• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Restaurantionsbranchen – en branche i forfald?

Processed with VSCOcam with m5 preset

I sommerferien var jeg eddike sur. Well, det er jeg ofte, men den her gang var jeg sådan godt gal i skralden. En ganske almindelig tirsdagen bød på mad ude, da der gik rygter om en tirsdagstapas i Frederikshavns midtby. Den skulle da prøves. For første og allersidste gang. Maden var mildest talt uspiselig, service haltede og det hele var så skuffende, at jeg var flov på byens vegne.

Efter jeg havde været hjemme og snuppe en rugbrød til natmad og skumlet over oplevelsen – i højlydt udbrud til min stakkels mor, der egentlig bare gerne ville sove, ja, så kom tankerne. Hvornår har jeg spist fået et virkelig godt måltid mad på en restaurant? Altså i en prisklasse almindelig dødelig fra provinsen har råd til. Hvornår har jeg begejstret råbt hurra over servicen, fødevarekvaliteten, hygiejnen, konceptet, stemningen – alt det en restaurant burde sælge? Det er eddermug’me længe siden!

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan være så svært at servere ordenligt mad til en fair pris. Og gerne med et smil og den ekstra service for at please gæsten. Der råbes op om halvfulde spisesteder, dyre råvarer og mangel på god arbejdskraft. Men hvorfor skal vi tage ud at spise, når vi kan lave maden bedre selv? Hvorfor skal vi betale mere for maden, når det alligevel kommer fra en bøtte? Og arbejdskraften – jo, den er der – også med smil.

Har vi som gæster et ansvar? Næ, ærlig talt det har vi ikke. Hvis maden er god, hvis oplevelsen er god så kommer vi. Igen og igen. Hvis ikke, så er der gabende tomt og kun forvildede turister redder de røde tal. Der er en grund til restaurationer går nedenom og hjem. Det er simpelthen bare ikke godt nok. Bevares, provinsen har en udfordring da den “ude-spisende”-generation stadig holder til i storbyen lidt endnu. Men her i storbyen er der også brug for en opsang i branchen. Og en smule kritisk tilgang fra det udespisende folkefærd. Sæt nu krav til den mad du køber. Som det ser ud nu, kan det sammenlignes med at gå ud og købe et par sko. Uden sål! Eller kun få en halv klipning ved frisøren. Det er restaurationsbranche realitet alt for mange steder.  Hvis du ikke vil betale 300 kr for sådan et par sko. Vil du så smide 300 kr. for mad fra bøtte og lunkent postevand? Jeg vil ikke.

Jeg vil bare gerne smide de 300 kr i restaurantbranchen, men jeg ved bare snart ikke hvor. Jeg elsker at bruge et par timer ud, nyde at kunne sætte mig til bordet og få et betalt smil. Blive vartet lidt op, blive mæt (og tilfreds) og smutte fra opvasken. Få en oplevelse, lidt krydderi på tilværelsen – bruge byen og tage et par timer væk fra hverdagen. Det vil jeg gerne sætte mine 300 kr på. Og så spise rugbrød et par dage efter.

Hvorfor er det så svært at finde? Hvorfor bliver udbuddet bare accepteret? Hvorfor kræver vi ikke mere? Det behøver jo ikke være sådan. Er fremtiden kun gourmetrestauranter og takeaway-steder? Er der ikke en mellemvej?

 

Previous Post: « Blomkål i karry og spicy kødboller
Next Post: Cheesy Beer Bread / Brød med øl, ost og timian »

Reader Interactions

Comments

  1. Sine Smed

    åh, sikke da en træls oplevelse. Når du kommer til kbh igen så vil jeg gerne anbefale en af Cofoco’s restaurenter. Der er så lækker mad, spiste på Scarpetta, hvor vi fik 5 lækre retter for 250 kr. Det skal jeg helt sikkert prøve igen.

    Svar
  2. Bente

    Lige mine ord!
    Vi bor heller ikke i en storby – men vil alligevel gerne spise ude an gang imellem! 6 x har vi prøvet i sommer:
    Det første sted var alt super, betjeningen maden og stemningen i lokalet. Næste gang prøvede vi et nyåbnet sted ved vandet. Uha, træls mad og unde tøser der kune have øje for hinanden – gæster var kun et nødevendigt onde! Vi prøvede også et andet lokalt sted også forholdsvis nyåbnet. Vi kom kl. 19.20 og der var åbent (første gang vi var der, var der lukket). Desværre lukkede køkkenet kl. 19.00!!!
    Jeg synes det er svært at finde gode spisesteder, som du skriver hvor maden er til at betale og service og mad er i top!! Vi ville gerne, at der var en mulighed for at gå ud og spise – uden at det skal være gourmetmad.
    Vi er så heldige at vi bor rimelig tæt på grænsen til Tyskland – og her er det masser af muligheder – men vi ville gerne at der også var det i Danmark.

    Svar
  3. Martin Villumsen

    Der er simpelthen ikke noget værre end at betale for dårlig mad… Det er simpelthen så træls! Og så svært er det bare heller ikke at lave god mad eller servere det med et smil.

    Nu skal jeg ikke kunne udtale mig om restaurationerne i Frederikshavn, men i Odense synes jeg netop, at man efterhånden flere steder kan få en rigtig god og lækker 3-retters menu til 250-350,- (ekskl. vin) – og det samme gør sig selvfølgelig også gældende for Kbh. Og jeg synes faktisk, at der er ret meget fokus på “billige” restauranter, som serverer fantastisk mad for tiden – igen primært i Kbh.

    Jeg gætter på, at grunden til, at det kan være et problem at få god mad som alle kan betale sig fra, udenfor storbyerne er pga. manglende konkurrence (?).

    Svar
  4. Sabrina

    HØRT! Jeg er fuldstændig enig med dig og jeg har ikke tal på hvor mange gage jeg efterhånden har været godt gal i skralden over det restauranterne spiser os af med. Det er ligesom om at der ingen glæde, ingen stolthed over eget fag er længere – medmindre vi altså er oppe i Michelin restauranterne og på en su er de altså lidt svære at betale for. Det er fuldstændig til grin at cafeer og restauranter snildt tager i omegnen af 150 kr for en fesen burger eller røvsyg sandwich, pastaret eller hvad det nu kan være hvor det hele er noget der kommer fra halv eller hel fabrikata. Jeg begriber ikke hvor svært det kan være eller hvorfor man vælger at åbne et spisested hvis man tydeligvis ingen passion har for ordentlige råvarer. Jeg sidder også rigtig tit tilbage med en tanke om at det her kan jeg selv lave MEGET bedre og samtidig til meget billigere penge.

    Heldigvis bliver man også en gang imellem positivt overrasket og ikke mindst bekræftet i at god mad ikke behøver at være dyr, men kan faktisk godt laves så helt almindelige mennesker kan betale det, og hvis maden og betjeningen er i orden giver man også gerne lidt mere. Synd at der er så langt imellem de steder, selvom man bor i Kbh!

    Det blev en meget lang kommentar, jeg skal ikke engang gå i gang med at svine supermarkederne – så går det først galt ;-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Foodstylingtip #18: Brug farveteori
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
For 10 år siden på en højskole havde jeg, ikke helt frivilligt, billedkunst 😅🎨 Jeg har tidligere delt en historie på foodstylinglisten omkring min oplevelse med det fag og en åbenbaring jeg, som jeg har taget med mig i mine madbilleder siden ☺️⁠
⁠⁠
Well, udover den, så lærte jeg om farveteori. Dem findes der et hav af. Altså farveteorier.⁠⁠
⁠⁠
En af dem er den analoge farveteori. At bruge farver, som ligger ved siden af hinanden på farvecirklen. Den kombination giver et harmonisk og roligt billede. ⁠⁠
⁠⁠
Og yes, det er selvfølgelig den, som jeg har brugt i billedet med fersken-iste 🍹⁠⁠(...med en sjat gin i, så der både til nerverne efter aftenens håndboldkamp og sommerlængsler her i snevejret 😄 skal du have et sip med?)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Orange og gule nuancer 🟠🟡 - og så et hint af grøn 🟢 For mest effektivt med den analoge farveteori, så skal der være en dominerende farve og så en sekundær farve.⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Flere tips (og historier 😉), klik på linket i bio og kom med på foodstylinglisten 👉 @louiogbearnaisen⁠
⁠
⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#happyhour #iste #icetea #peachicetea #drinksofinstagram #foodstylingtips #madfotografi #cocktailgram #foodphotographyandstyling 
⁠
⁠
⁠
⁠
Foodstylingtip #17: Kill your darlings. ⁠⠀ ⁠ Foodstylingtip #17: Kill your darlings. ⁠⠀
⁠⠀
Altså dine lidt for gode, kreative eller forklarende ideer i et madbillede 👩‍🎨⠀
⁠⠀
Sådan et madbillede, det skal opbygges og det har vi mere end 18 byggesten - og endnu flere metoder og teknikker til! Så den der begrænsning - ouuch, den kan være så svær 😅⠀
⁠⠀
Se bare her 👉 swipe og se billedet med mine “darlings” 😉⠀
Drinks med appelsinskal og så lige servietten. Arhmen, jeg var SÅ begejstret over scenen og storytellingen, som det skabte i min plan. De der drinks, sammen med indbagt brie og osteplatten. Fuld stemning på hygge foran pejsen 😁🔥⠀
⁠⠀
Problemet er bare at drinksene hiver fokus til sig og kommer til at rode i et allerede tætpakket billede med masser af forskellige elementer. De tager, mere end de giver til billedet 👋⠀
⠀
Ofte så står et madbillede bare stærkere ved at gøre det mere enkelt, udvælge og bruge få byggesten og metoder fra værktøjskassen 🧱🧰⠀
⁠⠀
Så “Kill your darlings” – gå indimellem efter klarhed og enkelhed, selvom det nogle gange kan være svært at fjerne  eller du føler dit billede bliver for simpelt og kedeligt. Har du prøvet at hænge fast i det? 👀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⁠⠀
⁠⠀
#osteplatte #ostebord #appetizers #hyggemad #cheeseboard #bakedbrie #foodstylingtips #cheeseaddict #comfortfood #foodandwine #beautifulcuisines #madfotografi #madinspiration #foodphotography #snacktime #21foodstylingtips
FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀ ⁠⠀ Er der no FOODSTYLINGTIP #16: Burn it⁠⠀
⁠⠀
Er der nogle redskaber, som er uundværlige i foodstyling? Pincetter? Forstøverflaske? Pensler? Marmorbaggrunde? Runde bageriste? ⠀
⠀
Næ. ⠀
⠀
Men der er dog én ting, som jeg ikke kan leve uden ☺️⠀
⁠⠀
En ting, som altid er med i værktøjskassen. En ting, som har fulgt mig de sidste 10 år. En ting, som er blevet brugt i utallige madbilleder.⁠⠀
⁠⠀
Min lille gasbrænder. Bedre kendt, som flammekasteren herhjemme 😄🔥🔥⠀
⁠⠀
For uanset, hvor meget du svitser, griller og bakser med en skorpe - well, så kan den ofte med fordel få et “whooosh af gasbrænderen. Give maden det helt færdige look 😀⠀
⠀
Her er det alt-i-en-pande citronkylling med kartofler, porrer og kikærter, som fik det sidste touch #21foodstylingtips 🔥☺️ ⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#aftensmad #aftensmadinspiration #kylling #chickendinner #chickenrecipes #madinspiration #nemmad #healthycooking #nemmeopskrifter #onepanmeal #madfotografering #sundaftensmad #easydinner
FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀ ⁠⠀⠀ Fo FOODSTYLINGTIP #15: Clean up⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Forleden var vi ovre i Adobe Lightroom. Der skal vi også over igen i dag. Til værktøjet, som hedder "Spot Removal".⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Eller vi kan også bare kalde det "vaskekluden". For det er præcis, det som værktøjet kan; tørre alt op, som er fedter i dit billede 😄⠀⠀
⁠⠀⠀
For uanset, hvor skarpt dit øje er, så sniger der sig noget ind. Krummer, et stykke persille, som er lidt slatten, hår, eller bare smuds fra maden. Marinade fra kød, glasur fra kagen eller en sauce på kanten af tallerkenen 🙈. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Der er altid noget! Så fremfor at bakse for meget med det under fotografering og risikere, at maden bliver ødelagt, så.. ⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
Fjern det i efterredigering med "vaskekluden" og tag dit madbilledet de sidste 10% ✨☺️ ⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
⁠⠀⠀
#dinnerrecipes #barbecuetime #aftensmad #madinspiration #grillspyd #21foodstylingtips #madfotografering #droolclub #foodandwine #grillmad #sommermad #foodphotography
FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀ ⁠⠀ Lad FOODSTYLINGTIP #14: Skab sammenhæng⠀
⁠⠀
Lad mig bare være ærlig her; det er ikke altid min første famøse styling-plan, som sidder lige i skabet. Og jeg var da også lige et par forskellige baggrunde til pizza-festen her ☺️⠀
⁠⠀
Festen, den består af en: ⁠⠀
⠀
🍅 vegetarisk pizza med pesto og tomater ⁠⠀
🥔 Moderne pizza med kartoffelskiver, parmesan og laks⁠⠀
🍕 Klassisk pizza med mozzarella, choriza og peberfrugt⁠⠀
⁠⠀
Den første plan var rustik og varm. Du ved, med træbaggrund og “tilfældige” elementer fra sådan en pizzafest. ⁠⠀
⁠⠀
Det blev noget rod. Fordi træ-baggrunden gjorde alt andet end samle billedet - den overskyggede og pizzaerne druknede.⁠⠀
⁠⠀
Så frem med den lyse kammerat af en baggrund med kun en anelse tekstur.⠀
⁠⠀
Såå...færdig? ⁠⠀
⁠⠀
Arh, de kører stadig hver deres show, de pizzaer. ⁠⠀
⁠⠀
Frem med den grønne dusk basilikum og skab sammenhæng mellem de 3 forskellige pizzaer med det samme gennemgående element 🙂🌱⠀
⁠⠀
Og så er det vist også tid til den pizzafest skal startes 🍷🥳⠀
⁠⠀
Hvilken af pizzaerne napper du? ⁠😀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#21foodstylingtips #pizzanight #veggiepizza #madfotograf #aftensmad #madinspiration #hjemmelavetpizza #fredagshygge #takeawayfood #foodphotooftheday
FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀ ⁠ FOODSTYLINGTIP #13: Arbejd med din rød ⁠⠀
⁠⠀
Der er en farve i fotografering, som kan få selv den mest rolige fotograf til at hive en tot hår eller 7 ud 😑⁠⠀
⁠⠀
Rød 🔴. ⁠⠀
⁠⠀
Yrk. Den farve, som uanset, hvilket kamera som du har, driller at få rigtig. ⁠⠀
⁠⠀
Men der er et trick. Selvfølgelig 😉⁠⠀
⁠⠀
Fotograferer du dine billeder i raw-format, kan du i Adobe Lightroom hoppe ind i develop-modulet. Scrolle helt ned i bunden og her finder du ‘Calibration’. ⁠⠀
⁠⠀
Ved at justere din primære røde farve, så kan du kalibrere dit billede, så den røde farve bliver så naturlig i forhold til det, du fotograferede 👌⠀
⁠⠀
Det gør en markant forskel for både rød i dine billeder - og mængde af hår 😅⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#21foodstylingtips #madfotografering #pandekager #jordbær #pancakes #fingermad #madinspiration #dessertoftheday
FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀ ⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #12: Hånd-teknikken ⁠⠀
⁠⠀
En af mine yndlingsteknikker i foodstyling er hånd-teknikken 🖐 Den giver liv, storytelling og den hiver vores øjne ind i billedet, fordi der pludselig er noget genkendeligt i det. ⁠⠀
⁠⠀
Og så er den nem. Det er virkelig bare en kæmpe vinder, når du vil spiffe et enkelt billede op eller virkelig vil drage fokus til det vigtigste i billedet 😊⠀
⁠⠀
Et fif til hånd-teknikken: ⁠⠀
⁠⠀
➡️ Frem med kamerastativet ⁠⠀
⠀
➡️ Sæt en genstand under det element/motiv, som du vil holde, så det får den højde du vil have og det støtter på noget⠀
⠀
➡️ Sæt fokuspunkt på dit kamera⠀
⠀
➡️ Brug timer på dit kamera eller en ekstern trigger⁠⠀
⠀
➡️ Grib fat om skålen.⠀
⁠⠀
Dine hænder bliver ikke senet ved vægten af at skulle holde fx. en skål op eller klemme om et stykke kage⁠.⁠ Og så du sikrer du dig et knivkskarpt fokus, fordi du ikke flagrer rundt med højden 😀👊⠀
⠀
⁠Phew! Det var tip 12 af de #21foodstylingtips, vi drøner derudaf 😄👊 Men vi har stadig en bunke endnu, så jeg håber du er med på endnu flere fif 🤓
Og hey husk, at komme med på foodstylinglisten, du finder linket i bio 📩⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀
⠀
#foodblogfeed #foodlover #foodart #eatwell #huffposttaste #forkfeed #tablesituation #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #OnMyTable #foodandwine #buzzfeast #f52grams #buzzfeedfood #thekitchn #foodgawker #food52 #tastingtable #todayfood #salat #quinoasalad #frokosttid #madinspiration #sundmad
FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #11: Den perfekte kageopsats⁠⠀
⁠⠀
I dag får du en hemmelighed 🤫⠀
Har du nogensinde overvejet, hvordan det virker til alle kan finde pæne kageopsatser og du kun kan støve et enten alt for stort kagefad eller farvestrålende, plastikopsats op?⁠⠀
⁠⠀
Well, det er der en ret god grund til; Rigtig mange af de kageopsatser, du ser i madbilleder er nemlig snyd. De er et hack mellem en tallerken og en bund 😉 Det kunne være en ikea-skål som her (Swipe og tag et kig 👉)⠀
⁠⠀
Det gør, at du kan få præcis den kageopsats, som passer både til din størrelse af kage og det udtryk, du vil have i billedet 🙌⠀
⁠⠀
Og bonus: du skal ikke bakse med at få plads til 3 kageopsatser, som er noget bøvlet at stable på hylden 🙈⠀
⁠⠀
⁠(👋 Hey, ovre i bio kan du lige nu finde link til foodstylinglisten 💌.)⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#marblecake #bagetid #bageglæde #kage #marmorkage #sødesager #foodstylingandphotography #madfotograf #madfotografering #droolclub #cakeoftheday #f52community #lækkerkage
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework