Har du også undret dig over, at der er 2 ens krukker med kirsebærsauce ? Faktisk næsten identiske, bare lige undtagen farven?
Ja, det har jeg! Og det er ikke før i år, jeg satte mig for, at få løst mysteriet. Jeg har aldrig set de 2 krukker ved siden af hinanden, så jeg troede faktisk de var fra samme firma – bare med forskellig smag.
Der tog jeg grueligt fejl. Efter en korrespondance med min kloge ven; Google, er det nu opklaret.
Fabri Amarena kirsebærsauce, BLÅ: Den originale kirsebærsauce fra Italien, Bologna. Opskriften stammer fra det hundrede år gamle familiefirma FABRI, hvor det i sin tid var grundlæggerens hustru egen opskrift. Firmaet er idag stadig familieejet. Den vejledende pris lyder på hele 115 kroner for krukken.
Toschi Amarena kirsebærsauce, RØD: Toschifirmaet blev grundlagt i 1945, Italien af to brødre, som ville gøre det muligt, at spise kirsebær hele året, i hele verden. Den vejlende pris er for den røde krukke ligger på omkring 60 kroner her i juletiden.
Og hvad så? Hvilken en skal man købe? Og er det ikke lige lovlig mange penge for kirsebærsauce, som kan fåes for en flad femmer?
Først skal der siges, at der er forskel på almindelig dansk kirsebærsauce og disse her. De italienske udgaver er lavet på sorte kirsebær (Amarena), som er ret berømte for deres smag. De er mere fast og frisk i konsistensen. Derudover er saucen meget tyndere, da de tilsætter sirup og smagen er sød, med et strejf af mandel/marcipan.
Italiensk indhold: Sukker, Vilde kirsebær, Glukosesirup, Vand, Kirsebærsaft, Citronsyre, Aroma, Drueskalsfarve
Den danske udgave er lavet på røde kirsebær. Konsistens er tyk og bærerne er ofte mere “ukogte”, da de ikke er så faste. Smagen kan variere fra sød til syrligt, afhængig af tilsat sukkerindhold. Derudover tilsættes ofte vanilje til smagen.
Dansk indhold: Vand, Kirsebær , Sukker, Mod. stivelse, citronsyre, Konserveringsmiddel (E 202)
(Det som står først i indholdfortegnelsen, er det som er mest af i produktet)
Så det er en ren smagssag, hvilken sauce man er til! Er du til tyk kirsebærsauce uden mange hele bær eller er du til tynd sauce med hele bær ?
Jeg, personligt er vild med den italienske udgave og smagen af de sorte kirsebær og mandel.
Hvad er du til ? (:
Jeg er så klart til den blå. Køber den gerne på tilbud til 69,-kr og spiser den som dessert ovenpå hytteost… når altså det ikke lige er jul …. uhhhhmmmm.
Tak for alle jeres kommentarer. Jeg er fan af den blå kirsebærsovs, og nu rigtig glad for at få en forklaring på forskelle på den blå og røde.
Jeg endte på denne side, fordi jeg ville finde en dessert til nytår.
Uden den blå, ingen jul. Elsker den intense smag og holdbarheden er lang. Selv i åben tilstand. Er tit på tilbud udenfor sæsonen.
Tak for tippet og input 🙏
Helt klart en klassisker til julen 😋
Jeg er også mest til den blå, men sidste år faldt jeg over syltede kirsebær fra Selleberg på Fyn, de har indtaget førstepladsen over kirsebær sovs
Tak for tippet og input 🙏
Du får hvad du betaler for.
Den blå er kraftig og intens. Tydelig mandelsmag. Meget drøj, man behøver ikke at bruge så meget af den.
Den røde er sødere og kirsebærrene minder om cocktailbar, geleagtig konsistens.
Min mening:
Jeg køber kun den blå efter at have smagt den røde 1 gang. Den røde smager kunstigt, er alt for sød, men ikke uspiselig.
Prøv dem begge, så ved du hvilken du skal købe næste gang. Hvilken en der er bedst, bestemmer du selv.
Hej Freya,
Tusinde tak for din kommentar og for tippet – det er jeg sikker på, at mange læsere sætter pris på :-)
Hav en rigtig dejlig dag og god weekend!
Hej
Aldi har i mange år haft en lille krukke med amarena bær sovs. Til kun 30 kr. Men har ikke set den iår 2018. Den syntes jeg er meget bedre end Tos den røde. Har ikke prøvet den blå. Den billige i kvickly (50 kr) for lille glas som i Aldi er ikke så god. Den fra Aldi var bedst….
Hej Flemming
Tak for din kommentar og input til opskriften.
Jeg er sikker på, at det vil kunne hjælpe mange af læserne, når de skal lave denne opskrift :-)
Hav en fortsat god dag og weekend!
Hvor kan man få kjøpt disse i Danmark? Jeg bor i Norge og her er de umulig å få tak i! Jeg elsker disse kirsebærene og drar gjerne til Danmark for å kjøpe dem 😊❤️
Hej Susann,
De fleste supermarkeder har dem op til jul. Ellers har jeg set dem hos flere online supermarkeder. Måske det også er tilfældet i Norge?
Hav en dejlig dag.
For første gang har jeg købt den blå. Og også sidste. Hold da op, så sødt. Og så tynd!
Den største skuffelse!
Hej Inger,
Øv da, det er så træls, når det ikke er som forventet 👎
Det er så personligt, hvad man mest er til, men nu ved du i det mindste, at den blå ikke er noget for dig 😊
Hav en fortsat dejlig dag.
Øeh. Overskriften på denne artikel er den røde vs. den blå. Det er det eneste du ikke skriver nogetsomhelst om. I vores familie er der dømt kunstig til den røde. Det er en decideret billig version som smager mere syntetisk. Den blå er den originale og langt den bedste. Venlig hilsen et madøre der lige kom forbi din blog.
Hej Povl,
Tak for dit input :-)
Hav en skøn aften.
Hej!
Jeg smagte for første gang den blå her til jul (hjemme hos min bror), og er du da vimmer den er lækker!! Aldrig mere køber jeg af den billige, så hellere undvære!! Men nu har jeg bare udfordringen at finde ud af hvor den kan købes her i det Sønderjyske.. Faktisk troede jeg der var spiritus i “Fabbri Amarena” men hvis jeg skal tro hvad du her skriver så er det jo ikke tilfældet. Det er “bare” nogle helt fantastiske bær 😋
Der var i øvrigt også den billige vi alle kender, og det var slet ikke så tosset at smage dem op imod hinanden. 🍒Bærerne i “den blå” er så lækre 👌 Faktisk er jeg ofte gået uden om bærerne i kirsebærsovs, og nu giver det pludselig mening. Men fremover er det “Fabbri Amarena” og med massere af bær!! 😘 Dog synes jeg stadig at savne svar på hvordan den røde er i forhold til den blå, ellers er her noget der er smuttet mit øje forbi..
Bedste hilsner, Lene
Er den røde egnet til opvarmning ? Hilsen Jørn
Hej Jørn
Jeg har fint opvarmet den uden problemer :)
Jeg har heldigvis selv et kirsebærtræ i haven med sure syltekirsebær. Jeg lader dem sidde, til de er meget mørke, og så smager de helt fantastisk. Min kirsebærsauce er tyk af lækre bær bær og smager af meget mere, end den, som man køber. Der er slet ingen sammenligning. Jeg har smagt den italienske, og den smager dejligt, men så imponeret er jeg heller ikke.
De udstenede kirsebær må ikke stå og koge. De skal kun lige bringes op til kogepunktet 3 gange med en halv snes minutters interval. Det har jeg lært af min svigermor.
Hvis man knækker stenene kan man udnytte smagen fra kernerne og få en helt anden smag frem – gad vide om det er det, man gør med den berømte italienske.
Kirsebærsaucen er et af mine bidrag til familiens juleaften.
Jeg sad netop og kiggede efter en opskrift lignende den italienske kirsebærsauce.
Når engang mine kirsebærtræer vil give mig en høst, skal jeg sylte….!
Jeg tænker at koge en sukkersirup af saft og sukker og nogle få kerner fra stenene (Få – deres bitterstof eer blåsyre).
Og så anvende din metode ved syltning en.
Hvilken sort er din Surkirsebær?
Hej Bente,
Jeg er ikke sikker på, at det er mig, du har fundet en opskrift hos, da jeg ikke selv har lavet kirsebærsauce.
Men god fornøjelse med syltningen, når dine kirsebær er klar til høst :-)
Som Martin ganske rigtigt skriver: Hvad er så forskellen på de røde og blå?
Og som sidebemærkning.. Hvad jævner i med hvis i jævner den?
God og SMAGSFULD jul til jer alle! ☺
Du besvarer ikke det vigtigste spørgsmål: Hvad er forskellen i SMAGEN af den blå og den røde?
Ja, de er begge to italienske, og hvis de smager ens er der vel ingen grund til at købe den dyre blå fremfor den billigere røde…
Jeg spiser kun den autentiske italienske. Den røde smager for vandet og syntetisk. Og kirsebærene har en anden konsistens end de sort italienske. Jeg køber dem ofte på tilbud. Salling Super og Irma har også deres egen udgave som smager ok og heller ikke er så dyre som de orginale. De smager desuden godt i marcipan, ovenpå vaniljeis og tyrkisk yoghut. Der mange muligheder…
Vh Charlotte G
Amarena Toschi kirsebær er det lækreste tilbehør til risalamanden…så det er den vi nyder til jul,den danske version er vand ved siden af…
Hej Bente
Jep, den er også den jeg snupper denne jul :)
Jeg lavede en ostelagkage her til påskefrokosten og brugte de blå. Den blev bare spist og der var store jubel over smagen. Alle kunne godt lide smagen af kirsebærene som lå på toppen i gele. mums jeg kan nemt anbefale dem.
Smagte dem for nogle uger siden i en rødkålssalat med meget tyndtsnittet rødkål og usaltede pistacienødder – det var himmelsk. Har ledt i mange butikker efter kirsebærene siden uden held. Nu bestiller jeg over nettet hvis jeg kan finde dem…
Uhmm, det lyder godt – har aldrig tænkt på, at komme den i salat, men det skal da helt sikkert prøves. Tak for tippet :)
Ja, det fåes næsten kun til jul her i DK, så man må udenlands resten af året, hvis man ikke får hamstret!
Sådan smager rigtig kirsebærsause.
Dem der ikke kan li´ den, er fordi de kun har prøvet den fabriksfremstillede til en 10’er fra Netto.
Hej Preben
Lige præcis :) Er også helt vild med den :)
Meningerne er godt nok stadig lidt delte herhjemme, da den parfumerede smag ikke lige er for alle. Men den er god :D
Jeg er en hund efter kirsebær i alle afskygninger og er helt vildt forfalden til den røde af krukkerne – det er bare guf og købes når det skal være lidt luksus! Hvis du vil have en tykkere kirsebærsauce, så jævner du jo bare glassets indhold – det har jeg gjort nogle gange, da familien ikke er til sådan noget “pjask”…
Hej Agnethe
Mums! Ja, jeg er også vild med dem og de smager bare af luksus og marcipan – ren jul :)
Uhh, tak for tippet – havde slet ikke tænkt på, at jævne det. Men herhjemme er det endnu hellere ingen som har klaget ;) Hvad jævner du saucen med?
Jeg smagte i lørdags den blå ude hos Allis. Den smagte vidunderlig, meget kraftig på smagen, men jeg kunne godt li´den
Hej Farmor
Uhm :) Ja, den er rigtig kraftig, i forhold de almindelige. Men jeg er også helt vild med den :D
Må nok sige..de kommer aldrig ind hos mig mere..de er så parfumerede at det ødelægger risalamanden.
Jeg har fået den røde version af min svigermutter – og jeg glæder mig til at få den afprøvet :)
Hej Kristine
Snyd! Din svigermutter er altså ret god ved dig :D Men glæd dig – jeg syntes saucen er genial.
Hjemme hos mig er det toschi’en :) Har aldrig smagt den blå. Troede også at de var fra samme firma! Jeg spiser saucen kold, for ellers mister den meget af den fine smag.
Hej Anne-Sofie
Fedt, så var det ikke kun mig, som troede det var samme firma :D Spiser også altid den kold og udover risalamanda, går den skønt til is :)
For mange år siden!! da jeg skulle til at fejre min egen juleaften for første gang, kunne det ikke blive godt nok, så selv på en SU måtte jeg jo have Fabri’s Amarena, selv om de kostede det de hvide ud af øjnene. Men jeg blev noget skuffet, for jeg bryder mig ikke om den (næsten) parfumerede kirsebærsmag og mandelsmag. Så jeg holder mig altså til den danske version.
Hej Jette
Hehe, kunne slet ikke lade være, at smile lidt over din kommentar :) Kender de godt! Men øv, at du blev så skuffet – jeg er jo vild med smagen, så prøver altid at overbevise folk, om hvor godt det er :)