Præsentation: Hverdagsmad fra elBulli (Politikens forlag)
Den spanske restaurant Elbulli er verdenskendt og er flere gange blevet kåret til verdens bedste restaurant. De lukkede ned i sommeren 2011 for at nytænke konceptet og åbner igen i 2014.
Bogen er milevidt fra menukortet i restauranten. I stedet er det et kig ind bag kulisserne og en smag på hvad personalet og kokken selv spiser. Hver dag spiser alle 75 medarbejdere en 3-retter middag sammen, inden
restauranten åbner – og her er der tale om helt almindelig mad, der afspejler de mange nationaliteter i køkkenet.
Kogebogen er bygget op over 31 måltider (forret, hovedret, dessert), hvor alle er grundig forklaret med tekst, billeder og tidslinjer.
Er bogen noget for dig?
Hvis du kender elBulli og har en nysgerrighed om arbejdet i et køkken og bag kulisserne, er det en bog for dig.
Der er masser af tekst om dagligdagen i et køkken og hvordan det hele fungerer. Opskrifterne er bygget op med en fremgangsmåde i billeder, så alle kan være med.
Selve maden bærer præg af at bogen er skrevet af kokke fra et internationalt køkken og derfor appellerer en del af opskrifterne nok ikke til den brede danske befolkning. Derudover er mange af ingredienserne ikke tilgængelige for enhver, som ikke bor i en større provinsby.
Men er du til anderledes, udfordrende hverdagsmad og til en god historie, så er bogen helt sikkert en du skal sætte på ønskelisten. Især hvis du er mand – da det er kræset for den mandlige gane med bl.a. spareribs, ossobuco, chips, mandelkager osv.
Loui&Bearnaisen lidt kritiske holdning.
Jeg var meget begejstret, da jeg fik denne bog i hænderne, da den udstråler ”storhed”. Jeg havde et kendskab til elBulli og derfor var det spændende læsning. Desværre snyder omlaget på bogen, for billeder og layout kunne have været en del bedre. Der er masser af billeder og jeg elsker punktformen i fremgangsmåden – desværre er billederne
ikke taget i et særligt flatterende lys. Derfor er det ikke en bog jeg sidder og drømmer mig væk i og får en masse ”good-feelings”.
Men det er en brugbar kogebog og den har en helt speciel ånd over sig. Når man har sat sig ind i opbygningen og fået set opskrifterne godt igennem, giver de pludselig mening og man får lyst til at smække en 3-retters middag på bordet.
En bog man lige skal lære at kende.
De vigtige detaljer
Ferran Adrià: ’Hverdagsmad fra elBulli’, 384 sider, 300 kroner, Politikens Forlag.
_______________________________________________________________________________________________________________
For god ordens skyld skal det siges at “Anmelder mandag” er sponsorede indlæg, hvor jeg modtager kogebøgerne fra forlag eller web-boghandel. Min anmeldelse er 100% subjektiv og er IKKE påvirket af samarbejdspartnerne.
_______________________________________________________________________________________________________________
Skriv en kommentar: