Gullash er nem og lækker simremad. Lav ungarsk gullash med paprika og fløde og server den med en luftig kartoffelmos.
Søndag, simremad og serier på sofaen.
Det kunne være en plan.
Måske en kort tur ud i det blå. Orange. Så der er ekstra meget plads til at fylde maven senere.
Det bliver en nødvendighed, så er du advaret. Du kommer ikke til at forlade bordet, før gryden er skrabet og den sidste mos kørt ned. Det er guf for ganen, sådan en gullash.
Og. Den. Ligger. Tungt.
Men et par timers mavekneb er det hele værd. Også de par timers hygge på komfuret, som en ægte gullash kræver. Det gør den godt, kødet skal kunne tygges med øjenbrynene. Som man siger.
Relateret: Bag madbilledet: Fotografer og style efterårets gryderetter
Så kan man altid diskutere kartoffelmosen. Vi er bestemt ikke enige herhjemme.
Nogle vil have den fløjlsblød. Okay, lind, om man vil. Andre, undertegnet her, er mere til den grove mos. Den suger saucen bedre. Og kan der sniges pastinak, knoldselleri eller persillerod ind i kartoffelmosen, så sidder den lige i skabet.
Men smør og mælk, der er vi enige. Og jep, det kommer i iskoldt! I rigelige mængder.
Så.
Gullash.
Hvad siger du?
Du kan lige overveje, om ingredienserne skal på indkøbslisten. Om gryden skal lande på bordet i aften.
Hvordan du laver kartoffelmosen, styrer du selv.
Jeg har endnu ikke verdens bedste opskrift på kartoffelmos.
Den er mere sådan her:
- Kartofler, delt, i en gryde med vand. Ingen salt. Koge, koge. Prikke med…hvad der nu lige er ved hånden.
- Kogt? Tjoo.
- Vandet fra. Gem en kop, hvis det er en af de dage, hvor der er mørbradgryde på plakaten. Så kører vi ikke fuldfed.
- I med skummetmælk. Det er den, som er i køleskabet. Rigtig smør. Peber. Og trykke med en kartoffelmoser eller et piskeris. Er kæresten på vagten, så er det elmikseren.
- Mose, mose. Vurdere. Smage. Mere mælk, mere smør. Og til sidst en håndfuld salt.
Altså kort og godt; ingen kogetid, ingen mængder på ingredienser, ingen eksakt fremgangsmåde.
Det er sådan den bedste kartoffelmos bliver fremstillet :)
Nøj, det er en fast favorit på vintermenuen. Sad jeg ikke plantet bag skærmen indtil torsdag kl. 20.00, så var mellemmaderne med spegedreng røget ud til højre for sådan portion.
Jep.
Du nok også luret den. Bloggen er plastret til i blinkende spots, de seneste mange blogindlæg har handlet om det, og måske du også har fået en email eller 5 fra mig de sidste dage.
Yes. Foodstyling Masterclass er åbnet. Mit step-by-step online kursus til dig, der er overvældet og egentlig bare gerne vil vide, hvad pokker, de der tager madbilleder bruger af metoder, teknikker og magiske trylleformularer
Dem får du.
Og mere til.
Så du med selvsikkerhed kan arbejde med dit kamera, lys og redigering – tage det ene madbillede efter det andet.
Slut med flere hårudtrækkende timer bag kameraet, hvor du skal styler på må og få – du følger en klar arbejdsproces, fra opskrift til færdigredigeret og uploadet billede.
Dørene er, som altid, åbnet for en begrænset periode. Så skal du være med på beatet i 2018 med bedre madbilleder, så er det nu, du skal springe med.
Vi træner sammen online – og du bestemmer fuldstændig, hvornår du går i gang. I weekenden. Eller om 3 måneder. Når du er med, så er kurset er dit.
Så.
Kom med.
Bliv mester i madfotografering – du får alle værktøjer, teknikker og ikke mindst et komplet workflow, så du med selvsikkerhed kan planlægge, fotografere og redigere de billeder, som du vil tage og skære timevis af din madfotografering.

Ingredienser
- 500 g skært oksekød, gullashstrimler/tern
- 2 spsk olie
- 1 løg, finthakket
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 3 gulerødder, i grove skiver/tern
- 2 spsk paprika
- 1/4 tsk chili
- 3 spsk koncentreret tomatpure
- 5 dl oksebouillon, eller 5 dl vand + 1 oksebouillonterning
- 1 laurbærblad
- 2,5 dl madlavningsfløde 9 eller 18%
- Salt/peber
Sådan gør du
- Kom olie i en stor gryde og svits kødet ved høj varme.
- Tilsæt løg og hvidløg og svits med 1 minut.
- Kom paprika og chili i - svits det 10 sekunder.
- Tilsæt tomatpure og svits det med 10 sekunder.
- Kom bouillon, gulerødder og laurbærblad i. Bring det hele i kog.
- Skru ned til svag varme og lad din gullash simre under låg i ca. 1 time. Rør undervejs.
- Tag låget af og lad retten koge lidt ind i ca. 30 minutter.
- Tilsæt madlavningsfløde og kog din gullash igennem - smag til med salt og peber.
- Server med kartoffelmos, frisk timian eller persille og evt. syltede rødbeder, asier eller hvad du har i sylte-gemmerne.
Noter
“Ungarsk gullash” UDEN masser af rød peber…. Hmm!
Så er det altså IKKE “Ungarsk Gullash”….. Så det bare en gullash!
Ah, der er jeg vist ik helt enig 😜
Men kan man lide rød peber, så kommer man selvfølgelig bare det i 😊
Tusind tak for en fantastisk god opskrift. Min kæreste og jeg har brugt den efterhånden mange gange. Det er blevet en af vores livretter 😊
Hej Trine,
Hvor er det dejligt at høre :-)
Hav en rigtig dejlig dag!
Kunne an evt komme det hele i en stegeso i stedet? og hvor længe tror du så det skal have?
Hej Emilia,
Tak for dit spørgsmål.
Ja, det jeg tænker jeg, at du kan – tilsæt evt. jævning (eller vend kødet i mel inden du svitser det), da du ikke kan koge den ind på samme måde i en stegeso.
Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)
Hav en dejlig dag!
Sikke en lækker ret Louise! Den må jeg lave nu her på søndag, hvor man intet magter :D
Jeg kom til at tænke på, hvad det er for et plugin du bruger til dine opskrifter. Jeg leder nemlig efter et, hvor det er muligt at komme links ind i sin ingrediensliste, så man fx kan henvise til en anden opskrift, på fx pure, hvis det skal i en ret.
God dag,
Milena