• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Webshop
  • App
  • Kontakt

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Dagen i dag stod på tidlig weekend, så da jeg havde lovet at bage klassiske fastelavnsboller i løbet af februar var dagen perfekt til det.
Efter morgenkaffen blev vaniljecremen lavet og kom på køl.
Opskriften smider jeg op en af dagene, for hvad mange tror, er det ret nemt at lave vaniljecreme – meget nemmere end opbagt sauce, som jeg bestemt ikke har talent for.

Opskriften på fastelavnsboller blev udviklet lidt efter fødselsdagsboller og lidt efter tidligere fastelavnsboller, for jeg reviderer min opskrift hvert år. I år blev smørmængden reduceret, men hvis du vil være gavmild, så kom 225 g smør i dejen – det giver vældig gode boller! Og som den skarpe læser har set, er det selvfølgelig kardemomme i dejen; jeg kan jo faktisk ikke bage uden….

Fastelavnsbollerne her er nemme og hurtige, med en super lækker dej at arbejde med. Et par timer og så er der forkælelse for alle.

Herunder er en omgang billedspam af bollerne, advarer på forhånd, men de er simpelhen så “fotogene” ;) – og så tvivler jeg på, at fadet står fuldt ret længe.

Mit næste weekendprojekt står på fastelavnsboller af weinerbrødsdej, med syltetøj, creme og flødeskum. Jeg har et par opskrifter i ærmet, så nu skal jeg vist bare have røvet køledisken for smørpakker, mange pakker!

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid20 minutter
Antal: 10 stk.

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 0,5 dl kaffefløde 9%
  • 150 g smør
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • 300 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Fyld

  • 3 dl vaniljecreme
  • 1 dl yndlings syltetøj
  • evt. chokolade, nougat, marcipan

Glasur

  • 100 g flormelis
  • 1 spsk kakaopulver
  • 1 past. æggehvide

Top

  • Masser af krymmel

Sådan gør du

  • Lav først vaniljecreme og kom den på køl...(eller snyd og pisk et brev sammen)

Dej

  • Smør, kaffefløde og mælk varmes op til smørret er smeltet.
  • Hæld det over i en skål og lad det blive lunt.
  • Gæren røres ud heri. Sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.
  • Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
  • Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
  • Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 cm. Dejen skulle meget gerne kunne udrulles uden, at der behøves tilsættes mere mel.
  • Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
  • Kom 1 spsk creme på midten af hver firkant og top med 1 tsk syltetøj - eller det fyld du bedst kan lide. Creme og chokolade er slet ikke dårligt.
  • Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten - pensl evt. med lidt æg.
  • Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 min, mens ovnen varmer til 200 grader.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
  • Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
  • Lad dem køle af på en bagerist. Når de er blevet lune, laves glasuren.

Glasur

  • Pisk flormelis, kakao og æggehvide sammen til en meget tyk glasur.
  • Kom 1 spsk fyld glasur på hver bolle og lad det selv flyde ud.
  • Drys med krymmel eller andet sjov.
  • Spises lune eller kolde.
  • Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen.
  • Bare lad være at komme glasur på bollerne inden de fryses!
  • Nyd dem !

Find også opskriften i min app!Download Louiogbearnaisens opskrifts-app

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj
Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Previous Post: « Saftigt fuldkornsbrød med vinjettmel
Next Post: Rawfood Brownie med dadler og nødder »

Reader Interactions

Comments

  1. Taltossen fanafdig

    Louise du skal lige rette 0,5 mm til 0,5 cm ellers er den sgu noget tynd du

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Gud ja, det har du da helt ret i :-)

      Det er nu rettet.

      Tak for heads up og god bagelyst!

  2. Lone Rytter Melin

    De er bare super gode. Jeg har bagt efter mange forskellige opskrifter inden jeg fandt denne – og nu er det kun den, jeg bruger og tit, på opfordring af familien.

    Jeg har lige et spørgsmål til dette :Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen – hvordan optøer du dem?

    Jeg skal bruge dem kl. 10.00 og vil gerne bage dem i forvejen.

    På forhånd tak.

    Mvh Lone

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lone,

      Tusinde tak de fine ord – hvor er det dejligt at høre at du kan bruge opskriften på mine fastelavnsboller :-)

      Ang. dit spørgsmål, så optøer jeg normalt bollerne på køkkenbordet og luner dem så i ovnen efterfølgende.

      Håber det kan hjælpe dig, men sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)

      Hav en fantastisk dag.

  3. Inge-Marie

    Skal lave 35 fastelavnsboller til festen i vores forsamlingshus i morgen. Denne opskrift var lige den jeg ledte efter. Både børn og voksne kan li’ dem og de er ok at transportere.
    Tak for din lækre blog og den skønne tone her😁

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Inge-Marie

      Tusind tak for din kommentar og de fine ord :-)

      Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne her på bloggen. Jeg håber at fastelavnsbollerne blev et hit hos både børn og voksne.

      Hav en fantastisk dag!

  4. Jette

    Skal prøve dine fastelavnsboller. Hvordan gør du så det ikke løber ud🤗

    Svar
    • louiogbearnaisen

      Hej Jette,

      Tak for dit spørgsmål.

      For at fyldet ikke løber ud, lukker jeg fastelavnsbollerne godt til i bunden. Jeg har ikke haft problemer med at det er løbet ud :-)

      Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.

      Hav en dejlig dag og god weekend!

  5. Camilla Thomsen

    Hej, hvor skal kaffefløden i? Den står i ingrediensliste, men den står ingen steder i fremgangsmåden :(

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Camilla

      Det beklager jeg – jeg har opdateret opskriften så fremgangsmåden passer :)

  6. Line

    Hej Louise

    De ser simpelthen så lækre ud – dem MÅ jeg lave.

    Kan disse laves et par dage i forvejen og tilsættes glasur på dagen? Eller er det bedre at fryse dem ned og så tø dem op dagen forinden?

    Hilsen Line

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Line

      Dagen før kan de sagtens laves, men hvis det er et par dage vil jeg fryse dem ned. Der er forholdsvis meget smør i dejen, så de bliver hurtig kedelige hvis de ligger ude. Håber det var svar :)

  7. Katrine

    Hvor ser de lækre ud! Dem må jeg prøve :)
    Ved du om de kan bages uden noget i og så kan komme creme eller noget i når de afkølet?

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Katrine

      Fastelavnsboller er også bare den bedste :) Jeg har aldrig prøvet det, men forstiller mig hullet i midten vil blive bagt sammen, hvis der ikke er noget i. Det er vist bare et forsøg værd :)

  8. Lise Berg

    En utrolig appetitlig blog med skønne fotos. Tak! Mon du kan hjælpe med opskrift på vaniljecremes, så vil jeg kaste mig ud i at bage fastelavnsboller :-)? Mvh Lise

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tusinde tak :) Jeg laver altid vaniljecreme lidt på gefühl, så har ikke lige en opskrift ved hånden. Men skriver det mig bag øret at få smidt en opskrift på bloggen :) Tak for reminderen.

  9. Loui

    Tusinde tak :)

    God onsdag :)

    Louise

    Svar
  10. foodMAD

    Dejlig blog og lækre, lækre billeder! :-)

    Svar
  11. Loui

    Hej Annette

    Tak for de fine ord :) Syntes helt sikkert du skal kaste dig ud i en omgang fastelavnsboller – de er nemme og man bliver så glad af dem :)

    God fredag og weekend

    Louise

    Svar
  12. Annette

    Elsker gammeldags fastelavnsboller og disse ser super lækre ud. Rigtig flotte billeder ! Har endnu ikke prøvet at bage nogle selv, men måske jeg skulle gøre et forsøg :-)

    Jeg har i øvrigt givet dig en blog award, som du kan læse mere om på min blog :-) Rigtig god weekend :-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Hent min Opskriftsapp

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs m Citron-marengsroulade 🍋 Sprød, blød marengs med mandelflager fyldt med hjemmelavet syrlig, sød lemoncurd og luftig mascarponecreme. Et vif’ flormelis og du har en slambert af en #fredagskage ☺️ Go’ weekend 💛
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kageinspiration #roulade #citronkage #kagetid #sødesager #cakeroll #lemoncurd #lemoncake #easycake #droolclub #foodphotography #madfotografering #beautifulcuisines
Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - me Nutellakage 🤎Halv skærekage, halv brownie - men uden, den er ‘hrøøh’-tør eller hænger fast i tænderne 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Den #fredagekage, som du springer på, når du finder det der glas halvspiste, grattede nutellaglas bagerst i køkkenskabet i morgen, fordi foråret har givet en ustyrlig lyst til den helt store oprydning og netop halvvejs har du egentlig mere lyst til at smide dig i et lunt hjørne på terrassen med uldsokkerne på og skoldhed kaffe inkl. kage 😄. ⁠⁠
⁠⁠
Der kan du 100% finde mig midt i ryd-ud-i-tætpakket-fra-gulv-til-loft-skur-projekt i weekenden 🙈. ⁠⁠
⁠⁠
Nutellakagen, den finder du ovre på bloggen + en køreklar plan til, hvis du lige vil give kagen et nøk op med is og chokoladesauce 👀. ⁠⁠
⁠⁠
Hvad med dig? Er du også ude i en forårsrengøring i weekenden?⁠⁠
⁠⁠
(📸 Foodstyling: Kan du huske de #21foodstylingtips? Vi er på det allerførste tip her med den minimalistiske styling af nutellastængerne 👋)⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#bageglæde #kage #bagetid #vibager #kageinspiration #madfotografering #nutellacake #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #recipeoftheday #treatyourself #droolclub
Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang Bagte kikærter og blomkål i quinoa med en omgang (krads) jalapeno-dressing ☺️

Perfekt når man har hængt bag en mikrofon hele dagen og stemmebåndet er lidt tyndslidt 😅 (Vi er i fuld gang med fuld make-over af “Online fotokursus for begyndere” og det betyder massevis af nye videoer 🎬🙌)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fotokurset kan du læse om her (link i bio @louiogbearnaisen). Opskriften, den finder du i appen og på bloggen 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Drøngod til dig, som er klistret til Zoom, Skype eller Team og også lige skal have smurt stemmen igen 🙈 Og dig, der napper en kødfri-dag, en god side-kammerat til den grillede laks eller bare er på en hurtig 25 minutters aftensmad 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yup, den kan klare det hele. Både på
mæthed, skarp, frisk dressing og det der bagte blomkål. Det kan altså noget, det blomkål: Buketterne bliver lækre møre – helt uden “udkogthed” og lugten af “kål” ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
(❗️Ey, er du tidligere kursusdeltager på OFK, så får du selvfølglig gratis hele kursusopdateringen til “Online fotokursus for begyndere” når det ligger klar 😀📫)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #nemmad #chickpeasalad #cauliflowerrecipes #blomkål #roastedveggies #healthylunchideas #quinoasalad #madfotografering #madfotograf #madinspiration #frokosttid #vegetarisk
Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og k Lækre, grønne bønner med bid, sprød bacon og knasende nødder. Og så lige svitset hurtigt i hvidløg og tilsat en skvis syrlig æbleeddike 💚
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfekt tilbehør til frikakadellen, plantedellen eller den store, lækre karbonade (Uf, den er min svaghed! 🙈)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uh, eller en fyldt mørbrad med pesto, soltørrede tomater og feta her i weekenden 🍷☺️ De grønne bønner på panden dur som nemt tilbehør til det meste - nap dem i appen og på bloggen nu (link i bio) + 6 tips til, hvordan du kan spiffe dem endnu mere op 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #nemaftensmad #tilbehørtilaftensmaden #grønnebønner #madinspiration #hverdagsmad #foodandwine #easydinner #eatplants #foodphotography #madfotograf #madfotografering
Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til Marrokansk gryderet med græskar og kikærter til en omgang #meatfreemonday 🙌😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eller bare en lækker mini-aften i Marokko, med duftende krydderier, varme helt ud i tæerne og drømmerier om lune himmelstrøg ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du en tagine i gemmerne, så dur retten ret godt deri. Ellers så griber du bare den helt store gryde, som her og tømmer køkkenskabene for krydderier og de andre gode sager 😊👉 Tjek hele listen i appen og ovre på louiogbearnaisen.dk
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#aftensmad #madinspiration #maroccanfood #nemaftensmad #vegetarmad #easydinner #sundmad #pumpkinrecipes #onmytabletoday #aftensmadsinspiration #kødfri #vegetarian #foodandwine #eatyourveggies
FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠ ⁠⁠ FREDAGSKAGE: Kanelsnegle i fad ☺️⁠⁠
⁠⁠
2 måneder med stride kålsalater og utallige fastelavnsboller.⁠⁠
⁠⁠
Vi trænger til en klassiker. Sådan en heftig, snasket sag, som bare er ligetil. Ingen dikkedarer.⁠⁠
⁠⁠
Kanelsnegle – den ultimative klassiker. Her hevet i et fad, så du ikke skal bøvle med en bageplade smurt ind i fyld 😅⁠⁠
⁠⁠
Skal du have en snegl med?⁠ 👋⁠
⁠⁠
Og til dig, som fulgte med på #21foodstylingtips i januar: Kan du lure, hvilket tip, som er brugt her?⁠⁠
⁠⁠
Yup, vi er på #12, den med hånd-teknikken, så der kan indstilles kamera og fokus på motivet, som hånden holder. Det betyder, at kanelsneglen her står ovenpå ...en tændstikæske 😉⁠
⁠⁠
⁠⁠
⁠⁠
#baking #foodblogfeed #foodart #eatwell #huffposttaste #sweetmagazine #f52grams #storyofmytable #eeeeeats #tastemade #instayum #foodphotographer #foodstylist #beautifulcuisines #fredagskage #cinnamonbuns #louiogbearnaisen #bakingblog #inmykitchen #sweettreats #kagetid #bageglæde #treatyourself #kanelsnegle #kageinspiration
Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag Fordi, der ikke kan være andre fredagskager i dag ☺️. ⁠⁠
⁠⁠
Okay, sådan en flødekammeraet af en fastelavnsbolle 😋 Men lige der, der er det nu 4 årige projekt "bag sådan en" stadig på .. to-dolisten 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dem klarer bageren lidt endnu. I stedet så napper jeg en omgang gammeldags fastelavnsboller - både dem med remonce og dem med vaniljecreme. Det er jo fastelavnsweekend 🙌😊 (og hey, også sidste chance, hvis du skal med på Foodstyling Masterclass - vi slutter søndag ⏰)⁠⁠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvilken slags fastelavnsbolle er din favorit? 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fastelavnsboller #fredagskage #gammeldagsfastelavnsboller #fastelavn #bageglæde #bagetid #kageinspiration #madfotografering
“Foodstyling handler kun om at style mad, som al “Foodstyling handler kun om at style mad, som allerede er pæn."⁠⁠
⁠⁠
Du ved, pæne kager, farvestrålende salater og dugfriske råvarer.⁠⁠
⁠⁠
Ikke på min vagt! ☺️⁠
⁠⁠
No way! Det skal ikke være sådan, at du ikke udvikler, fotograferer og deler en opskrift eller mad fordi det ikke umiddelbart er “fotogent”!⁠
⁠⁠
Måske har du allerede lagt planen om at dele din berømte Boeuf bourguignon på hylden. Retten rocker ellers hitlisterne her i den sibiriske kulde 😄❄️⁠
⁠⁠
Om du bruger den på din madblog, til at sælge grydelapper eller du har den perfekte udskæring kød på din webshop, som du gerne vil vise i retten.⁠⁠
⁠⁠
Madbilleder performer 📸⁠
⁠⁠
På Foodstyling Masterclass handler det om at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele. Vi arbejder med alt mad. Både ovnretter, brun mad og yrk(!) gryderetter. Det handler om, hvilke teknikker, strategier og redskaber som virker og hvordan du bruger dem 🙌⁠
⁠⁠
Og jeg har en ekstra bonus til dig i dag, for at gøre det endnu nemmere med de lidt bøvlede retter.⁠⁠
⁠⁠
10 Foodstylingsituationer: Vi gennemgår 10 foodstylingsituationer (drinks, gryderetter, sandwich mv), hvor du få gode råd til det, du skal være opmærksom på, guides til kameraindstilling, tips til lys, komposition og placering af motiv og alle de hemmelige tips og tricks til foodstyling.⁠⁠
⁠⁠
Du får den oveni i dit kursus. For at gøre det endnu enklere for dig,  at style og fotografere den mad, som du gerne vil dele.⁠⁠
⁠
klik på link i bio (@louiogbearnaisen ) og nap hele molevitten nu ⁠👉⁠
⁠⁠
Har du holdt dig fra bestemte opskrifter eller mad, fordi du synes det var bøvlet at fotografere og style?⁠ 👀⁠

⁠⁠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madinspiration #simremad #slowcooking #aftensmad #comfortfood #foodstylist #foodstylingandphotography #madfotografi #foodstylingmasterclass #foodandwine #lækkermad #onmytabletoday 
⁠⁠
⁠⁠
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Copyright © 2021 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework