• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Gammeldags fastelavnsboller med marcipan

Gammeldags fastelavnsboller
Bedre sent end aldrig! I fredags var den årlige fastelavnsbollebagning i gang herhjemme og nu er de her endelig. Lækre, syndige gammeldags fastelavnsboller med snakset fyld. Ligesom de skal være – hverken mere eller mindre.

Gammeldags fastelavnsboller  består jo af vaniljecreme og syltetøj – den udgave er vi vist alle enige om. Og det er da også den variant jeg troligt bager hver evig eneste år.
Meeen i år skulle der alligevel leges lidt med fyldet og det blev til hele 4 varianter. Bare rolig!! Ikke noget sundhedsstads. Jeg ved ikke hvad det er i år, men pludselig er der “grove” fastelavnsboller og mistænkeligt fyld af …host…hytteost!! Arhmen, jeg er faktisk lidt foraget. Bevares, innovation skal der til, men nogle ting er hellige i min bog; heriblandt fastelavnsboller ;)

Er du ej heller overbevist om hytteostens indtog i fastelavnsboller lavet på rug, så er her en fuldfed fastelavnsbolle med en (næsten) hel smørpakke og fyld op til begge ører. Fyldet? Ja, det er frit valg på alle hylder.

1. Marcipan/chokolade med revet citronskal
2. Marcipan/chokolade med lakridspulver 
3. Lemoncurd 
4. Bær-kompot med vanilje

 Gammeldags fastelavnsboller

Jeg har alle dage været en glad vaniljecreme-pige, men den sidste tid må jeg se i øjnene at mine smagsløg har forrådt mig. Ud af et blå er det tør-kager og marcipan som stjæler mine søde stunder. Well…en klassiske fastelavnsbolle med creme, syltetøj og flødeskum har jeg da klemt ned i februars løb. Antallet springer vi let og elegant henover ;)

Min fastelavnsweekend blev desværre ikke brugt i det store udklædningsskrud (selvom det sikkert vil være en prægtigt syn!). I stedet med fadøl i hånden og musik på scenen. En god koncert går man aldrig fejl af – og når den så også bliver afviklet på hjemmebane i Frederikshavn, så er der smil over hele femøren. Jo tak, lidt flere af sådanne weekends :)

Har I fået bagt årets gammeldags fastelavnsboller? Eller blev det en bagersvend med hele molevitten?

Relateret: Klassiske fastelavnsboller


Gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller

Print opskrift Pin opskrift

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1,5 dl sødmælk
  • 200 g smør
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ca. 450 g hvedemel

Fyld

  • 200 g marcipan
  • 100 g chokolade
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Smelt smør og mælk i en lille gryde til det er lillefingervarmt
  • Smulr gær i en skål og hæld mælk/smør over og rør gæren ud.
  • Tilsæt sukker, æg og kardemomme.
  • Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
  • Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
  • Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 mm.
  • Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
  • Kom en 1 cm klump marcipan og 1 cm chokolade på stykkerne.
  • Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten – pensl evt. med lidt æg.
  • Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 minutter.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
  • Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
  • Lad dem afkøle lidt inden de pyntes med glasur og serveres.

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)


Gammeldags fastelavnsboller

 

Previous Post: « 10 myter om “Ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service”
Next Post: // Mexicansk bønnesalat »

Reader Interactions

Comments

  1. Mai-Britt Villesen

    Du skriver: “Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme”, men salt nævnes ikke i ingredienslisten. Hvor meget skal der i?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mai-Britt,

      Der skal faktisk ikke salt i den her opskrift, da der bruges en hel del saltet smør. Så det er en fejl – det beklager jeg. Jeg får det rettet med det samme.

      Hvis du gerne vil have salt i, kan du tilsætte det 1/2 tsk sammen med mel.

      God bagelyst!

  2. Malene H

    Hvor ser de gode ud! Og hvor elsker jeg dog det fad de står på :-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tak – de er også en skøøn følgesven til kaffen :)

  3. Anne-Marie Andersen

    Jeg har intet imod den gammeldags fastelavnbolle med snask og fedt, men min mave, av, av. Jeg får desværre noget medicin der giver mavesyre og det går skidt sammen med fedt. Så mine fastelavnsboller blev sundere i år, men da med creme og remonce og ikke hytteost. Jeg er faktisk blevet ret vild med banan og lidt fiberhusk i dejen, de gør underværker for bageegenskaberne og den friske bløde krumme. Så for min skyld må de gerne være sundere, så længe de smager mindst lige så godt eller bedre.
    Prøv gerne, de kan varmt anbefales:
    http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/335/Fastelavnsboller

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Øv, hvor ærgerligt med medicinen :( Meen godt du stadig kan trylle lidt med de gammeldags fastelavnsboller, så du også kan nyde et par stykker :)

  4. Fru Kofoeds Køkken

    Enig, fastelavnsboller skal være fastelavnsboller og intet andet. Hele konceptet er jo, at de skal være vildt syndige. Derfor vil jeg hellere undvære helt i år, hvor jeg ikke spiser brød, end jeg vil begynde på et eller andet sundhedscrap med hytteost og loppefrøskaller ;-) Det er så måske lidt selvpineri at sidde og glo på dine superlækre fastelavnsboller – så det vil jeg straks stoppe med ;-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Puuuh, at undvære fastelavnsboller, det er godt nok sej viljestyrke :) Hehe, bare en smule selvpineri – men bare rolig, der er hellere ikke flere tilbage – de er i min mave ;)

  5. Lene

    Uh, de gammeldags er de bedste synes og dem har jeg også bagt i år – både med vanillecreme og med marcipanremonce. Jeg har dog også kastet mig ud i svenske semlor. De kunne godt blive en ny favorit, men jeg vil eksperimentere lidt med fyldet, tror jeg. Dine ser lækre ud :)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Årh ja, de svenske semlor var også min plan i år, de lyder alt for lækre. Mon ikke fastelavn varer lige til påske….?

  6. Lulu

    Jeg fik også bagt fastelavnsboller, og jeg er helt enig! Når det skal være fastelavnsboller, skal det også være de gode gamle :-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der krakelerede top 🍪 Allerbedst med en kop kaffe i den ene hånd og 1, 2, 3 styk i den anden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..Hvis du altså er kæmpe cookie-fan 😄 For de er heftige, de her brownie cookies og over-size – ligesom sådan en cookie skal være ☺️ Jeg ville skippe frokosten, så der er rigelig plads! 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskrift? Find opskriften på de intense chokolade cookies på bloggen nu (link i bio og min story) og på 20 minutter, så har du cookies 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#cookies #kageinspiration #chocolatecookies
100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework