• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Hvad er et godt madfoto?

Lad os snuppe et spekulationsindlæg i dag. De kommer med jævne mellemrum herinde, når mine tanker kører i ekstra højt gear på et emne :) Og lige fortiden er det selvfølgelig madfotos. Faktisk ikke kun lige for tiden, sådan en god del af min arbejdstid og her på bloggen kredser de små grå om madfotos, foodstyling og madfotografering.

Så jeg tænker vi tager en snak om sagen i dag, et af livets helt store spørgsmål. I hvert fald i mit liv – og det som alle andre fødevarevirksomheder, madkommunikatører, forlag også burde gå rundt med;

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

 

Hvad er et godt madfoto? 

Sådan de sidste 2 år har jeg for alvor fået trykket på kameraknappen og fået skudt tusindevis af billeder. Af mad. Og jeg elsker det. At finde det perfekte lys på dagen, finde på en historie om maden og bygge scenen op. Skabe en stemning, en fortælling. Gå fuldstændig ind i min egen verden og bare lege med maden. Være kreativ. Jeg kan ikke få nok.

Og det kan resten af verden heller ikke, virker det til. Magasiner, kogebøger, blogs, websites, emballage, reklamer, sociale medier – overalt er der billeder af mad. Det sælger mere end bar hud. Vi bliver lokket. Og det er ren slaraffenland for de sultne typer (inklusiv undertegnet her!).

Jeg spiser og køber med øjnene – og læser opskriften eller prisen bagefter..

Med hvad er det ved et madfoto som frister mig? Og hvornår glider det i ét med mængden?

Madbilleder udvikler sig hele tiden, ligesom alt andet. Der er tendenser og de bliver særlige tydelige kogeboghylden bliver bladret igennem. Der er ret langt fra hvordan retterne så ud i de husomdelte kogebøger fra Karolines Køkken i 80’erne til opskrifter i damebladene idag! Gudskelov for det, da.
Jep, prøv lige at hiv sådan en kogebog fra den tid af – jeg tvivler på madbillederne havde virket ligeså mundvandsløbende i dag.

Eller havde de?

Sidste år læste jeg om en ret interessant modreaktion på hele det her madshow med pæne billeder. Madbilleder skulle være ægte – straight fra tallerkenen, som på en helt almindelig tirsdag ved spisebordet. Altså “virkelighed” vs. “styling”.

Madfotografering

Well.. Jeg forstår tanken og jeg havde den faktisk selv da jeg startede louiogbearnaisen.dk. Maden skulle se “rigtig” ud. Og i dag kan jeg ikke lade være med at tænke, at det var helt utrolig naivt. Især også fordi mine tæer krymper sig, når jeg finder mine gamle billeder.
Der er bare ingen mave, som rumler. I hvert fald ikke her hos mig. Men måske hos andre?

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Når jeg tænker på foodstyling 24-7. Kigger på billeder, tænker billeder, tager billeder. Tænker mad, regi, farver, opbygning, så kan jeg ikke undgå at (over-)spekulere over hele “showet”.
Jeg stræber, som alle andre i branchen, efter det perfekte madfoto. Sådan skal det nu allerhelst være for, at man kan udvikle sig.
Men hvornår er du i mål? Hvornår har du taget det gode madfoto? Og bliver du blind for, hvad tendenserne dikterer? Handler det i virkeligheden kun om selve maden, ikke om fototeknikken og stylingen?

Ret hurtig kan jeg ende op med og have hovedet fuldt af, at “sådan skal et billede se ud”.

Men skal det det?

Hvordan ser det perfekte madbillede egentligt ud? 

Det lyder umiddelbart, som en ret nemt spørgsmål.

Det skal jo bare se lækkert ud.

Men hvornår er er madfoto lækkert, hvad skal der til?

Efter en hurtig rundspørge, så har jeg formået at få vidt forskellige svar. Det er ikke så simpelt, det afhænger fuldstændig af hvilken kontekst billedet bruges i og vigtigt af alt, hvem som ser madbilledet.

Altså det kedelige svar; smag og behag.

Den havde vi nok alle gættet.

Madfotografering er ingen “eksakt videnskab”– der findes ingen entydige svar eller sandheder på hvad et godt madbillede er. Jo, der er selvfølgelig de generelle regler for billeder. Design, komposition, farver, lys. Det er essentielt i et godt madfoto. Men skræller vi lige alt det væk for et øjeblik, så handler det om hvem der ser.

Det handler om kommunikation. Visuel kommunikation.

Hvad kommunikerer billedet? Hvad fortæller det? Hvordan påvirker det os? Kryber ned i vores rumlende mave eller sultne sind.

For at kommunikere med din målgruppe ved hjælp af det visuelle medie, madbilledet, så er du nødt til at forstå, hvad du vil fortælle med dit billede, og hvorfor du overhovedet tager netop det billede.

Dengang jeg begyndte at spørge mig selv om det, inden jeg trykkede på knappen på mit kamera, der skete der noget. Jeg begyndte at fotografere og foodstyle på en ny måde. Knips efter knips blev mine billeder bedre. Det handler ikke om “sådan skal et madbillede se ud”, men i stedet om kommunikation, ikke kun formidling.

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Men der er en anden faktor, udover kommunikation. Kommunikation er vigtig, essentiel i madfotografering – selv et billede direkte fra tallerkenen, som vi talte om før, kommunikerer på sin måde. Om jeg så er enig eller ej ;)

 

Er godt madfoto - madfotografering - foodstyling

Men i mit hoved er der faktisk en faktor, som er endnu vigtigere for det gode madbillede.

Okay, 4 faktorer så..

Personlighed. Stil. Kreativitet. Nysgerrighed.

Det gode madbillede er et billede, som fanger mit øje. Ikke kun min mave. Come on, en lækker fotograferet klassisk burger får alle maver til at larme. Højlydt. Og en svampet, blød chokoladekage . Yes, please!
Men madbilleder, som lige har det ekstra – det er fedt. For mig og mine sultne øjne.

Hvad er det gode madbillede for dig?

Og hvordan kan du selv skabe et godt madbillede præcis efter din smag og til din målgruppe. Måske er du til “lige fra gryden”-fotoet. Det er ret nemt. Hiv mobilen frem og knips.

Previous Post: « Brød i støbejernsgryde | Grydebrød
Next Post: Steak Sandwich med grydebrød og løgmarmelade »

Reader Interactions

Comments

  1. Jan

    Gratis foodstyling video masterclass linket virker ikke 🤥😞 man får bare sådan en madplan øv!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Jan,

      har du mulighed for at sende en mail til mig, så skal jeg se, om jeg ikke kan hjælpe dig :-)

      Tak og hav en god dag.

  2. Stinna

    Du tager virkelig de fineste billeder :-) Spændende at følge med!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tusinde tak, Stinna :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework