Lækker citronkage med birkes, som holder dig saftig og dejlig i flere dage. Birkes giver en skøn smag og knasende bid til den friske kage med citron
De her varme tider gør fredagskagen til en udfordring for mig, ikke bare på appetitfronten, men også ved tilberedning.
Mørdej er helt udelukket i mit varme køkken og ligeledes alt med creme, chokolade og noget med et smeltepunkt. Det er simpelthen blevet fysisk umuligt at holde en kage bare nogenlunde i live og ikke mindst spiselig.
Så jeg vendte hovedet sydover og hvad fangede mit blik. Citronkager i massevis – syrlige, tørre og helt igennem perfekte til en fredagstreat. Som ja, er et must i min uge.
Opskrifterne jeg researchede på var flest amerikanske og australske. Jeg ved ikke helt hvordan de kommer frem til at kalde kagen for et brød, hvilket 95% gør.
Well, det har form som et brød, men så stopper lighederne vist også der. For med den mængde af sukker alle opskrifterne indeholdt, kan jeg kun kaste “kage”, som betegnelse på.
Det er kulturelt, jeg ved det, jeg ved det.
Og man må jo også gerne tage to gange når noget hedder brød, så jeg er helt med på fidusen. Trods alt og et ekstra stykke i udsigte, har jeg altså kastet “kage”-betegnelse på min udgave og holdt mig til de danske standarder.
Man kunne fristes til at kalde citronkage med birkes. Brødet. Herligheden – for en citronmåne. Men nææ nej, for kagen er faktisk ikke helt så “våd”, som en citronmåne. Måske har de lidt ret i det med brødet. Hvad hedder mellembetegenlsen egentlig? Altså den mellem brød og kage?
Hmm…
Nuvel, kagen er lidt mere tør og lidt mere aromatisk, derudover gør birkes den lidt mere raffineret.
Uhh, det lyder fint, ikke?
Men den er nu god nok, de gør at den får en meget passende mængde bitterhed ind. Samt går ualmindeligt godt til en kop iste, hvis man skulle have de lyster.
Og et tip her til sidst.
Husk lige at tjekke gebisset efter et stykke citronkage med birkes inden du vandrer videre på fredagsfærd – der kunne jo sidde et birkes. I hver tand ;)

Ingredienser
- 200 g mel
- 2 spsk birkes
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 225 g sukker
- 2 spsk revet citronskal
- 115 g smør, stuetemp.
- 3 æg
- 1/2 dl cremefraiche 38%
- 1/2 dl mælk
- 1/4 dl citronsaft
Sådan gør du
- Bland mel, birkes, bagepulver og salt sammen i en skål.
- Pisk sukker og citronskal i en anden skål, til det bliver en fugtig masse.
- Tilsæt smør og pisk til det er luftigt.
- Kom æggene i et af gangen og pisk godt mellem hvert æg.
- Bland mælk og cremefraiche sammen.
- Tilsæt halvdelen af melblandingen + mælkblandingen + citronsaft til smør/sukkeret og pisk det sammen.
- Tilsæt den anden halvdel og pisk det til en jævn del.
- Kom dejen i en smurt springform, 20 cm diameter (eller brødform)
- Bag kagen ved 180 grader i 15 minutter. Hvis den begynder at tage for meget farve, så læg et stykke sølvpapir over og bag den yderligere 15 minutter til den er gennembagt.
- Lad den afkøle på en bagerist.
- Server lun.
Hvor mange stykker/personer er den til?
Hej Sofie,
Det er lidt svært at svare på, da det helt kommer an på, hvor mange (og hvor store) stykker hver person spiser – men jeg tænker, at der sagtens er til eftermiddagskaffen plus 2-4 gæster ☺️
God bagelyst!
Hej,
Jeg skal lave lidt forskellige kager til min datters barnedåb – og er derfor på udkig efter frysevenlige kager, der kan laves i forvejen. Mit spørgsmål er derfor, om denne kage kan fryses? :)
Mvh Julie
Hej Julie
Det kan den sagtens :)
Mange hilsner
Louise
Hej Louise. Hvis jeg vil lave en hel bradepande, hvor mange gange tror du så jeg skal gange med? Jeg tænker selv 2,5 måske. Tror du desuden en hindbær frostning ville gå godt til? Skal lave den til en kollega som elsker syrlige/friske kager
Hej Julie,
Jeg tænker også cirka 2,5-3 gange. Jeg har ikke testet kagen i den størrelse, men jeg tænker, at du skal passe på med, at den ikke bliver for høj, for så kan det være svært at få gennembagt.
Det vil da være super lækkert med en hindbærfrostning 🙂
Lad mig høre, hvordan resultatet bliver – også gerne med kagen i stor størrelse 🙂
Fantastisk kage. Tusind tak for opskrift :-)
Jeg har bagt denne kage til aften, men er i tvivl om 2 ting. Pisker du stadig med elpisker, når du tilsætter mel osv.? Eller pisker du med almindeligt piskeris? Skal den have 15 min. i ovnen eller en halv time?
Jeg skal først smage på kagen i morgen på arbejde, men synes den ser lidt kompakt ud! Håber dog at den er god, da det er min plan at bage den på lørdag, når jeg holder min 30 års fødselsdag. Tak for en fed side!:)
Hej Maria
Jep, jeg pisker det med elpisker på lav hastighed, altså virkelig lav (som hvis man selv rørte dem).
Den skal have ca. 30 minutter i alt. 15 minutter uden folie og 15 min under folie – hvis din ovn bager hårdt (som min gør).
Hmm, den skal ikke være meget kompakt, men lidt. En mellemting mellem et brød og en kage. Håber det faldt i din smag :)
Jeg har fået en dille med at bage i microovn her i varmen. Det er helt vildt så hurtigt det går. Under 10 min. fra start til kage og uden overophedning af køkkenet. Det kan godt være citronkage skal være den næste udfordring. Elsker citron og har næsten lige lavet lemoncurd i microovn også.
Kh.
Anne-Marie
Nææ, det er da smart. Bruger du bare en almindelig mikroovn eller en med mange indstillinger? Er sikker på citronkagen er en god kandidat til næste projekt – haps den er god på varme dage :)