• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Hveder med kardemomme

Hveder med kardemomme er tradition før store bededag. Find den bedste opskrift på luftige hvedeknopper med kardemomme herunder.

Gå til opskrift Udskriv

 

Hveder

Hurra! Årets ultimative bedste dag er her.

Varme hveder spises aftenen før store bededag og er en fantastisk tradition, som er en klar favorit herhjemme. 

En hel dag dedikeret til lyst brød, tandsmør og kaffe. Seriøst, kan det blive bedre?

I formiddags blev årets hveder bagt og det dufter stadig skønt af kardemomme i hele hytten. Jeg bruger den samme opskrift hvert år, hvor jeg ofte tilsætter hvid hvede, så hvederne får lidt mere bid. Men den kan sagtens hives ud og erstattes af almindeligt hvedemel. 

Nu vil jeg brygge en pot kaffe, finde det iskolde smør og spise varme hveder til den helt store guldmedajle.

I dag må man godt nappe 2, 3, 5 ;-)

Hveder

Varme hveder 101

  • Kan mælken udskiftes? Ja, du kan godt erstatte mælk med vand – dog vil det gå lidt udover blødheden.
  • Kan der bruges tørgær? Jep, den friske gær kan sagtens udskiftes med tørgær. Se guiden til bagning med tørgær her.
  • Kan man bage hveder uden gær? Nej, det bliver ikke rigtig godt.
  • Hvad med surdej? Ja da – det giver ikke en gammeldags hvede, men de får mere smag og struktur, hvis du bruger en surdej på hvede.
  • Koldhævede hveder? Brug 5-10 g gær og stil dejen i køleskabet natten over. Tag den ud og lad den “få varmen” 1 time på køkkebordet. Form herefter hvederne og følg opskriften. Du kan også lade hvederne koldhæve efter du har formet dem. Igen så lad dem “få varmen” på køkkenbordet inden, du bager dem.
  • Hvid hvede? Det er en en grov mel, som giver lidt bid til hvederne – du kan sagtens hive den ud og erstatte mængden med almindeligt hvedemel.

 

Hveder i ovn

Helt efter traditionen skal hvederne skæres over og ristes inden de spises. Læg dem på en bagerist og varm dem cirka 8 minutter i ovnen til de er sprøde og gyldne, men stadig bløde i midten. Server dem med smør, ost, spegepølse eller pålæg.

 

Kardemommetjek:

Tjek lige din kardemomme. Næsen ned og duft. Kradser den i næsen? Har du haft den liggende siden jul, så er chancen for den har mistet smagen ret stor.

Og hveder, de skal smage af kardemomme, så sus ud og nap en ny pose kardemomme :)

 

Hveder

Hveder med kardemomme

Luftige hveder med kardemomme
Print opskrift Pin opskrift
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid15 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 55 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 2 dl lunken mælk
  • 2 æg
  • 30 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ¾ tsk salt
  • 100 g smeltet smør
  • 60 g hvid hvede, kan erstattes af hvedemel
  • 500-550 g hvedemel
  • 1 æg, til pensling
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Opløs gæren i mælken.
  • I en anden skål piskes æg og sukker sammen.
  • Tilsæt kardemomme og salt til æggemassen og rør det sammen.
  • Kom det smeltede smør og mælke/gær-blandingen i.
  • Rør hvedemelet i lidt af gangen, mens der røres godt.
  • Dejen må ikke blive for tør, den skal være klistret og blank. Ælt dejen sammen ved lav hastighed, hvis du bruger en røremaskine eller bank den godt sammen med en grydeske i hånden. Den skal ikke æltes for meget.
  • Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve ca. 1 time.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord - den skal ikke æltes!
  • Del den i 12 stykker og form dem til boller.
  • Beklæd en lille bradepande med bagepapir og kom bollerne her i. Placer dem, så de kan hæve op af hinanden.
  • Dæk formen til og lad hvederne efterhæve ca. 30 minutter, så de hænger sammen.
  • Pensl med sammenpisket æg.
  • Bag dem ved 225 grader i ca. 15 minutter.
  • Lad dem afkøle lidt på en bagerist inden de brækkes fra hinanden.
  • Servering: Flæk dem og rist dem ved 175 grader varmluft indtil de er sprøde og gyldne. Spis med masser af tandsmør.

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

 

Previous Post: « Den rosenrøde og blankpolerede blogverden ?
Next Post: Ismageriet (KBH) »

Reader Interactions

Comments

  1. Grete Larsen

    Hej
    Det er lige noget for mig!!!
    Jeg er ikke helt med på hvad hvid hvede er
    Hvis jeg siger Amo eller Gluten er det hvid hved ??
    Hvor køber du hvid Hvede
    Hilsen Grete

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Grete,

      Tak for din kommentar og interesse i den lækre opskrift op hveder :-)

      Når jeg taler om hvid hvede, så er det denne her, jeg mener:

      https://www.valsemollen.dk/produkter/dansk-hvidhvede/ eller den her: https://www.amo.dk/produkter/mel/hvedemel/hvid-hvedemel-1000g/

      Håber det kan hjælpe dig videre – sig endelig til hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)

      Hav en fortsat dejlig dag!

  2. Kenneth

    Hej har prøvet dine hveder de er bare super, jeg har på nettet fundet en kanon opskrift også som jeg syntes du skal prøve 😊 madenimitliv.dk/2014/05/varme-hveder-til-store-bededag

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Kenneth

      Dejligt, at du kunne bruge hvederne.
      Tak for dit input med opskriften.

  3. Mette

    Den BEDSTE opskrift.
    Har nu bagt efter den to gange, og den bliver helt sikkert fundet frem mange år frem, når der skal bages hvede.
    TAK :-)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mette

      Yah, dejligt at høre :)

  4. Janne Hansen

    Sikke en lækker opskrift, tak for den! Den bliver helt klart brugt igen til næste år :-) Den var et hit herhjemme og slog de købte hveder samt en anden opskrift vi også prøvede. Så den kan klart anbefales herfra.
    Vi nød dem med lidt forskellig – smør, ost, pålæg og postej. Så de blev fuldt ud nydt på årets eneste dag, hvor hvidt brød er velkommen ;-)

    Svar
    • Loui

      Velbekom, søde :) Ja, det er nemlig super gode og tror ikke jeg lige finder nogle bedre :)
      MUMS, lyder godt med lidt forskelligt – jeg hoppede bare på smørret og ja, masser af hvidt brød ;)

  5. Heidi/foodMAD

    De ser skønne ud! Rigtig god bededag i morgen!

    Svar
    • Loui

      Tak og ilm :)

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Grønt tilbehør til aftensmaden? 👀 Find det h Grønt tilbehør til aftensmaden? 👀

Find det hele eller halve blomkålshoved nede i grøntsagsskuffen. 

Skær ud i skiver. 

Ind i ovnen. 

Bag 25 minutter. 

Top med grøn pesto og pinjekerner. 

(..saltede mandler er også et hit, hvis du ikke lige her pinjekerner på lager og hey, det samme er et gavmildt drys revet ost på toppen inden bagning 😋)

Og du har lækre, nemme (og top hippe) blomkålssteaks, der dur til det meste 😃🙌

#blomkål #tilbehør #nemaftensmad #vegetarianrecipes #vegetarmad #sundmad #madfotograf #madinspiration #söndagsmiddag #madfotografering #cauliflowerrecipes #cauliflowersteak #madspild #buzzfeedfood #onmytabletoday #foodblogfeed #foodstylingandphotography
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework