagelyst 🙂
Hej.
Kan man bruge en muffinplade af gummi, eller duer det ikke?
Kh. Tine
Hej Tine,
Jeg har ikke selv de bedste erfaringer med at bage i silikoneforme og har derfor ikke prøvet dem her i sådan en. Så der må jeg desværre blive dig svar skyldig.
Del gerne din erfaring, hvis du vælger at prøve det af ☺️
Jeg har netop bagt disse fantastisk lækre muffins – lækkert resultat: 12 tårnhøje muffins med sprødt ydre og blød, saftig kerne – klart en opskrift, der kan anbefales!
Tak for den og for din altid inspirerende blog☀️
Hej Christina,
Tusinde tak for de rosende ord – dejligt at høre, at opskriften kunne bruges 😊
Hav en skøn dag!
Kan disse lækre muffins bages som en kage i stedet? Hvis ja, hvilken størrelse bageforme ville du så anbefale? ❤️
Hej Josefine,
Tak for dine spørgsmål til opskriften.
Du burde godt kunne bage disse muffins som en kage. Jeg vil tro, at du skal bruge en lille bradepande på ca. 20×30 cm eller 25×30 cm – den skal fyldes ca. 3/4 op. Alternativt kan du bruge en springform på ca. 20-22 cm. Men vurder igen lige med mængden af dej, da den vil hæve ret meget.
Lad mig høre, hvordan det går :-)
Hav en skøn dag!