• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Restaurantionsbranchen – en branche i forfald?

Processed with VSCOcam with m5 preset

I sommerferien var jeg eddike sur. Well, det er jeg ofte, men den her gang var jeg sådan godt gal i skralden. En ganske almindelig tirsdagen bød på mad ude, da der gik rygter om en tirsdagstapas i Frederikshavns midtby. Den skulle da prøves. For første og allersidste gang. Maden var mildest talt uspiselig, service haltede og det hele var så skuffende, at jeg var flov på byens vegne.

Efter jeg havde været hjemme og snuppe en rugbrød til natmad og skumlet over oplevelsen – i højlydt udbrud til min stakkels mor, der egentlig bare gerne ville sove, ja, så kom tankerne. Hvornår har jeg spist fået et virkelig godt måltid mad på en restaurant? Altså i en prisklasse almindelig dødelig fra provinsen har råd til. Hvornår har jeg begejstret råbt hurra over servicen, fødevarekvaliteten, hygiejnen, konceptet, stemningen – alt det en restaurant burde sælge? Det er eddermug’me længe siden!

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan være så svært at servere ordenligt mad til en fair pris. Og gerne med et smil og den ekstra service for at please gæsten. Der råbes op om halvfulde spisesteder, dyre råvarer og mangel på god arbejdskraft. Men hvorfor skal vi tage ud at spise, når vi kan lave maden bedre selv? Hvorfor skal vi betale mere for maden, når det alligevel kommer fra en bøtte? Og arbejdskraften – jo, den er der – også med smil.

Har vi som gæster et ansvar? Næ, ærlig talt det har vi ikke. Hvis maden er god, hvis oplevelsen er god så kommer vi. Igen og igen. Hvis ikke, så er der gabende tomt og kun forvildede turister redder de røde tal. Der er en grund til restaurationer går nedenom og hjem. Det er simpelthen bare ikke godt nok. Bevares, provinsen har en udfordring da den “ude-spisende”-generation stadig holder til i storbyen lidt endnu. Men her i storbyen er der også brug for en opsang i branchen. Og en smule kritisk tilgang fra det udespisende folkefærd. Sæt nu krav til den mad du køber. Som det ser ud nu, kan det sammenlignes med at gå ud og købe et par sko. Uden sål! Eller kun få en halv klipning ved frisøren. Det er restaurationsbranche realitet alt for mange steder.  Hvis du ikke vil betale 300 kr for sådan et par sko. Vil du så smide 300 kr. for mad fra bøtte og lunkent postevand? Jeg vil ikke.

Jeg vil bare gerne smide de 300 kr i restaurantbranchen, men jeg ved bare snart ikke hvor. Jeg elsker at bruge et par timer ud, nyde at kunne sætte mig til bordet og få et betalt smil. Blive vartet lidt op, blive mæt (og tilfreds) og smutte fra opvasken. Få en oplevelse, lidt krydderi på tilværelsen – bruge byen og tage et par timer væk fra hverdagen. Det vil jeg gerne sætte mine 300 kr på. Og så spise rugbrød et par dage efter.

Hvorfor er det så svært at finde? Hvorfor bliver udbuddet bare accepteret? Hvorfor kræver vi ikke mere? Det behøver jo ikke være sådan. Er fremtiden kun gourmetrestauranter og takeaway-steder? Er der ikke en mellemvej?

 

Previous Post: « Blomkål i karry og spicy kødboller
Next Post: Brød med øl, ost og timian »

Reader Interactions

Comments

  1. Sine Smed

    åh, sikke da en træls oplevelse. Når du kommer til kbh igen så vil jeg gerne anbefale en af Cofoco’s restaurenter. Der er så lækker mad, spiste på Scarpetta, hvor vi fik 5 lækre retter for 250 kr. Det skal jeg helt sikkert prøve igen.

    Svar
  2. Bente

    Lige mine ord!
    Vi bor heller ikke i en storby – men vil alligevel gerne spise ude an gang imellem! 6 x har vi prøvet i sommer:
    Det første sted var alt super, betjeningen maden og stemningen i lokalet. Næste gang prøvede vi et nyåbnet sted ved vandet. Uha, træls mad og unde tøser der kune have øje for hinanden – gæster var kun et nødevendigt onde! Vi prøvede også et andet lokalt sted også forholdsvis nyåbnet. Vi kom kl. 19.20 og der var åbent (første gang vi var der, var der lukket). Desværre lukkede køkkenet kl. 19.00!!!
    Jeg synes det er svært at finde gode spisesteder, som du skriver hvor maden er til at betale og service og mad er i top!! Vi ville gerne, at der var en mulighed for at gå ud og spise – uden at det skal være gourmetmad.
    Vi er så heldige at vi bor rimelig tæt på grænsen til Tyskland – og her er det masser af muligheder – men vi ville gerne at der også var det i Danmark.

    Svar
  3. Martin Villumsen

    Der er simpelthen ikke noget værre end at betale for dårlig mad… Det er simpelthen så træls! Og så svært er det bare heller ikke at lave god mad eller servere det med et smil.

    Nu skal jeg ikke kunne udtale mig om restaurationerne i Frederikshavn, men i Odense synes jeg netop, at man efterhånden flere steder kan få en rigtig god og lækker 3-retters menu til 250-350,- (ekskl. vin) – og det samme gør sig selvfølgelig også gældende for Kbh. Og jeg synes faktisk, at der er ret meget fokus på “billige” restauranter, som serverer fantastisk mad for tiden – igen primært i Kbh.

    Jeg gætter på, at grunden til, at det kan være et problem at få god mad som alle kan betale sig fra, udenfor storbyerne er pga. manglende konkurrence (?).

    Svar
  4. Sabrina

    HØRT! Jeg er fuldstændig enig med dig og jeg har ikke tal på hvor mange gage jeg efterhånden har været godt gal i skralden over det restauranterne spiser os af med. Det er ligesom om at der ingen glæde, ingen stolthed over eget fag er længere – medmindre vi altså er oppe i Michelin restauranterne og på en su er de altså lidt svære at betale for. Det er fuldstændig til grin at cafeer og restauranter snildt tager i omegnen af 150 kr for en fesen burger eller røvsyg sandwich, pastaret eller hvad det nu kan være hvor det hele er noget der kommer fra halv eller hel fabrikata. Jeg begriber ikke hvor svært det kan være eller hvorfor man vælger at åbne et spisested hvis man tydeligvis ingen passion har for ordentlige råvarer. Jeg sidder også rigtig tit tilbage med en tanke om at det her kan jeg selv lave MEGET bedre og samtidig til meget billigere penge.

    Heldigvis bliver man også en gang imellem positivt overrasket og ikke mindst bekræftet i at god mad ikke behøver at være dyr, men kan faktisk godt laves så helt almindelige mennesker kan betale det, og hvis maden og betjeningen er i orden giver man også gerne lidt mere. Synd at der er så langt imellem de steder, selvom man bor i Kbh!

    Det blev en meget lang kommentar, jeg skal ikke engang gå i gang med at svine supermarkederne – så går det først galt ;-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemme, sprøde og knasende perfekte til weekenden - om det er til det gode glas rødvin, lækre mocktail eller bare som en hurtig happer, når du lige skal prale lidt over for gæsterne, mens de venter på den indbagte mørbrad.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nap opskriften ovre på bloggen (link i profil og story nu)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appetizers #snacks #butterdej #nemmad #puffpastry
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework