• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Dagen i dag stod på tidlig weekend, så da jeg havde lovet at bage klassiske fastelavnsboller i løbet af februar var dagen perfekt til det.
Efter morgenkaffen blev vaniljecremen lavet og kom på køl.
Opskriften smider jeg op en af dagene, for hvad mange tror, er det ret nemt at lave vaniljecreme – meget nemmere end opbagt sauce, som jeg bestemt ikke har talent for.

Opskriften på fastelavnsboller blev udviklet lidt efter fødselsdagsboller og lidt efter tidligere fastelavnsboller, for jeg reviderer min opskrift hvert år. I år blev smørmængden reduceret, men hvis du vil være gavmild, så kom 225 g smør i dejen – det giver vældig gode boller! Og som den skarpe læser har set, er det selvfølgelig kardemomme i dejen; jeg kan jo faktisk ikke bage uden….

Fastelavnsbollerne her er nemme og hurtige, med en super lækker dej at arbejde med. Et par timer og så er der forkælelse for alle.

Herunder er en omgang billedspam af bollerne, advarer på forhånd, men de er simpelhen så “fotogene” ;) – og så tvivler jeg på, at fadet står fuldt ret længe.

Mit næste weekendprojekt står på fastelavnsboller af weinerbrødsdej, med syltetøj, creme og flødeskum. Jeg har et par opskrifter i ærmet, så nu skal jeg vist bare have røvet køledisken for smørpakker, mange pakker!

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid20 minutter
Antal: 10 stk.

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 0,5 dl kaffefløde 9%
  • 150 g smør
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • 300 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Fyld

  • 3 dl vaniljecreme
  • 1 dl yndlings syltetøj
  • evt. chokolade, nougat, marcipan

Glasur

  • 100 g flormelis
  • 1 spsk kakaopulver
  • 1 past. æggehvide

Top

  • Masser af krymmel
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Lav først vaniljecreme og kom den på køl...(eller snyd og pisk et brev sammen)

Dej

  • Smør, kaffefløde og mælk varmes op til smørret er smeltet.
  • Hæld det over i en skål og lad det blive lunt.
  • Gæren røres ud heri. Sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.
  • Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
  • Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
  • Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 cm. Dejen skulle meget gerne kunne udrulles uden, at der behøves tilsættes mere mel.
  • Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
  • Kom 1 spsk creme på midten af hver firkant og top med 1 tsk syltetøj - eller det fyld du bedst kan lide. Creme og chokolade er slet ikke dårligt.
  • Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten - pensl evt. med lidt æg.
  • Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 min, mens ovnen varmer til 200 grader.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
  • Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
  • Lad dem køle af på en bagerist. Når de er blevet lune, laves glasuren.

Glasur

  • Pisk flormelis, kakao og æggehvide sammen til en meget tyk glasur.
  • Kom 1 spsk fyld glasur på hver bolle og lad det selv flyde ud.
  • Drys med krymmel eller andet sjov.
  • Spises lune eller kolde.
  • Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen.
  • Bare lad være at komme glasur på bollerne inden de fryses!
  • Nyd dem !

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj
Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Previous Post: « Saftigt fuldkornsbrød med vinjettmel
Next Post: Rawfood Brownie med dadler og nødder »

Reader Interactions

Comments

  1. Malene Sjøgren

    Hej Loui
    Jeg vil fryse fastelavnsbollerne ned, da jeg skal lave rigtig mange.
    Når de er optøet på bordet og skal i ovnen, hvor lang tid skal de have og på hvor meget?
    God søndag

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Malene,

      De skal bare lige lunes, alt efter din ovn så en 10-15 min. tænker jeg (ved 100-150 grader).

      God bagelyst!

  2. Taltossen fanafdig

    Louise du skal lige rette 0,5 mm til 0,5 cm ellers er den sgu noget tynd du

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Gud ja, det har du da helt ret i :-)

      Det er nu rettet.

      Tak for heads up og god bagelyst!

  3. Lone Rytter Melin

    De er bare super gode. Jeg har bagt efter mange forskellige opskrifter inden jeg fandt denne – og nu er det kun den, jeg bruger og tit, på opfordring af familien.

    Jeg har lige et spørgsmål til dette :Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen – hvordan optøer du dem?

    Jeg skal bruge dem kl. 10.00 og vil gerne bage dem i forvejen.

    På forhånd tak.

    Mvh Lone

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lone,

      Tusinde tak de fine ord – hvor er det dejligt at høre at du kan bruge opskriften på mine fastelavnsboller :-)

      Ang. dit spørgsmål, så optøer jeg normalt bollerne på køkkenbordet og luner dem så i ovnen efterfølgende.

      Håber det kan hjælpe dig, men sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)

      Hav en fantastisk dag.

  4. Inge-Marie

    Skal lave 35 fastelavnsboller til festen i vores forsamlingshus i morgen. Denne opskrift var lige den jeg ledte efter. Både børn og voksne kan li’ dem og de er ok at transportere.
    Tak for din lækre blog og den skønne tone her😁

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Inge-Marie

      Tusind tak for din kommentar og de fine ord :-)

      Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne her på bloggen. Jeg håber at fastelavnsbollerne blev et hit hos både børn og voksne.

      Hav en fantastisk dag!

  5. Jette

    Skal prøve dine fastelavnsboller. Hvordan gør du så det ikke løber ud🤗

    Svar
    • louiogbearnaisen

      Hej Jette,

      Tak for dit spørgsmål.

      For at fyldet ikke løber ud, lukker jeg fastelavnsbollerne godt til i bunden. Jeg har ikke haft problemer med at det er løbet ud :-)

      Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.

      Hav en dejlig dag og god weekend!

  6. Camilla Thomsen

    Hej, hvor skal kaffefløden i? Den står i ingrediensliste, men den står ingen steder i fremgangsmåden :(

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Camilla

      Det beklager jeg – jeg har opdateret opskriften så fremgangsmåden passer :)

  7. Line

    Hej Louise

    De ser simpelthen så lækre ud – dem MÅ jeg lave.

    Kan disse laves et par dage i forvejen og tilsættes glasur på dagen? Eller er det bedre at fryse dem ned og så tø dem op dagen forinden?

    Hilsen Line

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Line

      Dagen før kan de sagtens laves, men hvis det er et par dage vil jeg fryse dem ned. Der er forholdsvis meget smør i dejen, så de bliver hurtig kedelige hvis de ligger ude. Håber det var svar :)

  8. Katrine

    Hvor ser de lækre ud! Dem må jeg prøve :)
    Ved du om de kan bages uden noget i og så kan komme creme eller noget i når de afkølet?

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Katrine

      Fastelavnsboller er også bare den bedste :) Jeg har aldrig prøvet det, men forstiller mig hullet i midten vil blive bagt sammen, hvis der ikke er noget i. Det er vist bare et forsøg værd :)

  9. Lise Berg

    En utrolig appetitlig blog med skønne fotos. Tak! Mon du kan hjælpe med opskrift på vaniljecremes, så vil jeg kaste mig ud i at bage fastelavnsboller :-)? Mvh Lise

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tusinde tak :) Jeg laver altid vaniljecreme lidt på gefühl, så har ikke lige en opskrift ved hånden. Men skriver det mig bag øret at få smidt en opskrift på bloggen :) Tak for reminderen.

  10. Loui

    Tusinde tak :)

    God onsdag :)

    Louise

    Svar
  11. foodMAD

    Dejlig blog og lækre, lækre billeder! :-)

    Svar
  12. Loui

    Hej Annette

    Tak for de fine ord :) Syntes helt sikkert du skal kaste dig ud i en omgang fastelavnsboller – de er nemme og man bliver så glad af dem :)

    God fredag og weekend

    Louise

    Svar
  13. Annette

    Elsker gammeldags fastelavnsboller og disse ser super lækre ud. Rigtig flotte billeder ! Har endnu ikke prøvet at bage nogle selv, men måske jeg skulle gøre et forsøg :-)

    Jeg har i øvrigt givet dig en blog award, som du kan læse mere om på min blog :-) Rigtig god weekend :-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.


guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der Kæmpe, sprøde, chewy brownie cookies med den der krakelerede top 🍪 Allerbedst med en kop kaffe i den ene hånd og 1, 2, 3 styk i den anden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
..Hvis du altså er kæmpe cookie-fan 😄 For de er heftige, de her brownie cookies og over-size – ligesom sådan en cookie skal være ☺️ Jeg ville skippe frokosten, så der er rigelig plads! 🙈
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Opskrift? Find opskriften på de intense chokolade cookies på bloggen nu (link i bio og min story) og på 20 minutter, så har du cookies 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#cookies #kageinspiration #chocolatecookies
100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 .. 100% garanti for hvidløgsånde 😮‍💨😄 ..med de her små hvidløgsbrød med 2x ost!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nemmest er det at hive posen med de to færdigbiksede hvidløgsflutes op af køledisken. Men skal du lige prale lidt ekstra henover weekenden, så napper du de her hvidløgsbrød med ikke bare ost..men dobbelt op på ost 🙌 Glem alt om at få den skive brød, hvor Hatting var nærig med smørret. Her er rigelig smør, hvidløg og ost til alle 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jeg har lavet hvidløgsbrødene i mini-udgave, som en hurtig hapser..snack til 🍷🍺 Er du mere på et hvidløgsbrød til aftensmad, så drop at dele trekanterne og lav i stedet store horn. Nap opskriften herunder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvidløgshapser med ost 🧄🧀🥐
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 rulle croissant-dej (eller hjemmelavet, blød dej, evt. pølsehornsdej)
50 g blødt smør
1 fed hvidløg, presset
1/4 tsk hvidløgspulver
1 spsk friskhakket persille 
6 spsk revet parmesanost
50 g revet mozzarella

Bland smør, hvidløg, hvidløgspulver og persille sammen. 
Fold dejen ud og del i trekanter. Smør hver trekant med hvidløgssmør og drys med parmesan. Del trekanten i to på langs og kom revet ost på den brede ende. Rul hver af de smalle trekanter sammen omkring osten til et horn.
Læg på bageplade med bagepapir. Bag ved 180 grader i ca. 10 minutter til de gyldne og bagte. Server lune.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍 Note: Jeps, du kan sagens bruge en pre-made hvidløgssmør, hvis det skal være ræ’tig nemt 😉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#hvidløgsbrød #madinspiration #appetizers
Cremet pasta med bacon, svampe og parmesansauce 😋 Jeps, vi er ude i alt-i-en-pande, 20 ..23 minutter og så er den helt nemme aftensmad klaret👌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er du på endnu mere mæthed? Steg er par kyllingfileter inden, du kaster svampene på panden. Eller hey, måske der er en rest lørdagskylling, som lurer i køleskabet. Den tilsætter du bare sammen med spinaten og får lunet igennem lige inden servering ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find den cremede pastaret med flere tips ovre på bloggen nu (link i bio og story) 👉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemaftensmad #lækkermad #pastarecipe #onepanmeal
Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella Nutellafyldte pandekager 🤭🥞 Vild med nutella på pandekager (eller kender du nogen, som er😄)?, så er de her geniale til weekenden! Tykke, amerikanske brunch pandekager med nutella bagt ind i midten 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sådan laver du pandekagerne:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Sæt en stor tsk nutella på et stykke bagepapir og smør ud til 7 cm i diameter.
2️⃣ Kom i fryseren indtil nutellaen er gennemfrossen - ca. 1 time.
3️⃣ Forbered en brunch-pandekagedej 👉find link til opskrift i profil og story (og har du ikke kærnemælk, så brug mælk og udelad natron i opskriften - det har jeg gjort ved dem her).
4️⃣ Kom pandekagedej på en pande. Løsn med en kniv den frosne nutella og kom den straks ovenpå pandekagedejen. Fordel ca. 1
spsk dej på nutellaen, så den er skjult. Bag pandekagen færdig og spis løs ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og jeps, de kan også sagtens fryses og nemt lunes 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#brunch #brunchideas #pandekager #madtilbørn #nutella #morgenmad
Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så Cremet one pot pasta på 20 minutter ⏱️ Og så er det bare at hive panden på bordet, finde gaflen frem og dykke ned i en forrygende omgang one pot pasta med chorizo, tomat og ost, som klarer selv den hårdeste mandag ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften ovre på bloggen med guide til sagen (link i profil og story) 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nemmad #onepotpasta #onepotmeal #madinspiration #nemaftensmad #aftensmad
Nutella-roser til fredagen og weekenden med 🌹☺️ Jeps, de kræver lidt fingerfærdighed, men så har du også de fineste små “happere” til kaffen fyldt med Nutella ..marcipanremonce, vaniljecreme eller den gode marmelade - du bestemmer 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nutellaroser (12 stk)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
10 g gær
1 dl mælk
1 æg
2 spsk sukker
1 nip salt
100 g blødt smør
Ca. 250 g hvedemel
Nutella 
1 æg , til pensling
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣ Rør gæren ud i mælken og rør ægget i.Tilsæt sukker, salt, halvdelen af melet og rør det hele godt sammen.
2️⃣ Tilsæt det bløde smør og ælt det i dejen – tilsæt mel lidt efter lidt.
3️⃣ Dæk skålen med madfilm og lad dejen hæve i 1 time.
4️⃣ Del dejen i 12 stykker og form til kugler. Rul en kugle ud til en cirkel. Lav 4 snit 3/4 del ind mod midten på hver side af cirklen.
5️⃣ Læg en stor tsk nutella på midten og fold siderne skiftevis op omkring nutellaen. Fold dejsnipperne rigtig godt(!) ind under bunden, så de ikke bobber op under bagning. 
6️⃣ Læg roserne på en bageplade med bagepapir og pensl med sammenpisket æg. 
Bag ved 200 grader (alm. ovn) eller 175 grader (varmluft) i ca. 15 minutter til de er gyldne. 
7️⃣ Tag nutellaroserne ud og lad dem afkøle på en bagerist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#fredagskage #nutella #kageinspiration #bageglæde #nutellacake
Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør ti Annonce @visit.dubai Forårets bedste tilbehør til aftensmad ☺️ For den klassiske tabbouleh har fået ekstra bid med gode, mættende kerner i stedet for bulgur. Og lige til et stykke kylling, så er der toplækkert tilbehør, som giver baghjul til både pastasalat og de klassiske kartofler i ovnen 😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fuld blæs på feriestemningen? ☀️ Server med krydrede oksespyd og grillet halloumisalat og så er det bare at spæde op med hjemmebagte (eller bragte) naanbrød og du sidder næsten under palmen i Dubai med bukserne ‘brattet’ godt op over de blege vinterankler 🌴😄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find opskriften på hele molevitten i den nye, gratis kogebog nu (link i bio og story) 👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#visitdubai #dubaicookbookdenmark #madinspiration #tabbouleh #nemmad #aftensmad #sundmad #lækkermad
5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen 5 ekstra-gode sandwich til madpakken, weekendturen (eller hvis det er rugbrødsdag på madplanen, den ikke rigtig rykker i smagsløgene og du liiige skal have den spiffet lidt op 😄)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hiv det gode grydebrød, heftige surdejsbrød eller hjemmebagte rugboller op af fryseren - eller sus forbi favoritbageren.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og fyld løs:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Bagels med Avocado/kikærte-spread med pistacienødder og basilikum
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Grydebrød med steak-rester, bacon og løgmarmelade (eller syltede rødløg)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Rugboller med hjemmelavet hønsesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Surdejsbrød med æggesalat
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🌟Baguettes med hønsesalat på græsk yoghurt
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det er bare at mixe og matche i dit brød - om du er på kylling, æg, vegerarsagen eller måske har en rest lørdagssteak i køleskabet 😋 Hvad siger du, hvad er du på? 😃🥪
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Find alle de nemme sandwich-opskrifter ovre på bloggen under “frokost og madpakke” (link i bio)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#madpakke #madinspiration #sandwich #nemmad
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2023 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework