• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Shortening på dansk

Jeg har før lavet guides omkring nogle af de mange, mange udtryk man kan støde på i udenlandske opskrifter. Det er en jungle, at gennemskue produkterne og finde danske alternativer, så jeg har fået lavet en lille håndfuld guides mere. Den første får du her.

Shortening kan man ofte støde på i amerikanske opskrifter. Det kan være meget nærliggende, at læse det som margarine, men det er det faktisk ikke.
Shortening er et fast, vegetabilsk fedtstof med 100% fedt.  Hvor margarine ligeledes er vegetabilsk fedtstof, men “kun” med 85% fedt, da det indeholder vand.

Dette gør, at hvis man erstatter shortening med margarine, så får bagværket en anden struktur. Ofte bager man cookies med shortening, da det gør dejen meget mere fast og den derved ikke flyder ud – som den ville gøre med margarine. Derudover gør shoretning også en forskel i crumbles til pies og icing. Disse bliver  markant anderledes med shortening.

Shortening kan stortset ikke købes i almindelige danske supermarkeder, men kan købes online i Danmark her; Crisco
Det mest lignende danske alternativ er derfor…svinefedt! Men da dette er et animalsk fedtstof, har det en noget anden smag og jeg vil ikke anbefale, at bruge det som erstatning. Overhovedet!

Palmin kan bruges som erstatning og vil være langt det bedste. Palmin er et vegetabilsk fedtstof fra kokos og ligner derfor shortening, som er lavet af soyabønner og olie. Dog kan man faktisk også finde (australsk) shortening lavet på kokosolie.

Den mest brugte shortening; Crisco

 

 

 

Previous Post: « Kvalmende perfekt weekend…
Next Post: Gryderet med kylling, kikærter og øl »

Reader Interactions

Comments

  1. TIna

    God artikel, Louise

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Tak Tina – dejligt at høre, at du kunne bruge den :-)

      Hav en fantastisk dag!

  2. signe

    Nøj – hvor er jeg glad for at du har fundet ud af, hvad ingredienserne i amerikanske opskrifter dækker over.
    tusind tak for det 😉
    Mvh
    Signe

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Signe,

      Tak for din kommentar og dejligt at høre, du kan bruge artiklen :-)

      Hav en fortsat skøn dag!

  3. Mike

    Har en opskrift på amerikansk majsbrød, hvor de foreslår man man bruger bacon fedt, eller hvis man ikke har bacon fedt kan shortening bruges, så ved sgu ikke hvor meget det har at sige

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mike,

      Tak for input.

      Som nævnt i indlægget anbefaler jeg ikke at man bruger animalsk fedtstof i stedet for Shortening, da det vil give en helt anden smag.

      Men lad os endelig høre om resultatet :-)

      Hav en forrygende dag.

  4. Mike

    Crisco er 100% bomuldsfrø olie. Ikke mere syntetisk end palmin men sikkert lige så usundt, jeg tænker at prøve at lave cornbread med crisco og en portion med palmin og se hvor stor forskellen er.

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Mike,

      Tak for input.

      Lad os endelig høre om resultatet i en kommentar her på bloggen.

      Hav en skøn dag.

  5. Shab

    Kan man ikke lave shortning ved at varme smør og så når fedtstoffet separere sig fra ‘væsken’ , hælde væsken fra og køle fedtstoffet ned igen?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Shab,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det vil jeg ikke tro, at man kan, da shortening er vegetabilsk og smør er animalsk.

      Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)

      Hav en forrygende dag.

  6. Evy

    Jeg vil så gerne lave klejner, men kan ikke finde ud af hvad palmin er på fransk. Jeg bor i Frankrig. Google Translate hjalp ikke… nogen der kan hjælpe?

    Svar
    • Loui

      Hej Evy,

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg ved desværre ikke hvad palmin hedder på fransk, men måske du kan forklare dem at palmin er kokosfedt og evt. vise dem et billede?

      Jeg håber du finder ud af det – klejner er jo bare så lækre her til jul :-)

      Hav en fotsat god dag.

  7. Tina

    Jeg vil anbefale ALLE at holde sig langt væk fra dette produkt. Det er spækket med transfedtsyrer, der gør stor skade i vores kroppe. Hold jer til økologisk smør emmer kokosolie.

    Svar
  8. Christina

    Hvad med kokosolie? Den fås jo også smagsneutral.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      I australien er shortening lavet på kokosolie. Jeg har ikke selv erfaring med at bruge smagsneutral kokosolie herhjemme.

  9. Mia

    Mon ikke man kan bruge Glee, der kan købes i de fleste arabiske butikker? Det er sojaolie og palmeolie. Nogle har omtalt det som klaret smør. Ved godt at klaret smør ikke er det samme, men de sammenlignede det.

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Mia

      Det ved jeg sørme ikke – har ikke selv nogen erfaring med Glee.

  10. magnus

    hvad med thickened cream, er det i danmark og hvad hedder det

    Svar
  11. Nathalie Eriksen

    http://www.bagetid.dk/specialvarer/2257-crisco-450-gram.html

    Dansk hjemmeside at købe fra :)

    Svar
  12. Thomas

    Det Crisco lyder godt nok som noget usundt syntetisk klister, hvis man googler lidt… Jeg stemmer på alm. smør og naturlige fedtstoffer :)

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Det gør jeg også ;)

  13. Simon

    Shortening er på dansk palmin. Det er et 100% vegetabilsk fedtstof.

    Svar
  14. Ulrika - den glade kagekone

    Kan man ikke bare bruge smør i stedet? Det er da 100 % fedt, eller hva’?
    Kh Ul

    Svar
    • Loui

      Hej Ulrika

      Nej desværre, smør ikke 100% fedt, men ca. 80% og så vand. Derudover er det animalsk fedt og har derfor en anden smag og sammensætning.

    • Ulrika - den glade kagekone

      Så lærte jeg det ;-)
      Har du prøvet at bage med det?

    • Loui

      Hehe, ja, det er altid lidt noget rod med de udenlandske produkter ;)
      Ja, jeg har bagt crumble med det og det giver en ret god tekstur – men er lidt en sjovt produkt i forhold til det vi kender herhjemme :P

    • Brian

      Til bagværk, hvor jeg som oftest foretrækker smørsmagen, bruger jeg klaret smør, som jeg altid har i køleskabet – det er også (tæt på) 100 % fedtstof. Alternativt kan man reducere indholdet af væske i dejen med den del af smørets vægt, som er vand (18 % vægtmæssigt, der sker nok ikke noget ved at runde af til 20 %).

  15. Henriette Roberts

    Jeg har fundet Crisco i Euro Spar i Svogerslev ved Roskilde, de har amerikanske varer og så i Real i Flensborg der har mange udenlandske varer

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der krakelerede top 🍪 Allerbedst med en kop kaffe i den ene hånd og 1, 2, 3 styk i den anden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..Hvis du altså er kæmpe cookie-fan 😄 For de er heftige, de her brownie cookies og over-size – ligesom sådan en cookie skal være ☺️ Jeg ville skippe frokosten, så der er rigelig plads! 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskrift? Find opskriften på de intense chokolade cookies på bloggen nu (link i bio og min story) og på 20 minutter, så har du cookies 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#cookies #kageinspiration #chocolatecookies
100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework