• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Derfor bliver dit rugbrød klægt

hjemmebagt rugbrød - rugbrød klæg
Er I kommet godt gennem påsken? Jeg klarede den lige. Traskede, trillede nok mere, fra den ene spisebordstol til den anden. Det har været ét langt påskegilde, kun afbrudt af en smule frisk luft og solskin, så der kunne være endnu mere i maven. Jow jow, jeg har skam ikke lidt nød og var det ikke fordi, at jeg virkelig er mæt op til begge ører snuppede jeg gerne et par dage mere. Især oppe i det pæne Nordjylland, hvor solen næsten altid skinner ;)

Men hverdagen er nu heller ikke dum, slet ikke når postdamen kommer forbi med flag overalt på cyklen og prinsessekrone på hovedet en tidlig morgen! Arhmen, det må da være den allerbedste start på dagen, jeg fik i al fald smil over hele femøreren inden morgenmyldret i midtbyen.

Der var knap så meget at grine af..

Heldigvis kan ventetiden bruges fornuftigt, nemlig med at catche lidt op og få planlagt køkkenguides som jeg har lovet i blogtidens løb.
Det hænder nemlig, at jeg får et spørgsmål eller to. Jeg fik en del da jeg var til min fødevarekemieksamen sidste år. I brød. Bageprocesser, råvarer, produktionsteknologi og et par områder mere. Ligeså meget som den eksamen hang mig ud af halsen, ligeså meget har jeg taget det lærte med mig. Altså brødnørderiet, for lur mig om det ikke var meget brugbart for en amatørbager.

Well, jeg springer let og elegant over nørderiet denne gang og går lige til problemet. Klægt rugbrød.

“Been there, done that”..

Her burde jeg komme med en laaaang forklaring om hvad der sker, 10 linjer som du alligevel ikke læser. I stedet snupper vi hvad du gør galt og hvordan du løser det. Helt simpelt, der skal jo bages nogle rugbrød i en ruf.

Og ja, rugbrød er noget af den mest vanskelige at bage, for det er mere “levende” end andre brødtyper. Altså du bliver nødt til at se opskriften som en vejviser og ikke endegyldig, følg din intuition og som altid; øvelse gør mester.

Verdens mest irriterende sætning, jeg ved det ;)

hjemmebagt rugbrød - rugbrød klæg

1. Rugbrødet hygger sig for længe

Du synes ikke helt rugbrødet er hævet nok, giver det lige en halv time mere på langs? Rugbrød skal ikke hæve op i hele formen, men fylde cirka 70 procent af formen (40 procent når dejen bliver lagt i). Lader du brødet hæve for længe kan det blive klæg i midten eller du opnår den klassiske løftede skorpe – hvor du lige kan tage toppen af rugbrødet, du ved. Dette sker på grund af at porrerne i glutenetværket når over spændingspunktet, de brister og kan derfor ikke holde på luften i dejen – rugbrødet  falder sammen.

2. Surdejsmængden er ikke tilpasset

Surdej er levende og nogle dage er den mere “frisk”, andre dage mere syrlig. Så glem opskriften og følg din surdejs lyster. Lidt mere surdej når den er frisk, lidt mindre når den er sur. Dette er nødvendigt at vurdere gang til gang, da surdejen har afgørende betydning for brødets struktur idet, at den hæmmer aktiviteten af de stivelsesnedbrydende enzymer.

3. Dit rugmel er “vådt”

Nogle år er høsten af rugmel mere fugtig og melet vil derfor have brug for mere surhed i dejen, da enzymaktivitet i kornet er højere og den dermed nedbryder stivelsen hurtigere. Kom lidt ekstra surdej i, erstat lidt af vandet med kærnemælk eller udskift lidt fuldkornsmel med hvedemel. Syntes du brødet er for hårdt/tungt, så er det også hvedemelet som gør det mere elastisk.

4. Rugbrødet bliver over- eller underbagt

Stik et stegetermometer i banditten, omkring 96-98 grader (afhængig af fuldkornsmængde), så er brødet klar.

5. Utålmodighed

Vent med at skære i rugbrødet til det er kølet af ellers føles det helt sikkert klæg.

Previous Post: « Wok med marineret mørbrad og sprøde grøntsager
Next Post: Spicy velkomstdrinks med Aquavit og Gingerbeer »

Reader Interactions

Comments

  1. Martin

    Hej Louise
    Jeg syntes dit artikel er god, søger dog mere nørderi, lige præcis det du skriver du ikke har i denne artikel. Så hvis du på et tidspunkt skulle få lyst, så vil jeg super gerne se en artikel omkring rugbrød nørderi, og de typiske fejl (hul under skorpe, klægthed, sammenfaldet brød, underhævet, overhævet mm) .

    Jeg kæmper selv med hul under skorpen i et 100% rug fyldt brød og ofte mange kerner, og søgte derfor omkring gode råd, ud over dem som Meyer selv skriver i hans eller udmærkede Meyers Bageskole. Selv den er dog ret overfladisk, og springer ret let henover detaljerne.

    Du skriver at over eller underbagt rygbrød kan give give klægt rugbrød. Har du mulighed for at hjælpe mig med at forstå hvordan overbragt rugbrød kan give klægt midte antaget man følger de gængse retningslinjer omkring at vente til dagen efter med at skære det (overbagt rugbrød bagt 30-60 min længere end det du anbefaler, 98C centrum)?

    De bedste hilsner fra brødnørden

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Martin,

      Tak for feedbacken, den tager jeg med mig :-)

      Jeg har desværre ikke nok erfaring med rugbrødsbagning til at lave en mere nørdet guide i øjeblikket, så der vil jeg anbefale dig at spørge f.eks. uddannede bagere – måske de kan hjælpe dig videre…

      Hav en fortsat god dag!

  2. Susanne Andersen

    Hej Louise.
    Jeg har flere udfordringer med mit rugbrød i øjeblikket. Jeg bruger Eva professionelle rugbrødsforme og normalt fylder jeg dem ca 70 % og så fylder brødet præcis formen, når de er færdige. Så har jeg en næsten kvadratisk skive kompakt og saftigt rugbrød, som jeg bedst kan lide det. Men her på det seneste er det gået lidt skævt. Jeg prikker dejen omhyggeligt for at skorpen ikke skal springe af. Når dejen når formens kant, kommer formen i ovnen ved 180 grader i 1 time og 20 minutter. Det har jeg kontrolleret til ca. 96 grader. Brødet er ikke klægt. Men kort tid efter at det kommer i ovnen, så falder dejen sammen på midten, så det færdige brød får en top i hver side af skiven og en lidt smuldrende konsistens i den nedsunkne rende i midten. Håber min beskrivelse giver mening? Jeg bager med flest rugkerner, noget rugmel og nogle frø. Surdej og ca. 7 gram gær. Intet hvedemel, da jeg helst vil have et rent rugbrød. Min surdej er af den tynde slags og efterhånden mere end et år gammel. Den fungerer fint med lyst brød. Kan du give mig et godt råd, plade? 😊

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Susanne,

      Tak for din kommentar og spørgsmål.

      Brødbagning er altid et svært område, fordi der sker så mange kemiske processer undervejs.Jeg kan ikke sige præcist, hvad det er, der går galt – som det første tænker jeg, at det kan være din surdej, men da den fungerer ved lyst brød, så kunne det lyde til, at det er rugmelet, som ikke kan holde væsken i din brød. Altså at proteinindholdet i dit rugmel er for lavt, eller at det er for vådt. Prøv med en anden variant næste gang og se, om ikke det kan være årsagen. Ellers så tjek din hævning – brødet kan også være overhævet, så brødet ikke kan bære sig selv. Da du både bruger surdej og gær, så tænker jeg, at dit brød hurtigt hæver – især hvis du anvender et hævested, som er meget varmt. Når vi tænder op for varmen i løbet af efteråret, og køkkenet måske bliver de ekstra grader varmere, så hæver brødet hurtigere, uden vi lige lægger mærke til det.

      Så ja, der kan være mange årsager, det er lidt et detektivarbejde, men jeg håber, du får det løst :-)

      Hav en dejlig dag og glædelig jul!

  3. Mai Ravn

    Hej:-)
    Jeg tænker tit på at smide en lille kommentar, når jeg læser dine indlæg, men har aldrig rigtig fået det gjort! Men here goes, fordi jeg synes du skal vide, at jeg synes din blog er fantastisk (jeg er fra Nordjylland, og her er ‘fantastisk’ altså ikke noget vi kaster om os med!).
    Jeg elsker elsker og elsker, at indlæggene ikke bare er “Alt For Damerne-agtige” opskrifter uden baggrundsinfo eller en dybere mening. Jeg elsker din nørdede (og det er bestemt ikke ment negativt!) måde, at gå til tingene på, og de aller bedste indlæg er ofte dem uden opskrifter, men med brugbar info om fx. rugbrød!
    TAK for det – og keep up the good work! Glæder mig til at følge med fremover.
    Go’ weekend, mvh. Mai

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mai

      Tusinde, tusinde tak for dine søde kommentar, hvor er det bare dejligt at høre.
      Som ja, nordjyde er jeg ikke så god til komplimenter ;), men hold nu op hvor blev jeg glad for din ros.
      Hav en rar søndag :)

      Mange hilsner Louise

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der krakelerede top 🍪 Allerbedst med en kop kaffe i den ene hånd og 1, 2, 3 styk i den anden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..Hvis du altså er kæmpe cookie-fan 😄 For de er heftige, de her brownie cookies og over-size – ligesom sådan en cookie skal være ☺️ Jeg ville skippe frokosten, så der er rigelig plads! 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskrift? Find opskriften på de intense chokolade cookies på bloggen nu (link i bio og min story) og på 20 minutter, så har du cookies 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#cookies #kageinspiration #chocolatecookies
100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework