Hvad skal vi spise i 2016 for at være med på noderne? Jeg har været igennem en håndfuld rapporter og plukket nogle af de smarteste Food Trends ud for 2016.
Well, de fleste Food Trends rapporter er amerikanske, så jeg tvivler på at vi ser dem allesammen på scenen her i det kolde nord, men mon ikke der sniger sig en enkelt eller to madtrends ind her i 2016 – jeg er i hvert fald ikke i tvivl om et par stykker af dem!
Skal vi bare sige det sådan her; kan du ikke lide grøntsager, så bliver 2016 et virkeligt hårdt år, at komme igennem på madscenen. Her er det dem, som spiller Kong Gulerod der styrer showet.
Lad os se på Food Trends for 2016. Jeg har samlet et udsnit herunder og så er det bare, at give los. Blive den smarteste på de sociale medier og ikke mindst i kantinen på studiet eller arbejdet.
Food trends 2016
Dehydreret mad
..Altså tørret mad. Beef Jerky i ny, smart udgave specielt til kvinder. På vegetarsiden har vi lækker tørret broccoli, rosenkålsblade og pastinakker. På kødsiden erstatter udpint laks, bison og kylling den klassiske beef Jerky.
Afrika
Mexicansk mad er “so last year”, du kan godt pakke din mexicanske taco-madbiks sammen. I år skal vores mad være afrikansk. Mad med couscous til afrikanske gryderetter i form af tagine og selvfølgelig bunkevis af krydderier.
TANG
Kålchips, kålsalater, kåljuice bliver selvfølgelig erstattet af tang. Og ja, smagen er omtrent den samme. Ualmindelig bidsk.
FERMENTERING
Af alt! Fermentering kom for alvor på banen i Danmark sidste år og har udsigt til at blive hotteste hotte i år. Så glæd Jer til lækre, slatne grøntsager fyldt med rigelige mængder bakterier, kefir i stride strømme og litervis af fermenteret te.
Alternativ mel
Gluten er stadig bandlyst i 2016. Vink farvel til hvedemelet og luftige boller – sig hej til mel lavet på; kikærter, nødder, amaranth og græs. Ja, græs! Har du ikke allerede en bageblog, så er det den her niche du skal slå dig på.
Drinks uden alkohol
Fordi det overhovedet ikke er smart at drikke alkohol i 2016. Så hiv danseskoene på og skål i grapejuice og kække sodavand i baren. Til samme priser, som hvis du købte en drinks selvfølgelig.
Snacking
Der skal snackes til den helt store guld medalje. Og ikke af den søde slags. Snup en håndfuld chips lavet på linser, kikærter quinoa eller en bar med kød(!) og tørret frugt – faktisk bare alt proppet med protein.
Kan du ikke undvære lidt sødt til kaffen, så kom godt med mælk i kaffen. Den søde snack er nemlig smurt ind i stærke sager, såsom jalapeno og chili. Det skal jo helst ikke være sjovt, at spise snacks.
ACAI
Det nye super-duper bær, som overtager Frozen Yoghurt shops i USA. Juicer og smoothies skal laves på acai-bær. Allerhelst serveret i en skål toppet med granola på hampefrø eller andre superfrugter på toppen. Faktisk kan du bare spise Acai-bær resten af året, så er sundheden i hus og du lever snildt 100 år.
MATCHA
Grønne te-blade, som er knust til pulver og spækket med “alt det gode” i te. Glem alt om at bruge den til te, den skal i år bruges til latte med masser af laktosefri mælk og sund sukker. Værs’go, te som smager som marshmallows(!?). Husk at instagramme!
VEGETAR
Grøntsager bliver hovedretten og faktisk alt – både rod og top bliver brugt. Ingen madspild her. Og hvis du allerede synes vegetarbølgen var heftig sidste år, så bare vent til 2016. Hold godt fast i guleroden, det bliver fuldstændig vildt og plantebaseret. Køerne hopper og danser ude på marken. Hvilket faktisk også er en kæmpe trend for 2016 – dyr på græs.
Poke
En ultra frisk ret fra Hawaii. Glem alt om sushi, poke er det nye inden for rå fisk. Altså rå fisk i velvoksne stykker – helt uden ris til at kamuflere den “friske” smag.
Måltidslevering
Aarstiderne griner hele vejen til banken her i 2016. Hvem gider købe ind, når det hele kan blive leveret til døren. Okay, vi vil gerne sige, at vi selv har lavet maden, det er jo kvalitetstid ikke. Især på en tirsdag kl. 17.21, sammen med børnene.. Så det skal være måltidskasser med ingredienser, for guds skyld ikke take away!
Og hvis der står lokalt, økologisk, bæredygtigt, paleo, glutenfrit eller det indeholder kikærter, så smider vi gerne dobbelt op på pris for det. Det er jo sundt!
Fried Chicken
Serveret i sandwichs. En trend, som er til at forstå. Hvis det da bare lige ikke var fordi, at frituredejen skal laves på kikærtemel! Men altså, så er opvejer det sunde mel vel for frituren?
Super indlæg!
Jeg kunne vildt godt tænke mig og få fingrene i den rapport eller kilde hvor der står noget omkring drikke uden alkohol. Jeg er igang med at skrive min bachelor og jeg har rigtig svært ved at finde kilder til hvor meget lækre juicer og safte vinder frem.
Glæder mig til at høre fra dig!
Ha’ en dejlig dag.
Mvh.
Kamilla Borg
Jeg er også interesseret i at vide hvad det er for nogle rapporter du henviser til? :)
Hej Sofie og Kamilla
Jeg har brugt de tilgængelig rapporter, som kommer ud om Food Trends: baumwhiteman, The National Restaurant Association’s osv.
Herudover så skrev jeg bachelor sidste år, hvor Food trends indgik og i den forbindelse fik jeg 3 og 5 års rapporter fra trendbureauer- dem har jeg også brugt til indlægget her.
Håber det var lidt hjælp :)
Hvad med Ramen altså Japansk nudelsuppe? Jeg har spist det på små fyldte barer i Japan og for nylig på smart restaurant San Diego. Nu åbner der også Ramen restauranter i København.
Hvis det er lavet som Japanerne så smager det fantastisk.
Tak for en hyggelig blog om mad. Kh Anne
JA DA! Havde faktisk den på listen sidste år (2015 trends), men den har været alt for lang tid undervejs til DK!
Ej, er misundelig over du har smagt Ramen “rigtig”, jeg har kun eksperimenteret med det herhjemme.
Glæder mig til at slå et smut forbi, når det er muligt her i Danmark.
Gør det endelig – eller tag til Japan, kan virkelig anbefales hvis man elsker at spise godt. Japanerne laver fantastisk mad.
2015 listen👍
Glutenallergikeren her danser lige så meget, som køerne på græs. Mere mad til mig!
Og skulle nogle få lyst til let og luftigt glutenfrit brød, så har jeg de gode tricks inde på http://www.glutenfriforbegyndere.dk ;)
Spot on! Godt med glimt i øjet og herligt informativt 😃
Tak, Rasmus – skønt at høre, at det kunne bruges :D
Fedt indlæg!
Både lidt informativt og med humor :)
Kan det passe du lavede noget lignende sidste år?
Hej Kathrine
Tak :) Jep, det var et ret populært indlæg sidste år, så tænkte det også måtte laves for i år :)
Fed artikel! Er meget enig – man kan roligt sælge sine aktier i chiafrø, stevia og goji og investere dem i acai i stedet.
Jeg tror Afrika tendensen suppleres af det filipinske og sydamerikanske køkken. I de store byer vil restauranterne bevæge sig væk fra Nyt Nordisk.
Spot on, Mikael :) Er helt enig i dine betragtninger, især for de hippe verdenskøkkener- bliver super spændende, at se hvordan det Nyt Nordiske kommer til at klare sig her i 2016!