• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Hveder med kardemomme

Hveder med kardemomme er tradition før store bededag. Find den bedste opskrift på luftige hvedeknopper med kardemomme herunder.

Gå til opskrift Udskriv

 

Hveder

Hurra! Årets ultimative bedste dag er her.

Varme hveder spises aftenen før store bededag og er en fantastisk tradition, som er en klar favorit herhjemme. 

En hel dag dedikeret til lyst brød, tandsmør og kaffe. Seriøst, kan det blive bedre?

I formiddags blev årets hveder bagt og det dufter stadig skønt af kardemomme i hele hytten. Jeg bruger den samme opskrift hvert år, hvor jeg ofte tilsætter hvid hvede, så hvederne får lidt mere bid. Men den kan sagtens hives ud og erstattes af almindeligt hvedemel. 

Nu vil jeg brygge en pot kaffe, finde det iskolde smør og spise varme hveder til den helt store guldmedajle.

I dag må man godt nappe 2, 3, 5 ;-)

Hveder

Varme hveder 101

  • Kan mælken udskiftes? Ja, du kan godt erstatte mælk med vand – dog vil det gå lidt udover blødheden.
  • Kan der bruges tørgær? Jep, den friske gær kan sagtens udskiftes med tørgær. Se guiden til bagning med tørgær her.
  • Kan man bage hveder uden gær? Nej, det bliver ikke rigtig godt.
  • Hvad med surdej? Ja da – det giver ikke en gammeldags hvede, men de får mere smag og struktur, hvis du bruger en surdej på hvede.
  • Koldhævede hveder? Brug 5-10 g gær og stil dejen i køleskabet natten over. Tag den ud og lad den “få varmen” 1 time på køkkebordet. Form herefter hvederne og følg opskriften. Du kan også lade hvederne koldhæve efter du har formet dem. Igen så lad dem “få varmen” på køkkenbordet inden, du bager dem.
  • Hvid hvede? Det er en en grov mel, som giver lidt bid til hvederne – du kan sagtens hive den ud og erstatte mængden med almindeligt hvedemel.

 

Hveder i ovn

Helt efter traditionen skal hvederne skæres over og ristes inden de spises. Læg dem på en bagerist og varm dem cirka 8 minutter i ovnen til de er sprøde og gyldne, men stadig bløde i midten. Server dem med smør, ost, spegepølse eller pålæg.

 

Kardemommetjek:

Tjek lige din kardemomme. Næsen ned og duft. Kradser den i næsen? Har du haft den liggende siden jul, så er chancen for den har mistet smagen ret stor.

Og hveder, de skal smage af kardemomme, så sus ud og nap en ny pose kardemomme :)

 

Hveder

Hveder med kardemomme

Luftige hveder med kardemomme
Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid15 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 55 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 2 dl lunken mælk
  • 2 æg
  • 30 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ¾ tsk salt
  • 100 g smeltet smør
  • 60 g hvid hvede, kan erstattes af hvedemel
  • 500-550 g hvedemel
  • 1 æg, til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gæren i mælken.
  • I en anden skål piskes æg og sukker sammen.
  • Tilsæt kardemomme og salt til æggemassen og rør det sammen.
  • Kom det smeltede smør og mælke/gær-blandingen i.
  • Rør hvedemelet i lidt af gangen, mens der røres godt.
  • Dejen må ikke blive for tør, den skal være klistret og blank. Ælt dejen sammen ved lav hastighed, hvis du bruger en røremaskine eller bank den godt sammen med en grydeske i hånden. Den skal ikke æltes for meget.
  • Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve ca. 1 time.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord - den skal ikke æltes!
  • Del den i 12 stykker og form dem til boller.
  • Beklæd en lille bradepande med bagepapir og kom bollerne her i. Placer dem, så de kan hæve op af hinanden.
  • Dæk formen til og lad hvederne efterhæve ca. 30 minutter, så de hænger sammen.
  • Pensl med sammenpisket æg.
  • Bag dem ved 225 grader i ca. 15 minutter.
  • Lad dem afkøle lidt på en bagerist inden de brækkes fra hinanden.
  • Servering: Flæk dem og rist dem ved 175 grader varmluft indtil de er sprøde og gyldne. Spis med masser af tandsmør.

Find også opskriften i min app!Download Louiogbearnaisens opskrifts-app

 

Previous Post: « Den rosenrøde og blankpolerede blogverden ?
Next Post: Ismageriet (KBH) »

Reader Interactions

Comments

  1. Grete Larsen

    Hej
    Det er lige noget for mig!!!
    Jeg er ikke helt med på hvad hvid hvede er
    Hvis jeg siger Amo eller Gluten er det hvid hved ??
    Hvor køber du hvid Hvede
    Hilsen Grete

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Grete,

      Tak for din kommentar og interesse i den lækre opskrift op hveder :-)

      Når jeg taler om hvid hvede, så er det denne her, jeg mener:

      https://www.valsemollen.dk/produkter/dansk-hvidhvede/ eller den her: https://www.amo.dk/produkter/mel/hvedemel/hvid-hvedemel-1000g/

      Håber det kan hjælpe dig videre – sig endelig til hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)

      Hav en fortsat dejlig dag!

  2. Kenneth

    Hej har prøvet dine hveder de er bare super, jeg har på nettet fundet en kanon opskrift også som jeg syntes du skal prøve 😊 madenimitliv.dk/2014/05/varme-hveder-til-store-bededag

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Kenneth

      Dejligt, at du kunne bruge hvederne.
      Tak for dit input med opskriften.

  3. Mette

    Den BEDSTE opskrift.
    Har nu bagt efter den to gange, og den bliver helt sikkert fundet frem mange år frem, når der skal bages hvede.
    TAK :-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mette

      Yah, dejligt at høre :)

  4. Janne Hansen

    Sikke en lækker opskrift, tak for den! Den bliver helt klart brugt igen til næste år :-) Den var et hit herhjemme og slog de købte hveder samt en anden opskrift vi også prøvede. Så den kan klart anbefales herfra.
    Vi nød dem med lidt forskellig – smør, ost, pålæg og postej. Så de blev fuldt ud nydt på årets eneste dag, hvor hvidt brød er velkommen ;-)

    Svar
    • Loui

      Velbekom, søde :) Ja, det er nemlig super gode og tror ikke jeg lige finder nogle bedre :)
      MUMS, lyder godt med lidt forskelligt – jeg hoppede bare på smørret og ja, masser af hvidt brød ;)

  5. Heidi/foodMAD

    De ser skønne ud! Rigtig god bededag i morgen!

    Svar
    • Loui

      Tak og ilm :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs m Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs med mandelflager fyldt med hjemmelavet syrlig, sød lemoncurd og luftig mascarponecreme. Et vif’ flormelis og du har en slambert af en #fredagskage ☺️ Go’ weekend 💛
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #roulade #citronkage #kagetid #sødesager #cakeroll #lemoncurd #lemoncake #easycake #droolclub #foodphotography #madfotografering #beautifulcuisines
Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - me Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - men uden, den er ‘hrøøh’-tør eller hænger fast i tænderne 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den #fredagekage, som du springer på, når du finder det der glas halvspiste, grattede nutellaglas bagerst i køkkenskabet i morgen, fordi foråret har givet en ustyrlig lyst til den helt store oprydning og netop halvvejs har du egentlig mere lyst til at smide dig i et lunt hjørne på terrassen med uldsokkerne på og skoldhed kaffe inkl. kage 😄. ⁠⁠
⁠⁠
Der kan du 100% finde mig midt i ryd-ud-i-tætpakket-fra-gulv-til-loft-skur-projekt i weekenden 🙈. ⁠⁠
⁠⁠
Nutellakagen, den finder du ovre på bloggen + en køreklar plan til, hvis du lige vil give kagen et nøk op med is og chokoladesauce 👀. ⁠⁠
⁠⁠
Hvad med dig? Er du også ude i en forårsrengøring i weekenden?⁠⁠
⁠⁠
(📸 Foodstyling: Kan du huske de #21foodstylingtips? Vi er på det allerførste tip her med den minimalistiske styling af nutellastængerne 👋)⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#bageglæde #kage #bagetid #vibager #kageinspiration #madfotografering #nutellacake #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #recipeoftheday #treatyourself #droolclub
Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang (krads) jalapeno-dressing ☺️

Perfekt når man har hængt bag en mikrofon hele dagen og stemmebåndet er lidt tyndslidt 😅 (Vi er i fuld gang med fuld make-over af “Online fotokursus for begyndere” og det betyder massevis af nye videoer 🎬🙌)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fotokurset kan du læse om her (link i bio @louiogbearnaisen). Opskriften, den finder du i appen og på bloggen 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Drøngod til dig, som er klistret til Zoom, Skype eller Team og også lige skal have smurt stemmen igen 🙈 Og dig, der napper en kødfri-dag, en god side-kammerat til den grillede laks eller bare er på en hurtig 25 minutters aftensmad 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, den kan klare det hele. Både på
mæthed, skarp, frisk dressing og det der bagte blomkål. Det kan altså noget, det blomkål: Buketterne bliver lækre møre – helt uden “udkogthed” og lugten af “kål” ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(❗️Ey, er du tidligere kursusdeltager på OFK, så får du selvfølglig gratis hele kursusopdateringen til “Online fotokursus for begyndere” når det ligger klar 😀📫)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #nemmad #chickpeasalad #cauliflowerrecipes #blomkål #roastedveggies #healthylunchideas #quinoasalad #madfotografering #madfotograf #madinspiration #frokosttid #vegetarisk
Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og k Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og knasende nødder. Og så lige svitset hurtigt i hvidløg og tilsat en skvis syrlig æbleeddike 💚
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfekt tilbehør til frikakadellen, plantedellen eller den store, lækre karbonade (Uf, den er min svaghed! 🙈)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uh, eller en fyldt mørbrad med pesto, soltørrede tomater og feta her i weekenden 🍷☺️ De grønne bønner på panden dur som nemt tilbehør til det meste - nap dem i appen og på bloggen nu (link i bio) + 6 tips til, hvordan du kan spiffe dem endnu mere op 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #nemaftensmad #tilbehørtilaftensmaden #grønnebønner #madinspiration #hverdagsmad #foodandwine #easydinner #eatplants #foodphotography #madfotograf #madfotografering
Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til en omgang #meatfreemonday 🙌😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eller bare en lækker mini-aften i Marokko, med duftende krydderier, varme helt ud i tæerne og drømmerier om lune himmelstrøg ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du en tagine i gemmerne, så dur retten ret godt deri. Ellers så griber du bare den helt store gryde, som her og tømmer køkkenskabene for krydderier og de andre gode sager 😊👉 Tjek hele listen i appen og ovre på louiogbearnaisen.dk
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #madinspiration #maroccanfood #nemaftensmad #vegetarmad #easydinner #sundmad #pumpkinrecipes #onmytabletoday #aftensmadsinspiration #kødfri #vegetarian #foodandwine #eatyourveggies
FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠ ⁠⁠ FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠
⁠⁠
2 måneder med stride kålsalater og utallige fastelavnsboller.⁠⁠
⁠⁠
Vi trænger til en klassiker. Sådan en heftig, snasket sag, som bare er ligetil. Ingen dikkedarer.⁠⁠
⁠⁠
Kanelsnegle – den ultimative klassiker. Her hevet i et fad, så du ikke skal bøvle med en bageplade smurt ind i fyld 😅⁠⁠
⁠⁠
Skal du have en snegl med?⁠ 👋⁠
⁠⁠
Og til dig, som fulgte med på #21foodstylingtips i januar: Kan du lure, hvilket tip, som er brugt her?⁠⁠
⁠⁠
Yup, vi er på #12, den med hånd-teknikken, så der kan indstilles kamera og fokus på motivet, som hånden holder. Det betyder, at kanelsneglen her står ovenpå ...en tændstikæske 😉⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#baking #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #fredagskage #cinnamonbuns #louiogbearnaisen #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #kagetid #bageglæde #treatyourself #kanelsnegle #kageinspiration
Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag ☺️. ⁠⁠
⁠⁠
Okay, sådan en flødekammeraet af en fastelavnsbolle 😋 Men lige der, der er det nu 4 årige projekt "bag sådan en" stadig på .. to-dolisten 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dem klarer bageren lidt endnu. I stedet så napper jeg en omgang gammeldags fastelavnsboller - både dem med remonce og dem med vaniljecreme. Det er jo fastelavnsweekend 🙌😊 (og hey, også sidste chance, hvis du skal med på Foodstyling Masterclass - vi slutter søndag ⏰)⁠⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvilken slags fastelavnsbolle er din favorit? 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fastelavnsboller #fredagskage #gammeldagsfastelavnsboller #fastelavn #bageglæde #bagetid #kageinspiration #madfotografering
“Foodstyling handler kun om at style mad, som al “Foodstyling handler kun om at style mad, som allerede er pæn."⁠⁠
⁠⁠
Du ved, pæne kager, farvestrålende salater og dugfriske råvarer.⁠⁠
⁠⁠
Ikke på min vagt! ☺️⁠
⁠⁠
No way! Det skal ikke være sådan, at du ikke udvikler, fotograferer og deler en opskrift eller mad fordi det ikke umiddelbart er “fotogent”!⁠
⁠⁠
Måske har du allerede lagt planen om at dele din berømte Boeuf bourguignon på hylden. Retten rocker ellers hitlisterne her i den sibiriske kulde 😄❄️⁠
⁠⁠
Om du bruger den på din madblog, til at sælge grydelapper eller du har den perfekte udskæring kød på din webshop, som du gerne vil vise i retten.⁠⁠
⁠⁠
Madbilleder performer 📸⁠
⁠⁠
På Foodstyling Masterclass handler det om at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele. Vi arbejder med alt mad. Både ovnretter, brun mad og yrk(!) gryderetter. Det handler om, hvilke teknikker, strategier og redskaber som virker og hvordan du bruger dem 🙌⁠
⁠⁠
Og jeg har en ekstra bonus til dig i dag, for at gøre det endnu nemmere med de lidt bøvlede retter.⁠⁠
⁠⁠
10 Foodstylingsituationer: Vi gennemgår 10 foodstylingsituationer (drinks, gryderetter, sandwich mv), hvor du få gode råd til det, du skal være opmærksom på, guides til kameraindstilling, tips til lys, komposition og placering af motiv og alle de hemmelige tips og tricks til foodstyling.⁠⁠
⁠⁠
Du får den oveni i dit kursus. For at gøre det endnu enklere for dig,  at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele.⁠⁠
⁠
klik på link i bio (@louiogbearnaisen ) og nap hele molevitten nu ⁠👉⁠
⁠⁠
Har du holdt dig fra bestemte opskrifter eller mad, fordi du synes det var bøvlet at fotografere og style?⁠ 👀⁠

⁠⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #simremad #slowcooking #aftensmad #comfortfood #foodstylist #foodstylingandphotography #madfotografi #foodstylingmasterclass #foodandwine #lækkermad #onmytabletoday 
⁠⁠
⁠⁠
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework