I sommerferien var jeg eddike sur. Well, det er jeg ofte, men den her gang var jeg sådan godt gal i skralden. En ganske almindelig tirsdagen bød på mad ude, da der gik rygter om en tirsdagstapas i Frederikshavns midtby. Den skulle da prøves. For første og allersidste gang. Maden var mildest talt uspiselig, service haltede og det hele var så skuffende, at jeg var flov på byens vegne.
Efter jeg havde været hjemme og snuppe en rugbrød til natmad og skumlet over oplevelsen – i højlydt udbrud til min stakkels mor, der egentlig bare gerne ville sove, ja, så kom tankerne. Hvornår har jeg spist fået et virkelig godt måltid mad på en restaurant? Altså i en prisklasse almindelig dødelig fra provinsen har råd til. Hvornår har jeg begejstret råbt hurra over servicen, fødevarekvaliteten, hygiejnen, konceptet, stemningen – alt det en restaurant burde sælge? Det er eddermug’me længe siden!
Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan være så svært at servere ordenligt mad til en fair pris. Og gerne med et smil og den ekstra service for at please gæsten. Der råbes op om halvfulde spisesteder, dyre råvarer og mangel på god arbejdskraft. Men hvorfor skal vi tage ud at spise, når vi kan lave maden bedre selv? Hvorfor skal vi betale mere for maden, når det alligevel kommer fra en bøtte? Og arbejdskraften – jo, den er der – også med smil.
Har vi som gæster et ansvar? Næ, ærlig talt det har vi ikke. Hvis maden er god, hvis oplevelsen er god så kommer vi. Igen og igen. Hvis ikke, så er der gabende tomt og kun forvildede turister redder de røde tal. Der er en grund til restaurationer går nedenom og hjem. Det er simpelthen bare ikke godt nok. Bevares, provinsen har en udfordring da den “ude-spisende”-generation stadig holder til i storbyen lidt endnu. Men her i storbyen er der også brug for en opsang i branchen. Og en smule kritisk tilgang fra det udespisende folkefærd. Sæt nu krav til den mad du køber. Som det ser ud nu, kan det sammenlignes med at gå ud og købe et par sko. Uden sål! Eller kun få en halv klipning ved frisøren. Det er restaurationsbranche realitet alt for mange steder. Hvis du ikke vil betale 300 kr for sådan et par sko. Vil du så smide 300 kr. for mad fra bøtte og lunkent postevand? Jeg vil ikke.
Jeg vil bare gerne smide de 300 kr i restaurantbranchen, men jeg ved bare snart ikke hvor. Jeg elsker at bruge et par timer ud, nyde at kunne sætte mig til bordet og få et betalt smil. Blive vartet lidt op, blive mæt (og tilfreds) og smutte fra opvasken. Få en oplevelse, lidt krydderi på tilværelsen – bruge byen og tage et par timer væk fra hverdagen. Det vil jeg gerne sætte mine 300 kr på. Og så spise rugbrød et par dage efter.
Hvorfor er det så svært at finde? Hvorfor bliver udbuddet bare accepteret? Hvorfor kræver vi ikke mere? Det behøver jo ikke være sådan. Er fremtiden kun gourmetrestauranter og takeaway-steder? Er der ikke en mellemvej?
åh, sikke da en træls oplevelse. Når du kommer til kbh igen så vil jeg gerne anbefale en af Cofoco’s restaurenter. Der er så lækker mad, spiste på Scarpetta, hvor vi fik 5 lækre retter for 250 kr. Det skal jeg helt sikkert prøve igen.
Lige mine ord!
Vi bor heller ikke i en storby – men vil alligevel gerne spise ude an gang imellem! 6 x har vi prøvet i sommer:
Det første sted var alt super, betjeningen maden og stemningen i lokalet. Næste gang prøvede vi et nyåbnet sted ved vandet. Uha, træls mad og unde tøser der kune have øje for hinanden – gæster var kun et nødevendigt onde! Vi prøvede også et andet lokalt sted også forholdsvis nyåbnet. Vi kom kl. 19.20 og der var åbent (første gang vi var der, var der lukket). Desværre lukkede køkkenet kl. 19.00!!!
Jeg synes det er svært at finde gode spisesteder, som du skriver hvor maden er til at betale og service og mad er i top!! Vi ville gerne, at der var en mulighed for at gå ud og spise – uden at det skal være gourmetmad.
Vi er så heldige at vi bor rimelig tæt på grænsen til Tyskland – og her er det masser af muligheder – men vi ville gerne at der også var det i Danmark.
Der er simpelthen ikke noget værre end at betale for dårlig mad… Det er simpelthen så træls! Og så svært er det bare heller ikke at lave god mad eller servere det med et smil.
Nu skal jeg ikke kunne udtale mig om restaurationerne i Frederikshavn, men i Odense synes jeg netop, at man efterhånden flere steder kan få en rigtig god og lækker 3-retters menu til 250-350,- (ekskl. vin) – og det samme gør sig selvfølgelig også gældende for Kbh. Og jeg synes faktisk, at der er ret meget fokus på “billige” restauranter, som serverer fantastisk mad for tiden – igen primært i Kbh.
Jeg gætter på, at grunden til, at det kan være et problem at få god mad som alle kan betale sig fra, udenfor storbyerne er pga. manglende konkurrence (?).
HØRT! Jeg er fuldstændig enig med dig og jeg har ikke tal på hvor mange gage jeg efterhånden har været godt gal i skralden over det restauranterne spiser os af med. Det er ligesom om at der ingen glæde, ingen stolthed over eget fag er længere – medmindre vi altså er oppe i Michelin restauranterne og på en su er de altså lidt svære at betale for. Det er fuldstændig til grin at cafeer og restauranter snildt tager i omegnen af 150 kr for en fesen burger eller røvsyg sandwich, pastaret eller hvad det nu kan være hvor det hele er noget der kommer fra halv eller hel fabrikata. Jeg begriber ikke hvor svært det kan være eller hvorfor man vælger at åbne et spisested hvis man tydeligvis ingen passion har for ordentlige råvarer. Jeg sidder også rigtig tit tilbage med en tanke om at det her kan jeg selv lave MEGET bedre og samtidig til meget billigere penge.
Heldigvis bliver man også en gang imellem positivt overrasket og ikke mindst bekræftet i at god mad ikke behøver at være dyr, men kan faktisk godt laves så helt almindelige mennesker kan betale det, og hvis maden og betjeningen er i orden giver man også gerne lidt mere. Synd at der er så langt imellem de steder, selvom man bor i Kbh!
Det blev en meget lang kommentar, jeg skal ikke engang gå i gang med at svine supermarkederne – så går det først galt ;-)