• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Gammeldags fastelavnsboller med marcipan

Gammeldags fastelavnsboller
Bedre sent end aldrig! I fredags var den årlige fastelavnsbollebagning i gang herhjemme og nu er de her endelig. Lækre, syndige gammeldags fastelavnsboller med snakset fyld. Ligesom de skal være – hverken mere eller mindre.

Gammeldags fastelavnsboller  består jo af vaniljecreme og syltetøj – den udgave er vi vist alle enige om. Og det er da også den variant jeg troligt bager hver evig eneste år.
Meeen i år skulle der alligevel leges lidt med fyldet og det blev til hele 4 varianter. Bare rolig!! Ikke noget sundhedsstads. Jeg ved ikke hvad det er i år, men pludselig er der “grove” fastelavnsboller og mistænkeligt fyld af …host…hytteost!! Arhmen, jeg er faktisk lidt foraget. Bevares, innovation skal der til, men nogle ting er hellige i min bog; heriblandt fastelavnsboller ;)

Er du ej heller overbevist om hytteostens indtog i fastelavnsboller lavet på rug, så er her en fuldfed fastelavnsbolle med en (næsten) hel smørpakke og fyld op til begge ører. Fyldet? Ja, det er frit valg på alle hylder.

1. Marcipan/chokolade med revet citronskal
2. Marcipan/chokolade med lakridspulver 
3. Lemoncurd 
4. Bær-kompot med vanilje

 Gammeldags fastelavnsboller

Jeg har alle dage været en glad vaniljecreme-pige, men den sidste tid må jeg se i øjnene at mine smagsløg har forrådt mig. Ud af et blå er det tør-kager og marcipan som stjæler mine søde stunder. Well…en klassiske fastelavnsbolle med creme, syltetøj og flødeskum har jeg da klemt ned i februars løb. Antallet springer vi let og elegant henover ;)

Min fastelavnsweekend blev desværre ikke brugt i det store udklædningsskrud (selvom det sikkert vil være en prægtigt syn!). I stedet med fadøl i hånden og musik på scenen. En god koncert går man aldrig fejl af – og når den så også bliver afviklet på hjemmebane i Frederikshavn, så er der smil over hele femøren. Jo tak, lidt flere af sådanne weekends :)

Har I fået bagt årets gammeldags fastelavnsboller? Eller blev det en bagersvend med hele molevitten?

Relateret: Klassiske fastelavnsboller


Gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller

Print opskrift Pin opskrift

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1,5 dl sødmælk
  • 200 g smør
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ca. 450 g hvedemel

Fyld

  • 200 g marcipan
  • 100 g chokolade

Sådan gør du

  • Smelt smør og mælk i en lille gryde til det er lillefingervarmt
  • Smulr gær i en skål og hæld mælk/smør over og rør gæren ud.
  • Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme.
  • Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
  • Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
  • Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 mm.
  • Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
  • Kom en 1 cm klump marcipan og 1 cm chokolade på stykkerne.
  • Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten – pensl evt. med lidt æg.
  • Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 minutter.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
  • Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
  • Lad dem afkøle lidt inden de pyntes med glasur og serveres.

Find også opskriften i min app!Download Louiogbearnaisens opskrifts-app

Gammeldags fastelavnsboller

 

Previous Post: « 10 myter om “Ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service”
Next Post: // Mexicansk bønnesalat »

Reader Interactions

Comments

  1. Malene H

    Hvor ser de gode ud! Og hvor elsker jeg dog det fad de står på :-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tak – de er også en skøøn følgesven til kaffen :)

  2. Anne-Marie Andersen

    Jeg har intet imod den gammeldags fastelavnbolle med snask og fedt, men min mave, av, av. Jeg får desværre noget medicin der giver mavesyre og det går skidt sammen med fedt. Så mine fastelavnsboller blev sundere i år, men da med creme og remonce og ikke hytteost. Jeg er faktisk blevet ret vild med banan og lidt fiberhusk i dejen, de gør underværker for bageegenskaberne og den friske bløde krumme. Så for min skyld må de gerne være sundere, så længe de smager mindst lige så godt eller bedre.
    Prøv gerne, de kan varmt anbefales:
    http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/335/Fastelavnsboller

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Øv, hvor ærgerligt med medicinen :( Meen godt du stadig kan trylle lidt med de gammeldags fastelavnsboller, så du også kan nyde et par stykker :)

  3. Fru Kofoeds Køkken

    Enig, fastelavnsboller skal være fastelavnsboller og intet andet. Hele konceptet er jo, at de skal være vildt syndige. Derfor vil jeg hellere undvære helt i år, hvor jeg ikke spiser brød, end jeg vil begynde på et eller andet sundhedscrap med hytteost og loppefrøskaller ;-) Det er så måske lidt selvpineri at sidde og glo på dine superlækre fastelavnsboller – så det vil jeg straks stoppe med ;-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Puuuh, at undvære fastelavnsboller, det er godt nok sej viljestyrke :) Hehe, bare en smule selvpineri – men bare rolig, der er hellere ikke flere tilbage – de er i min mave ;)

  4. Lene

    Uh, de gammeldags er de bedste synes og dem har jeg også bagt i år – både med vanillecreme og med marcipanremonce. Jeg har dog også kastet mig ud i svenske semlor. De kunne godt blive en ny favorit, men jeg vil eksperimentere lidt med fyldet, tror jeg. Dine ser lækre ud :)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Årh ja, de svenske semlor var også min plan i år, de lyder alt for lækre. Mon ikke fastelavn varer lige til påske….?

  5. Lulu

    Jeg fik også bagt fastelavnsboller, og jeg er helt enig! Når det skal være fastelavnsboller, skal det også være de gode gamle :-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs m Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs med mandelflager fyldt med hjemmelavet syrlig, sød lemoncurd og luftig mascarponecreme. Et vif’ flormelis og du har en slambert af en #fredagskage ☺️ Go’ weekend 💛
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #roulade #citronkage #kagetid #sødesager #cakeroll #lemoncurd #lemoncake #easycake #droolclub #foodphotography #madfotografering #beautifulcuisines
Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - me Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - men uden, den er ‘hrøøh’-tør eller hænger fast i tænderne 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den #fredagekage, som du springer på, når du finder det der glas halvspiste, grattede nutellaglas bagerst i køkkenskabet i morgen, fordi foråret har givet en ustyrlig lyst til den helt store oprydning og netop halvvejs har du egentlig mere lyst til at smide dig i et lunt hjørne på terrassen med uldsokkerne på og skoldhed kaffe inkl. kage 😄. ⁠⁠
⁠⁠
Der kan du 100% finde mig midt i ryd-ud-i-tætpakket-fra-gulv-til-loft-skur-projekt i weekenden 🙈. ⁠⁠
⁠⁠
Nutellakagen, den finder du ovre på bloggen + en køreklar plan til, hvis du lige vil give kagen et nøk op med is og chokoladesauce 👀. ⁠⁠
⁠⁠
Hvad med dig? Er du også ude i en forårsrengøring i weekenden?⁠⁠
⁠⁠
(📸 Foodstyling: Kan du huske de #21foodstylingtips? Vi er på det allerførste tip her med den minimalistiske styling af nutellastængerne 👋)⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#bageglæde #kage #bagetid #vibager #kageinspiration #madfotografering #nutellacake #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #recipeoftheday #treatyourself #droolclub
Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang (krads) jalapeno-dressing ☺️

Perfekt når man har hængt bag en mikrofon hele dagen og stemmebåndet er lidt tyndslidt 😅 (Vi er i fuld gang med fuld make-over af “Online fotokursus for begyndere” og det betyder massevis af nye videoer 🎬🙌)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fotokurset kan du læse om her (link i bio @louiogbearnaisen). Opskriften, den finder du i appen og på bloggen 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Drøngod til dig, som er klistret til Zoom, Skype eller Team og også lige skal have smurt stemmen igen 🙈 Og dig, der napper en kødfri-dag, en god side-kammerat til den grillede laks eller bare er på en hurtig 25 minutters aftensmad 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, den kan klare det hele. Både på
mæthed, skarp, frisk dressing og det der bagte blomkål. Det kan altså noget, det blomkål: Buketterne bliver lækre møre – helt uden “udkogthed” og lugten af “kål” ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(❗️Ey, er du tidligere kursusdeltager på OFK, så får du selvfølglig gratis hele kursusopdateringen til “Online fotokursus for begyndere” når det ligger klar 😀📫)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #nemmad #chickpeasalad #cauliflowerrecipes #blomkål #roastedveggies #healthylunchideas #quinoasalad #madfotografering #madfotograf #madinspiration #frokosttid #vegetarisk
Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og k Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og knasende nødder. Og så lige svitset hurtigt i hvidløg og tilsat en skvis syrlig æbleeddike 💚
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfekt tilbehør til frikakadellen, plantedellen eller den store, lækre karbonade (Uf, den er min svaghed! 🙈)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uh, eller en fyldt mørbrad med pesto, soltørrede tomater og feta her i weekenden 🍷☺️ De grønne bønner på panden dur som nemt tilbehør til det meste - nap dem i appen og på bloggen nu (link i bio) + 6 tips til, hvordan du kan spiffe dem endnu mere op 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #nemaftensmad #tilbehørtilaftensmaden #grønnebønner #madinspiration #hverdagsmad #foodandwine #easydinner #eatplants #foodphotography #madfotograf #madfotografering
Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til en omgang #meatfreemonday 🙌😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eller bare en lækker mini-aften i Marokko, med duftende krydderier, varme helt ud i tæerne og drømmerier om lune himmelstrøg ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du en tagine i gemmerne, så dur retten ret godt deri. Ellers så griber du bare den helt store gryde, som her og tømmer køkkenskabene for krydderier og de andre gode sager 😊👉 Tjek hele listen i appen og ovre på louiogbearnaisen.dk
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #madinspiration #maroccanfood #nemaftensmad #vegetarmad #easydinner #sundmad #pumpkinrecipes #onmytabletoday #aftensmadsinspiration #kødfri #vegetarian #foodandwine #eatyourveggies
FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠ ⁠⁠ FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠
⁠⁠
2 måneder med stride kålsalater og utallige fastelavnsboller.⁠⁠
⁠⁠
Vi trænger til en klassiker. Sådan en heftig, snasket sag, som bare er ligetil. Ingen dikkedarer.⁠⁠
⁠⁠
Kanelsnegle – den ultimative klassiker. Her hevet i et fad, så du ikke skal bøvle med en bageplade smurt ind i fyld 😅⁠⁠
⁠⁠
Skal du have en snegl med?⁠ 👋⁠
⁠⁠
Og til dig, som fulgte med på #21foodstylingtips i januar: Kan du lure, hvilket tip, som er brugt her?⁠⁠
⁠⁠
Yup, vi er på #12, den med hånd-teknikken, så der kan indstilles kamera og fokus på motivet, som hånden holder. Det betyder, at kanelsneglen her står ovenpå ...en tændstikæske 😉⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#baking #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #fredagskage #cinnamonbuns #louiogbearnaisen #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #kagetid #bageglæde #treatyourself #kanelsnegle #kageinspiration
Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag ☺️. ⁠⁠
⁠⁠
Okay, sådan en flødekammeraet af en fastelavnsbolle 😋 Men lige der, der er det nu 4 årige projekt "bag sådan en" stadig på .. to-dolisten 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dem klarer bageren lidt endnu. I stedet så napper jeg en omgang gammeldags fastelavnsboller - både dem med remonce og dem med vaniljecreme. Det er jo fastelavnsweekend 🙌😊 (og hey, også sidste chance, hvis du skal med på Foodstyling Masterclass - vi slutter søndag ⏰)⁠⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvilken slags fastelavnsbolle er din favorit? 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fastelavnsboller #fredagskage #gammeldagsfastelavnsboller #fastelavn #bageglæde #bagetid #kageinspiration #madfotografering
“Foodstyling handler kun om at style mad, som al “Foodstyling handler kun om at style mad, som allerede er pæn."⁠⁠
⁠⁠
Du ved, pæne kager, farvestrålende salater og dugfriske råvarer.⁠⁠
⁠⁠
Ikke på min vagt! ☺️⁠
⁠⁠
No way! Det skal ikke være sådan, at du ikke udvikler, fotograferer og deler en opskrift eller mad fordi det ikke umiddelbart er “fotogent”!⁠
⁠⁠
Måske har du allerede lagt planen om at dele din berømte Boeuf bourguignon på hylden. Retten rocker ellers hitlisterne her i den sibiriske kulde 😄❄️⁠
⁠⁠
Om du bruger den på din madblog, til at sælge grydelapper eller du har den perfekte udskæring kød på din webshop, som du gerne vil vise i retten.⁠⁠
⁠⁠
Madbilleder performer 📸⁠
⁠⁠
På Foodstyling Masterclass handler det om at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele. Vi arbejder med alt mad. Både ovnretter, brun mad og yrk(!) gryderetter. Det handler om, hvilke teknikker, strategier og redskaber som virker og hvordan du bruger dem 🙌⁠
⁠⁠
Og jeg har en ekstra bonus til dig i dag, for at gøre det endnu nemmere med de lidt bøvlede retter.⁠⁠
⁠⁠
10 Foodstylingsituationer: Vi gennemgår 10 foodstylingsituationer (drinks, gryderetter, sandwich mv), hvor du få gode råd til det, du skal være opmærksom på, guides til kameraindstilling, tips til lys, komposition og placering af motiv og alle de hemmelige tips og tricks til foodstyling.⁠⁠
⁠⁠
Du får den oveni i dit kursus. For at gøre det endnu enklere for dig,  at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele.⁠⁠
⁠
klik på link i bio (@louiogbearnaisen ) og nap hele molevitten nu ⁠👉⁠
⁠⁠
Har du holdt dig fra bestemte opskrifter eller mad, fordi du synes det var bøvlet at fotografere og style?⁠ 👀⁠

⁠⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #simremad #slowcooking #aftensmad #comfortfood #foodstylist #foodstylingandphotography #madfotografi #foodstylingmasterclass #foodandwine #lækkermad #onmytabletoday 
⁠⁠
⁠⁠
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework