Kender du de typer som laver alt mad fra bunden og bare er møgirriterende hellige og overskudsagtige?
Ja, jeg kunne nogle gange minde om sådan en type, men jeg er nu ret glad for, at hoppe over hvor gærdet er lavest – hvis det altså er godt! Og endnu har jeg ikke fundet en hummus, som er rigtig god. Så den skal laves selv og det er super nemt at lave humus selv.
Jeg har vist sagt det før og jeg pointerer det lige igen – det med at koge bønner og kikærter er simpelthen for besværligt. Kvaliteten på dåse er helt rimelig, både i pris og smag – så den snupper jeg.
Der hvor det kan betale sig, at gå uden om supermarkedet og ind i de arabiske butikker, er ved Tahin. Deres er langt, langt bedre! Og også ved krydderier, der er ubeskrivelige billige og virkelige gode.Men nu er det desværre ikke alle byer, som ligger inde med en arabisk biks på hjørnet. Så kan supermarkedet altså sagtens bruges.
Jeg laver altid hummus lidt på slump, så mængderne herunder er kun vejledende. Smag dig frem, for der er tusinde udgaver af hummus.
Man kan meget hurtigt få rigeligt med kalorier ind med en omgang hummus, da der er en hel del olie i. Jeg laver den ofte med halv olie, halv vand for en lidt lettere udgave og den smager som originalen. Derudover er jeg ret glad for krydderier, men vil du gerne have den mere neutral, så sparrer du bare lidt på mængderne i din hummus.
Hummus er perfekt som “dip” til grøntsager til mellemmåltid og det udgør også meget ofte mine. Eller som smørrelse på et stykke rugbrød er humus også super lækkert.

Ingredienser
- 1 dåse drænede, skyllede kikærter
- 1,5 spsk tahin
- 2 tsk spidskommen
- 1/2 tsk chili
- 1 tsk paprika
- 1 tsk koriander
- 2 spsk citronsaft
- Salt/peber
- 1,5 dl olivenolie
- 1,5 dl vand
- Evt. 1 fed hvidløg
Sådan gør du
- Bland alle ingredienser sammen. Hold dog lidt af olie og vand tilbage.
- Blend i en blender eller med en stavblender det hele sammen til en ensartet masse.
- Tilsæt olie/vand til der haves en lind hummus.
- Smag til.
- Kom hummus på et rent glas/bøtte og hæld lidt olivenolie over. Opbevar i køleskab.
Hvor mange kcal er der i? :)
Hej Laura,
Det ved jeg desværre ikke, så der må jeg blive dig svar skyldig ☺️
Er min den eneste, som blev til en omgang tynd humus? 🙈 smager fint, men er meget tynd.
Hej Karoline,
Tak for din kommentar.
Én af grundene til at den kan blive for tynd er hvis der er for meget vand og olie i. Hældte du al olien og vandet i på én gang? Det bedste er at tilsætte olie og vand lidt ad gangen, indtil hummusen har den rette konsistens.
Jeg håber det går bedre næste gang og lad mig endelig høre, hvis du har flere spørgsmål til opskriften :-)
Hav en fantastisk dag.
JeG sYNteS ogSå HuMuS SMagER gODt
Brug lagen fra dåsen i stedet for vand, og 2-3 gange mere citron. Jeg plejer at lave humus af 2 dåser kikærter, med lagen fra den ene dåse, og ca. 1 dl olie, og saft af en stor citron😀
Hej Michael
Tak for input til opskriften.
Jeg vil aldrig selv bruge lagen, men hey det er en smagssag.
Hej Loui (og bearnaisen)
Ved lejlighed, kan du så ikke opdatere opskriften så den viser, hvor mange gram kikærter, du bruger? (Ideelt også med en ‘tørvægt’)
Jeg har nemlig ingen idé om, hvor mange kikærter, jeg skal bruge til din meget roste opskrift, for jeg ved ikke stor en typisk kikærtedåse er, eller hvor meget de er i den – især fordi det jo også afhænger af forholdet mellem væske og ærter.
Fin side i øvrigt!
Hilsen
Tobias
Det er en superlækker og nem opskrift. Laver det mindst en gang om ugen.
Startede med at købe dåser med færdige kikærter, men fandt 1 kg tørrede økologiske i Superbrugsen fra Biogan til 40 kr. I blød med dem i 10-12 timer og så koge 1 times tid og så smider jeg 3 ½ dl kogte kikærter (svarer ca. til de 240 gr der i tørvægt i en dåse) i syv små plastposer og fryser dem. De sidste ca. 4 dl bruger jeg med det samme. Så der er altså til ca. 8 portioner efter din opskrift i 1 kg tørrede kikærter. På den måde koster hver portion kun ca. 5-6 kr i kikærter. Noget billigere end på dåse. I stedet for chili plejer jeg at putte en teskefuld karry i og så bruger jeg gerne 2-4 fed hvidløg, men så river den også lidt i halsen ;-) Jeg synes man kan nøjes med ca. en ½ dl vand før den er lækker cremet. Tak for opskriften ;-)
Araberne bruger kun olivenolie ovenpå humus vi blander det ikke ned i , selvom vi køber kilærterne koger vi dem og tilsætter det kogende vand fra kikærterne i indtil den bliver cremet og
Blød også et ordentlig skvat olivenolie ovenpå med drys af paprika
Mums! Har lige lavet sådan en omgang hummus, og det smager skønt! Tak for den gode opskrift! :)
Hejsa, den ser super god ud! Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? :-)
Hej Kathrine
Jeg vil sige cirka 4-5 dage – afhængig af hygiejne, temperatur m.fl. Du kan lugte og se hvis den bliver dårlig :)
Hej!
Lige hvad jeg manglede til dagens aftensmåltid OG min madpakke i morgen. Tak for gode (og realistiske) anvisninger
Mvh Lise
Hej Lise
Velbekom – godt den kunne bruges :)
Åh, hjemmelavet hummus! Så godt!
Jeg må snart lave sådan en omgang igen <3
– Anne
Godmorgen!
Humus er lækkert! Jeg springer også altid over hvor gærdet er lavest, når det kommer til hummus. Og det smager lige godt, synes jeg. Prøv at lave en rugbrødssandwich med hummus med rucola og diverse grønsager i. Det smager godt!
Jeg har bagt kanelboller senest. Så hvis du har lyst til at se resultatet så kig forbi min blog. Ha en god dag!
Kh Ul