• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Efterårslagkage med kanelbunde, æblefyld og karamel / Nordisk lagkage

nordisk-4

Jeg var i en mindre krise i sidste uge, for midt i mange timer på studie og blogflytning skulle der diskes op med fødselsdagslagkage til weekenden. Og sådan en sag skal altså gerne pakkes sammen en god dags tid før den skal spises. Og bundene skal også lige nå at blive kolde, får man overhovedet når til det pakke-stadie.
Men heldigvis bruger jeg ufattelige mange timer på det store, rare internet, så jeg havde et par gode inspirationskilder til kagerne i baghånden. Efter jeg for måneder siden faldt over en “triple layer cake” med æbleskiver og karamelflødeskum indeni, har den stået højt på listen – bare ventet på de danske æbler skulle blive røde. Det er de nu!

Lagkagebunde er knald eller fald. Hos mig er de altid fald, da det åbenbart kun er min Mutter som kan bage dem. Så i stedet for luftige lagkagebunde, hoppede jeg på en lidt mere tung sag, som ville passe bedre til saftige æbler og flødeskum. Amo drømmekage + Amo lyse muffins! Ja, den er god nok – et ordentlig spring over gærdet!  Mit samarbejde med Amo var  virkelig kærkommet, da jeg stod fredagaften med 117 kage-elementer, som skulle laves og samles.

Jeg tilsatte 1 tsk kanel til begge blandinger, da kanel er all-time favorit herhjemme. Og er ualmindelig gode venner med æble og karamel. I med blandingerne i 2 springforme og bag. Haps, så var der 3 styk kagebunde – klar til at suge æblesaft og holde på karamellen.

BONUS: Hvorfor din kage ikke ligner den i opskriften (og hvad du skal gøre ved det)

Jeg lavede en ordentlig spand krokant med valnødder – well, det er jo lidt et nordisk tema. Smed lidt ind imellem lagene og resten til pynt. Æbleskiverne blev skiftet ud med revet æble, for en lidt mere “moset” konsistens og så selvfølgelig godt med karamelflødeskum. Ind i køleskabet og trække natten over. Det er altså nemt. Og som det ses, var det blot friske æbleskiver, som jeg brugte til pynt. Egentlig var planen at lave de her fine æble roser, som er noget så hippe for tiden, men ak ja, mit pynte-gen var som altid overhalet  af min utålmodghed. Så det blev bare æbleskiver stukket ned i kagen. Og så en håndfuld krokant. Færdig – kage, kaffe og nåhr ja, 17 fødselsdagsflag stukket ned i også. De var bare ikke specielt fotogene ;)

Skal vi bare sige at kagen blev dynget ind i ros! Den er nemlig både frisk, saftig og syndig – lige præcis som en lagkage skal være efter min smag.

Og psst…så smager den næsten endnu bedre dagen efter! Hvis du altså er så heldig at der er mere tilbage!

nordisk-5

 

lagkage-efterår-æble

Efterårslagkage med kanelbunde, æblefyld og karamel

Udskriv Pin Recipe
Antal 10 pers

Ingredienser
  

Bunde

  • 1 pakke Amo drømmekage + 1 tsk kanel
  • 1 pakke Amo lyse muffins + 1 tsk kanel

Karamelflødeskum

  • 4 dl piskefløde
  • 125 g sukker

Valnøddekrokant

  • 100 g valnødder
  • 150 g sukker
  • 1 nip salt

Æblefyld

  • 3-4 syrlige æbler store

Pynt

  • 1 rødt æble
  • Saft af 1/2 citron
  • 1 spsk sukker
  • 2 dl piskefløde

Sådan gør du
 

Bunde

  • Bag bundene efter anvisning på pakken - men i 2 springforme.
  • Lad dem køle af.
  • Skær drømmekagen igennem til 2 lag.
  • Skær toppen af den lyse muffinkage, så der fås en bund.

Karamelflødeskum

  • Kom sukkeret i en gryde. Smelt det ved høj varme - uden at røre i det.
  • Rør når det begynder at smelte.
  • Tilsæt fløden når al sukkeret er smeltet. Karamellen vil nu stivne.
  • Kog blandingen op ved jævn varme og rør til alt karamellen er smeltet igen.
  • Hæld karamelfløden i en beholder og lad den køle lidt.
  • Kom den i køleskabet i min. 6 timer eller i fryseren i min. 1,5 time. Den skal blive helt kold ellers kan fløden ikke piskes til skum.

Valnøddekrokant.

  • Kom valnødder, sukker og salt i en gryde.
  • Kog det op ved høj varme - uden omrøring.
  • Rør når sukkeret smelter lidt.
  • Når al sukkeret er smeltet hældes blandingen ud på et stykke bagepapir og afkøles helt.
  • Hak krokanten med en savtakket kniv.

Æblefyld

  • Riv æblerne groft.

Samle lagkagen

  • Pisk karamelfløden til let skum.
  • Læg en bund i en høj springform (eller på et lagkagefad).
  • Fordel halvdelen af de revne æbler på bunden.
  • Drys med lidt krokant.
  • Kom dernæst halvdelen af karamelflødeskummet på.
  • Læg den næste bund på og gentag - slut med den sidste bund på toppen (selvfølgelig).
  • Dæk springformen til og kom kagen i køleskabet natten over.

Pynt.

  • Tag kagen ud.
  • Pisk flødeskummet og fordel det på lagkagen i et jævnt lag - hele kagen skal dækkes.
  • Skær æble i tynde skiver.
  • Bland citronsaft og sukker og hæld det ud over æbleskiverne - det forhindrer de bliver brune.
  • Pynt kagen med æbleskiverne.
  • Drys med krokant (eller kom det på rundt på siden af kagen)
  • Server straks.
BONUS: Hvorfor din kage ikke ligner den i opskriften (og hvad du skal gøre ved det)

Amo

Previous Post: « Velkommen til Loui&bearnaisen 2.0.
Next Post: Rustikt Rugmelsbrød – perfekt til ristede ostesandwichs »

Reader Interactions

Comments

  1. Jannie

    Mums – lyder lækkert.
    Og æblerne på træet i haven er perfekte lige nu.
    Hvis nu familien ikke er fan af valnødder, kan du så anbefale andre nødder? Tak :)

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Jannie,

      Jeps, det er de nemlig :-)

      Hvis man ikke er fan af valnødder, så er hasselnødder altid lækkert sammen med æble. Ellers synes jeg også, at pecannødder er et godt alternativ til valnødder 🙂

      Prøv det ad og lad os høre om resultatet :-)

      Hav en skøn dag!

  2. Emilie

    Jeg har lyst til at skælde ud og råbe, for den her opskrift på karamelflødeskum virker SLET ikke.

    Svar
    • Loui

      Hej Emilie,

      Tak for din kommentar.

      Måske du kunne fortælle hvad der helt præcist gik galt og hvorfor du synes, at opskriften på karamelflødeskum ikke virker?

      Så skal jeg gøre hvad jeg kan for at hjælpe dig :-)

      Hav en dejlig dag.

    • Emilie

      Hej Louise
      Jeg fik et lille vredesudbrud :s
      Jeg valgte heldigvis at dele den i to, hvor jeg efter 1,5 time i på frys ville piske den op. Det gik bare slet ikke godt, da den ikke ville piskes op men skille. Dagen efter piskede jeg den anden halvdel op, og det gik helt fint :)
      Jeg giver gerne opskriften en chance til næste gang.
      Hilsen Emilie

    • Louiogbearnaisen

      Hej Emilie,

      Tak for din besked.

      Lad mig se om jeg ikke kan hjælpe dig :-)

      Grunden til at den ikke kunne piskes op er formentlig, at den har ikke været kold nok. For at kunne piske den op skal den nemlig være mere end gennem kold. Det er lidt forskelligt hvor lang tid det tager afhængig af køleskab.

      Prøv det ad og lad mig høre om resultatet :-)

      Hav en fortsat dejlig dag.

  3. Camilla

    Den lyder lækker, og perfekt til en efterårs-fødselsdag.
    Jeg har to mangoer liggende, som efter sigende skulle komplimentere æble, kanel og karamel rigtig godt. Tror du, at det ville passe ind med små stykker mange sammen med æble i dette set-up?

    De bedste hilsner
    Camilla Halldorsson

    Svar
  4. Fru Kofoeds Køkken

    Mmm mundvandet løber her! Sikke dog en genial kombination :)

    Svar
  5. Anne-Marie

    Flot, lækker og fristende. En sikker genvej er fin når man har travlt. Jeg har dog i tidligere finkæmning på nettet fundet nogle supernemme og luftige lagkagebunde. Og den har jeg selvfølgelig gemt på min side, så jeg kan finde den igen. Du kan også kigge med. Har du røremaskine er den nok nemmere end Amo, i hvert fald har jeg det ikke på lager, mens det andet er basisvarer i mit køkken.

    Kh.
    Anne-Marie

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tak – den er også syndig god :) Jeg vil ikke anbefale luftige lagkagebunde til den her kage, da de vil drukne i æblesaften – men en god hjemmelavet kanelkage vil gøre det godt som bunde :)

  6. Marianne Holst

    Uhm, en rigtig god måde at bruge nogle af de dejlige danske æbler.
    Den skal prøves. Tror dog jeg bager bundene fra scratch.

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Foodstylingtip #18: Brug farveteori
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
For 10 år siden på en højskole havde jeg, ikke helt frivilligt, billedkunst 😅🎨 Jeg har tidligere delt en historie på foodstylinglisten omkring min oplevelse med det fag og en åbenbaring jeg, som jeg har taget med mig i mine madbilleder siden ☺️⁠
⁠⁠
Well, udover den, så lærte jeg om farveteori. Dem findes der et hav af. Altså farveteorier.⁠⁠
⁠⁠
En af dem er den analoge farveteori. At bruge farver, som ligger ved siden af hinanden på farvecirklen. Den kombination giver et harmonisk og roligt billede. ⁠⁠
⁠⁠
Og yes, det er selvfølgelig den, som jeg har brugt i billedet med fersken-iste 🍹⁠⁠(...med en sjat gin i, så der både til nerverne efter aftenens håndboldkamp og sommerlængsler her i snevejret 😄 skal du have et sip med?)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Orange og gule nuancer 🟠🟡 - og så et hint af grøn 🟢 For mest effektivt med den analoge farveteori, så skal der være en dominerende farve og så en sekundær farve.⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Flere tips (og historier 😉), klik på linket i bio og kom med på foodstylinglisten 👉 @louiogbearnaisen⁠
⁠
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#happyhour #iste #icetea #peachicetea #drinksofinstagram #foodstylingtips #madfotografi #cocktailgram #foodphotographyandstyling 
⁠
⁠
⁠
⁠
Foodstylingtip #17: Kill your darlings. ⁠⠀ ⁠ Foodstylingtip #17: Kill your darlings. ⁠⠀
⁠⠀
Altså dine lidt for gode, kreative eller forklarende ideer i et madbillede 👩‍🎨⠀
⁠⠀
Sådan et madbillede, det skal opbygges og det har vi mere end 18 byggesten - og endnu flere metoder og teknikker til! Så den der begrænsning - ouuch, den kan være så svær 😅⠀
⁠⠀
Se bare her 👉 swipe og se billedet med mine “darlings” 😉⠀
Drinks med appelsinskal og så lige servietten. Arhmen, jeg var SÅ begejstret over scenen og storytellingen, som det skabte i min plan. De der drinks, sammen med indbagt brie og osteplatten. Fuld stemning på hygge foran pejsen 😁🔥⠀
⁠⠀
Problemet er bare at drinksene hiver fokus til sig og kommer til at rode i et allerede tætpakket billede med masser af forskellige elementer. De tager, mere end de giver til billedet 👋⠀
⠀
Ofte så står et madbillede bare stærkere ved at gøre det mere enkelt, udvælge og bruge få byggesten og metoder fra værktøjskassen 🧱🧰⠀
⁠⠀
Så “Kill your darlings” – gå indimellem efter klarhed og enkelhed, selvom det nogle gange kan være svært at fjerne  eller du føler dit billede bliver for simpelt og kedeligt. Har du prøvet at hænge fast i det? 👀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⁠⠀
⁠⠀
#osteplatte #ostebord #appetizers #hyggemad #cheeseboard #bakedbrie #foodstylingtips #cheeseaddict #comfortfood #foodandwine #beautifulcuisines #madfotografi #madinspiration #foodphotography #snacktime #21foodstylingtips
FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀ ⁠⠀ Er der no FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀
⁠⠀
Er der nogle redskaber, som er uundværlige i foodstyling? Pincetter? Forstøverflaske? Pensler? Marmorbaggrunde? Runde bageriste? ⠀
⠀
Næ. ⠀
⠀
Men der er dog én ting, som jeg ikke kan leve uden ☺️⠀
⁠⠀
En ting, som altid er med i værktøjskassen. En ting, som har fulgt mig de sidste 10 år. En ting, som er blevet brugt i utallige madbilleder.⁠⠀
⁠⠀
Min lille gasbrænder. Bedre kendt, som flammekasteren herhjemme 😄🔥🔥⠀
⁠⠀
For uanset, hvor meget du svitser, griller og bakser med en skorpe - well, så kan den ofte med fordel få et “whooosh af gasbrænderen. Give maden det helt færdige look 😀⠀
⠀
Her er det alt-i-en-pande citronkylling med kartofler, porrer og kikærter, som fik det sidste touch #21foodstylingtips 🔥☺️ ⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#aftensmad #aftensmadinspiration #kylling #chickendinner #chickenrecipes #madinspiration #nemmad #healthycooking #nemmeopskrifter #onepanmeal #madfotografering #sundaftensmad #easydinner
FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀ ⁠⠀⠀ Fo FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Forleden var vi ovre i Adobe Lightroom. Der skal vi også over igen i dag. Til værktøjet, som hedder "Spot Removal".⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Eller vi kan også bare kalde det "vaskekluden". For det er præcis, det som værktøjet kan; tørre alt op, som er fedter i dit billede 😄⠀⠀
⁠⠀⠀
For uanset, hvor skarpt dit øje er, så sniger der sig noget ind. Krummer, et stykke persille, som er lidt slatten, hår, eller bare smuds fra maden. Marinade fra kød, glasur fra kagen eller en sauce på kanten af tallerkenen 🙈. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Der er altid noget! Så fremfor at bakse for meget med det under fotografering og risikere, at maden bliver ødelagt, så.. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Fjern det i efterredigering med "vaskekluden" og tag dit madbilledet de sidste 10% ✨☺️ ⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
#dinnerrecipes #barbecuetime #aftensmad #madinspiration #grillspyd #21foodstylingtips #madfotografering #droolclub #foodandwine #grillmad #sommermad #foodphotography
FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀ ⁠⠀ Lad FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀
⁠⠀
Lad mig bare være ærlig her; det er ikke altid min første famøse styling-plan, som sidder lige i skabet. Og jeg var da også lige et par forskellige baggrunde til pizza-festen her ☺️⠀
⁠⠀
Festen, den består af en: ⁠⠀
⠀
🍅 vegetarisk pizza med pesto og tomater ⁠⠀
🥔 Moderne pizza med kartoffelskiver, parmesan og laks⁠⠀
🍕 Klassisk pizza med mozzarella, choriza og peberfrugt⁠⠀
⁠⠀
Den første plan var rustik og varm. Du ved, med træbaggrund og “tilfældige” elementer fra sådan en pizzafest. ⁠⠀
⁠⠀
Det blev noget rod. Fordi træ-baggrunden gjorde alt andet end samle billedet - den overskyggede og pizzaerne druknede.⁠⠀
⁠⠀
Så frem med den lyse kammerat af en baggrund med kun en anelse tekstur.⠀
⁠⠀
Såå...færdig? ⁠⠀
⁠⠀
Arh, de kører stadig hver deres show, de pizzaer. ⁠⠀
⁠⠀
Frem med den grønne dusk basilikum og skab sammenhæng mellem de 3 forskellige pizzaer med det samme gennemgående element 🙂🌱⠀
⁠⠀
Og så er det vist også tid til den pizzafest skal startes 🍷🥳⠀
⁠⠀
Hvilken af pizzaerne napper du? ⁠😀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#21foodstylingtips #pizzanight #veggiepizza #madfotograf #aftensmad #madinspiration #hjemmelavetpizza #fredagshygge #takeawayfood #foodphotooftheday
FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀ ⁠ FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀
⁠⠀
Der er en farve i fotografering, som kan få selv den mest rolige fotograf til at hive en tot hår eller 7 ud 😑⁠⠀
⁠⠀
Rød 🔴. ⁠⠀
⁠⠀
Yrk. Den farve, som uanset, hvilket kamera som du har, driller at få rigtig. ⁠⠀
⁠⠀
Men der er et trick. Selvfølgelig 😉⁠⠀
⁠⠀
Fotograferer du dine billeder i raw-format, kan du i Adobe Lightroom hoppe ind i develop-modulet. Scrolle helt ned i bunden og her finder du ‘Calibration’. ⁠⠀
⁠⠀
Ved at justere din primære røde farve, så kan du kalibrere dit billede, så den røde farve bliver så naturlig i forhold til det, du fotograferede 👌⠀
⁠⠀
Det gør en markant forskel for både rød i dine billeder - og mængde af hår 😅⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#21foodstylingtips #madfotografering #pandekager #jordbær #pancakes #fingermad #madinspiration #dessertoftheday
FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀ ⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀
⁠⠀
En af mine yndlingsteknikker i foodstyling er hånd-teknikken 🖐 Den giver liv, storytelling og den hiver vores øjne ind i billedet, fordi der pludselig er noget genkendeligt i det. ⁠⠀
⁠⠀
Og så er den nem. Det er virkelig bare en kæmpe vinder, når du vil spiffe et enkelt billede op eller virkelig vil drage fokus til det vigtigste i billedet 😊⠀
⁠⠀
Et fif til hånd-teknikken: ⁠⠀
⁠⠀
➡️ Frem med kamerastativet ⁠⠀
⠀
➡️ Sæt en genstand under det element/motiv, som du vil holde, så det får den højde du vil have og det støtter på noget⠀
⠀
➡️ Sæt fokuspunkt på dit kamera⠀
⠀
➡️ Brug timer på dit kamera eller en ekstern trigger⁠⠀
⠀
➡️ Grib fat om skålen.⠀
⁠⠀
Dine hænder bliver ikke senet ved vægten af at skulle holde fx. en skål op eller klemme om et stykke kage⁠.⁠ Og så du sikrer du dig et knivkskarpt fokus, fordi du ikke flagrer rundt med højden 😀👊⠀
⠀
⁠Phew! Det var tip 12 af de #21foodstylingtips, vi drøner derudaf 😄👊 Men vi har stadig en bunke endnu, så jeg håber du er med på endnu flere fif 🤓
Og hey husk, at komme med på foodstylinglisten, du finder linket i bio 📩⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀
⠀
#foodblogfeed #foodlover #foodart #eatwell #huffposttaste #forkfeed #tablesituation #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #OnMyTable #foodandwine #buzzfeast #f52grams #buzzfeedfood #thekitchn #foodgawker #food52 #tastingtable #todayfood #salat #quinoasalad #frokosttid #madinspiration #sundmad
FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀
⁠⠀
I dag får du en hemmelighed 🤫⠀
Har du nogensinde overvejet, hvordan det virker til alle kan finde pæne kageopsatser og du kun kan støve et enten alt for stort kagefad eller farvestrålende, plastikopsats op?⁠⠀
⁠⠀
Well, det er der en ret god grund til; Rigtig mange af de kageopsatser, du ser i madbilleder er nemlig snyd. De er et hack mellem en tallerken og en bund 😉 Det kunne være en ikea-skål som her (Swipe og tag et kig 👉)⠀
⁠⠀
Det gør, at du kan få præcis den kageopsats, som passer både til din størrelse af kage og det udtryk, du vil have i billedet 🙌⠀
⁠⠀
Og bonus: du skal ikke bakse med at få plads til 3 kageopsatser, som er noget bøvlet at stable på hylden 🙈⠀
⁠⠀
⁠(👋 Hey, ovre i bio kan du lige nu finde link til foodstylinglisten 💌.)⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#marblecake #bagetid #bageglæde #kage #marmorkage #sødesager #foodstylingandphotography #madfotograf #madfotografering #droolclub #cakeoftheday #f52community #lækkerkage
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework