• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Vælg det rigtige kamerastativ

Det her Manfrotto-kamerastativ har jeg haft i mere end 7 år, har brugt stortset hver dag i mit professionel liv de sidste år og det fungerer stadig som nyt.

I 2013 skrev jeg: 

Jeg har fået en ny bedste ven, ved navn Manfrotto. Manfrotto er kamerastativet, som jeg fik tilskud til i julegave og bestilte her i starten af januar. Forleden bankede han så på min dør og det var kærlighed ved første blik. Jeg har endnu ikke haft en kamerastativ, da jeg først ville lære mit kamera, at kende. Derudover er jeg typen, som gerne skal reseache et par år eller 2 før jeg gør en investering.
Efter at have leget med mit nye stativ er jeg helt solgt. Jeg ved godt, at jeg MEGET længe har manglet et stativ for, at få helt skarpe billeder og kunne bruge min lukketid ordentligt. Men alt godt kommer til den som venter.

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

 

Kamerastativet er et Manfrotto 055XPROB med et 3-vejshoved. Det er nu en udgået model, som er blevet erstattet af Manfrotto 055XPRO3 og MANFROTTO 055CXPRO3 (Carbon) med XPRO 3-Way (hoved).

Kamerastativets helt store fordel i madfotografering er muligheden for at fotografere vandret – det vil sige, at midter-stangen kan vippes ud og det dermed er muligt at fotografere billeder “oppefra”.

 

Kamerastativ til at fotografere “oppefra”: 

Der findes et hav af muligheder for at sætte arme på kamerastativer, booms og DIY-løsninger. Har du brug for et stativ med en vandret/horisontal arm, så køb et af god kvalitet, et som er nemt at bruge (!) og hvor du er sikker på låsemekanismerne fungerer. De kamera og objektiv er meget udsat i den position!

En anden mulighed, hvis du er glad for flatlays og billeder taget fra oven er en C-stand. Det er egentlig et stativ til lamper, softbokse og reflektorer – all-around stativ i et studie, men kan også nemt laves til en kamerastativ. Dog kan det så kun bruges horisontalt.

Derfor skal du bruge et kamerastativ til dine billeder: 

  • Du kan bruge en mindre blænde fordi du kan bruge en lang lukketid og få mere lys ind i billedet uden, det bliver sløret
  • Du kan bruge en mindre ISO fordi du bruge en lang lukketid og få mere lys ind i billedet uden, det bliver sløret
  • Du har begge hænder frie (super godt når du styler madbilleder)
  • Dine billeder bliver skarpe – ingen rysten på hænder
  • Dit fokuspunkt forbliver det samme

 

Der fås rigtig mange kamerastativer, og det er en jungle uden lige! Gennem min research har jeg samlet nogle gode råd, hvis du står og skal bruge et stativ til portræt-og madfotografering:

Gode råd til køb af kamerastativ:

1. Køb en ordenligt stativ fra starten, det holder for evigt. Der findes mange billige modeller, men mange er ustabile og bliver hurtigt løse – til fare for dit dyre kamera.

2. Find ud af hvor mange kilo dit stativ skal kunne bære – altså hvor meget dit kamerahus+obejktiv+flash vejer.

3. Skal du slå stativet sammen eller skal det stå fremme fast? Der er stor forskel på vægten på kamerastativer. Hvis du skal have det med på farten, gider du ikke slæbe unødvendigt og have besværlige justeringsfunktioner.

4. Højde? Køb et justerbart stativ, det giver en enorm frihed.

5. Monopod eller tripod? Monopod er meget fleksibelt. Tripod giver den bedste stabilitet.

6. Trevejshoved eller kuglehoved? Trevejshoved giver dig stabile “linjer” i billedet. Kuglehovedet er godt skæve vinkler. Trevejshoved er langt det bedste til stil-billeder. (Der findes mange andre hoveder, men disse er mest udbredt).

7. Budget? Med 1500-2000 kommer du rigtig langt og kan få et godt stativ.

 

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Men vigtigt af alt, inden du går ud og brænder så mange penge af. Lær det basale på dit kamera og find ud af om, det der fotografering overhovedet er noget for dig.

Bliv helt fortrolig med kameraet, hvad det kan nu og hvad det kan på et stativ. Og find ud af hvad du hovedsageligt fotograferer. Er det på ferier eller all-around, så gå uden om stativet. Er det natur, dyr, portræt, produkt eller mad er et stativ mægtigt godt.

 

 

 

Previous Post: « Koldhævet foccacia med kartoffel, timian og parmesan
Next Post: Appelsin/grape salat med valnødder »

Reader Interactions

Comments

  1. Hanna Hansen

    Hej Louise,

    jeg er i tvivl: hvis man skal købe et stativ, som muliggør at tage billeder oppefra, skal man så købe en “arm” seperat til sit stativ, eller kan man købe et stativ, som kan det? Og i så fald, hvad hedder sådan et stativ?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Hanna,

      Du kan gøre begge dele – der findes både stativer med indbygget arm, og stativer som den kan sættes på. Begge fungerer fint, hvis du køber et stativ af god kvalitet. Jeg bruger selv et Manfrotto stativ, som vist på billederne, som har mulighed for den vandrette arm.

      Håber det kan hjælpe dig lidt på vej…

  2. Line H

    Jeg har købt dit online kursus foodstyling masterclass sidste år og er nu endelig kommet i gang (efter en barsel der lige kom i vejen). Jeg er på udkig efter et nyt bedre kamerastativ til madfotos – et der kan tage fotos direkte oppefra og ned. Hedder denne ‘funktionalitet’ på kameraer mon noget bestemt når jeg skal ud og søge lidt rundt?
    På forhånd tak – mvh Line

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Line,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det gennemgåes faktisk på kurset og der er anbefaling til kamerastativ og links til, hvor du kan købe dem :-)

      Håber du bliver glad for kurset.

      Hav en skøn dag

  3. Susanne

    Hej igen!

    Tak for dit svar.

    Må jeg høre dig om en anden ting – de mange fine baggrunde med træ/brædder, hvor store er de typisk (hvor store behøver de at være)?

    Og hvordan er farven kommet på dem – er det maling eller farver?

    Tak for brugbare tips – du gør det godt!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Mine er typisk 100 x 70 cm, men har både større og mindre – det er fliser og gamle paller, borde, låger osv. jeg bruger – så størrelsen er meget forskelligt – og farverne også :)

  4. Susanne

    Hej med dig!

    Jeg har nu læst alle dine fotoguides med stor interesse – tak for dem!

    Jeg er nysgerrig på, hvordan du så nu arbejder (anderledes) med din lukketid – altså nu med stativ? Kan du give et par forsigtige bud på en typisk kameraindstilling til madfotografering på stativ?

    Bedste hilsner!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Susanne

      Dejligt, du kunne bruge dem :)

      Det er meget forskelligt – det afhænger af lys, blænde og hvilket udtryk billedet skal have. Med et stativ kan lukketiden blive meget lav, uden billedet bliver “rystet”, hvilket er godt i sistuationer, hvor lyset er sparsomt. Jeg har ikke en bestemt lukketid jeg bruger – det varierer fra gang til gang, så mit bedste råd vil bare være at prøve dig frem :)

  5. Louise

    Tak for tippet :-) Jeg skal købe selvsamme stativ imorgen. Dog kan jeg ikke huske om trevejshovedet er det samme. Japan photo har stativet på udsalg, så skal der øves portræt- og naturfotografering i weekenden :-)

    Svar
    • Loui

      Velbekom :)
      Du bliver SÅ glad for det stativ! Det er virkelig brugervenligt og nemt, at have med. Jeg bruger det hele tiden nu og ved slet ikke hvad jeg gjorde før. Skriv endelig hvad din oplevelse er med stativet :)

  6. Maria M

    Sikke et lækkert stativ! Har også længe ledt efter det helt rigtige stativ, måske det er dette? :)
    Hvad model er det og hvor har du købt det?

    Svar
    • Loui

      Hej Maria

      Ja, er simpelthen også så glad for det :) Modellen er et: Manfrotto 055xprob stativ med et trevejshoved 498RC2. Jeg købte det over nettet, men vil ikke anbefale webshoppen, da der var utrolig lang leveringstid! Men det findes heldigvis på mange andre gode websider til samme gode priser :)

  7. Monsterscircus

    Sikke et kærkomment indlæg! Har lige købt et nyt kamera og er allerede ved at spare op til et stativ! Det ser så lækkert ud, tillykke med stativet og glæder mig til at høre mere om det!

    Svar
    • Loui

      Hej

      Tak, er også rigtig glad for det :) Lækkert med et nyt kamera :) Du skal nok blive glad for et stativ til det – det er jeg godt nok!! :D

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Tilbehør til aftensmad eller lige den hurtige fro Tilbehør til aftensmad eller lige den hurtige frokostsalat her i de lune (okay, liiidt lunkne) dage? ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Prøv den her: Salat med asparges, ærter, radiser, nødder og feta.

Den er ret go' ☺️ Sammen med sukkerærter, radiser, agurk og knas, så har du en grøn, mættende salat som går til det meste.

Og laver du et ekstra stykke krydret kylling eller måske en den grillede laks, så der topnem måltidssalat til madpakken, som kommer til at hive lange øjne efter sig i kantinen 😄😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap opskriften ovre på bloggen (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 
⁉️Noo! Ingen asparges i grøntafdelingen? Eller bare ikke vild med de grønne kammerater? Hiv de grønne bønner med hjem. Både friske og frosne dur også perfekt i salaten. 

 

#aftensmadinspiration #nemmad #madinspiration #sundmad #madpakke
Har du været på de første jordbær? 😀 ⠀⠀ Har du været på de første jordbær? 😀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ellers så nap den første (liiidt syrlige) bakke og kast på den her lækre omgang af en bagt cheesecake med dobbelt op på jordbær! Yup, både i den friske version på toppen og lige serveret med en jordbærsauce også 🍓😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er rent sommergilde ..måske i weekenden? ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #cheesecake #bageglæde #danskejordbær #kage #kagetid
Studenterbrød, jordbærkager og napoleonshatte. K Studenterbrød, jordbærkager og napoleonshatte. Kanelsnegle med gærdej Og horn.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mine 5 go-to fredagskager, når der bliver provianteret ved bageren (Hvad er du på?).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og hornene, de ligger altså lunt i svinget når skal vælges. Sådan ræ’tig lunt 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Helst bare med remonce og mørk glasur, som et klassisk skagenshorn. Det slår de halvtørre kærnemælkshorn med hindbær, hippe rabarberhorn og dem, hvor du skal lede efter nougaten, med længder 👀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så yup, vi hopper på hjemmebagte skagenshorn i dag: Bløde, søde, saftige og med rigeligt marcipan-remonce i midten. Ren frås – ingen tørre horn her 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find kaffen frem, nap opskriften ovre på bloggen og hav en fantastisk fredag herfra 😊☕️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #bagning #fredagskage #fredagsfeeling #bageglæde #bagværk
Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework