• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Derfor får du tørt og kedeligt brød og boller

Rundstykker_brød og boller med birkes_bagning

Lad os tage fat på et lidt ømt emne i dag; Bagning.

Men ikke bare bagning generelt. Bagning med gærdej. Bagning af brød og boller.

Måske kender du det her: 

Du står med hænderne i bolledejen og tænker;

What! Dejen er jo helt klistret, det bliver jo aldrig til boller. Det må være en fejl i opskriften, der skal da meget mere mel i.

Du finder melposen frem og hælder mere mel i.

Ælter og dejen suger melet til sig.

Sluuurb.

Klistrede fingre! No way!

Mere mel.

Du pøser i, dejen suger løs  – lige indtil, den får den der tørre overflade og der ikke hænger dej ved noget.

Ælte, ælte.

Et drys mel på toppen. Den skal jo heller ikke hænge fast i skålen. På med knastørt viskestykke og hæve.

I opskriften står der 1-2 timer – dobbelt størrelse.

Hmm.

Du lurer ned i skålen efter en time.

Arh, den er fin nok.

Ud med dejen på et godt meldrysset bord. Hvem gider også skrabe dej af det.

Du trykker lidt med en kroget pegefinger i dejen.

Der er boller på menuen, og dejen er altså lidt klistret efter hævning. Dem får du jo aldrig formet.

Dejen får lige en æltetur i melet på bordet.

Du ruller dejen til en pølse – også i melet på bordet, finder den store kniv frem og deler dejen i 12-14-16 stykker.

Ruller bollerne godt sammen så de strutter  flot. Det kræver lige lidt mere mel på hænderne.

Over på en bageplade og tænd for ovnen.

Nææsten varm.

Ind med bollerne.

De skal være godt gyldne, så de får lidt ekstra.

Ud på bageristen og…

Well, de ligner ikke helt dem i opskriften.

Resultat:

Dræbt ved mel.

 

Bagning_bageteknik

Tjek bollerne her.

Samme opskrift, bare med ca. 150 g mere mel henover forløbet.

Klistret dej vs. tør, almindelig dej.

25% mindre bolle og 100% mere tør og kompakt!

Du kan ælte til, du er blå i hovedet

Btw. det må du heller ikke – brød kan sagtens æltes for meget. Overælter du ender du op med klæge og flade boller.

BONUS: Hvorfor dit brød ikke ligner det i opskriften (og hvad du skal gøre ved det )  

Men ja, du kan ælte og ælte – men bruger du for meget mel, bliver dit brød og dine boller aldrig luftige og saftige.

Bagning_bageteknik

Så.

Giv det et forsøg, næste gang du bager boller. Lad melposen stå, tag plastikhandsker på og giv den klistrede dej en chance. Yes, den er (meget) mere besværlig at arbejde med, men du får tilgengæld dobbelt op, hvis ikke mere, på lækkert brød.

Saftigt. Luftigt. Livet er for kort til kompakte og grå boller.

BONUS: Hvorfor dit brød ikke ligner det i opskriften (og hvad du skal gøre ved det )  

Så næste gang du løfter øjenbrynet over en dej, rækker ud efter melposen, så tjek lige efter:

Er der nogen, som puster dig i nakken? Med kaffeånde.

Det er mig ;-)

I’m watching you. 

Previous Post: « Ramsløgsbruchetta med vårgrønt – saml ramsløg i skoven
Next Post: Kylling og kartofler i spinat/parmesansauce »

Reader Interactions

Comments

  1. John

    Det var en god beskrivelse. Og nu ved jeg hvorfor mit brød er permanent hårdt :)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej John,

      Tak – det er jeg glad for at høre 😊🙏

      Håber artiklen kan hjælpe dig til at bage et bedre brød fremover – hold os gerne opdateret…

  2. Charlotte

    Hej
    Har du været ude for dit brød blev klægt indeni lige meget hvordan og hvilken opskrift du anvender?
    Jeg bager hver dag ( arbejder i en daginstitution) og aldrig haft problemer med i den retning. Nu har jeg fået
    20 kg økologiks Anglamark hvedemel, og mine boller og brød bliver klægt indeni. Jeg har prøvet flere gange med forskellige opskrifter og bage tider, men lige meget hvad bliver de klægt.
    Har du en ide til hvad årsagen kan være?
    mvh Charlotte

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Charlotte,

      Ja, det har jeg :-) Jeg har nemlig også brugt noget mel, som bare ikke fungerede. Så jeg tænker uden tvivl, at det må være dit mel der er problemet. Prøv med en anden slags hvedemel og test om det giver et bedre boller og brød. Og hvis det fungerer, så ville jeg skrive til Anglamark og gøre dem opmærksom på problemet.

      Hvis det ikke er melet, så kan det være skift i temperaturen i køkkenet eller der, hvor du hæver brødet. Er der lige pludselig blevet varmere, så kan det være dit brød er overhævet, så det simpelthen klasker sammen efterfølgende.

      Ellers kan det også være gæret. Men hvis du bruger samme gær som altid, og det ikke er en stor økonomi-pakke, som evt. kunne være blevet for gammel, så burde det ikke være det.

      Så ja, umiddelbart vi jeg skyde på, at det er dit mel, som du måske bare har været uheldig med.

      Håber det kan hjælpe dig :-)

      Hav en fortsat dejlig dag!

  3. Kirsten

    Hej. Ville det koldthævede græskarkærnebrød også kunne blive til gode boller?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Kirsten,

      Tak for dit spørgsmål og interesse i opskriften.

      Ja, brødet kan sagtens laves til boller i stedet – bag dem ca. 17-20 minutter i alm.ovn :-)

      Hav en skøn dag.

  4. Gitte Jensen

    Hejsa.
    Er det bedst at ælte i hånden eller på maskine .
    Hjertelig bagehilsen fra :-)
    Gitte Jensen

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Gitte,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det er altid bedst at ælte dejen i en røremaskine :-)

      Hav en dejlig dag og god weekend!

  5. Camilla

    Jeg plejer altid og lade dejen være klistret, men gør så en anden ting til forskel som jeg syndes bollerne bliver gode af, det er at jeg former bollerne med det samme dejen er æltet og stiller på pladen og lader dem hæve der i en halv til en hel time, de bliver gode store og luftige samt bløde når de så er blevet bagt derefter… Netop fordi at når den har hævet lader jeg være og ødelægge luften i dejen ved og skulle forme, luften forbliver ved at de er formet på forhånd, og bliver ekstra gode.
    Bruger så min fars opskrift, og han er vildt god til boller. :D
    Bare et tip.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Camilla,

      Tak for din kommentar og input :-)

      Hav en super dag!

  6. Helle

    Kan man ikke bære tanken om at forme bollerne helt uden mel, så kan jeg anbefale at drysse bordet med en anelse kartoffelmel. Det ryger ikke direkte ind i dejen, men lægger sig som et fløjsblødt lag, der gør det nemt at arbejde med dejen,

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Helle,

      Tak for din kommentar og det rigtig gode tip til æltning og formning af dej.

      Hav en super dag.

  7. Elsebeth

    De to største fejl ved kedeligt brød har altid været for meget mel og alt for lidt salt. Kun til mine bagels, der bages efter en amerikansk opskrift, skal dejen være så fast, at man kan tage et stykke og forme en bagel – på køl i 2-3 dage, inden de formes. I øvrigt er det mange år siden, jeg gik over til at bruge lidt olivenolie på bordet i stedet for mel.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Elsebeth,

      Tak for input.

      Hav en dejlig aften.

  8. Mette

    Tak for tip.
    Har du en opskrift på de boller der til venstre? 😉

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mette,

      Tak for dit spørgsmål.

      Her er opskriften på rundstykkerne: https://www.louiogbearnaisen.dk/2017/06/rundstykker.html

      Prøv den ad og lad mig høre om resultatet :-)

      Hav en dejlig dag.

  9. Tina

    Ha ha sødt skrevet, men så ganske rigtigt, for meget og for lidt fordærver, så en balance er vigtig:-)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Tina,

      Tak for din kommentar og ja, det er vigtigt at finde en balance, så brødet og bollerne bliver luftige og lækre saftige 😋

      Hav en dejlig dag.

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework