Hjemmelavet tomatchutney eller relish er perfekt til ost, grillmad eller i en burger. Opskrift på chutney med tomat, chili og ingefær.
Tomatchutneyen. Uh, det er en god sag at have på køl, især nu vi lige snart skal ud i sommervejret, grille og spis smækre, lækre bøffer og andet godt. Ja, jeg satser på sommeren kommer her omkring påske, det vil være helt fint med mig.
Men inden da, skal den selvfølgelig kastes i en velvoksen burger. Er du ikke på nudel-burgeren fra tidligere på ugen, så må du også godt bruge tomatchutney i en almindelig burger her i weekenden.
Uh, det lyder da besværligt, at lave sådan en chutney?
Nope, men det er sådan noget man aldrig for gjort. Så skal der jo kommes ting i en gryde og… nåhr ja, det var det.
Men jeg får det i hvert fald sjældent gjort, selvom det virkelig er noget af det, som jeg sætter pris på at have i køleskabet. Okay, jeg ved faktisk godt, hvorfor jeg ikke får det gjort. Det er alt det bøvl med at skolde glas. Hygiejnen. Ej, hvor synes jeg at det er omstændigt. Koge, skolde, skylle, tørre.. Det bliver ved og ved.
Så nu siger jeg noget, som du ikke må gøre!
Smider glassene i opvaskemaskinen på kogeprogram. Og smider en ordentlig sjat atamon eller vodka i bagefter. Ryste, ryste. Så er min glas klar. Det er ikke helt efter husmoderreglerne, som gerne vil smække dem i ovnen eller noget andet tidskrævende. Well, men jeg sidder her i nu – helt uden mug i tænderne.
Ej, man skal være lidt påpasselig. Jeg tier stille.
Tomatchutney!
Nem. Alt i en gryde og så er der guf til ganen. Jeg brugte cocktailtomater, dem jeg synes smager mindst af lavsæson lige nu. Alle tomater kan dog bruges, bare lige vent med de store tomater til sommeren hargivet dem en hjælpende solstråle til lidt smag.
Med krydderier er det frit slag, jeg brugte chili og ingefær. Men krydderurter, sennep det hele smager godt deri.
Og så kan jeg vist ikke rigtig snakke mere om chutney. Det er vigtigere ting på en fredag; fredagkage og huset fuld af installatører, som lige om lidt har varslet, at de tager mit internet. I 5 timer. Yrk! Koldsveden begynder allerede at pible frem..
Mon ikke Aarhus midtby byder på en snert internet og kontorplads mod jeg køber mig en spand kaffe? Det er i hvert fald planen herfra.
God fredag :) Og god fredagskage til Jer :)

Ingredienser
- 500 g tomater, grofthakket
- 1 løg, i både
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 1 rød chili, finthakket
- 1 cm ingefær, finthakket
- 175 g sukker
- 1,25 dl rødvinseddike eller æbleeddike
- 1 tsk sennepskorn
- Salt
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne i en gryde.
- Kog op ved svag varme og lad det simre i ca. 1 time uden låg.
- Rør indimellem og smag til.
- Tag gryden af varme og hæld chutneyen på på rene glas.
Hej🙂
Brugte din opskrift til en forret til et afrikansk bryllup
Sammen med røget kylling bryst. Det blev leget vellykket 🥳
Ganget opskriften med 8 og så nøjes jeg med 500 ml eddike istedet for en liter. Så passet det 😎
Desværre kan jeg ikke uploade et billede
Hej Alexander,
Dejligt at høre at opskriften kunne bruges, og at den var en succes :-)
Tak for feedback og hav en skøn dag 🙏
Uhm! Jeg smed lige et par kryddernelliker i her anden gang, i mangel af sennepsfrø. Det var lige det der manglede, om noget! 😘
Uhm…det lyder også lækkert – tak for tippet Manja 👍 😀
Hav en forrygende dag!
Hvordan er det med holdbarheden?
Hej Jessica,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Ang. holdbarheden så kommer det kommer helt an på tilberedning, opbevaring og hvor ofte glasset er åbnet osv.
Så jeg kan desværre ikke give et bud på x-antal ugers holdbarhed.
Lad os endelig høre nærmere om resultatet i en kommentar på bloggen, hvis du laver tomatchutneyen :-)
Hav en fortsat forrygende dag.
Havde en masse tomater fra drivhuset, som måtte bruges til et eller andet, nu hvor jeg ikke lige kunne nå at spise 1,5 kg tomater.
Nu har chutney’en kogt ca en time, men det er stadig meget flydende. På billedet ser det ud til at din har marmelade-konsistens, passer det nogenlunde?
Hej Mie
Ork, hvor lækkert – det er så luksus med hjemmedyrkede tomater – jeg er top misundelig.
Hmm, den burde blive fast efter den er afkølet grundet pektin – ja, min har en marmelade/chutney konsistens.
Sikke nogle smukke billeder :)
Tusinde tak, Anna :)
Det skal prøves !
Yes, det er SÅ godt :)
Jeg lavede først et glas og syntes, det blev lidt for sødt og lidt for flydende, Så lavede jeg seks glas med mindre sukker og mindre vinegar. Det blev meget lækkert. Tak for opskriften. Anne
Hej Anne,
Tak for din kommentar og dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften.
Det er meget personligt, hvor sødt man kan lide denne chutney, og hvilken konsistens man bedst synes om, så kom du bare mindre sukker og vinegar i, hvis det virker for dig :-)
Rigtig god weekend!