• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Gammeldags kringle med stikkelsbær

Gammeldags kringle med stikkelsbær
Så er regnen ankommet og isen kan med fordel udskiftes med lidt bagværk i weekenden. Sommerbærrene vælter frem og de skal ikke gå til spilde – så skynd dig ud og pluk! Forkælelsen kunne med fordel være en gammeldagskringle, som denne.

Da jeg plukkede grønne/gule stikkelsbær i sidste uge sammen med min Mutter, ja, så begyndte hun som så ofte, at snakke om alle de gode sager hun fik som barn med bær. Den dag var det en stikkelsbærkringle, som væltede frem i minderne. Og det skulle hun ikke fortælle 2 gange før det kriblede i mine (revne) fingre. Ja, sådan nogle stikkelsbærbuske er ikke ret imødekommende!

Nå, men Ma’mor blev hevet ind til ekspertise, men men en opskrift fandtes ikke. Den sad nemlig  i min oldemors mangeårs kringlebagningserfaring og sådan noget skrev man ikke ned.

Stikkelsbærkringlen blev dog ved, at hjemsøge mig. Da jeg aldrig har bagt en kringle i mit liv, måtte de gamle opskrifter frem og en rigtig Amo klassisker kunne jo ikke gå helt galt; Skippers fødselsdagskringle kom som kaldet. Jeg lavede en hel del om på mængderne og har yderligere lavet om på dem i opskriften herunder. Man er vel ved at blive rigtig husmor med helt egen kringleopskrift (;

Vi var inviteret til fiskeplatte hos Ma’mor og der skulle kringlen selvfølgelig medbringes. Intet besøg uden kage og kaffe.
Kringlen blevet lavet om morgenen, hvilket gav lidt problemer med kogende varmt kompot, smørdej og 30 grader udenfor – for ikke at tale om brændendevarm nybagt kringle med på tur.
Så et godt råd; kompotten skal være kold inden den kommes i. Og det hjælper også hvis man har tålmodighed til, at jævne den lidt, så den ikke er både varm og flydende (;

BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage – hver gang  Klik her og hent den gratis kageguide

God blev den dog og det er bestemt ikke sidste gang jeg har bagt kringle eller for den sags skyld stikkelsbærkringle. Den er jo genial.

Og det fine, fine stel? Ja, Ma’mor har skabene fyldt med guld og glimmer for en fotograf. Jeg kan slet ikke styre det og kunne snilt kidnappe det hele med til Århus. Okay, jeg prøvede da også, at gemme et par kopper under kjolen, men Ma’mor holdt skarpt øje. Tsk Tsk. Men så må jeg jo bare flytte fotostudiet derned (;

Nyd weekenden med en kringle, jeg vil nyde den med lidt flere bær og gammeldags husmoderhygge.
Jeg har nemlig fået fingre i hvide og lyserøde ribs – de smukkeste perler, samt en hel del røde/lilla stikkelsbær. Jep, jeg er gået helt i selvsving (: Er du?

Gammeldags kringle med stikkelsbær

Gammeldags kringle med stikkelsbær

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid20 minutter
Samlet tid20 minutter

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1 dl vand
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 300 g mel
  • 200 g blødt smør

Stikkelsbærkompot (eller brug et glas stikkelsbærmarmelade

  • 500 g grønne stikkelsbær
  • 1/2 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • Evt. jævning

Remonce

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 100 g marcipan

Top

  • Sammenpisket æg
  • Hakkede hasselnødder
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Start med at lave stikkelsbærkompotten et par timer før - gerne dagen før.
  • Kom stikkelsbær, vand, sukker og vaniljekorn+stang i en lille gryde.
  • Varm det langsomt op og lad det koge igennem til en kompot. Smag til.
  • Jævn kompotten hvis den er for tynd og kom den så i en skål til afkøling.
  • Opløs gæren i lunket vand.
  • Tilsæt sukker, kardemomme og æg.
  • Kom melet i lidt efter lidt til dejen er ensartet.
  • Tilsæt tern af blødt smør til dejen og ælt den ind i den - det tager lidt tid.
  • Kom lidt mel i dejen undervejs. Når dejen er blank, glat og smidig dækkes den til og hæver ca. 45 minutter - til dobbeltstørrelse.
  • Lav remoncen imens. Pisk smør, sukker og marcipan til en ensartet masse.
  • Form dejen til en pølse og rul den ud til en rektangel på cirka 20x75 cm - 0,5 cm i tykkelse.
  • Fordel remoncen i en stribe midt på pladen, i hele pladens længde.
  • Forsæt dernæst med stikkelsbærkompotten på samme måde.
  • Fold siderne ind over fyldet, lad dem overlappe hinanden lidt.
  • Form stangen til en kringle, krans eller bare stænger. Kom den på et bageplade med papir.
  • Pensl med æg og drys med hakkede hasselnødder.
  • Bag kringlen ved 220 grader i cirka. 20 minutter.
  • Tag kringlen ud og lad den afkøle lidt.
  • Server den lun.

Noter

Køb et glas god stikkelsbærmarmelade og brug det istedet for kompot.
Fyldet kan sagtens udskiftet med andet, ex, æblemos, rosiner og makroner.
Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)
BONUS: Den ultimative kageguide, så du får en perfekt kage – hver gang  Klik her og hent den gratis kageguide

Previous Post: « Det er hårdt at være madblogger…
Next Post: Hjemmelavet blandet rød saft »

Reader Interactions

Comments

  1. Sara

    Hej Loui, tak for inspiration – jeg googlede efter måder at bruge mit store stash stikkelsbærmarmelade op på inden der snart kommer nye stikkelsbær og faldt over denne opskrift. Det blev en meget lækker kringle. Jeg må dog give den første kommentator ret – der har sneget sig en fejl ind i mængderne – jeg måtte tilsætte en hel del mere mel før dejen var til at arbejde med, var i hvert fald oppe forbi de 400 g. Det kan jo ske selv for den bedste – prøv og se om ikke du er enig efter næste gang du bager den :)

  2. Pernille Haugenæs

    Jeg havde en del stikkelsbær, som skulle bruges inden de blev for gamle og faldt over din opskrift, som oven i købet er med billeder. Jeg stolede jo på at det var en god opskrift, men resultatet blev mildest talt en katastrofe. Dejen var ikke bare blød, men så lind, at jeg for at redde den blev nødt til at tilsætte meget mere mel inden den kunne rulles ud. Da jeg så skulle have den over på bagepladen, var den for blød til at løfte, så mine fingre gik i gennem. Passer mængderne i opskriften?

    • Loui&bearnaisen

      Hej Pernille

      Ja det gør de og det var dem jeg bagte min kringle efter.
      Jeg ville da aldrig lave en opskrift, hvor mængderne ikke passer – det vil ikke give nogen mening :)

  3. Elsebeth

    Da et liv uden stikkelsbær er et sølle liv for mig, fylder jeg hvert år fryseren med umodne, grønne bær; så kan jeg hele året få min yndlingsgrød og ny forsyning af syltetøj og gelé, begge dele både med og uden en stang kanel eller med vanille. Så du må være forudseende og gemme en pose i fryseren til din fødselsdags-stikkelsbærgrød. Min far ville kun have siet grød, men den ene gang om året måtte han bide i græsset/bærrene :-)
    Det er da også underligt, at man ikke kan købe de små guldklumper frosne i supermarkederne, og at kun få mennesker har dem i haven.

  4. Elsebeth

    Jeg glemte lige mit fif: Strø sukker oven på nødderne, så smelter de fast oven på kringlen.

    • Loui

      Ja, det var egentlig også meningen – ville faktisk have brugt perlesukker for udseendets skyld. Men nødderne hænger faktisk overraskende godt fast i “æggemassen”.

  5. Elsebeth

    Siden min barndom har jeg fået (usiet!) stikkelsbærgrød på min fødselsdag, den 20. juni; da er de første grønne klar til “udnyttelse”. Syltetøj, gelé og andet godt; dog har jeg aldrig prøvet at putte dem i min gode kringle – før nu, altså, hvor du har givet mig den gode, og nærliggende – idé. En god stang vanille eller ditto kanel i “tøjet” er himmelsk godt. Tak for den!

    • Loui

      Mums, du har da vist fødselsdag på det rigtige årstid – stikkelsbærgrød er det bedste :) Øv, det ikke er klar på min i april
      Kringle med stikkelsbær er fantastisk – prøv det, jeg er solgt :)

  6. Rikke

    Ser rigtig god ud.. Har så mange røde stikkelsbærs haven.. Fik forleden dag brugt halvdelen for et på dage siden på stikkelsbær marmelade. Mums det blev godt.,
    Tror du man kan fryse denne kringle?? Vil så gerne få brugt de sidste stikkelsbær..
    Da jeg skal igang med rabarbersirup og marmelade i denne uge.. :-)

    • Loui

      Hej Rikke :)

      Er møg misundelig på dine stikkelsbær i haven! Marmelade, sirup og saft er fantastisk med stikkelsbær, den er jeg også på. Kringlen kan sagtens fryses, det har jeg selv gjort. Da det er en gær dej, fungerer den helt fint med det – du kan evt. varme den lidt i ovnen inden servering . Den er bedst når den er lun :)

  7. La Cucina Nada

    Åhh hvor ser den altså god ud – synes flere deler indlæg og billeder af kringle lige for tiden … det må et tegn til at jeg skal have min kringle-debut snart :-)

  8. a+k

    Yum! Elsker gærdejskager så højt, og stikkelsbær ligeså.

    – Anne

Trackbacks

  1. Fastelavnsboller med remonce og stikkelsbærkompot siger:
    6. februar 2018 kl. 12:50

    […] fastelavnsboller med stikkelsbær kom egentlig ovre fra Loui&Bearnaisen, som har lavet denne gammeldags kringle med stikkelsbær. Sådan har jeg aldrig før tænkt på at bruge stikkelsbær! Hvilket jo er en åbenlys fejl, da de […]

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke Hurtige butterdejssnacks med pesto, ost og skinke 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemme, sprøde og knasende perfekte til weekenden - om det er til det gode glas rødvin, lækre mocktail eller bare som en hurtig happer, når du lige skal prale lidt over for gæsterne, mens de venter på den indbagte mørbrad.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nap opskriften ovre på bloggen (link i profil og story nu)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appetizers #snacks #butterdej #nemmad #puffpastry
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework