• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Citronkage med birkes

Lækker citronkage med birkes, som holder dig saftig og dejlig i flere dage. Birkes giver en skøn smag og knasende bid til den friske kage med citron

citronkage med birkes

De her varme tider gør fredagskagen til en udfordring for mig, ikke bare på appetitfronten, men også ved tilberedning.

Mørdej er helt udelukket i mit varme køkken og ligeledes alt med creme, chokolade og noget med et smeltepunkt. Det er simpelthen blevet fysisk umuligt at holde en kage bare nogenlunde i live og ikke mindst spiselig.

Så jeg vendte hovedet sydover og hvad fangede mit blik. Citronkager i massevis – syrlige, tørre og helt igennem perfekte til en fredagstreat. Som ja, er et must i min uge.

Opskrifterne jeg researchede på var flest amerikanske og australske. Jeg ved ikke helt hvordan de kommer frem til at kalde kagen for et brød, hvilket 95% gør.

Well, det har form som et brød, men så stopper lighederne vist også der. For med den mængde af sukker alle opskrifterne indeholdt, kan jeg kun kaste “kage”, som betegnelse på.

Det er kulturelt, jeg ved det, jeg ved det.

Og man må jo også gerne tage to gange når noget hedder brød, så jeg er helt med på fidusen. Trods alt og et ekstra stykke i udsigte, har jeg altså kastet “kage”-betegnelse på min udgave og holdt mig til de danske standarder.

BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage – hver gang  Klik her og hent den gratis kageguide

Man kunne fristes til at kalde citronkage med birkes.  Brødet. Herligheden – for en citronmåne. Men nææ nej, for kagen er faktisk ikke helt så “våd”, som en citronmåne. Måske har de lidt ret i det med brødet. Hvad hedder mellembetegenlsen egentlig? Altså den mellem brød og kage?

Hmm…

Nuvel, kagen er lidt mere tør og lidt mere aromatisk, derudover gør birkes den lidt mere raffineret.

Uhh, det lyder fint, ikke?

Men den er nu god nok, de gør at den får en meget passende mængde bitterhed ind. Samt går ualmindeligt godt til en kop iste, hvis man skulle have de lyster.

Og et tip her til sidst.

Husk lige at tjekke gebisset efter et stykke citronkage med birkes inden du vandrer videre på fredagsfærd – der kunne jo sidde et birkes. I hver tand ;)

citronkage med birkes

Citronkage med birkes

Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid40 minutter

Ingredienser

  • 200 g mel
  • 2 spsk birkes
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 nip salt
  • 225 g sukker
  • 2 spsk revet citronskal
  • 115 g smør, stuetemp.
  • 3 æg
  • 1/2 dl cremefraiche 38%
  • 1/2 dl mælk
  • 1/4 dl citronsaft
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Bland mel, birkes, bagepulver og salt sammen i en skål.
  • Pisk sukker og citronskal i en anden skål, til det bliver en fugtig masse.
  • Tilsæt smør og pisk til det er luftigt.
  • Kom æggene i et af gangen og pisk godt mellem hvert æg.
  • Bland mælk og cremefraiche sammen.
  • Tilsæt halvdelen af melblandingen + mælkblandingen + citronsaft til smør/sukkeret og pisk det sammen.
  • Tilsæt den anden halvdel og pisk det til en jævn del.
  • Kom dejen i en smurt springform, 20 cm diameter (eller brødform)
  • Bag kagen ved 180 grader i 15 minutter. Hvis den begynder at tage for meget farve, så læg et stykke sølvpapir over og bag den yderligere 15 minutter til den er gennembagt.
  • Lad den afkøle på en bagerist.
  • Server lun.

Noter

Der kan laves glasur eller flødeost-top til kagen.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)
BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage – hver gang  Klik her og hent den gratis kageguide
Previous Post: « Hjemmelavet ananas-lemonade
Next Post: Hjemmelavet Lemonade »

Reader Interactions

Comments

  1. Sofie

    Hvor mange stykker/personer er den til?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Sofie,

      Det er lidt svært at svare på, da det helt kommer an på, hvor mange (og hvor store) stykker hver person spiser – men jeg tænker, at der sagtens er til eftermiddagskaffen plus 2-4 gæster ☺️

      God bagelyst!

  2. Julie

    Hej,
    Jeg skal lave lidt forskellige kager til min datters barnedåb – og er derfor på udkig efter frysevenlige kager, der kan laves i forvejen. Mit spørgsmål er derfor, om denne kage kan fryses? :)
    Mvh Julie

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Julie

      Det kan den sagtens :)

      Mange hilsner
      Louise

  3. Julie

    Hej Louise. Hvis jeg vil lave en hel bradepande, hvor mange gange tror du så jeg skal gange med? Jeg tænker selv 2,5 måske. Tror du desuden en hindbær frostning ville gå godt til? Skal lave den til en kollega som elsker syrlige/friske kager

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Julie,

      Jeg tænker også cirka 2,5-3 gange. Jeg har ikke testet kagen i den størrelse, men jeg tænker, at du skal passe på med, at den ikke bliver for høj, for så kan det være svært at få gennembagt.

      Det vil da være super lækkert med en hindbærfrostning 🙂

      Lad mig høre, hvordan resultatet bliver – også gerne med kagen i stor størrelse 🙂

  4. Pia

    Fantastisk kage. Tusind tak for opskrift :-)

    Svar
  5. Maria

    Jeg har bagt denne kage til aften, men er i tvivl om 2 ting. Pisker du stadig med elpisker, når du tilsætter mel osv.? Eller pisker du med almindeligt piskeris? Skal den have 15 min. i ovnen eller en halv time?
    Jeg skal først smage på kagen i morgen på arbejde, men synes den ser lidt kompakt ud! Håber dog at den er god, da det er min plan at bage den på lørdag, når jeg holder min 30 års fødselsdag. Tak for en fed side!:)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Maria

      Jep, jeg pisker det med elpisker på lav hastighed, altså virkelig lav (som hvis man selv rørte dem).
      Den skal have ca. 30 minutter i alt. 15 minutter uden folie og 15 min under folie – hvis din ovn bager hårdt (som min gør).

      Hmm, den skal ikke være meget kompakt, men lidt. En mellemting mellem et brød og en kage. Håber det faldt i din smag :)

  6. Anne-Marie

    Jeg har fået en dille med at bage i microovn her i varmen. Det er helt vildt så hurtigt det går. Under 10 min. fra start til kage og uden overophedning af køkkenet. Det kan godt være citronkage skal være den næste udfordring. Elsker citron og har næsten lige lavet lemoncurd i microovn også.

    Kh.
    Anne-Marie

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Nææ, det er da smart. Bruger du bare en almindelig mikroovn eller en med mange indstillinger? Er sikker på citronkagen er en god kandidat til næste projekt – haps den er god på varme dage :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Mexican Night 🥳 Hjemmebagte tortillas, syrlig k Mexican Night 🥳 Hjemmebagte tortillas, syrlig kålsalat, krydret oksekød og spicy dressing!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..Eller nap den på søndagsfacon i turboversion med hjemme-bragte tortillas og rester fra lørdagen. Måske en rest mørbrad eller pulled pork? Det er planen her med sidstnævnte sag, der er genial med den syrlige kålsalat og stærke dressing 😋🌮
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du rester på sønsdagsmenuen? 🍽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#mexicanfood #aftensmadinspiration #nemaftensmad #tortillas #lækkermad
Hvidløgsbrød 😋 Knasende, blødt, salt, skarpt Hvidløgsbrød 😋 Knasende, blødt, salt, skarpt, sødt og bare helt igennem genialt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jojo, nemmest  er det at hive posen med de to færdigbiksede flutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover sommerens sidste rosé, så napper du det her hvidløgsbrød 🍷
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
7 ingredienser. 3 minutters arbejde. Ind i ovnen og vent på duften. Oh yea – den siver ud i alle afkroge og bliver hængende (Husk lige at få stillet det nyvaskede tøj bag lukkede døre 🙈).

Og så er det bare at hive det varme, sprøde hvidløgsbrød ud og servere til .. Well, alt eller bare helt for sig selv, som weekend-snack– der er ikke meget, som hvidløgsbrødet ikke kan klare 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #hvidløgsbrød #nemaftensmad #garlicbread #aftensmad #grillmad #snack #hvidløg #aftensmadinspiration
Pavlova med sommerfriske bær? Eller måske en rab Pavlova med sommerfriske bær? Eller måske en rabarberkompot med de sidste fra sæsonen? Det kunne man, meeen vi gør noget andet 😀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lemon Curd 🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og ovenpå sprød marengsbund med blød, skumfidus-midte, luftigt flødeskum rørt med frisk mascarpone og lige toppet med knasende, ristede mandelflager, så der genial kage til nem dessert.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Yup, måske har du luret den, det er en copy paste af min populære citron marengs roulade ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Der nu er den nemmeste pavlova, der ligner en halv million og smager som en hel 😋 Både om du går med lemon curd. Kompot. Eller hiver de friske frugter på toppen. Hvad er du på? 🙈..🍓🍒🍋🫐🥝..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften på pavlova, guide til sagen og endnu flere ideer til fyld ovre på bloggen nu 👋☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #pavlova #dessert #madinspiration #kagetid #sommermad
Nemme, bløde fladbrød 😋 Bag en bunke, frys ne Nemme, bløde fladbrød 😋 Bag en bunke, frys ned og så der lækre brød til både aftensmad, frokost og madpakken. Måske med..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
☀️En omgang hummus, krydret kylling og salat
☀️Som tilbehør til græske oksespyd og heftig tzatziki (den er jeg på 🙋‍♀️)
☀️ Eller lige bagt på grillen sammen med pulled pork og en omgang coleslaw⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup. Fladbrødene dur til det meste ☺️ Nap dem ovre på bloggen nu (link i bio) + endnu flere madideer, hvor du kan hive fladbrødene med til. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fladbrød #nemaftensmad #madinspiration #bageglæde #flatbread #madpakke #nemmad
Sommerens nemmeste jordbærkage 🍓☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeps, glem fedteri med mørdej i sommervarmen, baks med mazarinmasse og den der gelé!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
I stedet får du: Sprød mandelbund, frisk (topnem) flødecreme og søde, spændstige jordbær 😊⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kan den slå jordbærtærten?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Well..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften over på bloggen (link i bio) og så er det bare at bedømme ..måske til en #fredagskage? 😃 🌟🌟🌟
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #jordbærtærte #madinspiration #nemmad #bageglæde #jordbær
Tilbehør til aftensmad eller lige den hurtige fro Tilbehør til aftensmad eller lige den hurtige frokostsalat her i de lune (okay, liiidt lunkne) dage? ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Prøv den her: Salat med asparges, ærter, radiser, nødder og feta.

Den er ret go' ☺️ Sammen med sukkerærter, radiser, agurk og knas, så har du en grøn, mættende salat som går til det meste.

Og laver du et ekstra stykke krydret kylling eller måske en den grillede laks, så der topnem måltidssalat til madpakken, som kommer til at hive lange øjne efter sig i kantinen 😄😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften ovre på bloggen (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 
⁉️Noo! Ingen asparges i grøntafdelingen? Eller bare ikke vild med de grønne kammerater? Hiv de grønne bønner med hjem. Både friske og frosne dur også perfekt i salaten. 

 

#aftensmadinspiration #nemmad #madinspiration #sundmad #madpakke
Gæt et jordbærdyr? 😄 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Gæt et jordbærdyr? 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, min indre 5 årige Louise har været banen igen med sukkerøjne, som bare gør alt sjovere ☺️ ..også de klassiske chokoladedyppede jordbær!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4 ingredienser:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
☀️Jordbær
☀️Smeltet chokolade 
☀️Sukkerøjne
☀️M&M’s i gul
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.. en anelse fingerfærdighed, smule tålmodighed og så er der fine jordbærfugle 🍓

Og hey, giver du fuglen en af de der små bordpynts studenterhuer på, så kunne den i snæver vending næsten gå som den ugle, den egentlig var tiltænkt som. Sådan da 🙈 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#jordbær #børnikøkkenet #frugtdyr #snack #appetizers #kidsfoodideas #partyfood #madtilbørn
Har du været på de første jordbær? 😀 ⠀⠀ Har du været på de første jordbær? 😀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ellers så nap den første (liiidt syrlige) bakke og kast på den her lækre omgang af en bagt cheesecake med dobbelt op på jordbær! Yup, både i den friske version på toppen og lige serveret med en jordbærsauce også 🍓😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er rent sommergilde ..måske i weekenden? ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #cheesecake #bageglæde #danskejordbær #kage #kagetid
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework