Som jeg skrev igår, holdt jeg et lille tapas-gilde med min mor forleden. Produkterne fra Gaea blev serveret sammen med det her brød, råstegte squash, god feta og serranoskinke.
For få år siden gik jeg langt uden om oliven. Virkelig langt! Den der skarpe, salte smag, blandet med en let gummi-agtig konsistens (ja, de lyder lækre ikke ? ) kunne jeg slet ikke forene mig med. Heldigvis er jeg kommet efter det og spiser dem heller end gerne i dag.
Tapas er måske ikke det helt rigtige ord for middagen – men for mig er det et ret godt dækkende ord, når man smider alt på et bræt og serverer med brød ;)
Produkterne bestod af tapanader, oliven og olivenolier. Tapanade laver jeg stort set altid selv, da jeg bedst kan lide at bestemme grovhed og salthed selv.
Tomatudgaven var rigtig god og den kunne jeg bestemt finde på selv at smide i kurven. Den grønne oliventapanade var alt for grov og salt til min smag – jeg manglede, at kunne smage de forskellige ingredienser såsom hvidløg, basilikum og koriander, den også indeholdt.
Mmm, de grønne oliven uden sten sammen med fuldfed feta og serranoskinke. Det var godt.
De blandende oliven med sten var lige min mor, men slet ikke mig. Lidt for bløde.
Så til de 3 olivenolie-typer.
På 1. semester af min studie var der læren om smagsløg. Så det blev til en masse test-smagning af bl.a. olie, balsamico og diverse andre madvarer. 3-5 varianter af de samme madvarer blev testet og diskuteret. Især var balsamico og olivenolie noget som delte vandene.
Der er en verden til forskel på de forskellige varianter af disse, og jeg kan kun anbefale at prøve det.
Saml evt. en folk mennesker, som tager deres olivenolie med. For ja, det er ret dyrt lige, at gå ud og købe 5 varianter! Og smag så på dem – gerne med neutralt brød. Du vil blive overrasket over smagsforskelle. Måske du finder en ny favorit?
De fleste madnørder ved godt alt det her. Men for den almene forbruger, kan det virkelig være en øjnåbner, at bryde vanens magt. Den billige balsamico i Netto, kan pludselig virke som husholdningseddike, i sammenligning med den tykke udgave på spothylderne.
Og den dyre, tykke udgave fra den lokale specialbutik er, måske slet ikke så god, som den fra Bilka.
Derfor kan jeg hellere ikke rigtig bedømme disse olivenolier. Det er en smagssag og jeg er langt fra olivenolie-kender.
Min favorit olie var frugt- udgaven ved navn Sitia Crete D.O.P. Ekstra jomfru oliven olie (Gaea).
I dag står den ikke på tapas, men vi bliver i temaet. Dagen byder nemlig på græsk mad med min tyske-pusher aka. min moster + Co., som ferier i det nordjyske disse dage.
Og jeg fik da vist ikke nævnt, at fik bestilt lidt tyske godter med hjem :)
Skriv en kommentar: