• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Alt om “Ernæring og Sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service” (Del 1)

bagels-3

Weekenden her er dedikeret til uddannelse på bloggen. Og da der jo ikke findes noget bedre end at tale om en selv, så er det selvfølgelig min uddannelse vi træder rundt i ;) Jeg får rigtig, rigtig mange spørgsmål om min uddannelse og et dybdegående svar kræver en del, så nu har jeg vist lovet længe nok at få lavet et indlæg på bloggen. Det er her nu!

Jeg har før skrevet om min uddannelse-historie, nu tager vi fat på hvor jeg er nu. Så til alle jer som skal ud i uddannelsesjungle, jer som bare er ræve-nysgerrige og alle jer, som måske har et job til mig senere – her er min uddannelse.
Da sådan noget ikke kan gøres kort,  har jeg delt det op over 2 indlæg på bloggen; basis del og speciale del. Derudover et sidste bette indlæg med mine råd og fremtidsplaner. Jeg kommer ikke ind på praktiske oplysninger, såsom uddannelsessteder, ansøgning, gennemsnit og al det som rent faktisk kan læses på www.ug.dk og de enkle uddannelsesinstitutioner. Det som jeg vil fortælle om er hvad jeg rent faktisk har brugt tiden på, hvad jeg har lært og ja, mit udbytte. Har I spørgsmål, så hold Jer ikke tilbage med at smide en kommentar eller en mail til mig. Intet er for småt, for pinligt eller for irriterende. Jeg har selv stået i valg-situationen og ved hvor vigtig det er med information og spørgsmål. Så go, go, go…

Here we go med det reelle indlæg.

Jeg læser Professions bachelor i Ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevare og service. Ganske enkelt, ikke ? :)

Og hva’ faen betyder det, så? Det er en 3,5 årig uddannelse, hvor de 2 år er basis og de 1,5 år er speciale. Her kan vælges mellem 3 linjer; Klinisk diætist, Sundhedsfremme, forebyggelse og formidling og ledelse, fødevare og service. Før har uddannelsen været opdelt i 6 linjer, men er nu samlet i 3, hvilket kan virke lidt forvirrende da mange kun kender de forrige.
Der er mulighed for at tage en kandidat efterfølgende, uddannelsen er SU-berettiget og den findes i Århus, Haderslev, Sorø og København. Gennemsnittet er sindsygt i Århus som kun tager 60 ind årligt, men mere rimeligt de øvrige steder. Og vigtigt! Det kræver kemi C at blive optaget. Et godt råd; tag kemi B, hvis du kan – især i Århus er kemi-delen meget omfattende for hele uddannelsen. Så langt, så godt. Det blev lige lidt praktisk alligevel.

Jeg har opdelt beskrivelserne i moduler, da det er sådan uddannelsen er opbygget. Hvert modul varer ca. 10 uger og der er 2 moduler på et semester. Hvert modul afsluttes med enten skriftlig eller mundtlig prøve – disse varierer alt efter uddannelsessted. Well, måske kommer det til at virke lidt forvirrende, så hold tungen lige i munden.

 bagels-2

Modul 1: Kost og Sundhed

  • sundhedsfremme og forebyggelse
  • opbygning og funktion af den menneskelige krop, biokemisk og fysiologisk
  • kost, ernæring, fysisk aktivitet og sundhed
  • sociologiske og politologiske teorier til at belyse social ulighed i sundhed
  • sundhedspædagogik

Generelle fag indenfor den menneskelig krop og ernæring. Der læres al basis viden på kemisk og fysiologisk niveau, samt indenfor ernæring og sundhed.

 

Modul 2: Ernæring og læring

  • fysiologiske og biokemiske processer i relation til ernæring
  • kost, rygning, alkohol og motion (KRAM-faktorerne) i relation til sundhed
  • didaktik, lærings- og vejledningsteori
  • kommunikationsteori

Der læres at  identificere læringsbarrierer og -muligheder knyttet til ændring af sundhedsadfærd relateret til ernæring hos individer. Derudover at udarbejde og vurdere vejledningsplaner/kostplaner – især med fokus på ernæringsrelaterede problemstillinger.

 

Modul 3: Fødevare og forbrug

  • udvalgte råvarers egenskaber
  • processen ved fødevare- og måltidsproduktion fra råvare til tilberedt produkt
  • kulinarisk kvalitet
  • fødevaresikkerhed og emballage i forbindelse med fødevare og måltidsproduktion
  • bæredygtighed
  • sensorik
  • forbrug, forbrugerpolitik og markedsføring i relation til relevant lovgivning, herunder vurdere politisk håndtering og regulering af fødevaremarkedet og måltidsproduktion samt forbrugerens og andre aktørers rolle her
  • at tilrettelægge sunde måltider under hensyntagen til bæredygtighed, forbrug, marked og politik

Modulet afsluttes med en mundtlig eksamen hvor alle fagene indgår.

 

Modul 4: Ledelse, kvalitet og miljø

  • ledelses- og organisationsteori
  • kultur og forandringsprocesser i organisationer
  • kvalitet, service, miljø, bæredygtighed og sundhed
  • vurdere sundheds- og miljømæssige problemstillinger i en organisation
  • at iagttage og reflektere over praksis i en organisation med henblik på at igangsætte en forandringsproces indenfor kvalitet, sundhed og miljø
  • at vurdere forhold og problemstillinger vedrørende forandringsprocesser i en organisation

Modulet afsluttes med en gruppeopgave omkring valgfri virksomhed.

 

Modul 5: Tværprofessionel virksomhed

  • Kostundersøgelsesmetoder og kostvurdering
  • Forskellige kostformer i et ernæringsmæssigt perspektiv
  • Etik
  • Sociologi/antropolog

Modulet afholdes sammen med andre mellemlange videregående sundhedsuddannelser. I Århus indbefatter det sygeplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter og biokemikere. Det sætter fokus på, at alle inden for sundhedsområdet skal lære at samarbejde, så diagnose, behandling, pleje og genoptræning sker med størst mulig kvalitet og sammenhæng for den enkelte patient. Al undervisning foregår på tværs af uddannelserne og den afsluttende opgave skrives i gruppe a 5 studerende, heraf 1 fra hver uddannelse. Herefter en mundtlig individuel eksamen.

 

Modul 6: Ernæring og sundhed i formidlingsperspektiv

Fokus på pædagogiske og psykologiske problemstillinger i teori og praktik i forhold til ernæring og sundhed. Der arbejdes med uddannelsespolitik, uddannelsesorganisation og de studerendes egen undervisning og formidling. Der indgår 2 ugers pædagogisk praktik. Jeg brugte denne i en fritidsklub, hvor formålet var at udvikle en madklub for de unge. Modulet bliver afsluttet med skriftlig individuel opgave omkring praktikken.

 

….Og så er basis-delen ovre! Læs mere om speciale-delen imorgen, hvor jeg har fokus på Ledelse, fødevarer og service-linjen.

Previous Post: « Fougasse med hytteost, squash og salvie
Next Post: Alt om “Ernæring og Sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service” (Del 2) »

Reader Interactions

Comments

  1. Camilla

    Nu er det godt nok længe siden indlægget er lavet, men studerer selv ernæring og sundhed og er på modul 5. Kan du huske hvad du snakkede om til den mundtlige eksamen i de 5 minutter man starter med at have selv?

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Camilla

      Nej desværre, det kan jeg simpelthen ikke huske :/

  2. Anna

    Er vild med dette indlæg! Jeg går selv og overvejer dette studie, når jeg engang er færdig med gymnasiet næste år – mange tak ;)
    anna-mad.blogspot.dk
    Knus Anna

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Dejligt at høre du kunne bruge det, Anna :)

  3. Jonna Boe // byjohna.dk

    Super godt indlæg! Det er mit drømmestudie og det var super rart lige at få det forklaret lidt :-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tak – fedt du kunne bruge det :) Krydser fingre for dig :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der krakelerede top 🍪 Allerbedst med en kop kaffe i den ene hånd og 1, 2, 3 styk i den anden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..Hvis du altså er kæmpe cookie-fan 😄 For de er heftige, de her brownie cookies og over-size – ligesom sådan en cookie skal være ☺️ Jeg ville skippe frokosten, så der er rigelig plads! 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskrift? Find opskriften på de intense chokolade cookies på bloggen nu (link i bio og min story) og på 20 minutter, så har du cookies 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#cookies #kageinspiration #chocolatecookies
100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework