• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Shortening på dansk

Jeg har før lavet guides omkring nogle af de mange, mange udtryk man kan støde på i udenlandske opskrifter. Det er en jungle, at gennemskue produkterne og finde danske alternativer, så jeg har fået lavet en lille håndfuld guides mere. Den første får du her.

Shortening kan man ofte støde på i amerikanske opskrifter. Det kan være meget nærliggende, at læse det som margarine, men det er det faktisk ikke.
Shortening er et fast, vegetabilsk fedtstof med 100% fedt.  Hvor margarine ligeledes er vegetabilsk fedtstof, men “kun” med 85% fedt, da det indeholder vand.

Dette gør, at hvis man erstatter shortening med margarine, så får bagværket en anden struktur. Ofte bager man cookies med shortening, da det gør dejen meget mere fast og den derved ikke flyder ud – som den ville gøre med margarine. Derudover gør shoretning også en forskel i crumbles til pies og icing. Disse bliver  markant anderledes med shortening.

Shortening kan stortset ikke købes i almindelige danske supermarkeder, men kan købes online i Danmark her; Crisco
Det mest lignende danske alternativ er derfor…svinefedt! Men da dette er et animalsk fedtstof, har det en noget anden smag og jeg vil ikke anbefale, at bruge det som erstatning. Overhovedet!

Palmin kan bruges som erstatning og vil være langt det bedste. Palmin er et vegetabilsk fedtstof fra kokos og ligner derfor shortening, som er lavet af soyabønner og olie. Dog kan man faktisk også finde (australsk) shortening lavet på kokosolie.

Den mest brugte shortening; Crisco

 

 

 

Previous Post: « Kvalmende perfekt weekend…
Next Post: Gryderet med kylling, kikærter og øl »

Reader Interactions

Comments

  1. TIna

    God artikel, Louise

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Tak Tina – dejligt at høre, at du kunne bruge den :-)

      Hav en fantastisk dag!

  2. signe

    Nøj – hvor er jeg glad for at du har fundet ud af, hvad ingredienserne i amerikanske opskrifter dækker over.
    tusind tak for det 😉
    Mvh
    Signe

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Signe,

      Tak for din kommentar og dejligt at høre, du kan bruge artiklen :-)

      Hav en fortsat skøn dag!

  3. Mike

    Har en opskrift på amerikansk majsbrød, hvor de foreslår man man bruger bacon fedt, eller hvis man ikke har bacon fedt kan shortening bruges, så ved sgu ikke hvor meget det har at sige

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mike,

      Tak for input.

      Som nævnt i indlægget anbefaler jeg ikke at man bruger animalsk fedtstof i stedet for Shortening, da det vil give en helt anden smag.

      Men lad os endelig høre om resultatet :-)

      Hav en forrygende dag.

  4. Mike

    Crisco er 100% bomuldsfrø olie. Ikke mere syntetisk end palmin men sikkert lige så usundt, jeg tænker at prøve at lave cornbread med crisco og en portion med palmin og se hvor stor forskellen er.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mike,

      Tak for input.

      Lad os endelig høre om resultatet i en kommentar her på bloggen.

      Hav en skøn dag.

  5. Shab

    Kan man ikke lave shortning ved at varme smør og så når fedtstoffet separere sig fra ‘væsken’ , hælde væsken fra og køle fedtstoffet ned igen?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Shab,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det vil jeg ikke tro, at man kan, da shortening er vegetabilsk og smør er animalsk.

      Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)

      Hav en forrygende dag.

  6. Evy

    Jeg vil så gerne lave klejner, men kan ikke finde ud af hvad palmin er på fransk. Jeg bor i Frankrig. Google Translate hjalp ikke… nogen der kan hjælpe?

    Svar
    • Loui

      Hej Evy,

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg ved desværre ikke hvad palmin hedder på fransk, men måske du kan forklare dem at palmin er kokosfedt og evt. vise dem et billede?

      Jeg håber du finder ud af det – klejner er jo bare så lækre her til jul :-)

      Hav en fotsat god dag.

  7. Tina

    Jeg vil anbefale ALLE at holde sig langt væk fra dette produkt. Det er spækket med transfedtsyrer, der gør stor skade i vores kroppe. Hold jer til økologisk smør emmer kokosolie.

    Svar
  8. Christina

    Hvad med kokosolie? Den fås jo også smagsneutral.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      I australien er shortening lavet på kokosolie. Jeg har ikke selv erfaring med at bruge smagsneutral kokosolie herhjemme.

  9. Mia

    Mon ikke man kan bruge Glee, der kan købes i de fleste arabiske butikker? Det er sojaolie og palmeolie. Nogle har omtalt det som klaret smør. Ved godt at klaret smør ikke er det samme, men de sammenlignede det.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mia

      Det ved jeg sørme ikke – har ikke selv nogen erfaring med Glee.

  10. magnus

    hvad med thickened cream, er det i danmark og hvad hedder det

    Svar
  11. Nathalie Eriksen

    http://www.bagetid.dk/specialvarer/2257-crisco-450-gram.html

    Dansk hjemmeside at købe fra :)

    Svar
  12. Thomas

    Det Crisco lyder godt nok som noget usundt syntetisk klister, hvis man googler lidt… Jeg stemmer på alm. smør og naturlige fedtstoffer :)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Det gør jeg også ;)

  13. Simon

    Shortening er på dansk palmin. Det er et 100% vegetabilsk fedtstof.

    Svar
  14. Ulrika - den glade kagekone

    Kan man ikke bare bruge smør i stedet? Det er da 100 % fedt, eller hva’?
    Kh Ul

    Svar
    • Loui

      Hej Ulrika

      Nej desværre, smør ikke 100% fedt, men ca. 80% og så vand. Derudover er det animalsk fedt og har derfor en anden smag og sammensætning.

    • Ulrika - den glade kagekone

      Så lærte jeg det ;-)
      Har du prøvet at bage med det?

    • Loui

      Hehe, ja, det er altid lidt noget rod med de udenlandske produkter ;)
      Ja, jeg har bagt crumble med det og det giver en ret god tekstur – men er lidt en sjovt produkt i forhold til det vi kender herhjemme :P

    • Brian

      Til bagværk, hvor jeg som oftest foretrækker smørsmagen, bruger jeg klaret smør, som jeg altid har i køleskabet – det er også (tæt på) 100 % fedtstof. Alternativt kan man reducere indholdet af væske i dejen med den del af smørets vægt, som er vand (18 % vægtmæssigt, der sker nok ikke noget ved at runde af til 20 %).

  15. Henriette Roberts

    Jeg har fundet Crisco i Euro Spar i Svogerslev ved Roskilde, de har amerikanske varer og så i Real i Flensborg der har mange udenlandske varer

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework