• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Brødprojektet: DET GODE BRØD !!

Jeg har en guru, ved navn Chad Robertson! En fantastisk bager, som driver det berømte Tartine Bakery i San Francisco, US.

For noget tid siden blev Chad’s bog: “Det gode brød” udgivet på dansk og i den sammenhæng fik jeg den tilsendt fra Saxo.dk, hvilket ikke kunne have været mere perfekt.
Jeg har i lange, lange tider (år) beundret Chad’s arbejde og metoder, og ofte næsten bestilt bogen hjem på engelsk.

Men nu er den her og jeg har selvfølgelig kastet mig over den med stor iver. Selve anmeldelsen af bogen, bringer jeg på onsdag. Her er det mit eget forsøg på det gode brød, og mine erfaringer i processen.
Jeg har valgt ikke, at gengive opskriften, da det ikke er min og jeg mener den skal læses i bogen. Istedet har jeg dokumenteret processen til inspiration og hjælp.

På min Facebook- side har du kunne følge flere stadier i projektet den seneste tid, og der kommer nok en runde til med næste projekt fra bogen.
Indtil da håber jeg, du kan blive inspireret til, at bage godt brød eller i hvert fald af al kraft prøve, at duft og høre det sprøde brød gennem skærmen!! Det brød er en lille bid lykke.

Den nemme kultur bliver fodret og får en rigtig god rytme. Under hele processen stod den på mit køkkenbord, med et stykke køkkenrulle over.
De første dage sker, der ikke meget, men så begynder kulturen, at lugte fælt – rigtig fælt, som gammel ost!! En skøn lugt breder sig i køkkenet…
På 3. dag begynder jeg fodring af kulturen, og hurtigt kommer den ind i en god hæve/falde-rytme og dufter friskt.
På dag 12 starter jeg surdej af kulturen.

 

Surdejen er klar efter 8 timer, og jeg samler dejen sammen. 1. hævning foregår ved en vending af dejen hver halve time.
Min dej er klar efter 3 1/2 time i et lunt køkken. Dejen hviler og bliver foldet, hvilket er overraskende nemt, da dejen har fået en rigtig godt konsistens – ikke tør, ikke våd.
Min hævekurv bliver foret med melet viskestykke, og den ene dej kommes forsigtigt i. Babyen bliver pakket godt ind og får lov at hvile et par timer.
Den anden del kommes i en foret skål og stilles i køleskabet til 8 timers koldhævning.

Min støbejernsgryde får sin jomfru-tur i ovnen ved fulde drøn. Klokken har nu rundet de 23.40 og sengetiden har lange udsigter endnu, men man er vel utålmodig på smagning.

I den brandvarme gryde, dumpes det første brød og bages. Et fantastisk duft spreder sig. Da jeg løfter låget, har det hævet sig og ser perfekt ud. 20 minutter til i ovnen og jeg hiver det flotteste, sprøde brød ud.
Ud af gryden og på en bagerist. Brødet knirker og knager.

 

Det får lige lov, at køle 7 minutter, så kan jeg ikke vente længere og skærer min første skive. Verdens bedste natmad!

Nummer 2 brød bliver bagt næste dag på samme måde. Det bliver mørkere og skarpere i smagen, men lige så skønt.

Konklusion!

Det har været en lang proces, men det hele værd. Når du først har haft dejen i fingrene og tænderne i sådan en skive, er du solgt! Lige siden min bagning, har jeg haft svært ved, at gå tilbage til almindeligt gærbrød og bagemetoder. De når slet ikke op på højde med dette, ikke engang almindelige surdejsbrød.

Min kultur hygger sig i køleskabet, og jeg er klar til at kaste mig ud i en omgang af disse brød igen. Tidskrævende? ja! Men med lidt planlægning, er det faktisk ikke meget tid, som fingrene er i dejen. Hemmeligheden er hvile, hvile, hvile og masser af tid.

 

 

Previous Post: « Kanelsneglekage bagt i form
Next Post: Robertson, Chad; Det gode brød. Lindhardt & Ringhof, 2012 »

Reader Interactions

Comments

  1. Lisbet Lund

    Hej! Jeg har meget held med at bage basisbrød fra bogen!
    Jeg mangler dog nogle varmeisolerende bokse til at hæve i.
    Hvad bruger I?

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lisbet,

      Tak for din kommentar og spørgsmål.

      Jeg må desværre være dig svar skyldig, da jeg ikke har prøvet at hæve brød i varmeisolerende bokse. Jeg offentliggør din kommentar til indlægget – måske der er nogle af de andre læsere, der kan hjælpe dig :-)

      Hav en skøn dag!

    • Anne

      Hej Louise
      Smører du gryden, som du bager brødet i?
      Mvh. Anne

    • Louiogbearnaisen

      Hej Anne,

      Nej, men jeg kan se, at der er andre der smører med lidt olie, så dejen lettere slipper.

      Prøv det ad :-)

      God bagelyst!

  2. Lykke

    Hej Louise
    Bager du ved alm ovn eller varmluft?
    Tak:)

    Mvh Lykke

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lykke,

      Tak for dit spørgsmål.

      Jeg bager altid ved alm ovn med mindre der står andet i mine opskrifter :-)

      Hav en skøn dag!

  3. Ulrih

    Hej
    Har osse fået boger i julegave. Skulle til at sætte mig ind i baguette-bagning, bare sådan en 2-3 stykker som beskrevet på side 128.

    Til 2-3 baguetter går der ca. 1400g mel og 600g vand, hvilket lyder meget voldsomt til en almindelig ovn. Er det det samme rod hele vejen igennem ?
    m.v.h.
    Ulrich

    Svar
    • Loui

      Hej Ulrich

      Jeg har endnu ikke oplevet noget rod med opskrifterne i bogen og syntes mængderne har passet overraskende perfekt.
      Jeg har dog ikke lavet baguetterne endnu, men kunne forestille mig, at de skal ligge på skrå på bagepladen, for at få dem lange nok. Jeg husker noget om, at han skriver man skal tilpasse dem til sin ovn.. Så jeg ville nok lave 4 og lave dem over 2 gange.

      Håber du får dem lavet, for det er en rigtig godt bog :)

  4. Birgitte

    Hejsa. Jeg gav mig i kast med det gode brød efter jeg fik bogen i julegave, men har endnu ikke haft den store succes. Mine brød hæver ikke ordenligt op. Min kultur har efterhånden levet i 4 uger og synes den da nu må være god og surdejen består altid flydetesten i lunkent vand hver gang jeg bruger den. Jeg har forsøgt at sætte brødet til hævning på det varme badeværelsesgulv hvilket også fremme hævningen men dejen bliver meget våd af at hæve sådan og så kan jeg ikke forme det ordentligt – øv altså. Hvor lang tid lader i den første hævning løbe? Og ved hvilken temp?

    Svar
    • Loui

      Hej Birgitte

      Øv, hvor træls du ikke kan få det fungere :( Enten er det dit mel, som ikke har stærkt nok gluten eller så, får du ikke “vendt” dejen helt, så meget som den skal. Det kan være mange faktorer, som spiller ind. Jeg har lavet opskriften nogle gange og har ingen problemer haft. Mine hævninger har været meget forskelige og har ca. været ved 20-25 grader.

      Håber det lykkedes :)

  5. Gitte Hansen

    Tak for dine gode pointer om copyright. Jeg tænkte blot, at den helt basale opskrift på verdens bedste brød kunne der vel ikke ske noget ved at bringe? Mel, salt, vand. Men ved jo ikke om Chad’s opskrift er anderledes?
    Mht. mel på viskestykke så må jeg indrømme at jeg ofte har oplevet at halvdelen af dejen hænger i. Jeg er begyndt at hælde dejen til 2.hævning i et fad med film over. Fadet smører jeg med olie så dejen lettere slipper. Det virker! :-)
    God dag
    Hilsen Gitte :-)

    Svar
  6. Martin Villumsen

    Spændende at læse om dine erfaringer med brødet – og så ser det godt nok lækkert ud!

    Første gang jeg faldt over bogen gik jeg ind på amazon.co.uk og bestilte den med det samme. Opskriften er blevet studeret lidt, men jeg har aldrig rigtig fået taget mig sammen til at gå igang med det, men det må jeg vist snart få gjort noget ved.

    Hvor meget mel drysser du på viskestykket brødet hæver i? Jeg tænker, at der skal en del mel til, især hvis det koldhæver, for at dejen ikke klistrer fast?

    Svar
    • Loui

      Hej Martin

      Tak, det er jeg glad for at høre :) Nej, det kan godt nok også se uoverskueligt ud, men kan kun anbefale, at du kaster dig ud i det – man bliver fanget ;)

      Jeg brugte almindeligt hvedemel, da jeg ikke lige kunne finde rismel. Så det brugte jeg nok 1/2 håndfuld af til begge kurve. Nej, det troede jeg også, men dejen hænger faktisk ikke fast.
      Efter 1. hævning har den fået en rigtig god konsistens, der ikke rigtig klistre! Jeg havde ingen problemer med, at vippe brødet ud af viskestykket efter hævning :)

      Mange hilsner

      Louise

  7. Gitte Hansen

    ELSKER som dig også “Verdens bedste brød”. Verdens mest simple opskrift og det allerlækreste brød. Jeg tænker at det ikke vil skade at du bringer opskriften her? Der er jo mange andre end Chad der bager Verdens Bedste brød? (f.eks. mig :-D)
    Jeg er også totalt vild med skorpen og knirkelyden. Når du har eksperimenteret lidt kan du prøve en hvidløgsvariant. Hvis du vil kan jeg linke her til min opskrift?
    Mange hilsner
    Gitte fra Nogetiovnen :-)

    Svar
    • Loui

      Ja, det er bare fantastisk :) Skal så meget igang med de mange andre opskrifter i bogen!

      Jeg vil ikke bringe opskriften, da det er et forbud på Copyright! og ikke er min version af en opskrift.
      Jeg er ret striks med ikke, at bringe kopierede opskrifter på min blog, hvis ikke jeg selv har lavet min udgave/version af den. Så bringer jeg hellere et link til ophavsmanden.

      Uh, en hvidløgsudgave lyder slet ikke dårlig – meen skal vist lige være en weekend hvor jeg er alene hjemme ;)

      Mange hilsner

      Louise

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Den ultimative Tandoori kylling 🍗 Spækket med Den ultimative Tandoori kylling 🍗

Spækket med smag og genialt match til den hurtige salat fra i går 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så nem omgang?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nææ 😉 Du kommer til at bruge 17 minutter foran krydderihylden i supermarkedet. Du ved, lure og lure – det er altid helt umuligt at skelne krydderierne fra hinanden og finde dem, som man skal bruge!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nå. Hjem med rovet, tømme et helt skab, så der er plads til duftende dåser, glas og breve. Men så er du også helt klar på indisk paaaarty – resten af året! ..du skal jo igennem dit nye arsenal af krydderier 😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Du kan selvføjelig også nappe den nemme og købe en bøtte færdig tandoori krydderi-mix - næsten ingen løftede øjenbryn herfra ☺️
Uanset hvad du er på, så krudt op for smagsfesten med Tandoori kyllingen her og måske et hjemmebagt naanbrød? Du finder det hele ovre på bloggen (link i bio og story) 🧡
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #aftensmadinspiration #indiskmat #kylling #lækkermad
Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder Vitaminbomben af en salat spækket med gulerødder, rødbede, spinat og forårsløg. Bobbet op med mættende kikærter og quinoa. Mixet med persille og forårsløg. Og så lige en skarp vinaigrette dressing til at samle hele molevitten 👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Knas? Giv salaten et drys ristede græskar eller hakkede, saltede mandler.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Endnu mere? Feta er slet heller ikke dumt, det samme med rest grillet kylling i tern, hvis du kaster salaten i madpakken 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #salatbowl #saladrecipe #sundmad
Den ene ting, som mangler i din kaffepause ☺️👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Havregrynsbarer med chokolade 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemt, let og lækkert, - og næsten kunne forveksles med en halvsund myslibar. Det er de ikke. Til gengæld er de et hit til kaffepausen her i ugen: Om du bare er dig. Har andre med på arbejdsholdet slash studieholdet eller en familie, som kigger forbi i weekenden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal der ekstra til? Bob dem op med:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨Smeltet chokolade lige smurt på toppen
✨Ekstra knas med hasselnødder, mandler eller valnødder i 
✨ Tørret frugt, hvis du er på det hold .. rosiner, tranebær, abrikoser
✨ Smag af vanilje, revet appensinskal eller et hiv kanel
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskriften dur med det hele (find link i bio og i story)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tag hvem du vil dele en havregrynsbar med i din kaffepause? 😃👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#kageinspiration #kaffeogkage #nemmad #snackideas #kage
Træt af kålsalat? Nap den her 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sprælsk marrokansk-inspireret salat gulerødder, kikærter og quinoa. Lige vendt med en krydret dressing og så er der lækker, mættende salat og tilbehør til aftensmad og madpakken med 💯
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den helt nemme? pre-revne gulerødder, kikærter på dåse og forkogte quinoa. Så det næsten bare at blande 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Find salaten ovre på bloggen (link i bio og direkte link i story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #sundmad #madinspiration #vegetarianrecipes #madpakke
5 aftensmadsretter på under 30 minutter ⏰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Okay, jeg overvejede 10, for arkivet bugner af hurtige opskrifter. Men du får 5 🖐️ 

De 5 opskrifter, som er ekstra geniale til januar – og februar med. Både på råvarer, nemhed og (fuld blæs på) smag. For lad os bare være ærlige her; der skal altså sparkes lidt ekstra gang i de lunkne smagsløg i de her måneder 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det gør vi her. Både med laks, kylling, oksekød og vegetarisk 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tortellini med soltørrede tomater, spinat og kylling i parmesansauce 
🔥 Curry med blomkål, kartofler og kikærter⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Tunesisk-inspireret gryde med kylling og couscous⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔥 Laks i grøn karry
🔥 Kartoffel- og porresuppe med bacon

Hvilket hold er du på? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(Du finder dem alle pakket og klar ovre på bloggens forside nu - link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #hurtigmad #sundmad #30minutemeals
Hurtig snack til madpakken 👆Og om du…
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 napper den helt nemme løsning med en rulle købt pizzadej
👉 krudter op for den klassiske hjemmelavede dej (måske med lidt groft mel)
👉 eller praler med en flerdags surdejsudgave af en dej
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..det styrer du. Pizzapakkerne dur med hele og klarer både madpakken, snacken til fredagsrødvinen og “bare fordi” på en søndag ☺️🍕
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften i min story nu 📲
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #snackideas #nemmad #madpakke #madpakkeinspiration 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Aftensmad på 20 minutter 👆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du også en af de heldige, som fik den helt store kasse i julegave? 👀Eller måske fik du nappet den her i “godt-tilbud-sæsonen”? Du ved, den helt trendy kasse, med …yup,  brølet af en Air Fryer 🌪️

Har du fået bakset sådan en sag ind på køkkenbordet, ..well, så er den her opskrift ikke til dig 🙈

Men til gengæld er den lige så nem. Hurtig. Og med et spark til smagsløgene efter en måske allerede kålholdig januar 😄

Laks i grøn karrysauce 

Du skal lige koge en pose ris. Eller holder du lav profil på kuldydrat-fronten, så smide en pose pre-chopped blomkålsris i indkøbskurven. 

Men ellers så er vi ude i lynhurtig aftensmad. Ikke på 30 lange, maverumlende minutter. Niks. Du kan kaste panden på bordet efter kun 20 minutter✌️

Så giv Air fryer’enen pause, hiv panden frem og nap opskriften ovre på bloggen nu (link i bio) ☺️👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemaftensmad #madinspiration #sundmad #laks #lækkermad
Kender du typen, der lige prøver at sliiiide tilb Kender du typen, der lige prøver at sliiiide tilbage ind til festen. Du ved, så sådan helt cool og ubemærket efter at have været pist forsvundet (..sovende i kosteskabet) i 1, 2, 3 timer🕺
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
“Skåååål..”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det overvejede jeg 😁 Snigeren. Ikke hjem fra festen, men tilbage til festen herovre på IG efter en håndfuld måneder. Bare lige en hurtig post og fino, vi tilbage ✌️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sååå ..yup, det er det, vi gør 😉 Helt smooth sliding ind igen med den her aftensmads-favorit, som jeg pt skyller ned i litervis, da den er perfekt til den liiidt sjaskede januar (og den vedholdende influenza, der blev hevet med ind i det nye år 🤦‍♀️🤧). Det klarer den her..
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
👉 Nem og cremet tomatsuppe med fuld smæk på smagen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kan den bobbes op med mere fyld?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uhh ja! Og du får hele “det-er-lækkert-fyld-listen” + tips til opskrift ovre på bloggen (link i bio) 🍅🍅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
…og nu, du er i gang. Jeg anbefaler dobbelt portion tomatsuppe, mindst – Det er bare at fylde fryseren op 😋 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#nemaftensmad #hurtigmad #madinspiration #tomatsuppe #lækkermad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework