• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Koldhævede boller med purpurhvede, tranebær og valnødder

|Gæstepost|

Purpurhvede boller med tranebær og valnødder

Foto: Cathrine Brandt

I dag sker det igen. Jeg lader Louiogbearnaisen overtage. Ikke af hvem som helst. Hver måned rydder jeg nemlig scenen til en af mine studerende på Foodstyling Masterclass.

Det betyder, at du får chancen for at opleve nogle fantastisk seje mennesker, som jeg har fornøjelsen af at følge tæt på kurset. Deres bragende gode arbejde fortjener i den grad at blive delt og set – og det vil jeg rigtig gerne hjælpe med til.

Er du klar? 

Tag godt imod månedens gæsteskribent og studerende på Foodstyling Masterclass; Cathrine Brandt fra www.cathrinebrandt.dk.

Purpurhvede boller med tranebær og valnødder

Foto: Cathrine Brandt

Gæstepost: Cathrine Brandt

Hjemmebagte boller med en sprød skorpe, masser af flotte og store lufthuller, en lækker krumme og den skønneste smag. Det er næsten for godt til at være sandt, ikk?

Men det er det slet ikke.

Sådan nogle boller kan du også bage.

Og det bedste af det hele er, at dejen ikke engang skal æltes.

Du slipper for lange æltetider, der gør dine arme bløde som spaghetti eller at høre på din larmende røremaskine i kvarte timer. Den her dej skal nemlig bares foldes.

Og det er præcist lige så nemt, som det lyder.

Dejen får lov til at gøre den største del af arbejdet selv. Ved at lade dejen hvile, så udvikler melets gluten sig og danner kæder, som kan holde på luftarterne, der udvikles i dejen.

Mel og vand skal røres sammen og trække (gerne en times tid) inden, at salt og surdej eller gær tilsættes. Den proces kaldes en autolyse. Autolysen gør dejen mere elastisk, og dermed bliver dejen nemmere at arbejde med efterfølgende.

Vi vil gerne have en elastisk dej, da det betyder, at dejen kan strækkes uden at trække sig sammen igen. På den måde får vi boller, der hæver flot op og byder på flotte lufthuller, når de skæres over.

Har du en surdej, så kan du med fordel bage purpurhvedebollerne med den. Det giver bollen endnu mere smag og en bedre holdbarhed.

Men er du ikke ligeså surdejs-begejstret som jeg, så kan bollerne også bages med gær.

Alle kan være med, og alle kan bage boller, der smager mindst lige så godt, eller måske endda bedre, end dem du kan købe.

Purpurhvede er en ældre hvedesort. Kliddet har den fineste rød-lilla farve. Bagværk bagt med fuldkorns purpurhvede får en flot gyldenrød farve. Sammen med tranebær og valnødder har du de dejligste boller med masser af smag, sødme, sprødhed og den skønneste farve.

Purpurhvedebollerne med tranebær og valnødder passer perfekt til både morgenbordet, i madpakken eller til et lækkert ostebord.

Jeg spiser dem også gerne som et nemt eftermiddagsmåltid. Bollen kan nemlig sagtens nydes helt enkelt og uden pålæg – selvom et lag tandsmør aldrig har gjort nogen noget!

 

Purpurhvedeboller_tranebaer_valnoedder

Koldhævede boller med purpurhvede, tranebær og valnødder

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid10 minutter
Samlet tid10 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 350 g koldt vand
  • 100 g fuldkorns purpurhvede
  • 350 g hvedemel
  • 150 g surdej , kan erstattes af 5 g gær
  • 10 g salt
  • 80 g valnødder
  • 80 g tranebær
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

Dag 1

  • Step 1: Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel.
  • Kom et låg på og lad dejen trække 15-60 minutter ved stuetemperatur. Jo længere en autolyse, jo nemmere er dejen at arbejde med efterfølgende.
  • Step 2: Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne.
  • Når surdejen og saltet er fordelt, så foldes dejen første gang. Dejen foldes ved at løfte dejen op og folde den ind under sig selv. Dejen foldes på alle fire kanter.
  • Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur.
  • Step 3: Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes yderligere 3 gange med ca. 60 minutters interval imellem.
  • Step 4: I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med.
  • Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Du skal gerne kunne se en aktivitet i din dejen – enten ved at den har hævet en smule og/eller ved luftbobler på toppen.
  • Step 5: Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.

Dag 2:

  • Step 6: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter.
  • Step 7: Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller.
  • Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle.
  • Step 8: Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter.
  • Herefter skrues der ned på 230 grader og bollerne bages i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne.
  • Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.

Noter

Fuldkorns purpurhvede sælges af Meyers og Aurion.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

Purpurhvede boller med tranebær og valnødder

Foto: Cathrine Brandt

 


Mød Cathrine BrandtPortraet_CathrineBrandt

Begejstret mad-fan og bagenørd, der elsker at arbejde med gode råvarer.

På min blog deler jeg mine opskrifter på alt den mad og bagværk, der gør mig særligt glad.

Du er mere end velkommen i mit lille univers!

Følg Cathrine her:

  • Blog: www.cathrinebrandt.dk
  • Instagram: www.instagram.com/cathrinebrandtdk
  • Facebook: www.facebook.com/cathrinebrandtdk

 

 

Previous Post: « Brunchbrød med æg og bacon (+video)
Next Post: Asiatisk broccolisalat med peanutdressing »

Reader Interactions

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Madpakke-muffins spækket med lige det fyld, du er Madpakke-muffins spækket med lige det fyld, du er vild med - de dur nemlig med det meste 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg gik med laks og spinat. Og nåhr ja, squash, cheddarost og bacon 🥓☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pisk, bland, bag.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og så er der nemme, saftige madmuffins til madpakken, frokosten eller den der brunch, hvor du lige mangler det ekstra hit på sidelinjen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften ovre på bloggen nu (link i bio og story) + 7 ekstra ideer til fyld, som du måske allerede har på lager, som rest i køleskabet eller fryseren 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakkeinspiration #madinspiration #brunchideas #nemmad #madtilbørn #sundmad
Januars hitliste var.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Januars hitliste var..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Lunere himmelstrøg med Marrokansk salat, tomatsuppe til snuen og Havregrynsbarer i kaffepausen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Endnu mere salat med quinoa (for posen er uendelig), den hurtige laks i grøn karry, et smut til Indien med fuld spark til smagsløgene med Tandoori kylling og kæmpehittet pizzapakker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Og så for at slutte helt nemt af efter en liiidt lang og sjasket januar, men alligevel helt på toppen: de der Nutella brownies med kun 3 ingredienser.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad var din favorit i januar? 😀😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nemaftensmad #madpakke #kagetid
Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃 ⠀⠀⠀ Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, det bliver ikke meget nemmere! 

Hiv nutella, æg, mel frem. 

Pisk, vend, bag. 

Og på 20 minutter (inkl. opvask), så har du perfekte brownies 👌

Ikke sådan tandklæbende fudgy. Eller chokoladekage-tør. Niks, men lige med den der helt rigtige konsistens, så de forsvinder i en ruf 😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Nap opskriften på brownies ovre på bloggen nu (link i bio og story) 🤎 ..og jep, de er også gode med både hakket chokolade eller nødder vendt i ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nutellalovers #kage #brownies #nemkage #snack
Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework