• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Louiogbearnaisen

madblog med nemme og lækre mad opskrifter + tips til madfotografering og foodstyling

  • Blog
  • Opskrifter
  • Foto-guides
  • Om
  • Kurser
  • Kontakt

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Dagen i dag stod på tidlig weekend, så da jeg havde lovet at bage klassiske fastelavnsboller i løbet af februar var dagen perfekt til det.
Efter morgenkaffen blev vaniljecremen lavet og kom på køl.
Opskriften smider jeg op en af dagene, for hvad mange tror, er det ret nemt at lave vaniljecreme – meget nemmere end opbagt sauce, som jeg bestemt ikke har talent for.

Opskriften på fastelavnsboller blev udviklet lidt efter fødselsdagsboller og lidt efter tidligere fastelavnsboller, for jeg reviderer min opskrift hvert år. I år blev smørmængden reduceret, men hvis du vil være gavmild, så kom 225 g smør i dejen – det giver vældig gode boller! Og som den skarpe læser har set, er det selvfølgelig kardemomme i dejen; jeg kan jo faktisk ikke bage uden….

Fastelavnsbollerne her er nemme og hurtige, med en super lækker dej at arbejde med. Et par timer og så er der forkælelse for alle.

Herunder er en omgang billedspam af bollerne, advarer på forhånd, men de er simpelhen så “fotogene” ;) – og så tvivler jeg på, at fadet står fuldt ret længe.

Mit næste weekendprojekt står på fastelavnsboller af weinerbrødsdej, med syltetøj, creme og flødeskum. Jeg har et par opskrifter i ærmet, så nu skal jeg vist bare have røvet køledisken for smørpakker, mange pakker!

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Print opskrift Pin opskrift
Tilb. tid20 minutter
Antal: 10 stk.

Ingredienser

Dej

  • 25 g gær
  • 1 dl mælk
  • 0,5 dl kaffefløde 9%
  • 150 g smør
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • 300 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Fyld

  • 3 dl vaniljecreme
  • 1 dl yndlings syltetøj
  • evt. chokolade, nougat, marcipan

Glasur

  • 100 g flormelis
  • 1 spsk kakaopulver
  • 1 past. æggehvide

Top

  • Masser af krymmel
Opskriften fortsætter efter annoncen

Sådan gør du

  • Lav først vaniljecreme og kom den på køl...(eller snyd og pisk et brev sammen)

Dej

  • Smør, kaffefløde og mælk varmes op til smørret er smeltet.
  • Hæld det over i en skål og lad det blive lunt.
  • Gæren røres ud heri. Sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.
  • Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og dejen æltes. Dejen skal være blød og skinnende: den må IKKE blive for tør!
  • Dæk dejen til og lad den efterhæve 1 time.
  • Dejen rulles ud i en firkant på ca. 0,5 cm. Dejen skulle meget gerne kunne udrulles uden, at der behøves tilsættes mere mel.
  • Del dejen i 9-12 firkanter, afhængig af ønsket størrelse på fastelavnsbollerne
  • Kom 1 spsk creme på midten af hver firkant og top med 1 tsk syltetøj - eller det fyld du bedst kan lide. Creme og chokolade er slet ikke dårligt.
  • Fold forsigtig kanterne sammen på firkanten - pensl evt. med lidt æg.
  • Kom bollerne på en bageplade med lukningerne nede. Sørg for de er godt lukkede, så fyldet ikke løber ud.
  • Dæk bollerne til og lad dem hæve 20 min, mens ovnen varmer til 200 grader.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ca. 15 min ved 200 grader.
  • Når de er gyldne og flotte, er de færdige.
  • Lad dem køle af på en bagerist. Når de er blevet lune, laves glasuren.

Glasur

  • Pisk flormelis, kakao og æggehvide sammen til en meget tyk glasur.
  • Kom 1 spsk fyld glasur på hver bolle og lad det selv flyde ud.
  • Drys med krymmel eller andet sjov.
  • Spises lune eller kolde.
  • Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen.
  • Bare lad være at komme glasur på bollerne inden de fryses!
  • Nyd dem !

Del din mad med mig på InstagramTag @louiogbearnaisen - det bedste er at se en opskrift blive brugt af dig :-)

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj
Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme og syltetøj

Previous Post: « Saftigt fuldkornsbrød med vinjettmel
Next Post: Rawfood Brownie med dadler og nødder »

Reader Interactions

Comments

  1. Malene Sjøgren

    Hej Loui
    Jeg vil fryse fastelavnsbollerne ned, da jeg skal lave rigtig mange.
    Når de er optøet på bordet og skal i ovnen, hvor lang tid skal de have og på hvor meget?
    God søndag

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Malene,

      De skal bare lige lunes, alt efter din ovn så en 10-15 min. tænker jeg (ved 100-150 grader).

      God bagelyst!

  2. Taltossen fanafdig

    Louise du skal lige rette 0,5 mm til 0,5 cm ellers er den sgu noget tynd du

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Gud ja, det har du da helt ret i :-)

      Det er nu rettet.

      Tak for heads up og god bagelyst!

  3. Lone Rytter Melin

    De er bare super gode. Jeg har bagt efter mange forskellige opskrifter inden jeg fandt denne – og nu er det kun den, jeg bruger og tit, på opfordring af familien.

    Jeg har lige et spørgsmål til dette :Fastelavnsbollerne kan fryses og optøes i ovnen – hvordan optøer du dem?

    Jeg skal bruge dem kl. 10.00 og vil gerne bage dem i forvejen.

    På forhånd tak.

    Mvh Lone

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Lone,

      Tusinde tak de fine ord – hvor er det dejligt at høre at du kan bruge opskriften på mine fastelavnsboller :-)

      Ang. dit spørgsmål, så optøer jeg normalt bollerne på køkkenbordet og luner dem så i ovnen efterfølgende.

      Håber det kan hjælpe dig, men sig endelig til hvis du har flere spørgsmål :-)

      Hav en fantastisk dag.

  4. Inge-Marie

    Skal lave 35 fastelavnsboller til festen i vores forsamlingshus i morgen. Denne opskrift var lige den jeg ledte efter. Både børn og voksne kan li’ dem og de er ok at transportere.
    Tak for din lækre blog og den skønne tone her😁

    Svar
    • Louiogbearnaisen

      Hej Inge-Marie

      Tusind tak for din kommentar og de fine ord :-)

      Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne her på bloggen. Jeg håber at fastelavnsbollerne blev et hit hos både børn og voksne.

      Hav en fantastisk dag!

  5. Jette

    Skal prøve dine fastelavnsboller. Hvordan gør du så det ikke løber ud🤗

    Svar
    • louiogbearnaisen

      Hej Jette,

      Tak for dit spørgsmål.

      For at fyldet ikke løber ud, lukker jeg fastelavnsbollerne godt til i bunden. Jeg har ikke haft problemer med at det er løbet ud :-)

      Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål.

      Hav en dejlig dag og god weekend!

  6. Camilla Thomsen

    Hej, hvor skal kaffefløden i? Den står i ingrediensliste, men den står ingen steder i fremgangsmåden :(

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Camilla

      Det beklager jeg – jeg har opdateret opskriften så fremgangsmåden passer :)

  7. Line

    Hej Louise

    De ser simpelthen så lækre ud – dem MÅ jeg lave.

    Kan disse laves et par dage i forvejen og tilsættes glasur på dagen? Eller er det bedre at fryse dem ned og så tø dem op dagen forinden?

    Hilsen Line

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Line

      Dagen før kan de sagtens laves, men hvis det er et par dage vil jeg fryse dem ned. Der er forholdsvis meget smør i dejen, så de bliver hurtig kedelige hvis de ligger ude. Håber det var svar :)

  8. Katrine

    Hvor ser de lækre ud! Dem må jeg prøve :)
    Ved du om de kan bages uden noget i og så kan komme creme eller noget i når de afkølet?

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Hej Katrine

      Fastelavnsboller er også bare den bedste :) Jeg har aldrig prøvet det, men forstiller mig hullet i midten vil blive bagt sammen, hvis der ikke er noget i. Det er vist bare et forsøg værd :)

  9. Lise Berg

    En utrolig appetitlig blog med skønne fotos. Tak! Mon du kan hjælpe med opskrift på vaniljecremes, så vil jeg kaste mig ud i at bage fastelavnsboller :-)? Mvh Lise

    Svar
    • Loui&bearnaisen

      Tusinde tak :) Jeg laver altid vaniljecreme lidt på gefühl, så har ikke lige en opskrift ved hånden. Men skriver det mig bag øret at få smidt en opskrift på bloggen :) Tak for reminderen.

  10. Loui

    Tusinde tak :)

    God onsdag :)

    Louise

    Svar
  11. foodMAD

    Dejlig blog og lækre, lækre billeder! :-)

    Svar
  12. Loui

    Hej Annette

    Tak for de fine ord :) Syntes helt sikkert du skal kaste dig ud i en omgang fastelavnsboller – de er nemme og man bliver så glad af dem :)

    God fredag og weekend

    Louise

    Svar
  13. Annette

    Elsker gammeldags fastelavnsboller og disse ser super lækre ud. Rigtig flotte billeder ! Har endnu ikke prøvet at bage nogle selv, men måske jeg skulle gøre et forsøg :-)

    Jeg har i øvrigt givet dig en blog award, som du kan læse mere om på min blog :-) Rigtig god weekend :-)

    Svar

Skriv en kommentar: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Louiogbearnaisen - altid sulten

For dig, som er ualmindelig glad for nem mad, velsmagende øjeblikke og mundvandsløbende madbilleder - gerne tilsat en god portion ord, uhøjtidelighed og mangel på løftede pegefingre.
Er med på obligatorisk fredagskage, spandevis af kaffe og opskrifter, som er nemme og ligetil

Kontakt Louise

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Gør som over 22.000 andre

Få opskrifter, guides og (vanvittige gode) tilbud på bøger og kurser.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

guide til fotoudstyr

Footer

Følg @louiogbearnaisen på Instagram

Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk p Alt i en gryde, 30 minutter og der er fuld smæk på både duft og smag med den her tunesiske gryde med kylling og couscous 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og det var tiltrængt på den her mandag! For den er altså svær at komme efter sådan en uge med madgilde i Dubai ✨
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Så hurtigt tilbage i arkivet og hive den her sag her frem til aftenmaden. Igen uden autentisk lam, men med kylling fra fryseren. Og lige en bøtte kikærter i også, så der er rester både til tirsdag og onsdag med 🤞
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sammen med hjemmelavede, fedtede fladbrød (eller en købte i snæver vending, og lige lunet på panden i smør), så er der nem aftensmad med fuld blæs på lune himmelstrøg 😋☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Skal du have en grydefuld med? 😃👋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madinspiration #nemmad #hurtigmad #aftensmadinspiration #spicyfood #kylling #sundmad
Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og Alt godt i én pande med kylling. 30 minutter. Og der er serveret. Genial aftensmad til de der dage, hvor det skal være nemt ☺️☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og den her sag med kylling og kartofler i spinat/parmesansauce er en alt-i-en-favorit, som bare storhitter på bloggen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Har du prøvet den? 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvis ikke, så sus over på bloggen (link i bio) og kast den på næste uges madplan 📋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aftensmad #madinspiration #nemmad #kylling #hurtigmad #madplan #onepotmeal
FREDAGSKAGE: Rabarbercrumble 🌸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Syrlige, søde rabarber. Pakket ind i sprød, lun crumble. Og med 3-4 scoop is …uh, eller lige en omgang cremefraiche rørt med vanilje 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
35 minutter, så kan du dykke ned i herligheden 🥄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det var planen herfra. Den helt store ske, et lunt hjørne på terrassen og en god podcast i ørene. Meeen med udsolgte rabarber og dem i haven, der kun lige kigger op over jorden, så må planen nok justeres ..til en lørdagscrumble, når jeg har været på jagt 😄

Har du til gengæld rabarber på lager, så nap opskriften ovre på bloggen nu (eller smid en 😋, så sender jeg dig det direkte link til rabarbercrumblen ☺️)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
God weekend ☀️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fredagskage #kageinspiration #rabarber #bagetid #crumblecake #rabarbercrumble #fredagsfeeling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ingen bagning.⁠ Ingen baks.⁠ ⁠ Okay, du skal Ingen bagning.⁠
Ingen baks.⁠
⁠
Okay, du skal lige have gang i 3 skåle og en mellemvask af piskeris til håndmixeren.⁠
⁠
Men altså..⁠
⁠
Næsten ingen baks 😄⁠
⁠
Det er bare “riiitch”, at hive posen til chokolade-påskeæggene op, kaste dem på toppen og håbe på gæsterne ikke spiser hele molevitten af den her..⁠
⁠
Cheesecake med citron - og små påskeæg.⁠
⁠
Den er nemlig også god dagen efter 😋⁠
⁠
Nap opskriften til påskeferien ovre bloggen (smid en 👋, hvis du lige skal have det direkte link) 
⁠
Og husk: i aften kl. 21.00 lukker dørene (og tilbuddet) for Foodstyling Masterclass, så skal du med, så er det oppe over ⏰☺️ Klik på link i bio ⁠
⁠

#cheesecake #kageinspiration #påskekage #bagetid #sødesager #påskeæg #kage 
⁠
⁠
Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt Chokoladekage? Banankage? Bananbrød? Den er lidt af den hele. En hybrid. Lad os sige banan-chokoladekage 😀

Svampet, saftig og spækket med chokolade.

Og opskriften er nem; ingen fedteri med piskning af smør og sukker (som altid flyver rundt i hele køkkenet). Det er næsten bare at få fyldt kanden med kaffe og råbe weekend 😊

Og sådan en kunne jeg snildt bruge en halv af på et madbillede for år siden 👀.

Lækker kage, frem med kameraet. Flytte rundt. Tage billeder fra 1, 2, 3, ..7 vinkler. Ny opstilling. Justere kameraet. Om igen. Og igen.

…3 timer, 274 billeder, køkkenet var k-a-o-s og ud af de 274 billeder .. well, der var det måske 3 billeder, som sad i skabet. Eller de lignede egentlig ikke helt de billeder, som jeg havde håbet på. 

Foodstyling endte oftest i halve dage med frustration over ikke, at kunne være kreativ og finde på en smart foodstyling på kommando 🤦‍♀️

Måske har du også prøvet det her med winge den? Prøve dig frem. Eller tro på, at du burde finde på en smart foodstyling på kommando? 

Problemet er bare, at det er virkelig svært. Og det betyder altså ikke, at du er håbløs til foodstyling (det bildte jeg mig selv ind i alt for lang tid). 

I stedet skal du bruge 5 minutter på planlægning. 

For det at være forberedt er det halve af et godt madbillede ✨ 

👉 At vide hvilken baggrund, som du skal bruge. Hvilket props. Komposition. Vinkel, der er bedst. Hvor lyset skal ramme. Hvordan du vil indstille dit kamera. Hvor du skal bruge dit billede og til hvem - alt så du ved præcis, hvilke værktøjer og konkrete metoder, du skal bruge for at komme derhen.

Og sammen med et specifikt workflow, så bliver billederne bliver markant bedre (og du kan fotografere langt hurtigere 🙌 ).

Det kan du nemt lære - lige nu kan du springe med på Foodstyling Masterclass til forårspris (+5 sprøde bonusser). Mit step-by-step online kursus, hvor du lærer at at planlægge, opbygge, style, fotografere og redigere gode madbilleder med enkle metoder og teknikker 📸😀⁠
⁠⁠
Vi er hele vejen rundt, så du ikke skal gætte, håbe på det bedste og tro på du bare ikke har ‘det’. ⁠⁠
⁠⁠
Det har du 💪⁠

Kom med og krudt op for dine madbilleder. Klik på link i bio
Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet o Saftig, blød krumme. Krydret tomatsauce. Fedtet ost. Og et hint af oregano og salt. 

Pizzasnurrer! 

Eller det er faktisk lyv.

Vi er mere ude i en jaa…hip pizza-svirvel 😄

Geniale både på madpakken og som lækre madbrød 😋

Både med den helt nemme tomatsauce og lige din favorit ost eller varierer med en af dem her:

👉 Pesto 
👉 hvidløgs- eller kryddersmør
👉 flødeost med smag 

Nap opskriften ovre på louiogbearnaisen.dk (link i bio), dobbelt op og frys ned - så er madpakken klaret helt ind i april ☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

#madpakke #madpakkeinspiration #madtilbørn #pizzasnegle #pizzasnurrer #frokosttid #børnikøkkenet #mellemmåltid #madfotograf #bagetid #lunchideas #foodblogfeed #foodphotographyandstyling
Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kar Nemme og lækre æggemuffins fyldt med skinke, kartofler og spinat 😋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lige hevet på brunchbordet, måske til påske? Eller bare som nem, mættende snack på madpakken - de er ret geniale.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Og endnu bedre, så kan de varieres i det uendelige 😃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nap listen med de 7 ekstra ideer til fyld og den spritnye opskrift på de forrygende gode æggemuffins ovre på bloggen nu (link i bio og story)☺️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#æg #æggemuffins #æggekage #brunchideas #morgenmadsinspiration #madpakke #madinspiration #sundmad #proteinrecipes #madfotograf #brunchbuffet #børnikøkkenet #lunchboxideas #frittata #eggmuffins #foodblogfeed #foodphotographyandstyling 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at Hvad siger du til et stykke (eller 3) lige til at starte ugen på? 😋🫖🍋
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#citronkage #bageglæde #kagetid #kageinspiration #madfotograf #mandagsinspo #foodstylish #lemoncake #foodblogfeed #droolclub 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Følg @louiogbearnaisen

Mere sulten? Få nye opskrifter, tips og guides!

Privacy Manager
Cookie-og privatlivspolitik

Copyright © 2022 · www.louiogbearnaisen.dk

Foodie Pro Theme On Genesis Framework