De er her! Stænglerne. Det er tid til året bedste råvare; rabarber. Og de kan altså kun lande i en sød sag, som det første.
Nuvel.
Tænker du, at den ligner da mistænkeligt noget, som du så herinde tidligere på måneden? Du er er skarp. Den er god nok. Citron marengs rouladen har fået en overhaling.
Lige siden jeg rullede den sammen første gang, for nogle år siden, har smagsløgene funderet. Stikkelsbær. Æble. Brombær. Keylime pie-ish. Mokkacreme. Ork, der har virkelig været utallige mundvandsløbende versioner oppe og vende ved hver mundfuld. Måske de kommer.
Den første sag på banen blev dog den her;
Rabarber roulade.
Smag lige på ordet. Yes, du ved bare, at det er guf for ganen.
Så. Lemon curd udskiftet med rabarber..curd?
Nope. Jeg har ellers produceret en balje rabarbercurd, så det kunne man have hoppet på.
I stedet går vi med den klassiske rabarberkompot. Der hvor rabarberne rigtig får lov at strutte og udøve deres smagsmagi.
Farven, der måtte de have lidt hjælp. Jeg er ikke den store rabarbersort-kender – jeg hapsede det bundt, som lokkede i Føtex. Men altså, der er forskel. Det siger havenyt.dk i hvert fald. På smagen og farven. Dem i min have, som kæmper sig frem i verden pt., er markant rødere.
Det her rabarberbundt måtte have lidt hjælp. I med en håndfuld hindbær og abrakradabra rød rabarberkompot. Det smager nu også meget lækkert med et touch af hindbær.
Og til marengsbunden.
Okay, det bliver en længere udredning det her, men for dævlen (undskyld mormor..) jeg er svært begejstret for min rababerroulade-version ;)
Så bunden. Mandelflager blev udskiftet med hasselnøddeflager. Kæresten var ved, at dø ved duften under bagningen. Mente de kvalte luften.. Jeg trak vejret dobbelt op, fik hele hasselnøddeflage-duften inhaleret. Den er formidabel – og lidt kras for sarte næser.
Ellers blev marengsen smurt ud i et tyndere lag for ekstra sprødhed og lidt mere rulle..vidde? Jojo, det giver da lidt udfordring når rabarberrouladen skal samles, men sprødhed og smagen af hasselnødder dur bare über godt til rabarberkompot, som er noget sødere end lemon curd.
Er du frisk, så spicer du kompotten op.
Mynte, ingefær, lakrids. Haha, ej, den får du altså ikke lov, at kaste i. Lakridstiderne er long gone! Seriøst, skal du have brugt det sidste lakridspulver bagerst i skabet, så lav i stedet en omgang flødekarameller med lakrids.
I’m watching you – ingen lakrids i rabarber på min vagt!
Er der mere, at sige?
Bum bum bum.
Hov ja! Jeg har glemt, at fortælle noget.
Jeg fik tidligere på måneden den ultimative fødselsdagsgave! Altså, som i den bedste nogensinde.
En indbygget reol – og den står fiks og færdig nu. Inklusiv farvekoordinerede bøger, bar-hylde(r) og en halv regnskov af grønne planter.
Ikea Billy-hack, når det er allerfedest.
Og lige en serviceoplysning. Er det muligt, at få sådan 5 kasser a 2 meter og 37 cm fragtet hjem.
Yes.
Ind i din Peugeot 107.
2-3 ture frem og tilbage.
Hvem har brug for en trailer..

Ingredienser
Rabarberkompot
- 250 g rabarber, i grove tern
- 50 g hindbær
- 0,5 dl vand
- 0,75-1 dl sukker, afhængig af rabarbersort
- ½ vaniljestang
- ½ citron
Sådan gør du
Rabarberkompot
- Kom rabarber, hindbær, vand, sukker, vaniljekorn + vaniljestang og citronsaft i en lille gryde.
- Kog det op og lav det koge ind til rabarberne bliver møre og konsistensen bliver tyk og sirupsagtig.
- Tag evt. 1-2 skefulde af de møre rabarber op, hvis du gerne vil have større rabarberstykker i din kompot. Kom dem i igen, når kompotten er kogt ind.
- Smag til med evt. mere sukker og citron.
- Lad den køle helt af.
Noter
Vil du være sikker på en fast kompot, kan du bruge syltesukker.

Ingredienser
Dej
- 5 æggehvider
- 275 g sukker
- 80 g hasselnøddeflager
Fyld
- 6 spsk rabarberkompot
- 200 g mascarpone
- 3 dl piskefløde
- 1 tsk vaniljeestrakt
- Revet citronskal
Sådan gør du
Bund
- Pisk æggehviderne hvide og stive.
- Tilsæt 1 spsk sukker ad gangen og pisk godt mellem hver, så sukkeret opløses.
- Pisk marengsen godt igennem.
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Smør marengsen ud i et jævnt lag i en rektangel på 35x40 cm. Drys med hasselnøddeflager
- Bag ved 180 grader i 10 minutter og skru herefter ned på 140 grader. Bag videre i ca. 15 minutter til marengsen er gylden og fast.
- Tag bunden ud og lad den afkøle lidt. Læg et skærebræt eller en bageplade med bagepapir på toppen, vip bunden rundt på dette, så siden med hasselnøddeflagerne ligger nederst. Træk forsigtigt bagepapiret af bunden og lad den afkøle helt.
Fyld
- Pisk mascarpone, fløde og vanilje sammen til en tyk skum. Smag til med revet citronskal.
- Smør rabarberkompot i et jævnt lag på den afkølede rouladebund og fordel dernæst flødeskummet ovenpå.
- Rul forsigtet rouladen på den korte led ved hjælp af bagepapiret.
- Server straks
Noter
Tjek lige dit punkt 6 ved bund – der står mandelflager i stedet for hasselnøddeflager. For den lidt utrænede kan det måske give let køkkenstress ;)
Du må gerne bare slette den her kommentar, den har jo ikke værdi for andre :)
Vh
Ov ja, det har du da ret i – tak fordi du gjorde mig opmærksom på det :-)
Fantastisk kage!! Mange roser fra mine kolleger, der spurgte efter opskriften :-)
Bagte bunden dagen inden servering og det gik fint.
Hej Dina
Hvor er det dejligt at høre :)
Fantastisk kage :) Nem at lave og smager skønt. Den skal helt sikkert bages igen.
Hej
Kan jeg lave bunden nogle timer inden den skal
samles og serveres?
Mvh
Christina
Hej Christina
Ja, det kan du sagtens, bunden skal alligevel køle helt af :)
Har aldrig kunne li roulade, men denne jer lyder da mega lækker !
Hej Maja
Årh, roulade er det bedste i verden :D
Men ja, det er en lidt utraditionel roulade det her, så håber den kan få dig overbevist ;)