• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Cream of Tartar på dansk

cream of tartar betydning - cookies - natron - bagepulver

Endnu engang er der amerikanske/britiske opskrifter, som gør det en smule svært at bo i Danmark. I hvert fald hvis man meget gerne vil bage. Jeg har før lavet et par guides til at knække koden og finde produkterne eller ersatte dem. Sidste skud på stammen er ;  Cream of Tartar!

Ja, lækkert ord ikke? Jeg var første gang overbevist om, at det var en fejl i opskriften og det ja, betød en creme til tandsten! Ikke just noget, der gav mening i forhold til densandkage, jeg havde gang i.

Siden er jeg dog (heldigvis) blevet klogere og tænkte jeg vil dele betydningen.

Cream of Tatar = Vinsten (Vinsyre+kalium)

(Cream of tartar kalders også eddikepulver)

Cream of tatar er et bi-produkt fra vinproduktion, som skabes inden i vintønder når der fermenteres. Jeg springer over den mere tekniske forklaring omkring, hvordan det virker og hvorhenne det benyttes, men kort fortalt hjælper det med at stabilisere, give volume og som medhjælp til konsistenser.

Jeg tænker langt de fleste vil støde på banditten i bageopskrifter, hvor den bruges som hævemiddel, så det har jeg taget udgangspunkt i.

cream of tartar betydning - cookies - natron - bagepulver - (1)

I ingredienslisten vil man oftest finde Cream of Tatar sammen med Baking Soda, altså natron. Ved at blande disse to får man en form for bagepulver, som vil virke dobbelt så godt.

Her kommer lige en lille teknisk forklaring om natron: Når der bruges natron i bagning, så har natron behov for, at der er syre til stede for at blive aktiveret. Derfor ser du, at der er tilsat et syrnet mælkeprodukt i opskrifter, som skal virke med natron. Men i cookies-opskrifter kan der ikke tilsættes “væde” udover æg, så der tilsættes Cream of Tartar, som skal aktivere natronen.

I Danmark?

Ja, der bruger vi blot bagepulver som hævemiddel.

cream of tatar betydning - cookies - natron - bagepulver - (1)

Kan man så bare tilsætte eddike i stedet for Cream of Tatar?

Det korte svar er nej.

Der vil skulle tilsættes langt mere eddike og tilsætter du det i flydende form, vil der opstå problemer med væskebalancen i opskriften. Derudover kræver det, at der er netop den rette mængde af syre i forhold til natron – hvis der er ubrugt natron efter bagning, kan det smages! Og det smager virkelig frygteligt.

Men Cream of tartar kan omregnes til bagepulver.

2/3 tsk Cream of Tartar + 1/3 tsk natron = 1 tsk bagepulver

Det vil sige, at du omregner mængden af Cream of Tartar og mængden af natron i opskriften om til antal teskefulde bagepulver.

Men igen. Bagepulver giver ikke samme resultat som natron, da natron giver et sprødt resultat og bagepulver et mere blødt/sejt et.

Hvad så hvis Cream of Tartar bruges i en opskrift uden natron? Du vil ofte se det blive brugt i opskrifter på marengs, hvor det bruges til at stabiliserer æggehvider og give volume.

Citronsaft eller eddike vil kunne erstatte Cream of Tartar, da de også er en form for syre, der kan medhjælpe til, at stabilisere proteinerne i æggehviderne. Men de kan have indflydelse på både smag og på konsistens, så du har også den valgmulig her, at udelade det helt, da det ikke er et “bageprodukt”.

Jeg vil  anbefale at købe Cream of Tartar, hvis du bager meget med amerikanske eller britiske opskrifter. Det kan købes i flere specialbutikker, på nettet og er ikke specielt dyrt.

Du kunne også bare springe på en cookieopskrift uden Cream of Tartar – i de her klassiske amerikanske chocolate chip cookies bruger vi bagepulver og natron og de smager forrygende :)

 

 

Previous Post: « Mørbradgryde med paprika, fløde og bacon (Vikingegryde)
Next Post: Kogebøger (for alle) – julegave 2014 »

Reader Interactions

Comments

  1. Lone Jensen

    Hej.
    Skal bruge det i en spansk chokolademousse hvor der er appelsinsaft i…Kan jeg erstatte 1/8 tsk. Creme de tartar med bagepulverog i så fald hvor megwt ?
    På forhånd tak.
    Lone

    • Loui&bearnaisen

      Hej Lone

      Når det er en chokolademousse, så vil det oftest være eddike, som du skal have fat i. Her bruges creme of tartar til at hjælpe æggehviderne :)

      Mange hilsner
      Louise

  2. Sidsel

    Tak for guiden. Jeg sidder lige netop med en amerikansk opskrift og undre mig 🥰

    • Louiogbearnaisen

      Det var så lidt – dejligt at høre, at du kunne bruge den 😊

      Hav en skøn dag!

    • George

      Ja TUSIND tak for en meget grundig forklaring!

    • Louiogbearnaisen

      Dejligt at høre at du kunne bruge den 😊

      Hav en fortsat god dag!

  3. Kate

    Mon ikke man kunne bruge vinsyre?

    • Louiogbearnaisen

      Hej Kate,

      Tak for dit spørgsmål.

      Cream of tartar er vinsyre og kalcium, som indlægget beskriver 🙂 Vinsyre er ikke helt det samme og vil ikke give samme bageresultat. Det bruges mest til syltning.

      Hav en fortsat dejlig dag!

  4. Charlotte

    Jeg vilel gerne bruge det som smagsgiver ved at drysse det eks oven på pommes frites osv.
    Men kan man erstatte det der med citronsyre og eller er det et helt andet produkt vi ska ha fat I..
    det er er fordi vi syntes f.eks at chip med vingersmag er helt fantastisk og har ude fået serveret pommes frites med eddikepulver drysses over det det smagte sindsygt godt.

    • Louiogbearnaisen

      Hej Charlotte,

      Tak for din kommentar og spørgsmål til opskriften.

      Jeg må dog være dig svar skyldig, da jeg kun har brugt det til bagning.

      Håber du finder ud af det :-)

      Hav en skøn dag!

  5. Cille

    Tusind tak for hjælpen :-)
    Da jeg læste det for første gang der tænkte jeg, at tartar er noget kød halløj ;-) Hehe
    Så jeg måtte liiiiige google hvad pokker de mente, og Wupti så kom din hjemmeside frem som det første – så tusind tak for hjælpen ..

    – Cille

    • Louiogbearnaisen

      Hej Cille,

      Tak for din kommentar.

      Dejligt at høre at blogindlægget kunne hjælpe dig :-)

      Håber du får en skøn dag.

  6. Tommy Olesen

    Hej, det er jo nok for sent.. men http://www.bagetid.dk har det (og MANGE andre ingredienser)

    • Louiogbearnaisen

      Hej Tommy,

      Tusinde tak for din besked og input til opskriften.

      Super at vide at man kan købe det der – det vil jeg kigge nærmere på :-)

      Hav en fantastisk dag.

  7. Mille

    Hej og tak for wøen god forklaring :)
    Jeg googlede “cream of tartar” og din side dukkede op. Jegvkan læse at du tager udgangspunkt i at det kan erstattes af hævemiddel. Men jeg googlede det fordi jeg så en opskrift hvor det var brugt i noget a la royal icing. Æggehvider sirup og sukker blev blandet i en gryde med cream of tartar og vand…. hvad tænker du jeg kan erstatte det med her??

  8. Bente Balsløv

    Hej.
    Virkelig en god forklaring om cream of tartar du giver. Orker ikke de lange snirklede forklaringer, hvor man skal være forsker for at fatte dem. ;-)
    Men vil gerne spørge dig om noget, nu du nævner natron.
    Jeg fulgte den store engelske bagedyst i tv og efterfølgende viste dommerne deres forskellige bagværk og, hvordan vi novicer kan lære at gøre det godt.
    Paul lavede et sodabrød og jeg fulgte hans opskrift til punkt og prikke.
    DET SMAGTE AFSKYELIGT. Smagte af sæbe.
    Prøvede så med en blanding af bagepulver og natron og det smagte mindre afskyeligt.
    Har efterfølgende ikke haft mod på at prøve igen selvom det ser utroligt lækkert ud.
    Har du nogensinde prøvet at bage det brød.

    • Loui&bearnaisen

      Hej Bente

      Dejligt, at du kunne bruge guiden :)
      Nej, jeg har aldrig selv bagt et sodabrød, så der må jeg blive dig svar skyldig.
      Jeg ved dog, at mange bager det af bagepulver, da natron (som du oplevede) kan give en træls bismag, hvis der ikke er nok surmælksprodukt.

      Mange hilsner
      Louise

  9. charlotte geckler

    Kære L&B,

    Kan du nævne nogle butikker i Kbh., hvor man kan købe Cream of Tartar? Det skulle være supergodt som ryge-stop-midel og udrensning.. Bedste hilsner Charlotte

    • Loui&bearnaisen

      Hej Charlotte

      Nej, desværre. Jeg bor i Aarhus, så ved ikke hvordan markedet ser ud i kbh på den front :)

      Mange hilsner Louise

    • Maria

      Det kan købes i Lyngby i Fru Hurup og går under navnet eddikepulver på dansk.

    • Irene T. Hansen

      Du kan prøve at købe fra Indisk købmandsbutik på Vesterbrogade,

  10. Louise T.

    Hmmm :) Tak! Så kommer jagten bare på at finde Cream of Tartar et eller andet sted. Kender du til danske/europæiske webshops, så mine sager ikke ender i tolden på vej hjem?

    • Loui&bearnaisen

      Hej Louise

      Jeg ved specialkøbmanden sælger det (både online og i deres butikker) og også flere danske bagewebshops, så told burde ikke være et problem :)

  11. Trine Kjær

    Sikke en fantastisk förklaring – tusind tak for det!!
    Mon du også har et link til et sted det kan købes i Danmark, eller skal man have fat i en shop i udlandet? Jeg tænker det bliver lidt nogle dyre kager hvis det skal hentes hjem fra US ;)

  12. Linda

    Super flotte julekort, jeg har bestilt.

    • Loui&bearnaisen

      Tusinde tak, Linda :) De bliver fluks sendt afsted :)

  13. Marianne

    Dejligt med en guide der er til at forstå, for man kommer godt nok til kort nogle gange når man bager efter amerikanske opskrifter.

    • Loui&bearnaisen

      Ja, det er op af bakke nogle gange og især hvis man har mange udenlandske kogebøger!

  14. Sysleren

    Jeg troede også, at det var en fejl, første gang jeg læste det. Da jeg først fandt ud af, hvad det var, prøvede jeg erstatte vinsyren med citronsyre efter en vejledning jeg googlede frem. Det går sikkert fint til hyldeblomstsaft mm., men ikke til marengs. Føj noget surt stads, jeg fik lavet :-)

    • Loui&bearnaisen

      Haha, kunne godt forestille det ville være noget krads noget ;) Jeg plejer bare at bruge 1 tsk eddikke i marengs – det kan ikke smages. Men når der bages med natron, så har jeg ikke fundet et godt alternativ endnu :)

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemme, sprøde og knasende perfekte til weekenden - om det er til det gode glas rødvin, lækre mocktail eller bare som en hurtig happer, når du lige skal prale lidt over for gæsterne, mens de venter på den indbagte mørbrad.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nap opskriften ovre på bloggen (link i profil og story nu)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appetizers #snacks #butterdej #nemmad #puffpastry
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework