• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Vælg det rigtige kamerastativ

Det her Manfrotto-kamerastativ har jeg haft i mere end 7 år, har brugt stortset hver dag i mit professionel liv de sidste år og det fungerer stadig som nyt.

I 2013 skrev jeg: 

Jeg har fået en ny bedste ven, ved navn Manfrotto. Manfrotto er kamerastativet, som jeg fik tilskud til i julegave og bestilte her i starten af januar. Forleden bankede han så på min dør og det var kærlighed ved første blik. Jeg har endnu ikke haft en kamerastativ, da jeg først ville lære mit kamera, at kende. Derudover er jeg typen, som gerne skal reseache et par år eller 2 før jeg gør en investering.
Efter at have leget med mit nye stativ er jeg helt solgt. Jeg ved godt, at jeg MEGET længe har manglet et stativ for, at få helt skarpe billeder og kunne bruge min lukketid ordentligt. Men alt godt kommer til den som venter.

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

 

Kamerastativet er et Manfrotto 055XPROB med et 3-vejshoved. Det er nu en udgået model, som er blevet erstattet af Manfrotto 055XPRO3 og MANFROTTO 055CXPRO3 (Carbon) med XPRO 3-Way (hoved).

Kamerastativets helt store fordel i madfotografering er muligheden for at fotografere vandret – det vil sige, at midter-stangen kan vippes ud og det dermed er muligt at fotografere billeder “oppefra”.

 

Kamerastativ til at fotografere “oppefra”: 

Der findes et hav af muligheder for at sætte arme på kamerastativer, booms og DIY-løsninger. Har du brug for et stativ med en vandret/horisontal arm, så køb et af god kvalitet, et som er nemt at bruge (!) og hvor du er sikker på låsemekanismerne fungerer. De kamera og objektiv er meget udsat i den position!

En anden mulighed, hvis du er glad for flatlays og billeder taget fra oven er en C-stand. Det er egentlig et stativ til lamper, softbokse og reflektorer – all-around stativ i et studie, men kan også nemt laves til en kamerastativ. Dog kan det så kun bruges horisontalt.

Derfor skal du bruge et kamerastativ til dine billeder: 

  • Du kan bruge en mindre blænde fordi du kan bruge en lang lukketid og få mere lys ind i billedet uden, det bliver sløret
  • Du kan bruge en mindre ISO fordi du bruge en lang lukketid og få mere lys ind i billedet uden, det bliver sløret
  • Du har begge hænder frie (super godt når du styler madbilleder)
  • Dine billeder bliver skarpe – ingen rysten på hænder
  • Dit fokuspunkt forbliver det samme

 

Der fås rigtig mange kamerastativer, og det er en jungle uden lige! Gennem min research har jeg samlet nogle gode råd, hvis du står og skal bruge et stativ til portræt-og madfotografering:

Gode råd til køb af kamerastativ:

1. Køb en ordenligt stativ fra starten, det holder for evigt. Der findes mange billige modeller, men mange er ustabile og bliver hurtigt løse – til fare for dit dyre kamera.

2. Find ud af hvor mange kilo dit stativ skal kunne bære – altså hvor meget dit kamerahus+obejktiv+flash vejer.

3. Skal du slå stativet sammen eller skal det stå fremme fast? Der er stor forskel på vægten på kamerastativer. Hvis du skal have det med på farten, gider du ikke slæbe unødvendigt og have besværlige justeringsfunktioner.

4. Højde? Køb et justerbart stativ, det giver en enorm frihed.

5. Monopod eller tripod? Monopod er meget fleksibelt. Tripod giver den bedste stabilitet.

6. Trevejshoved eller kuglehoved? Trevejshoved giver dig stabile “linjer” i billedet. Kuglehovedet er godt skæve vinkler. Trevejshoved er langt det bedste til stil-billeder. (Der findes mange andre hoveder, men disse er mest udbredt).

7. Budget? Med 1500-2000 kommer du rigtig langt og kan få et godt stativ.

 

BONUS: Tag bedre madbilleder – få 7 genveje til professionelle madbilleder på rekordtid

Men vigtigt af alt, inden du går ud og brænder så mange penge af. Lær det basale på dit kamera og find ud af om, det der fotografering overhovedet er noget for dig.

Bliv helt fortrolig med kameraet, hvad det kan nu og hvad det kan på et stativ. Og find ud af hvad du hovedsageligt fotograferer. Er det på ferier eller all-around, så gå uden om stativet. Er det natur, dyr, portræt, produkt eller mad er et stativ mægtigt godt.

 

 

 

Previous Post: « Koldhævet foccacia med kartoffel, timian og parmesan
Next Post: Appelsin/grape salat med valnødder »

Reader Interactions

Comments

  1. Hanna Hansen

    Hej Louise,

    jeg er i tvivl: hvis man skal købe et stativ, som muliggør at tage billeder oppefra, skal man så købe en “arm” seperat til sit stativ, eller kan man købe et stativ, som kan det? Og i så fald, hvad hedder sådan et stativ?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Hanna,

      Du kan gøre begge dele – der findes både stativer med indbygget arm, og stativer som den kan sættes på. Begge fungerer fint, hvis du køber et stativ af god kvalitet. Jeg bruger selv et Manfrotto stativ, som vist på billederne, som har mulighed for den vandrette arm.

      Håber det kan hjælpe dig lidt på vej…

  2. Line H

    Jeg har købt dit online kursus foodstyling masterclass sidste år og er nu endelig kommet i gang (efter en barsel der lige kom i vejen). Jeg er på udkig efter et nyt bedre kamerastativ til madfotos – et der kan tage fotos direkte oppefra og ned. Hedder denne ‘funktionalitet’ på kameraer mon noget bestemt når jeg skal ud og søge lidt rundt?
    På forhånd tak – mvh Line

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Line,

      Tak for dit spørgsmål.

      Det gennemgåes faktisk på kurset og der er anbefaling til kamerastativ og links til, hvor du kan købe dem :-)

      Håber du bliver glad for kurset.

      Hav en skøn dag

  3. Susanne

    Hej igen!

    Tak for dit svar.

    Må jeg høre dig om en anden ting – de mange fine baggrunde med træ/brædder, hvor store er de typisk (hvor store behøver de at være)?

    Og hvordan er farven kommet på dem – er det maling eller farver?

    Tak for brugbare tips – du gør det godt!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Mine er typisk 100 x 70 cm, men har både større og mindre – det er fliser og gamle paller, borde, låger osv. jeg bruger – så størrelsen er meget forskelligt – og farverne også :)

  4. Susanne

    Hej med dig!

    Jeg har nu læst alle dine fotoguides med stor interesse – tak for dem!

    Jeg er nysgerrig på, hvordan du så nu arbejder (anderledes) med din lukketid – altså nu med stativ? Kan du give et par forsigtige bud på en typisk kameraindstilling til madfotografering på stativ?

    Bedste hilsner!

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Susanne

      Dejligt, du kunne bruge dem :)

      Det er meget forskelligt – det afhænger af lys, blænde og hvilket udtryk billedet skal have. Med et stativ kan lukketiden blive meget lav, uden billedet bliver “rystet”, hvilket er godt i sistuationer, hvor lyset er sparsomt. Jeg har ikke en bestemt lukketid jeg bruger – det varierer fra gang til gang, så mit bedste råd vil bare være at prøve dig frem :)

  5. Louise

    Tak for tippet :-) Jeg skal købe selvsamme stativ imorgen. Dog kan jeg ikke huske om trevejshovedet er det samme. Japan photo har stativet på udsalg, så skal der øves portræt- og naturfotografering i weekenden :-)

    Svar
    • Loui

      Velbekom :)
      Du bliver SÅ glad for det stativ! Det er virkelig brugervenligt og nemt, at have med. Jeg bruger det hele tiden nu og ved slet ikke hvad jeg gjorde før. Skriv endelig hvad din oplevelse er med stativet :)

  6. Maria M

    Sikke et lækkert stativ! Har også længe ledt efter det helt rigtige stativ, måske det er dette? :)
    Hvad model er det og hvor har du købt det?

    Svar
    • Loui

      Hej Maria

      Ja, er simpelthen også så glad for det :) Modellen er et: Manfrotto 055xprob stativ med et trevejshoved 498RC2. Jeg købte det over nettet, men vil ikke anbefale webshoppen, da der var utrolig lang leveringstid! Men det findes heldigvis på mange andre gode websider til samme gode priser :)

  7. Monsterscircus

    Sikke et kærkomment indlæg! Har lige købt et nyt kamera og er allerede ved at spare op til et stativ! Det ser så lækkert ud, tillykke med stativet og glæder mig til at høre mere om det!

    Svar
    • Loui

      Hej

      Tak, er også rigtig glad for det :) Lækkert med et nyt kamera :) Du skal nok blive glad for et stativ til det – det er jeg godt nok!! :D

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Januars hitliste var.. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Januars hitliste var..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Lunere himmelstrøg med Marrokansk salat, tomatsuppe til snuen og Havregrynsbarer i kaffepausen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Endnu mere salat med quinoa (for posen er uendelig), den hurtige laks i grøn karry, et smut til Indien med fuld spark til smagsløgene med Tandoori kylling og kæmpehittet pizzapakker.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Og så for at slutte helt nemt af efter en liiidt lang og sjasket januar, men alligevel helt på toppen: de der Nutella brownies med kun 3 ingredienser.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad var din favorit i januar? 😀😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nemaftensmad #madpakke #kagetid
Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃 ⠀⠀⠀ Nutella brownie med 3 ingredienser! 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, det bliver ikke meget nemmere! 

Hiv nutella, æg, mel frem. 

Pisk, vend, bag. 

Og på 20 minutter (inkl. opvask), så har du perfekte brownies 👌

Ikke sådan tandklæbende fudgy. Eller chokoladekage-tør. Niks, men lige med den der helt rigtige konsistens, så de forsvinder i en ruf 😋⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Nap opskriften på brownies ovre på bloggen nu (link i bio og story) 🤎 ..og jep, de er også gode med både hakket chokolade eller nødder vendt i ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #nutellalovers #kage #brownies #nemkage #snack
Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Hurtig snack til madpakken 👆Og om du…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 napper den helt nemme løsning med en rulle købt pizzadej
👉 krudter op for den klassiske hjemmelavede dej (måske med lidt groft mel)
👉 eller praler med en flerdags surdejsudgave af en dej
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..det styrer du. Pizzapakkerne dur med hele og klarer både madpakken, snacken til fredagsrødvinen og “bare fordi” på en søndag ☺️🍕
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften i min story nu 📲
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #snackideas #nemmad #madpakke #madpakkeinspiration 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework