Den famøse fredagskage skal du selvføgelig ikke snydes for. Kun de billeder som jeg ikke fik taget af den, da det sådan set endte med, at jeg spiste halvdelen inden det blev lørdag. Okay, det skal lige tilføjes, at der var selskab til stede i kagespisningen af havregrynskage.
Som bare så på ;)
Umådelig rar fredag, eller sidste halvdel af den, første del var knap så lækker, var bare starten på en ligeså fin weekend. Ligedele arbejde og afslapning, selskab og alenetid. Mere beder jeg ikke om på en marts-weekend, hvor foråret har sneget frem for busken og jeg har hele forhaven fyldt med påskeliljer og lige snart tulipaner.
Den evige, spændende overraskelse når man flytter til et nyt sted og ikke har oplevet haven i fuld flor endnu. Kommer der noget?
Oh manner, om der ikke gør! Det vælter frem fra vildnisset.
Så hvis jeg ikke var en frossenpind (og gad finde havemøbler frem..) havde jeg indtaget kagestykker i haven i en solstråle.
Det er nemlig lige præcis, hvor den her havregynskage gør sig allerbedst, forestiller jeg mig. Der er bare noget dejlig trygt og hjemligt over en lun skærekage. Sådan en helt uden pynt og pjank, bare ren kagelykke og gode minder om ture ud i det blå som barn.
Flere rustikke skærekager til folket, tak :) Og forår. Og ting, som springer op af jorden.

Ingredienser
- 2,5 dl finvalsede havregryn
- 1,5 dl vand
- 115 g smør
- 115 g sukker
- 115 g brun farin
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 æg
- 85 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- 200 g bær, brombær, hindbær, stikkelsbær, solbær, blåbær m.fl.
- 1/2 dl grovvalsede havregryn
- 3 spsk sukker
Sådan gør du
- Bland havregryn og vand i en skål. Lad det trække 5-8 minutter.
- Kom smør, sukker, farin og vaniljesukker i en anden skål.
- Pisk det med en elmisker lyst og luftigt, det tager ca. 3-5 minutter.
- Tilsæt æggene et af gangen og pisk godt mellem hvert.
- Tilsæt havregrøden.
- Bland mel, bagepulver og salt sammen.
- Sigt det i dejen og pisk det sammen, men kun til dejen er jævn.
- Vend forsigtig halvdelen af bærrene i dejen.
- Smør eller beklæd en lille bradepande med bagepapir.
- Fordel dejen heri og jævn den ud.
- Drys med resten af bærrerne på toppen, tryk dem evt. lidt ned i dejen.
- Drys med grovvalsede havregryn og sukker på toppen.
- Bag kagen ved 180 grader i ca. 40 minutter.
- Tag den ud og lad den afkøle i formen.
- Spis den lun som skærekage eller server den med cremefraiche, flødeskum, creme eller vaniljeis.
Hejsa. Lækker kage. Jeg skal først servere den i morgen. Skal den i en pose og i køkeskabet?
Hej Trine
Dejligt at høre, tak :)
Nej, bare dæk den til og lad den stå på køkkenbordet.
Mange hilsner
Louise
endte på 50 minutter (180 grader varmluft)
smed hakkede valnødder og mandler med i top mixet
og brombærmarmelade i ‘lasagne-striber’ i stedet for hele bær
tak for opskriften
Dejligt, du kunne bruge opskriften :)
Lækkert med nødderne i toppen og striber af marmelade – rigtig god ide :)
Har lige sat den i ovnen og er spændt på hvordan den smager – kan næsten ikke vente de 40 minutter.
Hej Bodil
Haha, nej, den er altid svær :) Håber den blev forrygende god :)
Mange hilsner
Louise
Hej!
Hvilken slags mel bruger du og kan man bruge glutenfri mel, fx den røde fra finax? Jeg har en masse brombær i haven og tåler ikke hvedemel, men er vild med at der er havregryn i opskriften.
Hej Christina
Jeg bruger hvedemel, beklager jeg ikke fik det skrevet helt ud i opskriften – det er rettet.
Jeg kender ikke netop den mel, så må blive dig svar skyldig og desværre har jeg heller ikke så meget erfaring med at bage med de glutenfri meltyper.
Mange hilsner
Louise
Hej!
Hvor stor er din lille bradepande ? Og er ovntemperaturen angivet for en varmluft eller en almindelig ovn?
Hej Puk
Godt spørgsmål!
Den er 18×25 cm og det er alm. ovn :)
Har du prøvet den med andre bær? Den er jo inspireret af en blåbærkage, kan jeg se, men jeg har mange (halvgamle) hindbær i fryseren. Hvad tænker du om hindbær? :)
Jeg elsker denne kage, og har snart lavet den med alle slags bær. Lige nu tømmer jeg fryseren for rabarber og prøver det (venter spændt)… Jeg har i øvrigt også prøvet at lave den med det halve smør og sukker, og erstattet med 2-3 mosede bananer, og så hindbær. Vi lavede en lille smagstest med den og en helt efter opskriften ;-) og den var et stort hit, og helt fantastisk på andendagen – hvor mand og børn bestemt synes den var sund nok til morgenmad ;-P
Så dejligt at høre, at kagen er et hit :-)
Og ja, den kan varieres i en uendelighed med forskellige bær, så man aldrig bliver træt at at spise den samme kage :-)
Lad os endelig høre hvordan kagen smager med rabarber :-)
Hav en skøn dag!
Go! Det er en fantastisk tøm-fryseren opskrift!
Har lige taget min ud af ovnen. Den skal med til hundetræning i morgen, hvor det er kutyme at give kage hvis ens hund letter ben op ad udstyret. Så med en 9 mdr gammel hanhund der kan lugte tæver, løber det hurtigt op. 😉
Hahaha – ja, det kan jeg forstille mig :-)
Håber kagen falder i alles smag…
God hundetræning!
Hej :-)
Sindsygt lækre opskrifter, og hold da op nogen flotte og lækre kager! Har du nogen idé´om, om denne her lækre sag kan fryses ned? Jeg skal bruge en kage, som jeg kan bage nu, men først skal bruges om 14 dage (hvor jeg ikke kan nå at bage).
Mvh Stine
Hej Stine
Tusinde tak :) Jeps, den kan sagtens fryses ned – har selv hevet en rest op af fryseren i sidste uge. Den er selvfølgelig ikke som nybagt, men ret god :)
jeg har lige bagt denne skønne kage og glæder mig vildt til at smage den!
Jeg må dog lige spørge, skal de våde gryn blandes med smøret og det andet våde inden melet kommer i? Jeg tog chancen og gjorde det, for pludselig stod jeg med grynene og kunne ikke lige gennemskue processen…
Tak for en masse gode opskrifter!
Hej Marie
Ej, den er da smuttet i opskriften, det beklager jeg meget! Men det er helt rigtig hvad du gjorde :) Tak for updaten så jeg kunne få rettet opskriften til. Håber kagen smagte og god torsdag :)