Vi kommer ikke uden om, at nytåret er lige om hjørnet. Og det vigtigste til nytår er selvfølgelig kransekage og “pagne” – ingen diskussion der (;
Skal du stå for kransekagen i år, så er det bare, at komme igang. Sådan en fætter er nemlig bedst, når den lige får lov, at hygge sig i fryseren. Hvorfor? Ja, det ved jeg faktisk ikke…? Den bliver bare sådan rigtig god (:
De sidste par år har jeg lavet krankagetårn (ja, mit Canon boede ikke hos mig der :(, derfor alternative billeder) – bedre kendt som det skæve tårn i Pisa…
Jeg har altid brugt rå marcipan fremfor bagemarcipan, da jeg syntes det smager langt bedre. Men vil du have et flot og lige tårn, så er det bagemarcipanen du skal bruge – det holder formen og ringene flyder ikke ud.
Meen altså jeg er stadig af den overbevisning, at det “rustikke” look slet ikke gør noget. Med et halv kilo pynt på kagen, godt klistret ind i glasur, og gæster som alligevel ikke kan se lige når i når til klokken 12 – ja, så går det skæve tårn rent ind (;
Er du, ligesom jeg, lidt ovre kransekagetårnet, så lav lækre stænger – dyppet i chokolade (se ovenstående billed). Du finder mere om kransekagestængerne her. Brug samme opskrift, som den herunder. Men lav stænger istedet for ringe og HUSK chokoladen (:

Ingredienser
Kransekageringe
- 1 kilo marcipan
- 300 g flormelis
- 1,5 æggehvide
Glasur
- Flormelis
- æggehvider
Sådan gør du
- Bland det hele sammen og ælt til en ensartet masse.
- Kom kransekagemassen i køleskabet i min. 1 time.
- Rul kransekagemassen ud til lige tykke pølser - ca. 1 cm i diameter.
- Mål pølserne af til ringene - 8, 10, 12, 14, 16, 18 cm og husk en kugle til toppen.
- Kom de afmålte pølser på en bageplade og form dem til ringe. Kom lidt vand på fingrene og form dem trekantet og ensartede.
- Når alle ringene er kommet på bagepladen og er trekantede, trykkes de lidt flade med en plade - Så de kan stables senere.
- Bag kransekageringene ved 200 grader i alm ovn i ca. 15-17 minutter. De skal være gyldne. Kom evt. en ekstra bageplade under bagepladen så de ikke bliver for mørke i bunden.
- Tag ringene ud og lad dem afkøle på en rist. Det er her, du kan vælge at fryse ringene ned til de skal bruges.
- Pynt ringene med "glasurtunger" og sæt dem sammen med glasur. Her er det lidt vigtigt, du husker rækkefølgen af ringene, altså størrelsen, da de ligner hinanden.
- Lad glasuren tørre og pynt så kransekagen
Mangler du en lidt bedre forklaring, så finder du gode opskrifter hos Mette Blomsterberg og en video med Chefkonditor fra Odense Marcipan.
……..Og så er det jo bare, at poppe “pagnen” og gnaske løs (:
Skriv en kommentar: