• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Brødprojektet: DET GODE BRØD !!

Jeg har en guru, ved navn Chad Robertson! En fantastisk bager, som driver det berømte Tartine Bakery i San Francisco, US.

For noget tid siden blev Chad’s bog: “Det gode brød” udgivet på dansk og i den sammenhæng fik jeg den tilsendt fra Saxo.dk, hvilket ikke kunne have været mere perfekt.
Jeg har i lange, lange tider (år) beundret Chad’s arbejde og metoder, og ofte næsten bestilt bogen hjem på engelsk.

Men nu er den her og jeg har selvfølgelig kastet mig over den med stor iver. Selve anmeldelsen af bogen, bringer jeg på onsdag. Her er det mit eget forsøg på det gode brød, og mine erfaringer i processen.
Jeg har valgt ikke, at gengive opskriften, da det ikke er min og jeg mener den skal læses i bogen. Istedet har jeg dokumenteret processen til inspiration og hjælp.

På min Facebook- side har du kunne følge flere stadier i projektet den seneste tid, og der kommer nok en runde til med næste projekt fra bogen.
Indtil da håber jeg, du kan blive inspireret til, at bage godt brød eller i hvert fald af al kraft prøve, at duft og høre det sprøde brød gennem skærmen!! Det brød er en lille bid lykke.

Den nemme kultur bliver fodret og får en rigtig god rytme. Under hele processen stod den på mit køkkenbord, med et stykke køkkenrulle over.
De første dage sker, der ikke meget, men så begynder kulturen, at lugte fælt – rigtig fælt, som gammel ost!! En skøn lugt breder sig i køkkenet…
På 3. dag begynder jeg fodring af kulturen, og hurtigt kommer den ind i en god hæve/falde-rytme og dufter friskt.
På dag 12 starter jeg surdej af kulturen.

 

Surdejen er klar efter 8 timer, og jeg samler dejen sammen. 1. hævning foregår ved en vending af dejen hver halve time.
Min dej er klar efter 3 1/2 time i et lunt køkken. Dejen hviler og bliver foldet, hvilket er overraskende nemt, da dejen har fået en rigtig godt konsistens – ikke tør, ikke våd.
Min hævekurv bliver foret med melet viskestykke, og den ene dej kommes forsigtigt i. Babyen bliver pakket godt ind og får lov at hvile et par timer.
Den anden del kommes i en foret skål og stilles i køleskabet til 8 timers koldhævning.

Min støbejernsgryde får sin jomfru-tur i ovnen ved fulde drøn. Klokken har nu rundet de 23.40 og sengetiden har lange udsigter endnu, men man er vel utålmodig på smagning.

I den brandvarme gryde, dumpes det første brød og bages. Et fantastisk duft spreder sig. Da jeg løfter låget, har det hævet sig og ser perfekt ud. 20 minutter til i ovnen og jeg hiver det flotteste, sprøde brød ud.
Ud af gryden og på en bagerist. Brødet knirker og knager.

 

Det får lige lov, at køle 7 minutter, så kan jeg ikke vente længere og skærer min første skive. Verdens bedste natmad!

Nummer 2 brød bliver bagt næste dag på samme måde. Det bliver mørkere og skarpere i smagen, men lige så skønt.

Konklusion!

Det har været en lang proces, men det hele værd. Når du først har haft dejen i fingrene og tænderne i sådan en skive, er du solgt! Lige siden min bagning, har jeg haft svært ved, at gå tilbage til almindeligt gærbrød og bagemetoder. De når slet ikke op på højde med dette, ikke engang almindelige surdejsbrød.

Min kultur hygger sig i køleskabet, og jeg er klar til at kaste mig ud i en omgang af disse brød igen. Tidskrævende? ja! Men med lidt planlægning, er det faktisk ikke meget tid, som fingrene er i dejen. Hemmeligheden er hvile, hvile, hvile og masser af tid.

 

 

Previous Post: « Kanelsneglekage bagt i form
Next Post: Robertson, Chad; Det gode brød. Lindhardt & Ringhof, 2012 »

Reader Interactions

Comments

  1. Lisbet Lund

    Hej! Jeg har meget held med at bage basisbrød fra bogen!
    Jeg mangler dog nogle varmeisolerende bokse til at hæve i.
    Hvad bruger I?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lisbet,

      Tak for din kommentar og spørgsmål.

      Jeg må desværre være dig svar skyldig, da jeg ikke har prøvet at hæve brød i varmeisolerende bokse. Jeg offentliggør din kommentar til indlægget – måske der er nogle af de andre læsere, der kan hjælpe dig :-)

      Hav en skøn dag!

    • Anne

      Hej Louise
      Smører du gryden, som du bager brødet i?
      Mvh. Anne

    • Louiogbearnaisen

      Hej Anne,

      Nej, men jeg kan se, at der er andre der smører med lidt olie, så dejen lettere slipper.

      Prøv det ad :-)

      God bagelyst!

  2. Lykke

    Hej Louise
    Bager du ved alm ovn eller varmluft?
    Tak:)

    Mvh Lykke

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lykke,

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg bager altid ved alm ovn med mindre der står andet i mine opskrifter :-)

      Hav en skøn dag!

  3. Ulrih

    Hej
    Har osse fået boger i julegave. Skulle til at sætte mig ind i baguette-bagning, bare sådan en 2-3 stykker som beskrevet på side 128.

    Til 2-3 baguetter går der ca. 1400g mel og 600g vand, hvilket lyder meget voldsomt til en almindelig ovn. Er det det samme rod hele vejen igennem ?
    m.v.h.
    Ulrich

    Svar
    • Loui

      Hej Ulrich

      Jeg har endnu ikke oplevet noget rod med opskrifterne i bogen og syntes mængderne har passet overraskende perfekt.
      Jeg har dog ikke lavet baguetterne endnu, men kunne forestille mig, at de skal ligge på skrå på bagepladen, for at få dem lange nok. Jeg husker noget om, at han skriver man skal tilpasse dem til sin ovn.. Så jeg ville nok lave 4 og lave dem over 2 gange.

      Håber du får dem lavet, for det er en rigtig godt bog :)

  4. Birgitte

    Hejsa. Jeg gav mig i kast med det gode brød efter jeg fik bogen i julegave, men har endnu ikke haft den store succes. Mine brød hæver ikke ordenligt op. Min kultur har efterhånden levet i 4 uger og synes den da nu må være god og surdejen består altid flydetesten i lunkent vand hver gang jeg bruger den. Jeg har forsøgt at sætte brødet til hævning på det varme badeværelsesgulv hvilket også fremme hævningen men dejen bliver meget våd af at hæve sådan og så kan jeg ikke forme det ordentligt – øv altså. Hvor lang tid lader i den første hævning løbe? Og ved hvilken temp?

    Svar
    • Loui

      Hej Birgitte

      Øv, hvor træls du ikke kan få det fungere :( Enten er det dit mel, som ikke har stærkt nok gluten eller så, får du ikke “vendt” dejen helt, så meget som den skal. Det kan være mange faktorer, som spiller ind. Jeg har lavet opskriften nogle gange og har ingen problemer haft. Mine hævninger har været meget forskelige og har ca. været ved 20-25 grader.

      Håber det lykkedes :)

  5. Gitte Hansen

    Tak for dine gode pointer om copyright. Jeg tænkte blot, at den helt basale opskrift på verdens bedste brød kunne der vel ikke ske noget ved at bringe? Mel, salt, vand. Men ved jo ikke om Chad’s opskrift er anderledes?
    Mht. mel på viskestykke så må jeg indrømme at jeg ofte har oplevet at halvdelen af dejen hænger i. Jeg er begyndt at hælde dejen til 2.hævning i et fad med film over. Fadet smører jeg med olie så dejen lettere slipper. Det virker! :-)
    God dag
    Hilsen Gitte :-)

    Svar
  6. Martin Villumsen

    Spændende at læse om dine erfaringer med brødet – og så ser det godt nok lækkert ud!

    Første gang jeg faldt over bogen gik jeg ind på amazon.co.uk og bestilte den med det samme. Opskriften er blevet studeret lidt, men jeg har aldrig rigtig fået taget mig sammen til at gå igang med det, men det må jeg vist snart få gjort noget ved.

    Hvor meget mel drysser du på viskestykket brødet hæver i? Jeg tænker, at der skal en del mel til, især hvis det koldhæver, for at dejen ikke klistrer fast?

    Svar
    • Loui

      Hej Martin

      Tak, det er jeg glad for at høre :) Nej, det kan godt nok også se uoverskueligt ud, men kan kun anbefale, at du kaster dig ud i det – man bliver fanget ;)

      Jeg brugte almindeligt hvedemel, da jeg ikke lige kunne finde rismel. Så det brugte jeg nok 1/2 håndfuld af til begge kurve. Nej, det troede jeg også, men dejen hænger faktisk ikke fast.
      Efter 1. hævning har den fået en rigtig god konsistens, der ikke rigtig klistre! Jeg havde ingen problemer med, at vippe brødet ud af viskestykket efter hævning :)

      Mange hilsner

      Louise

  7. Gitte Hansen

    ELSKER som dig også “Verdens bedste brød”. Verdens mest simple opskrift og det allerlækreste brød. Jeg tænker at det ikke vil skade at du bringer opskriften her? Der er jo mange andre end Chad der bager Verdens Bedste brød? (f.eks. mig :-D)
    Jeg er også totalt vild med skorpen og knirkelyden. Når du har eksperimenteret lidt kan du prøve en hvidløgsvariant. Hvis du vil kan jeg linke her til min opskrift?
    Mange hilsner
    Gitte fra Nogetiovnen :-)

    Svar
    • Loui

      Ja, det er bare fantastisk :) Skal så meget igang med de mange andre opskrifter i bogen!

      Jeg vil ikke bringe opskriften, da det er et forbud på Copyright! og ikke er min version af en opskrift.
      Jeg er ret striks med ikke, at bringe kopierede opskrifter på min blog, hvis ikke jeg selv har lavet min udgave/version af den. Så bringer jeg hellere et link til ophavsmanden.

      Uh, en hvidløgsudgave lyder slet ikke dårlig – meen skal vist lige være en weekend hvor jeg er alene hjemme ;)

      Mange hilsner

      Louise

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs m Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs med mandelflager fyldt med hjemmelavet syrlig, sød lemoncurd og luftig mascarponecreme. Et vif’ flormelis og du har en slambert af en #fredagskage ☺️ Go’ weekend 💛
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #roulade #citronkage #kagetid #sødesager #cakeroll #lemoncurd #lemoncake #easycake #droolclub #foodphotography #madfotografering #beautifulcuisines
Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - me Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - men uden, den er ‘hrøøh’-tør eller hænger fast i tænderne 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den #fredagekage, som du springer på, når du finder det der glas halvspiste, grattede nutellaglas bagerst i køkkenskabet i morgen, fordi foråret har givet en ustyrlig lyst til den helt store oprydning og netop halvvejs har du egentlig mere lyst til at smide dig i et lunt hjørne på terrassen med uldsokkerne på og skoldhed kaffe inkl. kage 😄. ⁠⁠
⁠⁠
Der kan du 100% finde mig midt i ryd-ud-i-tætpakket-fra-gulv-til-loft-skur-projekt i weekenden 🙈. ⁠⁠
⁠⁠
Nutellakagen, den finder du ovre på bloggen + en køreklar plan til, hvis du lige vil give kagen et nøk op med is og chokoladesauce 👀. ⁠⁠
⁠⁠
Hvad med dig? Er du også ude i en forårsrengøring i weekenden?⁠⁠
⁠⁠
(📸 Foodstyling: Kan du huske de #21foodstylingtips? Vi er på det allerførste tip her med den minimalistiske styling af nutellastængerne 👋)⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#bageglæde #kage #bagetid #vibager #kageinspiration #madfotografering #nutellacake #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #recipeoftheday #treatyourself #droolclub
Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang (krads) jalapeno-dressing ☺️

Perfekt når man har hængt bag en mikrofon hele dagen og stemmebåndet er lidt tyndslidt 😅 (Vi er i fuld gang med fuld make-over af “Online fotokursus for begyndere” og det betyder massevis af nye videoer 🎬🙌)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fotokurset kan du læse om her (link i bio @louiogbearnaisen). Opskriften, den finder du i appen og på bloggen 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Drøngod til dig, som er klistret til Zoom, Skype eller Team og også lige skal have smurt stemmen igen 🙈 Og dig, der napper en kødfri-dag, en god side-kammerat til den grillede laks eller bare er på en hurtig 25 minutters aftensmad 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, den kan klare det hele. Både på
mæthed, skarp, frisk dressing og det der bagte blomkål. Det kan altså noget, det blomkål: Buketterne bliver lækre møre – helt uden “udkogthed” og lugten af “kål” ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(❗️Ey, er du tidligere kursusdeltager på OFK, så får du selvfølglig gratis hele kursusopdateringen til “Online fotokursus for begyndere” når det ligger klar 😀📫)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #nemmad #chickpeasalad #cauliflowerrecipes #blomkål #roastedveggies #healthylunchideas #quinoasalad #madfotografering #madfotograf #madinspiration #frokosttid #vegetarisk
Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og k Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og knasende nødder. Og så lige svitset hurtigt i hvidløg og tilsat en skvis syrlig æbleeddike 💚
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfekt tilbehør til frikakadellen, plantedellen eller den store, lækre karbonade (Uf, den er min svaghed! 🙈)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uh, eller en fyldt mørbrad med pesto, soltørrede tomater og feta her i weekenden 🍷☺️ De grønne bønner på panden dur som nemt tilbehør til det meste - nap dem i appen og på bloggen nu (link i bio) + 6 tips til, hvordan du kan spiffe dem endnu mere op 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #nemaftensmad #tilbehørtilaftensmaden #grønnebønner #madinspiration #hverdagsmad #foodandwine #easydinner #eatplants #foodphotography #madfotograf #madfotografering
Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til en omgang #meatfreemonday 🙌😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eller bare en lækker mini-aften i Marokko, med duftende krydderier, varme helt ud i tæerne og drømmerier om lune himmelstrøg ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du en tagine i gemmerne, så dur retten ret godt deri. Ellers så griber du bare den helt store gryde, som her og tømmer køkkenskabene for krydderier og de andre gode sager 😊👉 Tjek hele listen i appen og ovre på louiogbearnaisen.dk
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #madinspiration #maroccanfood #nemaftensmad #vegetarmad #easydinner #sundmad #pumpkinrecipes #onmytabletoday #aftensmadsinspiration #kødfri #vegetarian #foodandwine #eatyourveggies
FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠ ⁠⁠ FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠
⁠⁠
2 måneder med stride kålsalater og utallige fastelavnsboller.⁠⁠
⁠⁠
Vi trænger til en klassiker. Sådan en heftig, snasket sag, som bare er ligetil. Ingen dikkedarer.⁠⁠
⁠⁠
Kanelsnegle – den ultimative klassiker. Her hevet i et fad, så du ikke skal bøvle med en bageplade smurt ind i fyld 😅⁠⁠
⁠⁠
Skal du have en snegl med?⁠ 👋⁠
⁠⁠
Og til dig, som fulgte med på #21foodstylingtips i januar: Kan du lure, hvilket tip, som er brugt her?⁠⁠
⁠⁠
Yup, vi er på #12, den med hånd-teknikken, så der kan indstilles kamera og fokus på motivet, som hånden holder. Det betyder, at kanelsneglen her står ovenpå ...en tændstikæske 😉⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#baking #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #fredagskage #cinnamonbuns #louiogbearnaisen #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #kagetid #bageglæde #treatyourself #kanelsnegle #kageinspiration
Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag ☺️. ⁠⁠
⁠⁠
Okay, sådan en flødekammeraet af en fastelavnsbolle 😋 Men lige der, der er det nu 4 årige projekt "bag sådan en" stadig på .. to-dolisten 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dem klarer bageren lidt endnu. I stedet så napper jeg en omgang gammeldags fastelavnsboller - både dem med remonce og dem med vaniljecreme. Det er jo fastelavnsweekend 🙌😊 (og hey, også sidste chance, hvis du skal med på Foodstyling Masterclass - vi slutter søndag ⏰)⁠⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvilken slags fastelavnsbolle er din favorit? 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fastelavnsboller #fredagskage #gammeldagsfastelavnsboller #fastelavn #bageglæde #bagetid #kageinspiration #madfotografering
“Foodstyling handler kun om at style mad, som al “Foodstyling handler kun om at style mad, som allerede er pæn."⁠⁠
⁠⁠
Du ved, pæne kager, farvestrålende salater og dugfriske råvarer.⁠⁠
⁠⁠
Ikke på min vagt! ☺️⁠
⁠⁠
No way! Det skal ikke være sådan, at du ikke udvikler, fotograferer og deler en opskrift eller mad fordi det ikke umiddelbart er “fotogent”!⁠
⁠⁠
Måske har du allerede lagt planen om at dele din berømte Boeuf bourguignon på hylden. Retten rocker ellers hitlisterne her i den sibiriske kulde 😄❄️⁠
⁠⁠
Om du bruger den på din madblog, til at sælge grydelapper eller du har den perfekte udskæring kød på din webshop, som du gerne vil vise i retten.⁠⁠
⁠⁠
Madbilleder performer 📸⁠
⁠⁠
På Foodstyling Masterclass handler det om at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele. Vi arbejder med alt mad. Både ovnretter, brun mad og yrk(!) gryderetter. Det handler om, hvilke teknikker, strategier og redskaber som virker og hvordan du bruger dem 🙌⁠
⁠⁠
Og jeg har en ekstra bonus til dig i dag, for at gøre det endnu nemmere med de lidt bøvlede retter.⁠⁠
⁠⁠
10 Foodstylingsituationer: Vi gennemgår 10 foodstylingsituationer (drinks, gryderetter, sandwich mv), hvor du få gode råd til det, du skal være opmærksom på, guides til kameraindstilling, tips til lys, komposition og placering af motiv og alle de hemmelige tips og tricks til foodstyling.⁠⁠
⁠⁠
Du får den oveni i dit kursus. For at gøre det endnu enklere for dig,  at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele.⁠⁠
⁠
klik på link i bio (@louiogbearnaisen ) og nap hele molevitten nu ⁠👉⁠
⁠⁠
Har du holdt dig fra bestemte opskrifter eller mad, fordi du synes det var bøvlet at fotografere og style?⁠ 👀⁠

⁠⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #simremad #slowcooking #aftensmad #comfortfood #foodstylist #foodstylingandphotography #madfotografi #foodstylingmasterclass #foodandwine #lækkermad #onmytabletoday 
⁠⁠
⁠⁠
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework