• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Derfor får du tørt og kedeligt brød og boller

Rundstykker_brød og boller med birkes_bagning

Lad os tage fat på et lidt ømt emne i dag; Bagning.

Men ikke bare bagning generelt. Bagning med gærdej. Bagning af brød og boller.

Måske kender du det her: 

Du står med hænderne i bolledejen og tænker;

What! Dejen er jo helt klistret, det bliver jo aldrig til boller. Det må være en fejl i opskriften, der skal da meget mere mel i.

Du finder melposen frem og hælder mere mel i.

Ælter og dejen suger melet til sig.

Sluuurb.

Klistrede fingre! No way!

Mere mel.

Du pøser i, dejen suger løs  – lige indtil, den får den der tørre overflade og der ikke hænger dej ved noget.

Ælte, ælte.

Et drys mel på toppen. Den skal jo heller ikke hænge fast i skålen. På med knastørt viskestykke og hæve.

I opskriften står der 1-2 timer – dobbelt størrelse.

Hmm.

Du lurer ned i skålen efter en time.

Arh, den er fin nok.

Ud med dejen på et godt meldrysset bord. Hvem gider også skrabe dej af det.

Du trykker lidt med en kroget pegefinger i dejen.

Der er boller på menuen, og dejen er altså lidt klistret efter hævning. Dem får du jo aldrig formet.

Dejen får lige en æltetur i melet på bordet.

Du ruller dejen til en pølse – også i melet på bordet, finder den store kniv frem og deler dejen i 12-14-16 stykker.

Ruller bollerne godt sammen så de strutter  flot. Det kræver lige lidt mere mel på hænderne.

Over på en bageplade og tænd for ovnen.

Nææsten varm.

Ind med bollerne.

De skal være godt gyldne, så de får lidt ekstra.

Ud på bageristen og…

Well, de ligner ikke helt dem i opskriften.

Resultat:

Dræbt ved mel.

 

Bagning_bageteknik

Tjek bollerne her.

Samme opskrift, bare med ca. 150 g mere mel henover forløbet.

Klistret dej vs. tør, almindelig dej.

25% mindre bolle og 100% mere tør og kompakt!

Du kan ælte til, du er blå i hovedet

Btw. det må du heller ikke – brød kan sagtens æltes for meget. Overælter du ender du op med klæge og flade boller.

BONUS: Hvorfor dit brød ikke ligner det i opskriften (og hvad du skal gøre ved det )  

Men ja, du kan ælte og ælte – men bruger du for meget mel, bliver dit brød og dine boller aldrig luftige og saftige.

Bagning_bageteknik

Så.

Giv det et forsøg, næste gang du bager boller. Lad melposen stå, tag plastikhandsker på og giv den klistrede dej en chance. Yes, den er (meget) mere besværlig at arbejde med, men du får tilgengæld dobbelt op, hvis ikke mere, på lækkert brød.

Saftigt. Luftigt. Livet er for kort til kompakte og grå boller.

BONUS: Hvorfor dit brød ikke ligner det i opskriften (og hvad du skal gøre ved det )  

Så næste gang du løfter øjenbrynet over en dej, rækker ud efter melposen, så tjek lige efter:

Er der nogen, som puster dig i nakken? Med kaffeånde.

Det er mig ;-)

I’m watching you. 

Previous Post: « Ramsløgsbruchetta med vårgrønt – saml ramsløg i skoven
Next Post: Kylling og kartofler i spinat/parmesansauce »

Reader Interactions

Comments

  1. John

    Det var en god beskrivelse. Og nu ved jeg hvorfor mit brød er permanent hårdt :)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej John,

      Tak – det er jeg glad for at høre 😊🙏

      Håber artiklen kan hjælpe dig til at bage et bedre brød fremover – hold os gerne opdateret…

  2. Charlotte

    Hej
    Har du været ude for dit brød blev klægt indeni lige meget hvordan og hvilken opskrift du anvender?
    Jeg bager hver dag ( arbejder i en daginstitution) og aldrig haft problemer med i den retning. Nu har jeg fået
    20 kg økologiks Anglamark hvedemel, og mine boller og brød bliver klægt indeni. Jeg har prøvet flere gange med forskellige opskrifter og bage tider, men lige meget hvad bliver de klægt.
    Har du en ide til hvad årsagen kan være?
    mvh Charlotte

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Charlotte,

      Ja, det har jeg :-) Jeg har nemlig også brugt noget mel, som bare ikke fungerede. Så jeg tænker uden tvivl, at det må være dit mel der er problemet. Prøv med en anden slags hvedemel og test om det giver et bedre boller og brød. Og hvis det fungerer, så ville jeg skrive til Anglamark og gøre dem opmærksom på problemet.

      Hvis det ikke er melet, så kan det være skift i temperaturen i køkkenet eller der, hvor du hæver brødet. Er der lige pludselig blevet varmere, så kan det være dit brød er overhævet, så det simpelthen klasker sammen efterfølgende.

      Ellers kan det også være gæret. Men hvis du bruger samme gær som altid, og det ikke er en stor økonomi-pakke, som evt. kunne være blevet for gammel, så burde det ikke være det.

      Så ja, umiddelbart vi jeg skyde på, at det er dit mel, som du måske bare har været uheldig med.

      Håber det kan hjælpe dig :-)

      Hav en fortsat dejlig dag!

  3. Kirsten

    Hej. Ville det koldthævede græskarkærnebrød også kunne blive til gode boller?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Kirsten,

      Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften.

      Ja, brødet kan sagtens laves til boller i stedet – bag dem ca. 17-20 minutter i alm.ovn :-)

      Hav en skøn dag.

  4. Gitte Jensen

    Hejsa.
    Er det bedst at ælte i hånden eller på maskine .
    Hjertelig bagehilsen fra :-)
    Gitte Jensen

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Gitte,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det er altid bedst at ælte dejen i en røremaskine :-)

      Hav en dejlig dag og god weekend!

  5. Camilla

    Jeg plejer altid og lade dejen være klistret, men gør så en anden ting til forskel som jeg syndes bollerne bliver gode af, det er at jeg former bollerne med det samme dejen er æltet og stiller på pladen og lader dem hæve der i en halv til en hel time, de bliver gode store og luftige samt bløde når de så er blevet bagt derefter… Netop fordi at når den har hævet lader jeg være og ødelægge luften i dejen ved og skulle forme, luften forbliver ved at de er formet på forhånd, og bliver ekstra gode.
    Bruger så min fars opskrift, og han er vildt god til boller. :D
    Bare et tip.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Camilla,

      Tak for din kommentar og input :-)

      Hav en super dag!

  6. Helle

    Kan man ikke bære tanken om at forme bollerne helt uden mel, så kan jeg anbefale at drysse bordet med en anelse kartoffelmel. Det ryger ikke direkte ind i dejen, men lægger sig som et fløjsblødt lag, der gør det nemt at arbejde med dejen,

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Helle,

      Tak for din kommentar og det rigtig gode tip til æltning og formning af dej.

      Hav en super dag.

  7. Elsebeth

    De to største fejl ved kedeligt brød har altid været for meget mel og alt for lidt salt. Kun til mine bagels, der bages efter en amerikansk opskrift, skal dejen være så fast, at man kan tage et stykke og forme en bagel – på køl i 2-3 dage, inden de formes. I øvrigt er det mange år siden, jeg gik over til at bruge lidt olivenolie på bordet i stedet for mel.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Elsebeth,

      Tak for input.

      Hav en dejlig aften.

  8. Mette

    Tak for tip.
    Har du en opskrift på de boller der til venstre? 😉

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mette,

      Tak for dit spørgsmål.

      Her er opskriften på rundstykkerne: https://www.louiogbearnaisen.dk/2017/06/rundstykker.html

      Prøv den ad og lad mig høre om resultatet :-)

      Hav en dejlig dag.

  9. Tina

    Ha ha sødt skrevet, men så ganske rigtigt, for meget og for lidt fordærver, så en balance er vigtig:-)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Tina,

      Tak for din kommentar og ja, det er vigtigt at finde en balance, så brødet og bollerne bliver luftige og lækre saftige 😋

      Hav en dejlig dag.

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemme, sprøde og knasende perfekte til weekenden - om det er til det gode glas rødvin, lækre mocktail eller bare som en hurtig happer, når du lige skal prale lidt over for gæsterne, mens de venter på den indbagte mørbrad.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nap opskriften ovre på bloggen (link i profil og story nu)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appetizers #snacks #butterdej #nemmad #puffpastry
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework