• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Vælg det rigtige kamerastativ

Det her Manfrotto-kamerastativ har jeg haft i mere end 7 år, har brugt stortset hver dag i mit professionel liv de sidste år og det fungerer stadig som nyt.

I 2013 skrev jeg: 

Jeg har fået en ny bedste ven, ved navn Manfrotto. Manfrotto er kamerastativet, som jeg fik tilskud til i julegave og bestilte her i starten af januar. Forleden bankede han så på min dør og det var kærlighed ved første blik. Jeg har endnu ikke haft en kamerastativ, da jeg først ville lære mit kamera, at kende. Derudover er jeg typen, som gerne skal reseache et par år eller 2 før jeg gør en investering.
Efter at have leget med mit nye stativ er jeg helt solgt. Jeg ved godt, at jeg MEGET længe har manglet et stativ for, at få helt skarpe billeder og kunne bruge min lukketid ordentligt. Men alt godt kommer til den som venter.

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

 

Kamerastativet er et Manfrotto 055XPROB med et 3-vejshoved. Det er nu en udgået model, som er blevet erstattet af Manfrotto 055XPRO3 og MANFROTTO 055CXPRO3 (Carbon) med XPRO 3-Way (hoved).

Kamerastativets helt store fordel i madfotografering er muligheden for at fotografere vandret – det vil sige, at midter-stangen kan vippes ud og det dermed er muligt at fotografere billeder “oppefra”.

 

Kamerastativ til at fotografere “oppefra”: 

Der findes et hav af muligheder for at sætte arme på kamerastativer, booms og DIY-løsninger. Har du brug for et stativ med en vandret/horisontal arm, så køb et af god kvalitet, et som er nemt at bruge (!) og hvor du er sikker på låsemekanismerne fungerer. De kamera og objektiv er meget udsat i den position!

En anden mulighed, hvis du er glad for flatlays og billeder taget fra oven er en C-stand. Det er egentlig et stativ til lamper, softbokse og reflektorer – all-around stativ i et studie, men kan også nemt laves til en kamerastativ. Dog kan det så kun bruges horisontalt.

Derfor skal du bruge et kamerastativ til dine billeder: 

  • Du kan bruge en mindre blænde fordi du kan bruge en lang lukketid og få mere lys ind i billedet uden, det bliver sløret
  • Du kan bruge en mindre ISO fordi du bruge en lang lukketid og få mere lys ind i billedet uden, det bliver sløret
  • Du har begge hænder frie (super godt når du styler madbilleder)
  • Dine billeder bliver skarpe – ingen rysten på hænder
  • Dit fokuspunkt forbliver det samme

 

Der fås rigtig mange kamerastativer, og det er en jungle uden lige! Gennem min research har jeg samlet nogle gode råd, hvis du står og skal bruge et stativ til portræt-og madfotografering:

Gode råd til køb af kamerastativ:

1. Køb en ordenligt stativ fra starten, det holder for evigt. Der findes mange billige modeller, men mange er ustabile og bliver hurtigt løse – til fare for dit dyre kamera.

2. Find ud af hvor mange kilo dit stativ skal kunne bære – altså hvor meget dit kamerahus+obejktiv+flash vejer.

3. Skal du slå stativet sammen eller skal det stå fremme fast? Der er stor forskel på vægten på kamerastativer. Hvis du skal have det med på farten, gider du ikke slæbe unødvendigt og have besværlige justeringsfunktioner.

4. Højde? Køb et justerbart stativ, det giver en enorm frihed.

5. Monopod eller tripod? Monopod er meget fleksibelt. Tripod giver den bedste stabilitet.

6. Trevejshoved eller kuglehoved? Trevejshoved giver dig stabile “linjer” i billedet. Kuglehovedet er godt skæve vinkler. Trevejshoved er langt det bedste til stil-billeder. (Der findes mange andre hoveder, men disse er mest udbredt).

7. Budget? Med 1500-2000 kommer du rigtig langt og kan få et godt stativ.

 

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Men vigtigt af alt, inden du går ud og brænder så mange penge af. Lær det basale på dit kamera og find ud af om, det der fotografering overhovedet er noget for dig.

Bliv helt fortrolig med kameraet, hvad det kan nu og hvad det kan på et stativ. Og find ud af hvad du hovedsageligt fotograferer. Er det på ferier eller all-around, så gå uden om stativet. Er det natur, dyr, portræt, produkt eller mad er et stativ mægtigt godt.

 

 

 

Previous Post: « Koldhævet foccacia med kartoffel, timian og parmesan
Next Post: Appelsin/grape salat med valnødder »

Reader Interactions

Comments

  1. Line H

    Jeg har købt dit online kursus foodstyling masterclass sidste år og er nu endelig kommet i gang (efter en barsel der lige kom i vejen). Jeg er på udkig efter et nyt bedre kamerastativ til madfotos – et der kan tage fotos direkte oppefra og ned. Hedder denne ‘funktionalitet’ på kameraer mon noget bestemt når jeg skal ud og søge lidt rundt?
    På forhånd tak – mvh Line

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Line,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det gennemgåes faktisk på kurset og der er anbefaling til kamerastativ og links til, hvor du kan købe dem :-)

      Håber du bliver glad for kurset.

      Hav en skøn dag

  2. Susanne

    Hej igen!

    Tak for dit svar.

    Må jeg høre dig om en anden ting – de mange fine baggrunde med træ/brædder, hvor store er de typisk (hvor store behøver de at være)?

    Og hvordan er farven kommet på dem – er det maling eller farver?

    Tak for brugbare tips – du gør det godt!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Mine er typisk 100 x 70 cm, men har både større og mindre – det er fliser og gamle paller, borde, låger osv. jeg bruger – så størrelsen er meget forskelligt – og farverne også :)

  3. Susanne

    Hej med dig!

    Jeg har nu læst alle dine fotoguides med stor interesse – tak for dem!

    Jeg er nysgerrig på, hvordan du så nu arbejder (anderledes) med din lukketid – altså nu med stativ? Kan du give et par forsigtige bud på en typisk kameraindstilling til madfotografering på stativ?

    Bedste hilsner!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Susanne

      Dejligt, du kunne bruge dem :)

      Det er meget forskelligt – det afhænger af lys, blænde og hvilket udtryk billedet skal have. Med et stativ kan lukketiden blive meget lav, uden billedet bliver “rystet”, hvilket er godt i sistuationer, hvor lyset er sparsomt. Jeg har ikke en bestemt lukketid jeg bruger – det varierer fra gang til gang, så mit bedste råd vil bare være at prøve dig frem :)

  4. Louise

    Tak for tippet :-) Jeg skal købe selvsamme stativ imorgen. Dog kan jeg ikke huske om trevejshovedet er det samme. Japan photo har stativet på udsalg, så skal der øves portræt- og naturfotografering i weekenden :-)

    Svar
    • Loui

      Velbekom :)
      Du bliver SÅ glad for det stativ! Det er virkelig brugervenligt og nemt, at have med. Jeg bruger det hele tiden nu og ved slet ikke hvad jeg gjorde før. Skriv endelig hvad din oplevelse er med stativet :)

  5. Maria M

    Sikke et lækkert stativ! Har også længe ledt efter det helt rigtige stativ, måske det er dette? :)
    Hvad model er det og hvor har du købt det?

    Svar
    • Loui

      Hej Maria

      Ja, er simpelthen også så glad for det :) Modellen er et: Manfrotto 055xprob stativ med et trevejshoved 498RC2. Jeg købte det over nettet, men vil ikke anbefale webshoppen, da der var utrolig lang leveringstid! Men det findes heldigvis på mange andre gode websider til samme gode priser :)

  6. Monsterscircus

    Sikke et kærkomment indlæg! Har lige købt et nyt kamera og er allerede ved at spare op til et stativ! Det ser så lækkert ud, tillykke med stativet og glæder mig til at høre mere om det!

    Svar
    • Loui

      Hej

      Tak, er også rigtig glad for det :) Lækkert med et nyt kamera :) Du skal nok blive glad for et stativ til det – det er jeg godt nok!! :D

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

FOODSTYLINGTIP #9: Hav en plan⠀ ⠀ “Godt begy FOODSTYLINGTIP #9: Hav en plan⠀
⠀
“Godt begyndt er halvt fuldendt.”⠀
⠀
Bliver du også sådan lidt halv irriteret og oprørsk når du hører det. Well, så det nu, du skal drøne videre i feedet 😉⠀
⠀
For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨⠀
⠀
👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props du skal finde frem. Hvilken vinkel, som maden ser bedst ud i. Hvor lyset skal ramme. Hvilken farveteori du snupper. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvad du vil sige med dit billede og til hvem, så du ved hvilke værktøjer du skal bruge for, at komme derhen.⠀
⠀
Og den plan, den er så nem lige at springe let og elegant over - bare winge den bag kameraet 🙈⠀
⠀
Jeg er skyldig 😅 Men jeg ved også at jeg så næsten gang er 100% tilbage på sporet, fordi billederne bliver markant bedre (og kan fotografere langt hurtigere 🙌 ), hvis jeg lige bruger fem minutter på planen og følger mit 5 step workflow.⠀
⠀
Det var ret essentielt med de her farlig gode gin-ispinde, som bare skulle fotograferes lynhurtigt! ⏳☀️😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Opstille og indstille billedet med papirkugler i skålen før, isene blev hevet frem.⠀
⠀
2️⃣ Men isterningerne - de var faktisk i skålen fra start for at give dem “liv”. Isterninger direkte fra fryseren kan godt få det der lidt døde fryser-look 🙈⠀
⠀
3️⃣ Ekstra: Fordi is-pindene var så neutrale i sig selv og det er dem, som er hovedfokus, var planen at holde resten af billedet lige så neutralt, så der ikke var noget, som kom til at stjæle opmærksomheden.⠀
Derfor er baggrunden lidt ud af fokus, for at give fokus til skålen med ispinde. Og der er brugt en skål med sort kant for at sikre vores fokus er i skålen og ikke flyder ud til resten af billedet. Altså en hjælpende fokus-cirkel omkring det vigtigste i billedet 👀⠀
⠀
Og hey, har du også spottet det? 1, 2, 3, 4, 5 - selvfølgelig har vi også et ulige antal is-pinde - teknikken fra vores første tip af de #21foodstylingtips 🙌⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#foodblogfeed #foodlover #foodart #eatwell #sweetmagazine #ispinde #tablesituation #storyofmytable #eeeeeats #ginogtonic #instayum #foodphotographer #foodstylist  #beautifulcuisines #foodandwine #f52grams #hjemmelavetis #foodgawker  #madfotografering
FOODSTYLINGTIP #8: Hold det enkelt⁠⠀ ⁠⠀ Je FOODSTYLINGTIP #8: Hold det enkelt⁠⠀
⁠⠀
Jeg har en bekendelse. Jeg har en hemmelig mission. En mission om at få manet “foodstyling er lig med props” til jorden 🤭⠀
⁠⠀
Både fordi, at jeg ikke så vild med madbilleder med mange ting. Det betyder ikke, at jeg aldrig tager billeder med mange elementer og props. Eller nåhr ja, har tætpakkede hylder 😅 Min personlige stil (og tålmodighed) er bare svært glad for det enkle udtryk, hvor maden er i fuldt fokus.⁠⠀
⁠⠀
Men mest af alt så er missionen der, fordi props holder alt for mange tilbage i deres madfotografering 😔⠀
⁠⠀
Så inden du får fyldt flere props på hylderne eller mister modet, fordi du ikke føler, du kan finde de samme lækre sager, som du ser i andres madbilleder. Du ved, de der unika keramikskåle, tilpas slidte vintage-sager og helt rigtige bageriste, så spring på udfordringen i weekenden: ⠀
⁠⠀
➡️ Skab et madbillede med kun en baggrund, max. 1-2 props og så maden. Hold det enkelt og brug maden, toppings, råvarer og ikke mindst lyset til at skabe interesse i billeder. #challengeaccepted? 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De bagte, fyldte aubergine med grønne linser, quinoa og yoghurtdressing her 🌱 - de er lagt på metalbaggrund med struktur og flere farver, som er samme farvenuancer, som vi finder i maden. Det understøtter maden og giver et sammenhængende og harmonisk udtryk, som giver et billede, som føles “helt” og hvor der er fuld fokus på det vigtige; maden! ✨⠀
⁠⠀
Ja da! Props er sjove. Men de skal ikke holde dig tilbage. Vi har så mange teknikker og metoder i foodstyling, som også kan bruges til at opbygge et madbillede - næsten bedre end props kan gøre det 😊⁠⠀
⁠⠀
Har du nogensinde følt, at mangel på de “gode props” har holdt dine madbilleder tilbage?⁠ 🙂⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#21foodstylingtips #roastedveggies #roastedeggplant #aubergine #sundmad #vegetarisk #veganskmad #vegetarianrecipes #nemaftensmad #eatgreen #foodphotography #markedsføringstips #madfotografering #foodstylingprops #canonnordic #moodyphotography
FOODSTYLINGTIP #7: Få fokus⠀ ⠀ Har du prøvet FOODSTYLINGTIP #7: Få fokus⠀
⠀
Har du prøvet det med, at dit kamera bare slet ikke kan stille skarpt, når du tager dine prøve-billeder for fx at indstille dit kamera? 🤨⠀
⠀
Kameraet fokuspunkter arbejder bedst med kontrast. Så hiv fat i dit objektiv og pil kapslen af. Det er din bedste ven, når du skal forberede et madbillede 🙂⠀
⠀
Smid den ind, hvor du ved, du vil have fokus i dit billede (Swipe og se 👉) Så kan du meget nemmere få indstillet din eksponering i dit kamera inden, at du skvulper varm suppe ind… som lynhurtig for det der ærgerlige skind, hvis du bruger for lang tid på at indstille kameraet 😅⠀
⠀
Host, og husk så altid at få hevet kapslen ud igen! Det er noget bøvl at få den rengjort for fx tomatsuppe (been there…) 🙈⠀
⠀
⠀
⠀
⠀
#tomatosoup #soupseason #madfotografering #onmytable #foodphotography #madopskrifter #21foodstylingtips #aftensmad #suppe #tomatsuppe #nemaftensmad #sundmad #vegetarisk
FOODSTYLINGTIP #6: Baggrunden er 50%⠀ ⁠⠀ Swi FOODSTYLINGTIP #6: Baggrunden er 50%⠀
⁠⠀
Swipe til højre: to baggrunde, to udtryk. ⁠⠀
⁠⠀
Jojo, også to stylinger 🙈 Men baggrunden sætter stemningen, Storytellingen, brandingen og er rammen for det gode madbillede ✨ Sat på spidsen, så..⁠⠀
⁠⠀
Er det er det ligegyldigt, hvor godt dit kamera er, hvordan du opbygger dit billede, bruger lys, kameravinkel, indstillinger og hvilke props, du sætter ind, hvis din baggrund ikke passer 👀⠀
⁠⠀
Den er bare en ret stor del af madbilledet. Din baggrund skal fremhæve motivet og elementerne i dit madbillede, ikke overskygge dem 😊⠀
⁠⠀
👉 Tænk på dit brand, den mad du oftest fotograferer og din billedstil – hvilke baggrunde passer ind i dine madbilleder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvilken baggrund synes du, som matcher bedst til de mexicanske hotdogs med krydrede pølser, grillede majs og tomatsalsa? 🔥😃⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hotdogs #hotdoggourmet #foodphotography #mexicanfood #foodstylish #21foodstylingtips #madfotografering #madinspiration #grillmad #sommermad #foodandwine
FOODSTYLINGTIP 5: Brug samme former⁠ og farver
⁠⠀
Lag, tekstur, placering - vi har været gennem en bunke teknikker til opbygning af dit madbillede, så du får sparket liv og interesse i det 📸😃⁠⠀
⁠⠀
Men skal der altid bare pakkes liv ind i sådan et madbillede?⁠ 🤔⠀
⁠⠀
Niks - ro og balance kan også skabe en stemning, følelse og sammenhæng i et madbillede. 
⁠⠀
Og det er præcis det udtryk, som billedet her med cheesecakes skulle have for at fremhæve dem 😊 Ro og harmoni. En understøttelse til de runde, luftige cheesecakes og sarte forårsblomster 🌸⁠⠀
⁠⠀
Så vi har en blød, lys dug, runde tallerkener i matchende nuancer og former til kagerne og farvetonen er holdt i en blød cremehvid.⠀
⁠⠀
Og yes, selvfølgelig er der 3 af små, lækre citron-cheesecakes med kikse/mandelbund. Du ved, det ulige antal fra sidste uge 😉⁠⠀
⁠⠀
Januars tema #21foodstylingtips suser derudaf - jeg håber du kan bruge dem ☺️⠀
I morgen får du tip til, hvordan du sikrer dit billede kamera altid får stillet skarpt 🎯⠀
⁠⠀
Hæng ved og tag gerne madglade, som du vil dele tipsene med, i kommentarfeltet 🙋‍♀️⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀
⠀
⠀
#cheesecake #bakingtime #cheesecakelover #lemoncake #foodstylingandphotography #droolclub #madfotografering #foodstyleguide #kageinspiration #bageglæde #beautifulcakes #dessert #citronkage #nobakecheesecake
FOODSTYLINGTIP #4: Brug lag⁠⠀ ⁠⠀ Forleden FOODSTYLINGTIP #4: Brug lag⁠⠀
⁠⠀
Forleden drønede vi over struktur og tekstur i madbilleder, for at skabe sammenhæng og dybde. Og det er præcis, hvad lag også gør 😀⁠⠀
⁠⠀
Hvis du bruger dem rigtigt - for de skal helst ikke stikke ud - de skal samle billedet. ⁠⠀
⁠⠀
👉 Swipe for at se billedet med en mørk tallerken fremfor en hvid. ⁠⠀
⁠⠀
Den mørke tallerken, den er slet ikke helt dum her - der er struktur og den er god til skabe fokus og holdepunkt i et ellers lyst billede.⠀
Men den stjæler lidt fokus fra maden og bryder sammenhæng i billedet. ⠀
⁠⠀
Så ind med den hvide tallerken, byg lagene op for dybde og spæd godt op med struktur og tekstur 👉 Så er der påskemiddag med feta-fyldt lam og sprød kerne- og aspargessalat - foråret kan bare komme 😊⁠💚⠀
⁠⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#easterdinner #nordiccuisine #foodphotography #foodstylingtips #visuelkommunikation #selvstændigekvinder #21foodstylingtips #madfotograf #madinspiration #påskemiddag #lam #salat #gæstemad
FOODSTYLINGTIP #3: Tyvstjæl den her⁠⠀ ⁠⠀ FOODSTYLINGTIP #3: Tyvstjæl den her⁠⠀
⁠⠀
Da jeg sidste år delte det her tip i mit nyhedsbrev, så var der ild i indbakken efterfølgende 🔥⠀
⁠⠀
Fordi tippet er en kompositionsmetode, som ingen taler om - men som tager 1/10 del af et sekund at bruge og er ekstremt virkningsfuld 😃⠀
⁠⠀
Suser du ind i mit feed eller ind på billedarkiv på louiogbearnaisen.dk, vil du se den gå igen og igen #kæmpefavorit⠀
⁠⠀
Kompositionsmetoden er: 'Sæt to af de tre elementer tættere sammen.'⁠ ✨⠀
⁠⠀
Jeps, det er bare det - nemt, huh 😉⠀
⠀
Og den virker. Prøv den af 🙌⠀
⁠⠀
Skal du med på Foodstyling-nyhedsbrevet og have alt med, så smid en “👋“ i kommentarfeltet eller send mig en DM, så sender jeg dig fluks et link 📧⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#foodphotography #foodstyling #markedsføringstips #foodstylingtips #21foodstylingtips #nemaftensmad #laks #sundmad #sundaftensmad #easydinner #salmonrecipe #grillspyd #madinspiration #madfotografing
FOODSTYLINGTIP #2: Brug teksturer⁠⠀ ⁠⠀ Ken FOODSTYLINGTIP #2: Brug teksturer⁠⠀
⁠⠀
Kender du det der med at dit billede kan føles fladt, kedeligt eller usammenhængende? 🤔⁠⠀
⁠⠀
Det er her, du med fordel kan hive tekstur ind, for struktur og tekstur kan skabe dybde og interesse i et billede, samt få et billede til at føles ”helt”. Du ved, det du ikke lige kan sætte fingeren på ☝️🙂⁠⠀
⁠⠀
Så skab tekstur og struktur med baggrunde, papir, stof, metal, træ, props, toppings. Det er præcis, den metode, som er brugt her til at give den ellers noget flade galette med asparges liv 🌱. ⁠⠀
⁠⠀
Der er stof, metal, papir, baggrund med ru overflade og feldsalat på toppen. Alt sammen noget, som sparker liv i madbilledet og giver dybden til tærten 😀.⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⁠⠀
⁠Kender du en som er pjattet med madbilleder eller måske deler lige rigeligt ud af dem i deres feed 😉, så du altid sidder med en rumlende mave, så tag dem i kommentarfeltet og del de #21foodstylingtips med dem 🙌😃⁠⠀
⁠⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#galette #quiche #foodphotography #foodstylingtips #madfotograf #markedsføringstips #madblogger #madfotografering #madinspiration #tærte #nemaftensmad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework