• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Louiogbearnaisen
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
  • Opskrifter
  • Foto
  • Shop
  • Om
  • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Opskrifter
    • Foto
    • Shop
    • Om
    • Kontakt
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
  • ×
    Home » Brød og boller

    Det perfekte brød. Simplethen.

    Af Louise | 25 Comments | Indlægget kan indeholde affiliatelinks (links markeret med *)

    Jeg har bagt de allerbedste boller nogensinde. Simpelthen. Nogen husker måske, at jeg fik bogen "Tartine Bakery" (saxo.com) til anmeldelse i sommers og, at jeg i den forbindelse, havde et større surdejs/brød-projekt med støbejernsgryden.
    Jeg tog desværre livet af surdejen, men heldigvis ikke af lysten til, at kaste mig hovedkluds ud i hele bogen.

    Surdej er fantastisk, men lige nu har jeg ikke tid til, at tage livet af flere.. Så jeg har eksperimenteret med gær i opskrifterne fra Tartine. Ja, Chad Robertson vil nok krumme tæer, hvis han hørte det!!

    Den sidste uges tid har jeg bagt boller 3 gange (!)og endelig er opskriften blevet helt rigtig. Hvilket helt præcist mener, at jeg har bagt masser af lufthuller. Ja, det er lidt dumt, når man tænker over det.

    Efterhånden har jeg så også bevæget mig ret langt fra den orginale opskrift, da jeg hellere ikke kunne finde plads i mit usandsynlige travle skema,  til alle de hævninger. Dovenskab længe, længe leve (;

    Opskriften lyder måske, som en helt almindelig brøddej, men det som gør forskellen, er fremgangsmåden. Når du har prøvet den, bliver det meget svært, at gå tilbage til den traditionelle igen!

    Lækkert brød

    Det perfekte brød

    Print opskrift Pin opskrift
    Tilb. tid20 minutter minutter

    Ingredienser

    • 5 dl lunkent vand, 37 grader
    • 500-800 g mel, 80 % hvedemel + 20 % hvid hvede eller andet fuldkornsmel
    • 12 g gær
    • 10 g salt
    Opskriften fortsætter efter annoncen

    Sådan gør du

    • Hæld vandet i en stor skål og tilsæt melet. Rør det hele godt sammen, til du har en meget tyk grød.
    • Lad dejen hvile 20 minutter.
    • Smuldr gær og salt i dejen. Brug fingrene til, at "klemme" gær og salt ind i dejen. Rør dejen rigtig godt sammen.
    • Lad dejen hvile 20 minutter.
    • Rør godt rundt i dejen igen. Smør en plastikbeholder eller glasskål med olie. Vip dejen over i beholderen og kom et tætsluttende låg på. Lad dejen hvile 2-3 timer på køkkenbordet.
    • Sæt dejen i køleskabet og lad den stå til næste dag - min. 12 timer.
    • Dejen tages ud af køleskabet. Den skal have luftbobler i overfladen. Lad den hvile 1 times tid på køkkenbordet.
    • (VALGFRI)*
    • Vip forsigtigt dejen ud på køkkenbordet og drys lidt mel på overfladen. Form forsigtig dejen til en kugle, ved hele tiden at folde dejen ind under sig selv, mens du roterer dejen. Når dejen er formet skal den have en stram og glat yderside. Gør dette med så få bevægelser så muligt! Dejen må ikke sprække. Lad dejen hvile 20 minutter på køkkenbordet med et viskestykke over sig. Dejen er nu fladet lidt ud, men er stadig spændstig og IKKE udflydende.
    • Varm ovnen op til 250 grader, med en bageplade/bagesten i.**
    • 10. Del forsigtig dejen i x-antal stykker. Løft forsigtig stykkerne over på den varme bageplade med papir/sten med mel - med en brødspartel.
    • 11. Kom en ovnfast form med vand ind i ovnen. Bag brødene i ca. 20-25 minutter. De skal have en sprød skorpe og være godt gyldne.
    • 12. Tag bollerne ud og afkøl dem på en bagerist. De skal køle af min. 20 minutter, inden du skærer i dem.

    Gå ikke glip af de bedste opskrifter Klik her og kom med på Louiogbearnaise-holdet, så bliver du holdt opdateret om nye, lækre opskrifter :-)

     

    *Jeg har både lavet brødene med og uden dette step. Ved at benytte dette step får du en bolle med mere spændstighed, men har du travlt/doven kan du sagtens springe det over.

    ** Jeg har både bagt med bageplade og bagesten. Bagestenen giver en meget sprød bolle og kortere bagetid, men kan være vanskelig, at få bollerne skubbet over på uden, at de mister luften.


    Jeg har endnu en omgang brød i køleskabet, men denne gang med lidt anderledes fremgangsmåde, da det skal bages i støbejernsgryden. Mens det venter i spænding på, at blive bagt, kaster jeg mig over eksamensopgave - endnu en gang!
    Når man bruger det meste af lørdagen på kærestedate, med biograf og Bones, ja, så vender virkeligligheden hårdt tilbage på en søndag!

    Håber I alle får en dejlig søndag (:

    Mere sulten?

    • mumie pølsehorn - halloween opskrift
      Mumie pølsehorn
    • Pestosnegle - opskrift pizzasnegle med pesto
      Pestosnegle
    • Pirogger - opskrift på empanadas
      Pirogger/empanadas
    • pizzaboller
      Pizzabrød med pepperoni og ost

    Reader Interactions

    Comments

      Skriv en kommentar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    1. Malene

      februar 26, 2022 at 2:35 pm

      Har lige bagt de her boller, og de blev super lækre! Jeg bruger 600 g mel og de får en sprød top der er lidt svampet indeni på den gode måde. Jeg er brød-noob og har prøvet en anden opskrift med bagepulver der bare ender i noget tørt stads. Tak for opskriften!

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        marts 07, 2022 at 1:09 pm

        Det var så lidt Malene - dejligt at høre, at du kunne bruge opskriften 🙏😊

        Hav en skøn dag!

    2. Katrine Boesen Hansen

      januar 30, 2021 at 10:35 pm

      Kan dette perfekte brød bages som et franskbrød? :-)

      Vh Katrine

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        februar 01, 2021 at 6:18 pm

        Hej Katrine,

        Ja, det vil du sagtens kunne, hvis du bare husker at justere bagetiden 🙂

        God bagelyst!

    3. Gitte

      juli 03, 2020 at 9:20 am

      Hej,
      Jeg forstår ikke hvordan man folder dejen ind under sig selv.

      Svar
      • Louiogbearnaisen

        juli 09, 2020 at 10:02 am

        Hej Gitte,

        Det er svært at forklare, men da dejen er meget blød, så kan du ligesom skubbe dejen ind under sig selv, så dejen får en spændt overflade :-)

        God bagelyst!

    4. Falck

      marts 08, 2016 at 12:04 pm

      Jeg laver brødet med ca halvdelen af vandet udskiftet med hvidtøl.god smag😉

      Svar
    5. Vibeke

      april 06, 2014 at 7:39 am

      Hej!
      Allerførst tak for dine mange dejlige opskrifter! :-)
      Jeg elsker godt brød, og har prøvet mange forskellige opskrifter i min søgen på det sublime brød. Fremgangsmåden i denne opskrift er så anderledes end andre, at den klart skal afprøves. Jeg er dog ligesom Elsebeth lidt loren på mængden af mel og hvordan konsistensen skal være... Det kunne være rigtig dejligt, hvis du ville have ulejlighed med at oplyse lidt om det.
      Jeg hører også meget gerne om dine erfaringer med at bage dejen som et grydebrød.
      Med ønsket om en dejlig dag!

      Svar
    6. Elsebeth

      november 23, 2013 at 3:24 pm

      Du skriver "5 dl vand og 500-800g 80/20 mel". Det er et udsving på hele 300 g, hvilket er temmelig meget i min bageverden og vist ikke set før. Med 500 g mel vil konsistensen blive som til ciabattaboller, og med 800 g bliver det en helt anden fast konsistens og en anden slags boller. Vil du ikke være venlig at skrive, hvordan dejens konsistens skal være, inden du sætter den til hævning.
      Boller, der skal fryses, skal være håndvarme, når de kommer i posen, men de skal være KOLDE, når de kommer i fryseren - skulle jeg hilse fra fryseren og sige :-)

      Svar
    7. Asako

      september 11, 2013 at 5:10 pm

      Hej! Tak for opskrift:-) jeg har lyst til at bage den i weekenden! men har et spoergsmaal... hvis du kan svaere paa det bliver det stor hjaelp! Jeg bor i Japan og her kan ikke koebe almindelig gaer(som er raa), derfor jeg maa noed til at bruge en toergaer... Hvordan kan jeg bruge toergaer i steden gaer...? hvis du har en loesning, vaer saa venlig vil du give mig det?

      Mange tak Asako

      Svar
      • Loui

        september 11, 2013 at 5:14 pm

        Hej

        Jeg har lavet denne guide til, hvordan du kan omregne rå gær til tør gær: http://www.louiogbearnaisen.dk/2012/11/kitchenguide-fra-us-active-dry-yeast-til-dk-frisk-gaer.html

      • Asako

        september 12, 2013 at 5:56 pm

        Hej Loui:-)
        Mange tak for hjaelpen! Nu kan jeg bage:-) Jeg gleder mig til at smage, Igen Mange Tak!
        Ha en god weekend*

    8. Julie

      august 02, 2013 at 11:37 pm

      Mange tak. Det vil jeg prøve :-)

      Svar
    9. Julie

      august 02, 2013 at 10:41 am

      Hejsa. Fantatisk blog du har her :) har lige et spørgsmål ift denne opskrift. Har egentlig lavet dejen, så den er klar til at komme i ovnen nu. Men skal have gæster til brunch søndag først. Så vil du foreslå at bage bollerne nu og bare opbevare dem i en lufttæt beholder ind til søndag, eller kan dejen stå i køleren ind til søndag - og så kan jeg vente med at bage dem til der? Håber du kan hjælpe :-) Julie

      Svar
      • Loui

        august 02, 2013 at 11:14 am

        Hej Julie

        Tak :)
        Jeg ville nok lade dejen stå i køleskabet - de vil godt nok blive noget mere syrlige. Alternativt så bag dem, frys dem ned, mens de er lune, tag dem op søndag, lad dem tø lidt, pensl med vand og varm dem i ovnen inden du skal bruge dem - så er de som friskbagte.
        Håber du var lidt hjælp :) God brunch :)

    10. Camilla

      februar 11, 2013 at 10:03 am

      Noget af det bedste brød jeg kender til! Tak for fantastisk opskrift.

      Svar
      • Loui

        februar 18, 2013 at 9:56 am

        Hej Camilla

        Velbekom :) Godt at høre, at du kunne bruge den :D

    11. Elsebeth

      januar 28, 2013 at 6:21 pm

      Jeg bruger bagepapir, fordi jeg ikke kan fordrage mel neden under mit brød (eller ovenpå), og så kan brødet ikke glide over på bagestenen.

      Svar
    12. Elsebeth

      januar 22, 2013 at 5:33 pm

      Jeg fik først rigtig gang i min bagesten, da jeg læste dette fif på en amerikansk blog: Lad brød/boller hæve tildækket på bagepapir. Skyd en bageplade (med bagsiden op!) ind under papiret. Træk pladen med bagestenen så meget ud, at den skråner ned mod døren, før pladen med brødet ind i ovnen og træk den langsomt ud, så brødet og papiret bliver afleveret på bagestenen. Afleveringspladen SKAL have bagsiden op, så den er helt flad uden kanter. Man kan trække i de to yderste snipper, hvis papiret med brødet ikke ligger helt rigtigt på bagestenen. Husk på at bagepapiret ikke skal være større end bagestenen!
      Har man ikke en bagesten, giver det også et godt resultat, hvis man afleverer brødet på en brandvarm bageplade i stedet for som sædvanligt at sætte en kold plade med brød i ovnen.

      Svar
      • Loui

        januar 27, 2013 at 8:38 pm

        Hej Elsebeth

        Super godt tip med bagepladen :) Har selv brugt det, bare med et træ skærebræt, da jeg ikke bruger bagepapir på min bagetsten.

    13. Simone

      januar 19, 2013 at 4:18 pm

      Nu har jeg bagt disse boller, og det er virkelig det perfekte brød!! Tak for SÅ god opskrift!

      Svar
      • Loui

        januar 20, 2013 at 7:55 pm

        Hej Simone

        Det lyder bare rigtige godt :D Er glad for du kunne bruge dem :)

    14. Victoria

      januar 13, 2013 at 9:24 pm

      Hej!
      Jeg er midt i denne her fantastiske opskrift, og dejen er snart på vej i køleskabet, jeg har bare lige et par enkelte spørgsmål, som jeg håber du kan svare på. Hvis man nu ikke har en brødspartel, hvad kan så bruges istedet? Og hvor mange boller fik du ud af portionen? :D
      Hilsen Victoria

      Svar
      • Loui

        januar 13, 2013 at 9:52 pm

        Hej Victoria

        Det lyder godt :) Ja, du kan sagtens bruge en alm. spartel/palet til panden eller bare fingrene - det er noget sværere, ikke at slå luften ud af brødene, men det burde kunne klares. 1. portion fik jeg 14 mellemstore boller ud af og min 2. portion fik jeg 10 store brød ud af. Så det er lidt, hvor store du vil have dem.

        Håber du får nogle fantastiske boller :)

        Mange hilsner
        Louise

    Primary Sidebar

    GØR SOM OVER 25.000 ANDRE

    Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

    Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

    Louise Lyshøj

    Louise - Louiogbearnaisen

    For dig, som er vild med nem mad og mundvandsløbende madbilleder - tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre. Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

    Gør som +25.000 andre og få det hele med →

    Populære opskrifter

    • verdens bedste Chocolate Chip Cookies - cookies opskrift
      The Best Chocolate Chip Cookies
    • Tortellini med soltørrede tomater, parmesan, spinat og kylling-4
      Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling
    • pølsehorn
      Pølsehorn
    • banankage
      Banankage med chokolade

    Se flere opskrifter →

    Gratis video-masterclass

    Sådan vælger du det rigtige fotoudstyr, som begynder

    - 1 times tætpakket video-træning, så du kan tage blændende gode billeder med det rigtige fotoudstyr fra start.

    SE MED NU >>

    Footer

    ↑ Til toppen

    Kontakt

    • Kontakt
    • Services
    • Annoncering
    • Kursus

    Nyhedsbrev

    Gør som +25.000 andre og kom med på holdet!
    Få nye opskrifter, guides og sprøde tilbud.
    Klik her og tilmeld dig

    Info

    • Opdater privatlivsindstillinger
    • Cookie- og privatlivspolitik

    Copyright © 2024 Louiogbearnaisen