Citronmåne er noget de fleste forbinder med en god, tør kage fra tanken. Og den kan gerne gemmes i et par år eller 3 uden der sker det vilde med den.
Da kæresten havde drengene på besøg, tog jeg kampen op mod deres fortrukne spise.
Opskriften er fra Lagkagehuset, de dog var lige lovlig gavmild med citronsaften, så den blev recuceret. Derudover laver de toppingen med flødeost, men da jeg havde fokus på den traditionelle, skulle der selvfølgelig glasur på.
Kagen blev lækker saftig og blød, med det helt rigtige forhold mellem sødt og surt.
Så hvis du har nogle mænd der skal gøres glade, er løsningen her …og den er næsten hurtigere end at smutte på tanken.

Ingredienser
- 150 g blødt smør
- 50 g marcipan
- 150 g sukker
- 4 æg
- 125 g mel
- 1 tsk bagepulver
- Revet skal af 1 citron
- Saft af 1/3 citron
- 300 g flormelis
- Citronsaft
- Vand
Sådan gør du
- Pisk smør, sukker og marcipan sammen til en jævn masse. Sukkeret skal være pisket helt ud.
- Tilsæt et æg af gangen og pisk godt mellem hvert for masser af luftighed.
- Med en dejskraber vendes revet citronskal i, og dernæst sigtes mel og bagepulver i. Vend den rundt i dejen til den er jævn.
- Smør en springform og kom dejen heri.
- Bages ca. 20-25 min ved 180 grader i alm ovn.
- Køl kagen af.
- Rør flormelis med citronsaft og vand til en tyk konsistens. Fordel glasuren udover kagen og lad den størkne.
- Server!
Kan man smage marcipanen?
Kan man undvære den? Evt erstatte den med noget?
Hej Louise,
Nej, det giver blot en mere saftig konsistens til kagen. Jeg har ikke prøvet opskriften med en ertstatning for marcipanen, så vil jeg anbefale dig at finde en anden opskrift uden marcipan, hvis du ikke er så vild med marcipan :-)
Hav en forrygende dag!
Hvis jeg skal lave den i en bradepande, hvor mange gange ville du gange opskriften op?
Hej Rabia,
Jeg tænker ca. 3 gange. Opskriften er ikke testet i så stor portion, så jeg ved ikke, hvordan den klarer at blive ganget op så mange gange.
Det kan hænde at det påvirker resultatet, men giv det et forsøg og lad os endelig høre om resultatet :-)
God bagelyst!
Hvordan måler du lige 1/3 citronsaft? :)
Hej Michelle,
Du presser hele citronen for saft, og så tager du ca. 1/3 del af saften (rundt regnet) og bruger til kagen :-)
God bagelyst!
Hej Loui,
Jeg blev lidt forvirret omkring citronsaft i kagen. Der står ikke i selve instruktionerne men er to gange i ingrediens listen. Skal 1/3 i kagen og så ellers citronsaft i glasuren efter smag / behov?
Hej Marie,
Revet skal af 1 citron skal i dejen (se punkt 3 under “Sådan gør du” og saft af 1/3 citron skal i glasuren (se punkt 7 under “Sådan gør du”).
Håber det kan hjælpe dig i gang :-)
Hav en forrygende dag!
Kan man erstatte almindelig sukker med rørsukker? Og hvis ja, gør det forskel i kagen
Hej Maria,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Du kan sagtens erstatte alm. sukker med rørsukker, der indeholder sirup (derfor den brune farve) og derfor giver en mere karameliseret smag.
Prøv det ad og lad os høre os resultatet.
Hav en skøn dag!
Hej.
Hvilken str form brugte du?
Mvh Henriette
Hej Henriette,
Tak for dit spørgsmål til opskriften.
Jeg brugte en springform på 24 cm :-)
Hav en skøn dag!
Jeg kan normalt slet ikke lide citronmåne. Men denne her er SÅ lækker at man bliver afhængig. Mums.
Hej Christina
Ej, hvor dejligt du kunne lide den – og ja, den er farligt vanedannende ;)
Hej :)
Jeg kunne godt tænke mig at lave denne saftige kage til en gruppe veninder, men ville gerne lave den med creamcheese i stedet for glasur. Har du opsriften på den creamcheese der oprindeligt hører til? :)
Vh. Josephine
Hej Josephine
Lyder som en god plan :) Nej, desværre, jeg har den ikke lige liggende :/