• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Shortening på dansk

Jeg har før lavet guides omkring nogle af de mange, mange udtryk man kan støde på i udenlandske opskrifter. Det er en jungle, at gennemskue produkterne og finde danske alternativer, så jeg har fået lavet en lille håndfuld guides mere. Den første får du her.

Shortening kan man ofte støde på i amerikanske opskrifter. Det kan være meget nærliggende, at læse det som margarine, men det er det faktisk ikke.
Shortening er et fast, vegetabilsk fedtstof med 100% fedt.  Hvor margarine ligeledes er vegetabilsk fedtstof, men “kun” med 85% fedt, da det indeholder vand.

Dette gør, at hvis man erstatter shortening med margarine, så får bagværket en anden struktur. Ofte bager man cookies med shortening, da det gør dejen meget mere fast og den derved ikke flyder ud – som den ville gøre med margarine. Derudover gør shoretning også en forskel i crumbles til pies og icing. Disse bliver  markant anderledes med shortening.

Shortening kan stortset ikke købes i almindelige danske supermarkeder, men kan købes online i Danmark her; Crisco
Det mest lignende danske alternativ er derfor…svinefedt! Men da dette er et animalsk fedtstof, har det en noget anden smag og jeg vil ikke anbefale, at bruge det som erstatning. Overhovedet!

Palmin kan bruges som erstatning og vil være langt det bedste. Palmin er et vegetabilsk fedtstof fra kokos og ligner derfor shortening, som er lavet af soyabønner og olie. Dog kan man faktisk også finde (australsk) shortening lavet på kokosolie.

Den mest brugte shortening; Crisco

 

 

 

Previous Post: « Kvalmende perfekt weekend…
Next Post: Gryderet med kylling, kikærter og øl »

Reader Interactions

Comments

  1. TIna

    God artikel, Louise

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Tak Tina – dejligt at høre, at du kunne bruge den :-)

      Hav en fantastisk dag!

  2. signe

    Nøj – hvor er jeg glad for at du har fundet ud af, hvad ingredienserne i amerikanske opskrifter dækker over.
    tusind tak for det 😉
    Mvh
    Signe

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Signe,

      Tak for din kommentar og dejligt at høre, du kan bruge artiklen :-)

      Hav en fortsat skøn dag!

  3. Mike

    Har en opskrift på amerikansk majsbrød, hvor de foreslår man man bruger bacon fedt, eller hvis man ikke har bacon fedt kan shortening bruges, så ved sgu ikke hvor meget det har at sige

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mike,

      Tak for input.

      Som nævnt i indlægget anbefaler jeg ikke at man bruger animalsk fedtstof i stedet for Shortening, da det vil give en helt anden smag.

      Men lad os endelig høre om resultatet :-)

      Hav en forrygende dag.

  4. Mike

    Crisco er 100% bomuldsfrø olie. Ikke mere syntetisk end palmin men sikkert lige så usundt, jeg tænker at prøve at lave cornbread med crisco og en portion med palmin og se hvor stor forskellen er.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mike,

      Tak for input.

      Lad os endelig høre om resultatet i en kommentar her på bloggen.

      Hav en skøn dag.

  5. Shab

    Kan man ikke lave shortning ved at varme smør og så når fedtstoffet separere sig fra ‘væsken’ , hælde væsken fra og køle fedtstoffet ned igen?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Shab,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det vil jeg ikke tro, at man kan, da shortening er vegetabilsk og smør er animalsk.

      Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)

      Hav en forrygende dag.

  6. Evy

    Jeg vil så gerne lave klejner, men kan ikke finde ud af hvad palmin er på fransk. Jeg bor i Frankrig. Google Translate hjalp ikke… nogen der kan hjælpe?

    Svar
    • Loui

      Hej Evy,

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg ved desværre ikke hvad palmin hedder på fransk, men måske du kan forklare dem at palmin er kokosfedt og evt. vise dem et billede?

      Jeg håber du finder ud af det – klejner er jo bare så lækre her til jul :-)

      Hav en fotsat god dag.

  7. Tina

    Jeg vil anbefale ALLE at holde sig langt væk fra dette produkt. Det er spækket med transfedtsyrer, der gør stor skade i vores kroppe. Hold jer til økologisk smør emmer kokosolie.

    Svar
  8. Christina

    Hvad med kokosolie? Den fås jo også smagsneutral.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      I australien er shortening lavet på kokosolie. Jeg har ikke selv erfaring med at bruge smagsneutral kokosolie herhjemme.

  9. Mia

    Mon ikke man kan bruge Glee, der kan købes i de fleste arabiske butikker? Det er sojaolie og palmeolie. Nogle har omtalt det som klaret smør. Ved godt at klaret smør ikke er det samme, men de sammenlignede det.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mia

      Det ved jeg sørme ikke – har ikke selv nogen erfaring med Glee.

  10. magnus

    hvad med thickened cream, er det i danmark og hvad hedder det

    Svar
  11. Nathalie Eriksen

    http://www.bagetid.dk/specialvarer/2257-crisco-450-gram.html

    Dansk hjemmeside at købe fra :)

    Svar
  12. Thomas

    Det Crisco lyder godt nok som noget usundt syntetisk klister, hvis man googler lidt… Jeg stemmer på alm. smør og naturlige fedtstoffer :)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Det gør jeg også ;)

  13. Simon

    Shortening er på dansk palmin. Det er et 100% vegetabilsk fedtstof.

    Svar
  14. Ulrika - den glade kagekone

    Kan man ikke bare bruge smør i stedet? Det er da 100 % fedt, eller hva’?
    Kh Ul

    Svar
    • Loui

      Hej Ulrika

      Nej desværre, smør ikke 100% fedt, men ca. 80% og så vand. Derudover er det animalsk fedt og har derfor en anden smag og sammensætning.

    • Ulrika - den glade kagekone

      Så lærte jeg det ;-)
      Har du prøvet at bage med det?

    • Loui

      Hehe, ja, det er altid lidt noget rod med de udenlandske produkter ;)
      Ja, jeg har bagt crumble med det og det giver en ret god tekstur – men er lidt en sjovt produkt i forhold til det vi kender herhjemme :P

    • Brian

      Til bagværk, hvor jeg som oftest foretrækker smørsmagen, bruger jeg klaret smør, som jeg altid har i køleskabet – det er også (tæt på) 100 % fedtstof. Alternativt kan man reducere indholdet af væske i dejen med den del af smørets vægt, som er vand (18 % vægtmæssigt, der sker nok ikke noget ved at runde af til 20 %).

  15. Henriette Roberts

    Jeg har fundet Crisco i Euro Spar i Svogerslev ved Roskilde, de har amerikanske varer og så i Real i Flensborg der har mange udenlandske varer

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs m Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs med mandelflager fyldt med hjemmelavet syrlig, sød lemoncurd og luftig mascarponecreme. Et vif’ flormelis og du har en slambert af en #fredagskage ☺️ Go’ weekend 💛
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #roulade #citronkage #kagetid #sødesager #cakeroll #lemoncurd #lemoncake #easycake #droolclub #foodphotography #madfotografering #beautifulcuisines
Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - me Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - men uden, den er ‘hrøøh’-tør eller hænger fast i tænderne 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den #fredagekage, som du springer på, når du finder det der glas halvspiste, grattede nutellaglas bagerst i køkkenskabet i morgen, fordi foråret har givet en ustyrlig lyst til den helt store oprydning og netop halvvejs har du egentlig mere lyst til at smide dig i et lunt hjørne på terrassen med uldsokkerne på og skoldhed kaffe inkl. kage 😄. ⁠⁠
⁠⁠
Der kan du 100% finde mig midt i ryd-ud-i-tætpakket-fra-gulv-til-loft-skur-projekt i weekenden 🙈. ⁠⁠
⁠⁠
Nutellakagen, den finder du ovre på bloggen + en køreklar plan til, hvis du lige vil give kagen et nøk op med is og chokoladesauce 👀. ⁠⁠
⁠⁠
Hvad med dig? Er du også ude i en forårsrengøring i weekenden?⁠⁠
⁠⁠
(📸 Foodstyling: Kan du huske de #21foodstylingtips? Vi er på det allerførste tip her med den minimalistiske styling af nutellastængerne 👋)⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#bageglæde #kage #bagetid #vibager #kageinspiration #madfotografering #nutellacake #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #recipeoftheday #treatyourself #droolclub
Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang (krads) jalapeno-dressing ☺️

Perfekt når man har hængt bag en mikrofon hele dagen og stemmebåndet er lidt tyndslidt 😅 (Vi er i fuld gang med fuld make-over af “Online fotokursus for begyndere” og det betyder massevis af nye videoer 🎬🙌)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fotokurset kan du læse om her (link i bio @louiogbearnaisen). Opskriften, den finder du i appen og på bloggen 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Drøngod til dig, som er klistret til Zoom, Skype eller Team og også lige skal have smurt stemmen igen 🙈 Og dig, der napper en kødfri-dag, en god side-kammerat til den grillede laks eller bare er på en hurtig 25 minutters aftensmad 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, den kan klare det hele. Både på
mæthed, skarp, frisk dressing og det der bagte blomkål. Det kan altså noget, det blomkål: Buketterne bliver lækre møre – helt uden “udkogthed” og lugten af “kål” ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(❗️Ey, er du tidligere kursusdeltager på OFK, så får du selvfølglig gratis hele kursusopdateringen til “Online fotokursus for begyndere” når det ligger klar 😀📫)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #nemmad #chickpeasalad #cauliflowerrecipes #blomkål #roastedveggies #healthylunchideas #quinoasalad #madfotografering #madfotograf #madinspiration #frokosttid #vegetarisk
Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og k Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og knasende nødder. Og så lige svitset hurtigt i hvidløg og tilsat en skvis syrlig æbleeddike 💚
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfekt tilbehør til frikakadellen, plantedellen eller den store, lækre karbonade (Uf, den er min svaghed! 🙈)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uh, eller en fyldt mørbrad med pesto, soltørrede tomater og feta her i weekenden 🍷☺️ De grønne bønner på panden dur som nemt tilbehør til det meste - nap dem i appen og på bloggen nu (link i bio) + 6 tips til, hvordan du kan spiffe dem endnu mere op 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #nemaftensmad #tilbehørtilaftensmaden #grønnebønner #madinspiration #hverdagsmad #foodandwine #easydinner #eatplants #foodphotography #madfotograf #madfotografering
Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til en omgang #meatfreemonday 🙌😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eller bare en lækker mini-aften i Marokko, med duftende krydderier, varme helt ud i tæerne og drømmerier om lune himmelstrøg ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du en tagine i gemmerne, så dur retten ret godt deri. Ellers så griber du bare den helt store gryde, som her og tømmer køkkenskabene for krydderier og de andre gode sager 😊👉 Tjek hele listen i appen og ovre på louiogbearnaisen.dk
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #madinspiration #maroccanfood #nemaftensmad #vegetarmad #easydinner #sundmad #pumpkinrecipes #onmytabletoday #aftensmadsinspiration #kødfri #vegetarian #foodandwine #eatyourveggies
FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠ ⁠⁠ FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠
⁠⁠
2 måneder med stride kålsalater og utallige fastelavnsboller.⁠⁠
⁠⁠
Vi trænger til en klassiker. Sådan en heftig, snasket sag, som bare er ligetil. Ingen dikkedarer.⁠⁠
⁠⁠
Kanelsnegle – den ultimative klassiker. Her hevet i et fad, så du ikke skal bøvle med en bageplade smurt ind i fyld 😅⁠⁠
⁠⁠
Skal du have en snegl med?⁠ 👋⁠
⁠⁠
Og til dig, som fulgte med på #21foodstylingtips i januar: Kan du lure, hvilket tip, som er brugt her?⁠⁠
⁠⁠
Yup, vi er på #12, den med hånd-teknikken, så der kan indstilles kamera og fokus på motivet, som hånden holder. Det betyder, at kanelsneglen her står ovenpå ...en tændstikæske 😉⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#baking #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #fredagskage #cinnamonbuns #louiogbearnaisen #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #kagetid #bageglæde #treatyourself #kanelsnegle #kageinspiration
Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag ☺️. ⁠⁠
⁠⁠
Okay, sådan en flødekammeraet af en fastelavnsbolle 😋 Men lige der, der er det nu 4 årige projekt "bag sådan en" stadig på .. to-dolisten 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dem klarer bageren lidt endnu. I stedet så napper jeg en omgang gammeldags fastelavnsboller - både dem med remonce og dem med vaniljecreme. Det er jo fastelavnsweekend 🙌😊 (og hey, også sidste chance, hvis du skal med på Foodstyling Masterclass - vi slutter søndag ⏰)⁠⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvilken slags fastelavnsbolle er din favorit? 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fastelavnsboller #fredagskage #gammeldagsfastelavnsboller #fastelavn #bageglæde #bagetid #kageinspiration #madfotografering
“Foodstyling handler kun om at style mad, som al “Foodstyling handler kun om at style mad, som allerede er pæn."⁠⁠
⁠⁠
Du ved, pæne kager, farvestrålende salater og dugfriske råvarer.⁠⁠
⁠⁠
Ikke på min vagt! ☺️⁠
⁠⁠
No way! Det skal ikke være sådan, at du ikke udvikler, fotograferer og deler en opskrift eller mad fordi det ikke umiddelbart er “fotogent”!⁠
⁠⁠
Måske har du allerede lagt planen om at dele din berømte Boeuf bourguignon på hylden. Retten rocker ellers hitlisterne her i den sibiriske kulde 😄❄️⁠
⁠⁠
Om du bruger den på din madblog, til at sælge grydelapper eller du har den perfekte udskæring kød på din webshop, som du gerne vil vise i retten.⁠⁠
⁠⁠
Madbilleder performer 📸⁠
⁠⁠
På Foodstyling Masterclass handler det om at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele. Vi arbejder med alt mad. Både ovnretter, brun mad og yrk(!) gryderetter. Det handler om, hvilke teknikker, strategier og redskaber som virker og hvordan du bruger dem 🙌⁠
⁠⁠
Og jeg har en ekstra bonus til dig i dag, for at gøre det endnu nemmere med de lidt bøvlede retter.⁠⁠
⁠⁠
10 Foodstylingsituationer: Vi gennemgår 10 foodstylingsituationer (drinks, gryderetter, sandwich mv), hvor du få gode råd til det, du skal være opmærksom på, guides til kameraindstilling, tips til lys, komposition og placering af motiv og alle de hemmelige tips og tricks til foodstyling.⁠⁠
⁠⁠
Du får den oveni i dit kursus. For at gøre det endnu enklere for dig,  at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele.⁠⁠
⁠
klik på link i bio (@louiogbearnaisen ) og nap hele molevitten nu ⁠👉⁠
⁠⁠
Har du holdt dig fra bestemte opskrifter eller mad, fordi du synes det var bøvlet at fotografere og style?⁠ 👀⁠

⁠⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #simremad #slowcooking #aftensmad #comfortfood #foodstylist #foodstylingandphotography #madfotografi #foodstylingmasterclass #foodandwine #lækkermad #onmytabletoday 
⁠⁠
⁠⁠
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework