• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Hveder med kardemomme

Hveder med kardemomme er tradition før store bededag. Find den bedste opskrift på luftige hvedeknopper med kardemomme herunder.

Sus til opskrift Print opskrift

 

Hveder

Hurra! Årets ultimative bedste dag er her.

Varme hveder spises aftenen før store bededag og er en fantastisk tradition, som er en klar favorit herhjemme. 

En hel dag dedikeret til lyst brød, tandsmør og kaffe. Seriøst, kan det blive bedre?

I formiddags blev årets hveder bagt og det dufter stadig skønt af kardemomme i hele hytten. Jeg bruger den samme opskrift hvert år, hvor jeg ofte tilsætter hvid hvede, så hvederne får lidt mere bid. Men den kan sagtens hives ud og erstattes af almindeligt hvedemel. 

Nu vil jeg brygge en pot kaffe, finde det iskolde smør og spise varme hveder til den helt store guldmedajle.

I dag må man godt nappe 2, 3, 5 ;-)

Hveder

Varme hveder 101

  • Kan mælken udskiftes? Ja, du kan godt erstatte mælk med vand – dog vil det gå lidt udover blødheden.
  • Kan der bruges tørgær? Jep, den friske gær kan sagtens udskiftes med tørgær. Se guiden til bagning med tørgær her.
  • Kan man bage hveder uden gær? Nej, det bliver ikke rigtig godt.
  • Hvad med surdej? Ja da – det giver ikke en gammeldags hvede, men de får mere smag og struktur, hvis du bruger en surdej på hvede.
  • Koldhævede hveder? Brug 5-10 g gær og stil dejen i køleskabet natten over. Tag den ud og lad den “få varmen” 1 time på køkkebordet. Form herefter hvederne og følg opskriften. Du kan også lade hvederne koldhæve efter du har formet dem. Igen så lad dem “få varmen” på køkkenbordet inden, du bager dem.
  • Hvid hvede? Det er en en grov mel, som giver lidt bid til hvederne – du kan sagtens hive den ud og erstatte mængden med almindeligt hvedemel.

 

Hveder i ovn

Helt efter traditionen skal hvederne skæres over og ristes inden de spises. Læg dem på en bagerist og varm dem cirka 8 minutter i ovnen til de er sprøde og gyldne, men stadig bløde i midten. Server dem med smør, ost, spegepølse eller pålæg.

 

Kardemommetjek:

Tjek lige din kardemomme. Næsen ned og duft. Kradser den i næsen? Har du haft den liggende siden jul, så er chancen for den har mistet smagen ret stor.

Og hveder, de skal smage af kardemomme, så sus ud og nap en ny pose kardemomme :)

 

Hveder

Hveder med kardemomme

Luftige hveder med kardemomme
Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid15 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 55 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 2 dl lunken mælk
  • 2 æg
  • 30 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ¾ tsk salt
  • 100 g smeltet smør
  • 60 g hvid hvede, kan erstattes af hvedemel
  • 500-550 g hvedemel
  • 1 æg, til pensling
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Opløs gæren i mælken.
  • I en anden skål piskes æg og sukker sammen.
  • Tilsæt kardemomme og salt til æggemassen og rør det sammen.
  • Kom det smeltede smør og mælke/gær-blandingen i.
  • Rør hvedemelet i lidt af gangen, mens der røres godt.
  • Dejen må ikke blive for tør, den skal være klistret og blank. Ælt dejen sammen ved lav hastighed, hvis du bruger en røremaskine eller bank den godt sammen med en grydeske i hånden. Den skal ikke æltes for meget.
  • Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve ca. 1 time.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord - den skal ikke æltes!
  • Del den i 12 stykker og form dem til boller.
  • Beklæd en lille bradepande med bagepapir og kom bollerne her i. Placer dem, så de kan hæve op af hinanden.
  • Dæk formen til og lad hvederne efterhæve ca. 30 minutter, så de hænger sammen.
  • Pensl med sammenpisket æg.
  • Bag dem ved 225 grader i ca. 15 minutter.
  • Lad dem afkøle lidt på en bagerist inden de brækkes fra hinanden.
  • Servering: Flæk dem og rist dem ved 175 grader varmluft indtil de er sprøde og gyldne. Spis med masser af tandsmør.

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

Previous Post: « Den rosenrøde og blankpolerede blogverden ?
Next Post: Ismageriet (KBH) »

Reader Interactions

Comments

  1. Grete Larsen

    Hej
    Det er lige noget for mig!!!
    Jeg er ikke helt med på hvad hvid hvede er
    Hvis jeg siger Amo eller Gluten er det hvid hved ??
    Hvor køber du hvid Hvede
    Hilsen Grete

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Grete,

      Tak for din kommentar og interesse i den lækre opskrift op hveder :-)

      Når jeg taler om hvid hvede, så er det denne her, jeg mener:

      https://www.valsemollen.dk/produkter/dansk-hvidhvede/ eller den her: https://www.amo.dk/produkter/mel/hvedemel/hvid-hvedemel-1000g/

      Håber det kan hjælpe dig videre – sig endelig til hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)

      Hav en fortsat dejlig dag!

  2. Kenneth

    Hej har prøvet dine hveder de er bare super, jeg har på nettet fundet en kanon opskrift også som jeg syntes du skal prøve 😊 madenimitliv.dk/2014/05/varme-hveder-til-store-bededag

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Kenneth

      Dejligt, at du kunne bruge hvederne.
      Tak for dit input med opskriften.

  3. Mette

    Den BEDSTE opskrift.
    Har nu bagt efter den to gange, og den bliver helt sikkert fundet frem mange år frem, når der skal bages hvede.
    TAK :-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mette

      Yah, dejligt at høre :)

  4. Janne Hansen

    Sikke en lækker opskrift, tak for den! Den bliver helt klart brugt igen til næste år :-) Den var et hit herhjemme og slog de købte hveder samt en anden opskrift vi også prøvede. Så den kan klart anbefales herfra.
    Vi nød dem med lidt forskellig – smør, ost, pålæg og postej. Så de blev fuldt ud nydt på årets eneste dag, hvor hvidt brød er velkommen ;-)

    Svar
    • Loui

      Velbekom, søde :) Ja, det er nemlig super gode og tror ikke jeg lige finder nogle bedre :)
      MUMS, lyder godt med lidt forskelligt – jeg hoppede bare på smørret og ja, masser af hvidt brød ;)

  5. Heidi/foodMAD

    De ser skønne ud! Rigtig god bededag i morgen!

    Svar
    • Loui

      Tak og ilm :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Madpakke-muffins spækket med lige det fyld, du er Madpakke-muffins spækket med lige det fyld, du er vild med - de dur nemlig med det meste 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg gik med laks og spinat. Og nåhr ja, squash, cheddarost og bacon 🥓☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pisk, bland, bag.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og så er der nemme, saftige madmuffins til madpakken, frokosten eller den der brunch, hvor du lige mangler det ekstra hit på sidelinjen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften ovre på bloggen nu (link i bio og story) + 7 ekstra ideer til fyld, som du måske allerede har på lager, som rest i køleskabet eller fryseren 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakkeinspiration #madinspiration #brunchideas #nemmad #madtilbørn #sundmad
Januars hitliste var.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Januars hitliste var..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Lunere himmelstrøg med Marrokansk salat, tomatsuppe til snuen og Havregrynsbarer i kaffepausen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Endnu mere salat med quinoa (for posen er uendelig), den hurtige laks i grøn karry, et smut til Indien med fuld spark til smagsløgene med Tandoori kylling og kæmpehittet pizzapakker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Og så for at slutte helt nemt af efter en liiidt lang og sjasket januar, men alligevel helt på toppen: de der Nutella brownies med kun 3 ingredienser.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad var din favorit i januar? 😀😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nemaftensmad #madpakke #kagetid
Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃 ⠀⠀⠀ Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, det bliver ikke meget nemmere! 

Hiv nutella, æg, mel frem. 

Pisk, vend, bag. 

Og på 20 minutter (inkl. opvask), så har du perfekte brownies 👌

Ikke sådan tandklæbende fudgy. Eller chokoladekage-tør. Niks, men lige med den der helt rigtige konsistens, så de forsvinder i en ruf 😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Nap opskriften på brownies ovre på bloggen nu (link i bio og story) 🤎 ..og jep, de er også gode med både hakket chokolade eller nødder vendt i ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nutellalovers #kage #brownies #nemkage #snack
Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework