Selvom bloggen ikke er spækket med fisk, så ryger der en del på middagsbordet herhjemme. Jeg er ikke kræsen med fisk i de danske farvande – det eneste, som vist aldrig har været en fryd for min gane er stegte sild i lage. Og torskerogns-bukser. Resten ryger lige ned i løgnhalsen med velbehag.
Her i weekenden stod den på lidt ekstra mundgodt i fiske-genren. Da jeg var hjemme, for snart længe siden, stak min Fatter mig en lækker køletaske med alt godt fra havet. Lidt af hvert. Heriblandt hummerhaler. Og med den opfordring, at der virkelig burde være mere fisk på bloggen!
Skal vi bare sige, det ikke er første gang, han har proklameret det. Nuvel, så må man jo lave en deal, for god fisk i Århus er ikke til at betale.
Dealen? Den var pænt god den her gang. Sådan nogle jomfruhummerhaler er det rene slik.
Skal vi bare sige, at jeg fik en god sæk af dem. Så udover den helt enkle, kogte udgave, har jeg lidt flere opskrifter i baghånden. Både en pasta-sag og en “fast-food”-godte. Det har i den grad været en weekend som er gået helt i fisk..
Well, det kan vel ikke rigtig kaldes for en opskrift det her. Mere en guide til, at koge jomfruhummerhaler uden hive al livskraft ud af dem.
Jeg har en fornemmelse af, at det der med tilberedning af fisk virkelig får folk til Google. Det sidder ikke på rygraden mere. En skam, for godt nok er fisk rent guf for kroppen. Men endnu bedre, så smager det fuldstændig formidabelt og kan smildt betegnes som fastfood. Det er hurtig madlavning, så det batter, at tilberede fisk.
De her inklusiv. Det som stjal mest af tiden var vist mayo’en. Selvfølgelig en hjemmelavet udgave, man prøver vel at være lidt sej ;) Meeen hold nu mavle, mormorarmen havde krise i piskeriet og et øjeblik var glasset med mayo i køleskabet lige ved at hoppe ud i skålen.
Men tidsrøvere. Også selvfølgelig at sidde ved spisebordet. Kold hvidvin i glasset og lunt brød. En hel skålfuld jomfruhummerhaler, som man selv skal pille. Hive det gode ud. Nogle vil betegne det som gratværk. Jeg er mere på livskvalitet, det gode måltid, som betegnelse. Det er lige lukt tilbage til gode sommerdage på en kold januar lørdag.
Så skal vi aftale der kommer mere fisk på bloggen? Og på spisebordet i år?
Jeg er på.
Pssst…..husk at gemme skallerne til, at koge en skøøn bisque.

Ingredienser
- 1 kg jomfruhummerhaler
- 5 liter vand
- 3 spsk salt
- 1 stort bundt dild
Mayonnaise
- 2 æggeblommer
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk sennepspulver
- 1 spsk hvidvin
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 spsk citronsaft
- 3 dl olie
- peber
Sådan gør du
- Kom vand i en stor gryde.
- Bring vandet i kog og tilsæt salt og dild. Lad det koge et par minutter.
- Tilsæt jomfruhummerhaler.
- Når vandet koger igen og jomfruhummerhalerne kommer op til overfladen er de færdige.
- Ca. 4,5 minutter. (varierer efter størrelse)
- Tag en hummerhale fra, pil den. Er den fast og nem at pille, er den færdig.
- Hæld vandet fra, skyl med rigeligt koldt vand og server.
Mayonnaise
- Pisk æggeblommer og salt sammen.
- Bland sennepspulver i.
- Pisk olien i, i en tynd stråle til mayoen er tyk og cremet.
- Rør hvidvin, eddike, citron og peber i
- Smag til.
Noter
Glæder mig til jomfruhummerhalerne.
Her blot en lille bemærkning: Den nemmeste mayonnaise, jeg har lavet, kommer her.
2 dl olie (ikke olivenolie)
1 helt æg
Lidt salt
List citronsaft
Hele molevitten stavblendes nogle få minutter, og vupti har man den skønneste hjemmelavede mayonnaise. Det kan ikke være nemmere.
Hej Karin,
Tak for dit tip til at lave en nem mayo 😊🙏
Hav en skøn dag!
Okay mums. Nu har vi lige lavet lidt “soul searching” og prøvet igen 😂 Dog med chili rapsolie, da vi simpelhen ikke havde mere af det andet tilbage !
Så nu har vi sgu lavet chili mayo – vi er meget imponerede 😱
Vi hældte olien i så langsomt/tyndt som overhovedet muligt, og uden at være for kæphøj, var det jo næsten nemt, med det lækre resultat her i min mormors sommerhus og en dårlig elpisker 😍
Meget glad over nu at kunne lave mayo.
Kh Amalie
Dejligt at høre at det lykkedes og så endda i en chili mayo version – uhm :-)
Ja, at lave mayo kan være lidt tricky. Du kan prøve at tilsætte 2 spsk kogende vand, hvis du oplever det igen og så sørge for, at alle ingredienser har samme temperatur til mayo’en, inden du starter.
Hav en forrygende dag!
Hejsa :-)
Jeg fulgte opskriften på mayo præcist som beskrevet.
Efter at have pisket i 7-9 minutter, er det stadig så tyndt som hvis jeg bare stod med en skål olie.
Hvad tænker du, man kan gøre, der måske ikke er med i din beskrivelse?
Kh Amalie
Hej. Vi har i masser af år købt både friske og frosne hummerhaler som vi så har kogt på samme måde som du beskriver her. Mums, altid vellykket. Men, der er gået et par år siden sidst så måske har vi glemt noget, de sidste par gange har de været umulige at pille og kødet er meget løst så de skilles helt af og efterfølgende tarvelig i smagen. Har du et godt forslag på fejlen. Venlig hilsen. John
Hej John,
Jeg har oplevet det, hvis de har været frosset for længe, så synes jeg nemlig godt, at de kan blive meget løse i kødet og svære at arbejde med. Men ellers, så ved jeg det ikke. Det kunne også lyde som om, de ikke har været helt friske, hvis de også er tarvelige i smagen.
Håber det kan hjælpe dig lidt på vej 😀
Hej Louise
Skal halerne være optøet, inden man koger dem ?
Er det nemmest at fjerne tarmen før eller efter kogning ?
Mvh.
Joan
Hej Joan,
Lad dem tø op først (tag dem op dagen før og lad dem tø op i køleskabet natten over).
Du kan klippe dem op og fjerne tarmen inden kogning, eller du kan lade den sidde, og så først fjerne den efter kogning.
God fornøjelse!
Er det optøede eller friske jomfruhummere du lægger i vandet?
Hej Emma,
Har du mulighed for at få fingrene i friske jomfruhummerhaler, så er det klart dem du skal bruge.
Ellers er frosne også et udemærket alternativ – Lad dem tø op først (tag dem op dagen før og lad dem tø op i køleskabet natten over).
God fornøjelse!
Er lidt forvirret ift. eventuel rensning af hummerhaler. Ud over at skylle dem, så de så renses for tamme (røve dem) eller lader man bare den sidde ?
Hej Tina,
Ja, klip dem op og fjern tarme. Du kan også lade dem sidde, så de først fjernes efter kogning.
Sig til hvis du har flere spørgsmål :-)
Hav en skøn dag!
Hejsa Loui. Hvad sker der vis man koger dem for meget? Bliver de bløde eller faste?
Hej Kristoffer
De blive sådan lidt faste, gummi-agtige og træls at spise ;-)
Hej,
Vi er på ferie i Hirtshals.
Vi købt lige et Kilo jomfruhummerhaler :-)
Nu skal vi koge dem, og jeg vist ikke hvordan.
Men nu har jeg funde den fine recept.
I morgen skal vi køre hjem til tyskland.
Mange hilsen og tusend tak for din hjelp.
Annette
Hej Annette,
Tak for din kommentar og de fine ord – hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften :-)
Hav en fantastisk dag og jeg håber, at I havde en god tur hjem til Tyskland :-)
Kan man tilberede hummerhalerne som store rejer – evt stegt på panden med chili og hvidløg?
Hej Tina
Ja, det kan du sagtens – eller i ovnen, det er også ret lækkert :)
Toplækkert, eneste problem er, at det er så dyrt, at det nærmest ikke er til at komme til.
Prøv friskstegte sild uden lage. Det er sommerstemning i et bedre prisleje.
Vildt flotte billeder!
Kh.
Anne-Marie
Hej Anne-Marie
Tak :) Jaa, eller uden for storbyerne (her Nordjylland) koster 1 kg omtrent det samme som to gode bøffer. Og der er rigeligt mad til 2 til et hovedmåltid.
Uhh, sild har jeg det svært med, så heller små friskstegte markrel på panden – eller endnu bedre på grillen :)
Hej Louise
Så lækkert! Udgiver du ikke snart en bog? Jeg vil elske at læse den med dine velskrevne ord og fantastiske billeder. Krydser fingre for at der snart kommer en.
Mvh. Maria
Hej Maria
Tusinde tak og for al din ros :) Der er desværre ikke lige faldet en bogkontrakt ned i min turban, men måske engang :)
Så stilet! Er du uddannet fotograf?
Hej Mia
Tusinde tak :) Nej, selvlært – selvom jeg ret godt gad at være uddannet :)
Hold nu kæft, nogle vilde billeder. Har helt lyst til at printe dem ud og hænge op i mit køkken.
Hej Anna
Tusinde tak, hvor er du sød :)
Hey.
Det er nok nogle af de smukkeste billeder, jeg har set længe. Smukt smukt smukt.
Og så er jomfruhummere bare min ultimative favorit. Næsten hellere jomfruversionen end den store.
Thomas
Hej Thomas
Tusinde tak :) Arhmen, er helt på jomfru-version fremfor de store – smag, konsistens er bare finere ….og tilberedningen nemmere ;)
Ja, hvem der bare lige havde adgang (og råd) til et kg hummerhaler.. Og evnerne til at lave mayo’en uden den skiller.. Max misundelig, og du får det til at lyde så let og se så lækket ud!!!..
Giv evt et lille fif til hvor man opdriver hummerhaler i Aalborg? Hvis man en dag skulle samle sig mod nok til at kaste sig ud i at fremtrylle lækkerierne :)
Hej Anna
Ja, det total luksus, at kunne guffe sådan en tallerken :) Mayo’en – min bedste trick er at droppe “olie i en tynd stråle” de første gange og i stedet bruge en te-ske til at tilsætte. Det vigtigste er faktisk bare, at olie ikke bliver tilsat for hurtigt og især i starten, hvor ægget lige skal binde fedtet. Og så varierer det lidt, hvor meget olie æggeblommer kan binde. Så hvis den skiller når du er færdig, så er der for meget olie i. Tilsæt evt. lidt koldt vand eller lidt ekstra af en æggeblomme. Håber det kan hjælpe lidt :)
Er desværre ikke så kendt med gode fiskesteder i Aalborg – du må på jagt!
Man kan da ikke andet end at komme i sommerstemning med sådan et fint indlæg.
Det må være et mål at få mere fisk på bordet herhjemme. Ser frem til mere fisk på bloggen :)
Tak :) Når sommeren ikke vil komme til en, må man snyde sig lidt til den – manglende dog lige at kunne sidde på terrassen ;)