• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Ramsløgsbruchetta med vårgrønt – saml ramsløg i skoven

|Gæstepost|

Ramsløg

Foto: Anja Suldrup

Scenen er ryddet. Louiogbearnaisen bliver igen overtaget af en af de seje studerende på Foodstyling Masterclass – og den her gang med fuld smæk på foråret!

Er du klar? 

Tag godt imod månedens gæsteskribent og studerende på Foodstyling Masterclass; Anja Suldrup fra www.nordiskliv.dk.

Ramsløg

Foto: Anja Suldrup

Gæstepost: Anja Suldrup

Det vrimler med mad udenfor. Lige til at sanke helt gratis, helt økologisk og helt lokalt. Det bør vi helt sikkert drage større nytte af!

At sanke betyder at samle.

Vi har gjort det i tusindvis af år af ren og skær overlevelse, men vi må nok konstatere, at den gamle lærdom er svundet gevaldigt ind på vores vej til supermarkedet.

Jovist, nogle samler stadig svampe og bær i efteråret, men så bliver det vist heller ikke til meget mere end det. Hvilket er en skam! Jeg er overbevist om, at der en masse gode madoplevelser i vente, hvis vi lærer at bruge de vilde urter i naturen.

Men heldigvis, så har den nordiske madbølge fået genoplivet lidt af det gamle instinkt og vores interesse for at bruge naturen på nye (eller, det vil så sige gamle) måder.

Jeg har været en tur i skoven for at sanke ramsløg. De vælter frem i skovbunden her i marts og sæsonen varer henover hele foråret og startsommer, så der er stadig god mulighed for selv at komme afsted.

Selvfølgelig, så er det altid en rigtig god ide at tjekke op på det lovgivningsmæssige, inden du selv begiver dig ud for at sanke.

Der findes masser af god information blot ved en hurtig google søgning, men jeg opsummerer gerne lige det basale. Det handler mest om almindelig god opførsel og sund fornuft:

 

Quick-guide til at sanke ramsløg:

  • Her finder du dem: I løvskove fra slut februar / start marts til sidst i juni – nogle gange allerede helt fra januar af hvis vinteren er mild!
  • Sådan genkender du dem: De danner et ensartet bunddække i skovbunden og dufter meget karakteristisk af hvidløg – næsten umuligt at tage fejl af.
  • Risiko for forveksling: Bladenes form kan minde om dem man finder hos liljekonvallen og høsttidsløs, som begge er giftige. Risiko for forveksling er dog minimal, da linjekonval og høsttidsløs ikke normalvis findes i skove, og desuden kan du næsten ikke gå fejl af ramsløgens hvidløgsduft (stank?)
  • Hvilke plantedele kan spises:
    • Hele planten kan spises og smager af en blanding af løg og hvidløg.
    • I maj har ramsløg smukke hvide blomster, der smager af løg.
    • Blomsterknopperne kan syltes.
    • Frøene fra de afblomstrede blomsterskærme kan saltes og bruges som kapers.
  • Opbevaring: Holder sig fint frisk i nogle dage i køleskabet pakket i en lukket plastikpose. Færdige produkter kan ofte nedfryses, mens syltede og saltede produkter holder sig fint ved bryggerstemperatur.

 

På offentlige arealer må du sanke overalt, mens du på private områder kun må samle hvad du kan nå fra vej og sti, med mindre du har en aftale med landejeren.

Saml kun til privat forbrug – som tommelfingerregel må du sanke, hvad der kan være i en bærepose.

Desuden synes jeg det er god etik at være nænsom. Riv ikke rødder og løg med op, men hav en saks med og ryd ikke et område fuldstændigt – vi vil jo også gerne kunne komme tilbage næste år!

 

Ramsløg

Foto: Anja Suldrup

Ramsløg er en løgplante, som har en meget karakteristisk hvidløgsduft (nogle vil måske mene stank). Derfor er den også umådelig nem at genkende i skovbunden – jeg lover dig, at du bliver aldrig i tvivl om du har fat i den rigtige plante!

Du kan bruge den i køkkenet, ligesom du bruger almindelige hvidløg – men ramsløgspesto virker til at være et særligt populært valg.

Og netop ramsløgspesto er hvad, der giver disse forårsbruschetta karakter sammen med en mild rygeostcreme. Ramsløgsbruschetta er ideel til forret her i foråret!

Er du lige så begejstret for ramsløg, som jeg er, så kan jeg kun anbefale dig også at tage et kig på min ramsløgssmør.

Men i dag skal vi se nærmere på denne lækre forårshaps:

Ramsløg

Ramsløgsbruchetta med vårgrønt

Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid10 minutter
Antal: 4 pers.

Ingredienser

Ramsløgspesto

  • 2 håndfulde ramsløg, ca. 65g
  • 1,5 dl koldpresset rapsolie
  • 0,5 dl ristede solsikkekerner
  • 0,5 dl revet vesterhavsost, kan udelades
  • 2 tsk æblecidereddike
  • 1 tsk salt

Rygeostcreme

  • 100 g fynsk rygeost
  • 100 g ymer eller lignende
  • 2 tsk æblecidereddike
  • 1 tsk salt

Desuden

  • 1 håndfuld vårsalat, brøndkarse eller andre forårsblade
  • 2-3 store Radisser
  • 4-8 skiver fuldkornsbrød, afhængig af størrelse
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

Ramsløgspesto

  • Skyl ramsløg og læg dem på et tørt viskestykke.
  • Rist solsikkekerner på en tør pande til de har fået farve.
  • Blend ramsløg og solsikkekerne mens olien gradvist tilsættes.
  • Vend fintrevet vesterhavsost i pestoen.
  • Smag til med æblecidereddike og salt.

Rygeostcreme

  • Vend rygeost og ymer sammen i en skål.
  • Smag til med æblecidereddike og salt.

Bruschetta

  • Rist brødet.
  • Smør med rygeostcreme og sæt små klatter af ramsløgspesto.
  • Anret med forårsblade og radisser i tynde skiver.

Noter

Ramsløgspesto kan sagtens fryses ned og gemmes til senere brug.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

Ramsløg

 


Mød Anja Suldrup

God ernæring, velsmag og leg er vigtigt for mig, når jeg står i køkkenet, da jeg er uddannet bachelor i Fødevarer og Ernæring og nu læser til kandidat i Fødevareinnovation og Sundhed.

Nordisk liv er mit nordiske blogunivers, hvor jeg udforsker det nordiske livs mange muligheder, særligt indenfor den ny-nordiske gastronomi. Mit fokus er rigtig mad lavet på naturlige, sæsonaktuelle råvarer.

Følg Anja her:

  • Blog: www.nordiskliv.dk
  • Instagram: www.instagram.com/nordiskliv.dk (@nordiskliv.dk)
  • Facebook: www.facebook.com/nordiskliv

 

Previous Post: « 11 fejl jeg lavede som nybegynder i madfotografering
Next Post: Derfor får du tørt og kedeligt brød og boller »

Reader Interactions

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Januars hitliste var.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Januars hitliste var..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Lunere himmelstrøg med Marrokansk salat, tomatsuppe til snuen og Havregrynsbarer i kaffepausen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Endnu mere salat med quinoa (for posen er uendelig), den hurtige laks i grøn karry, et smut til Indien med fuld spark til smagsløgene med Tandoori kylling og kæmpehittet pizzapakker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Og så for at slutte helt nemt af efter en liiidt lang og sjasket januar, men alligevel helt på toppen: de der Nutella brownies med kun 3 ingredienser.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad var din favorit i januar? 😀😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nemaftensmad #madpakke #kagetid
Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃 ⠀⠀⠀ Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, det bliver ikke meget nemmere! 

Hiv nutella, æg, mel frem. 

Pisk, vend, bag. 

Og på 20 minutter (inkl. opvask), så har du perfekte brownies 👌

Ikke sådan tandklæbende fudgy. Eller chokoladekage-tør. Niks, men lige med den der helt rigtige konsistens, så de forsvinder i en ruf 😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Nap opskriften på brownies ovre på bloggen nu (link i bio og story) 🤎 ..og jep, de er også gode med både hakket chokolade eller nødder vendt i ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nutellalovers #kage #brownies #nemkage #snack
Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Hurtig snack til madpakken 👆Og om du…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 napper den helt nemme løsning med en rulle købt pizzadej
👉 krudter op for den klassiske hjemmelavede dej (måske med lidt groft mel)
👉 eller praler med en flerdags surdejsudgave af en dej
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..det styrer du. Pizzapakkerne dur med hele og klarer både madpakken, snacken til fredagsrødvinen og “bare fordi” på en søndag ☺️🍕
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften i min story nu 📲
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #snackideas #nemmad #madpakke #madpakkeinspiration 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework