• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Hvad er et godt madfoto?

Lad os snuppe et spekulationsindlæg i dag. De kommer med jævne mellemrum herinde, når mine tanker kører i ekstra højt gear på et emne :) Og lige fortiden er det selvfølgelig madfotos. Faktisk ikke kun lige for tiden, sådan en god del af min arbejdstid og her på bloggen kredser de små grå om madfotos, foodstyling og madfotografering.

Så jeg tænker vi tager en snak om sagen i dag, et af livets helt store spørgsmål. I hvert fald i mit liv – og det som alle andre fødevarevirksomheder, madkommunikatører, forlag også burde gå rundt med;

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

 

Hvad er et godt madfoto? 

Sådan de sidste 2 år har jeg for alvor fået trykket på kameraknappen og fået skudt tusindevis af billeder. Af mad. Og jeg elsker det. At finde det perfekte lys på dagen, finde på en historie om maden og bygge scenen op. Skabe en stemning, en fortælling. Gå fuldstændig ind i min egen verden og bare lege med maden. Være kreativ. Jeg kan ikke få nok.

Og det kan resten af verden heller ikke, virker det til. Magasiner, kogebøger, blogs, websites, emballage, reklamer, sociale medier – overalt er der billeder af mad. Det sælger mere end bar hud. Vi bliver lokket. Og det er ren slaraffenland for de sultne typer (inklusiv undertegnet her!).

Jeg spiser og køber med øjnene – og læser opskriften eller prisen bagefter..

Med hvad er det ved et madfoto som frister mig? Og hvornår glider det i ét med mængden?

Madbilleder udvikler sig hele tiden, ligesom alt andet. Der er tendenser og de bliver særlige tydelige kogeboghylden bliver bladret igennem. Der er ret langt fra hvordan retterne så ud i de husomdelte kogebøger fra Karolines Køkken i 80’erne til opskrifter i damebladene idag! Gudskelov for det, da.
Jep, prøv lige at hiv sådan en kogebog fra den tid af – jeg tvivler på madbillederne havde virket ligeså mundvandsløbende i dag.

Eller havde de?

Sidste år læste jeg om en ret interessant modreaktion på hele det her madshow med pæne billeder. Madbilleder skulle være ægte – straight fra tallerkenen, som på en helt almindelig tirsdag ved spisebordet. Altså “virkelighed” vs. “styling”.

Madfotografering

Well.. Jeg forstår tanken og jeg havde den faktisk selv da jeg startede louiogbearnaisen.dk. Maden skulle se “rigtig” ud. Og i dag kan jeg ikke lade være med at tænke, at det var helt utrolig naivt. Især også fordi mine tæer krymper sig, når jeg finder mine gamle billeder.
Der er bare ingen mave, som rumler. I hvert fald ikke her hos mig. Men måske hos andre?

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Når jeg tænker på foodstyling 24-7. Kigger på billeder, tænker billeder, tager billeder. Tænker mad, regi, farver, opbygning, så kan jeg ikke undgå at (over-)spekulere over hele “showet”.
Jeg stræber, som alle andre i branchen, efter det perfekte madfoto. Sådan skal det nu allerhelst være for, at man kan udvikle sig.
Men hvornår er du i mål? Hvornår har du taget det gode madfoto? Og bliver du blind for, hvad tendenserne dikterer? Handler det i virkeligheden kun om selve maden, ikke om fototeknikken og stylingen?

Ret hurtig kan jeg ende op med og have hovedet fuldt af, at “sådan skal et billede se ud”.

Men skal det det?

Hvordan ser det perfekte madbillede egentligt ud? 

Det lyder umiddelbart, som en ret nemt spørgsmål.

Det skal jo bare se lækkert ud.

Men hvornår er er madfoto lækkert, hvad skal der til?

Efter en hurtig rundspørge, så har jeg formået at få vidt forskellige svar. Det er ikke så simpelt, det afhænger fuldstændig af hvilken kontekst billedet bruges i og vigtigt af alt, hvem som ser madbilledet.

Altså det kedelige svar; smag og behag.

Den havde vi nok alle gættet.

Madfotografering er ingen “eksakt videnskab”– der findes ingen entydige svar eller sandheder på hvad et godt madbillede er. Jo, der er selvfølgelig de generelle regler for billeder. Design, komposition, farver, lys. Det er essentielt i et godt madfoto. Men skræller vi lige alt det væk for et øjeblik, så handler det om hvem der ser.

Det handler om kommunikation. Visuel kommunikation.

Hvad kommunikerer billedet? Hvad fortæller det? Hvordan påvirker det os? Kryber ned i vores rumlende mave eller sultne sind.

For at kommunikere med din målgruppe ved hjælp af det visuelle medie, madbilledet, så er du nødt til at forstå, hvad du vil fortælle med dit billede, og hvorfor du overhovedet tager netop det billede.

Dengang jeg begyndte at spørge mig selv om det, inden jeg trykkede på knappen på mit kamera, der skete der noget. Jeg begyndte at fotografere og foodstyle på en ny måde. Knips efter knips blev mine billeder bedre. Det handler ikke om “sådan skal et madbillede se ud”, men i stedet om kommunikation, ikke kun formidling.

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Men der er en anden faktor, udover kommunikation. Kommunikation er vigtig, essentiel i madfotografering – selv et billede direkte fra tallerkenen, som vi talte om før, kommunikerer på sin måde. Om jeg så er enig eller ej ;)

 

Er godt madfoto - madfotografering - foodstyling

Men i mit hoved er der faktisk en faktor, som er endnu vigtigere for det gode madbillede.

Okay, 4 faktorer så..

Personlighed. Stil. Kreativitet. Nysgerrighed.

Det gode madbillede er et billede, som fanger mit øje. Ikke kun min mave. Come on, en lækker fotograferet klassisk burger får alle maver til at larme. Højlydt. Og en svampet, blød chokoladekage . Yes, please!
Men madbilleder, som lige har det ekstra – det er fedt. For mig og mine sultne øjne.

Hvad er det gode madbillede for dig?

Og hvordan kan du selv skabe et godt madbillede præcis efter din smag og til din målgruppe. Måske er du til “lige fra gryden”-fotoet. Det er ret nemt. Hiv mobilen frem og knips.

Previous Post: « Brød i støbejernsgryde | Grydebrød
Next Post: Steak Sandwich med grydebrød og løgmarmelade »

Reader Interactions

Comments

  1. Jan

    Gratis foodstyling video masterclass linket virker ikke 🤥😞 man får bare sådan en madplan øv!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Jan,

      har du mulighed for at sende en mail til mig, så skal jeg se, om jeg ikke kan hjælpe dig :-)

      Tak og hav en god dag.

  2. Stinna

    Du tager virkelig de fineste billeder :-) Spændende at følge med!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tusinde tak, Stinna :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemme, sprøde og knasende perfekte til weekenden - om det er til det gode glas rødvin, lækre mocktail eller bare som en hurtig happer, når du lige skal prale lidt over for gæsterne, mens de venter på den indbagte mørbrad.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nap opskriften ovre på bloggen (link i profil og story nu)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appetizers #snacks #butterdej #nemmad #puffpastry
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework